Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Borbarangolás Badacsonyban 11.06.22. 9:49 Szelli

A tó körül mindig van mit csinálni, ám tudunk egy programot, ami esőben, viharban, télen-nyáron, egyaránt tökéletes választás, ez pedig a badacsonyi borospince-túra. Kirándulás után vagy bográcsozás előtt várnak a rizlingek és kéknyelűek, aszúk, szürkebarátok és jégborok.

„A Badacsony tágas fennsíkján élte mindennapjait Balaton, az utolsó óriás lányával, Haláppal. Jó viszonyban voltak a hegy lábán élő emberekkel, Halápnak játszótársa is akadt közöttük. A fiatal emberleány azonban gyorsan felcseperedett és végleg elhagyta óriás játszópajtását. Halápot hamar elemésztette a bánat, amit az egyedüllét miatt érzett. Miközben Balaton leánya síremlékét építette egy nagy kőre lelt. Emlékezett rá, hogy valaha réges-régen ez a kő a sellők oltára volt. Amint megemelte, elveszítette egyensúlyát, és a súlyos teher maga alá temette. Az elmozdított kő alól víz tört föl és csak folyt megállíthatatlanul. Míg egy napon az emberek arra ébredtek, hogy a hegy lába előtt szelíden hullámzó tó ringatja lágyan a Nap sugarait. A nagy vizet azóta is Balatonnak hívják.”

A badacsonyi szőlőültetvények szubmediterrán jellegű mikroklímában érlelik fürtjeiket. A titok pedig a következő: a Balaton víztömegének hőmérséklet-kiegyenlítõ hatása, a hegy bazaltsapkájának pótlólagos hőtárolása, valamint a napsugarakat a hegyoldalra visszasugárzó víztükör az országos szinten legintenzívebb besugárzást adják együtt. Ez garantálja még a legkedvezőtlenebb évjáratokban is páratlanul magas mustfokot, a borok testes jellegét és zamatosságát.

Tudtátok például, hogy a Badacsony oldalában termett borok, és azon belül is a Kéknyelű kiemelkedően magas kálium-, az Olaszrizling magas magnéziumtartalmának komoly egészségvédő hatása van? A Kéknyelű egyébként a terület legismertebb fajtája, Badacsony zászlós bora, de meg kell említeni a Szürkebarátot is, mely szintén a páratlan helyi adottságokat megjelenítő borkülönlegesség. Az Olaszrizlingnek csakugyan kedvez a kiváló mikroklíma, a belőle készült kései szüretelésű-, aszú-, és jégbortételek pedig szintén egyedülállóak.

Itt szemezgethettek, hova érdemes betérni egy kiadós kirándulás után. Én máris megszomjaztam.

Címkék: balaton badacsony bor badacsonytomaj

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr152989188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szálinger Balázs 2011.06.22. 10:00:54

saját tipp: laposáék a kisfaludy-ház előtti kanyarban, megahordóban elhelyezett pult, 6-7 kisasztal pazar panorámával, 3 kimért bor, olasz, szürke és muskotály 1000/liter körüli áron. szégyen, az idei árat még nem tudom - de hétvégén lerántom a leplet a titokról!

kasteelstad · http://azenhelyem.blog.hu 2011.06.22. 11:39:05

szeremley huba bácsi pincéjét se hagyd ki. ;) és a kisfaludy-házhoz kb. félúton van egy apró emlékmű az egyik szőlőben. az 56-os forradalom előestéjén nagy imre az egyik ottani dűlőben szüretelt és pihent meg. megkapó nagyon.

Szelli 2011.06.22. 11:43:27

@kasteelstad: Huba bácsi borai nálam is a kihagyhatatlan-kategóriába esnek, amúgy most éppen Bordeaux-ban turnéznak a Vinexpón :)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.06.22. 11:53:52

Mi minden év május elsején egészségvédő célzattal végigjárjuk/véhighányjuk a hegyet. Kihagyva a gagyivá silányult Kisfaludy házat.

pannonfunk 2011.06.22. 12:27:10

Laposáék nagyon jók, imádom, mennyire csendes, karakteres boraik vannak. Aki szereti a kései szüretelésű rizlinget, annak kötelező a Németh pince, a Római úton a kápolna mellett. Elképesztő kései rizlingjei és jégborai vannak.

czepet 2011.06.22. 16:58:12

Én itt szoktam nagyon finom és (nem mellesleg olcsó) borokat vásárolni:
Badacsonyi Borászati Szövetkezet - Nemesgulács-Riza-puszta

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása