Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Baláca lesz a Balaton sztárja? 11.05.11. 8:01 Szálinger Balázs

Végre kezdenek valamit a Nemesvámoshoz tartozó Balácapusztán a múlt század elején feltárt római kori villagazdasággal. Nem is akármi a cél, hanem hogy a balatoni régió egyik legnagyobb látványossága várja a turistákat már a jövő szezonban.

A dolog nem lesz egyszerű – bár ha azt nézzük, hogy az alapokat már lerakták helyettünk a rómaiak az 1-4. században, valamint a nevüket is adják, ami ugye elég nagy reklámértékkel bír, akkor már csak pénzt kell szerezni. A folyamatosan feltárás alatt álló, hatalmas kiterjedésű (tíz hektáros!) római kori komplexum a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelye – azonban egy széles körű összefogással tényleg csodát csinálnak a jelek szerint. A projekt 130 millió forintos, az EU-pályázati önrészt a nemesvámosi önkormányzat, vállalkozók, a Balácáért Alapítvány és a fejlesztési minisztérium dobták össze, az elnyert támogatás 109 millió forint, a végeredmény pedig a Villa Romana lesz.

Azaz egy római kori élménypark, rekonstruált igazi és épített egységekkel, eredeti anyagok és építési technológia használatával – egy elég tömött kis történelemóra, egyáltalán nem kétszínű rajzokon. A projektnek része az ásatások folytatása is, tehát valami történelmi DisneyLand-re sem kell gyanakodni, a tudományos munka nem áll le, és bízhatunk akár abban is, hogy a projekt keretében létrejövő római szoba, a mozaik, a vörös-fekete étkező mind-mind szakértők szúrós tekintetétől vigyázva épül meg. Mert ugye ez is fontos a sok-sok interaktív, gyerekvonzó technikai ismeretterjesztés mellett. De aggódni nem aggódunk: az, hogy a május 21-ére tervezett tavaszünnepi programot Florália néven hirdetik, arra utal, hogy nagyon hülye emberek nem dolgozhatnak ott.

A projekt fokozatosan lesz látható, az említett étkező már ősszel, valami tavasszal, de az egész komplexum várhatóan 2012 nyarára várja teljes üzemi hőfokkal a látogatákat. Részünkről feltétlen erkölcsi támogatás.

Címkék: balaton turizmus történelem múlt ásatás római kor baláca villa romana

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr592882219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Előttem az utódom, avagy végre egy kis “Balatonblog” konkurencia 2011.05.11. 10:06:35

Néhány napja beüzemelt a korábban általam bitorolt, majd a blogszolgáltató által tőlem elvett domainnéven a “konkurencia”. Ennek örülünk, mert a “pályán” egyedül maradva kezdtünk elkényelmesedni. (Évekig egyedüliként foglalkozta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása