Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Balatonboglár 800 11.06.05. 12:15 Szálinger Balázs

Fennállásának nyolcszázadik évfordulóját ünnepli Balatonboglár. Bár ugye a gonosz történelem ehhez is fűzött némi lábjegyzetet.

A falut először egy 1211-es összeírás említi, akkor a környék legnagyobb települése a 400 fős Gamás volt, Boglár pedig a tihanyi apátság részbirtokaként, tehát nem önálló faluként volt említve. Az először 1221-ben említett Szent György templom romjait 1938-ban mintegy véletlenül találták meg. A templom vélhetően már a 11. században is állt.
 
A 16. század közepén-végén nagy hadmozgások voltak itt – a falu neve jó időre eltűnik az összeírásokból. Hogy teljesen elnéptelenedett-e vagy sem, azt még nem derítették ki a régészek. A 17. század közepén mindenesetre újra közepes méretű falu állt itt Boglár néven. Ekkor egy török erődítmény is épült itt, amelynek nyomai már nincsenek meg.
 
Nagy izgalmak a török óta nem voltak – talán a leleményes kommunisták ötletét érdemes említeni: 1979-ben Boglárlelle néven egyesült Balatonlellével, és csak a rendszerváltozás után, egy népszavazást követően vált ismét függetlenné.
 
Hajrá bogláriak, kezdődik a következő 800-as hossz!

Címkék: balaton ünnep balatonboglár múlt jubileum

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr622958836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spuri mindennapjai 2011.06.05. 13:11:27

Boldog "Születésnapot" Balatonboglár!

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása