Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

A Balaton kapja a nemzetközi filmfesztivált? 11.06.02. 12:12 Szálinger Balázs

A Balaton térsége megfelelőbb helyszíne lenne egy rangos magyar filmfesztiválnak Budapestnél – áll abban a közleményben, melyet Szőcs Géza kulturális államtitkár fogalmazott meg már itthon, a cannes-i filmfesztiválon szerzett tapasztalatai fényében.

Az államtitkár felvetéséről már hetek óta beszámolt minden létező sajtó, erre ne is vesztegessünk sok szót: nemzetközi filmfesztivál, amely nem konkurál a februári filmszemlével, a megrendezés időpontja szeptember. És hogy erről a Cannes-ban is járó küldöttségünk is sokat beszélt a helyszínen, nyilván azért, hogy megágyazzon a nemzetközi fogadtatásnak.
 
Sok más mellett (például hogy ez a filmfesztivál az ázsiai filmgyártás egyfajta európai kapujaként is funkcionálhatna) Szőcs Géza elmondta a fenti mondatot – amivel nyilván bedobott egy követ a Balatonba. Tehát a kérdés: melyik város lehetne a filmfesztivál helyszíne? Biztos vagyok benne, hogy a déli part kizárt. Nem azért, mert a déli parton csúnyák a fák és büdösebbek a halak, hanem mert Siófokon kívül nem tudnék olyan déli parti települést említeni, amely megbirkózhatna ekkora szervezési feladattal. Siófok pedig… hogy mondjam: nem éppen vágóképes település: nem mondom, hogy a Balatonon kívül nincs sok attrakciója, de az északi parton több, ilyen település is létezik.
 
Balatonfüred és Keszthely. Ez a két város nem hal meg a tó vizének hűlésével arányosan. Keszthely látatlanban jobb lebonyolító lehetne (persze, ott születtem, elfogult vagyok), a tippem mégis Füred volna. Balatonfüred kulturális élete erősen felpezsdült az elmúlt években az ambiciózus polgármesternek és főleg a helyi művelődési központ vezetőjének (őt írjuk ki név szerint is), Cserép Lászlónak köszönhetően. Hosszú évek munkájával Füreden igazán rangossá gyúrtak egy kisvárosi irodalmi díjat (Quasimodo nemzetközi költőverseny – ennek átadóján évek óta Szőcs Géza is megjelenik), folyóiratot indítottak, és ha ránézünk az egész éves programokra, láthatjuk, hogy télen is komoly kulturális élet zajlik ott.
 
A sok-sok, néha komoly tömeget is vonzó kulturális program nem fekteti meg a kisvárost, nem úgy tűnik, mintha probléma lenne többszáz, esetleg többezer ember megfelelő elszállásolásából – ez előrevetíti, hogy ezt az érvet Keszthely nem nagyon tudja majd elővenni. És ott van még a Budapesthez való közelség is. Azt nehezen hiszem, hogy többhelyszínes fesztiválban gondolkodna a kulturális vezetés.
 
Na, hát egyelőre itt állunk – gondolom, a hírt éppen emésztik a balatoni önkormányzatoknál, és nemsokára elindul a lobbizás. És ha ez elindul, azt hiszem, Siófokot se szabad előre leírni.
 

Címkék: balaton film kultúra balatonfüred filmfesztivál szőcs géza

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr402951205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása