Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Szélből áramot mindenhova 11.06.06. 13:03 Szálinger Balázs

Azt írja az újság, hogy majd a szélerőművek fogják odébbtolni a világvégét. A Balaton-parton legalábbis.

 
A Magyar Nemzet Online szerint egyre több saját és uniós forrást terveznek felhasználni vízparti önkormányzatok arra, hogy szélerőműveket üzemeljenek be a Balaton-parton. Lakóházak és intézmények áramellátásába segítenek majd be ezek a szépséges szerkezetek – egy ilyen gép mintegy 60 millió forintba kerül, és évente 5-6 millió forint hasznot hoz. Ráadásul egy program keretében az önkormányzatok akár sajátrész befizetése nélkül is hozzájuthatnak ilyenekhez. Ugyanakkor az önkormányzatok befektetőként is bezsállhatnak a Zöldfalu programba – a törlesztést pedig akár a megtermlet energiából származó bevételekből is elkezdhetik, nem rossz ez.
 
A lap azt írja, hogy Füred máris hármat akar, hogy csökkentse a közvilágítás költségeit és hogy a helyi élményfürdő, az óvoda és az iskola áramellátása olcsóbb legyen. A testület még nem bólintott rá a tervekre. 

Címkék: balaton energia szélerőmű

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr372961425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.06. 14:51:52

Vannak kételyeim, hogy jó-e, ha szélkerekek kerülnek a Balaton környékére. Egy ilyen megépítése iszonyatosan energiaigényes, kérdés, mikor hozza vissza egyáltalán azt az energiát, amibe a kiöntése, megépítése került...

eeepunk 2011.06.06. 15:23:29

Mintha pár éve még kifejezetten tiltotta volna a rendezési terv. Ezért nincs is nagyon a térségben. Itt a törvény, nem tudom, hogy ez e a hatályos: www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0000112.TV&kif
Ha valakinek van ideje tanulmányozni, írja már meg, hogy akkor most mi a helyzet ezzel :)

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.07. 11:07:30

Azt hiszem napi szinten követem, a Balaton-régió publikus történéseit: hogy Füred is, az új, a déli-part több települése viszont már meg van győzve, (van eben is üzlet, az építésben)... A finanszírozás megoldottnak látszik... De a Balaton törvény szerintem is átírásra szorul a projekteket támogatandó:)
A viadukt megépítése óta, pedig egy-egy pillérnyi szélforgóra senkinek nem lehet szava.

Bár jobban örülnék, ha nem épülnének ilyesmik a térségben, ehhez ki kéne találni egy olyan konstrukciót, hogyan támogatható turisztikailag kevésbé felkapott somogyi települések ilyen irányú beruházása (település-település közötti konstrukcióban: energia átadással: ezért aggályos az önerő nélküli pályázat)... Én a hozzájárulásért energiát elv híve lennék.

Biztos meg lehet szokni, de nem muszáj a partra tenni.

Mitya Ivanov 2011.06.07. 11:14:33

@eeepunk: ez a hatályos változat (onnan lehet tudni, hogy benne van pl. Ádánd település, a koráébbiban nem volt benne)

jelenleg valóban nem engedélyezett az ilysmi, de ahogy lett völgyhíd és ahogy kis SCD lobbinyomásra a part beépíthetőségét a mértékét megnövelték, úgy szerintem ez nem akadály.
Az viszont igen, hogy akarja e majd a nép ezt a települése határában, és mit szól hozzá a környezetvédelmi hatóság?
Ugyanis a bakonyban, Tésnél egy ilyet már megvétóztak.

Szörny 2011.06.07. 15:22:23

"egy ilyen gép mintegy 60 millió forintba kerül, és évente 5-6 millió forint hasznot hoz"

Az üzemeltetőnek valóban hasznot hoz, amíg van egy államilag garantált, ellegendően magas kötelező átvételi ár. A végén persze ezt a fogyasztó kifizeti.

Egyébként jelentős szélenergia kapacitás növelést nem fognak addig engedélyezni, amíg a megfelelő tartalék kapacitás (pl. szivattyús-tározós vízerőmű) ki nem épül.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.06.07. 20:41:45

@Szörny: Azt már betemették, úgy hívták, hogy Bős-Nagymaros :)

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása