Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Legyünk balatoni gazdák I. 11.08.12. 9:40 Szálinger Balázs

Egy kis ingatlanpiaci körkép, az ingatlanmagazin.com gyűjtései alapján.

Balatonalmádi

Balatonalmádiban az ingatlanosok határozottan azt érzik, hogy fellendült az igatlanpiac. Almádi speciális hely: itt az, hogy vízközeli meg panorámás, nem zárja ki egymást. Mondjuk ott a sín, a part meg az ingatlanok között, ezt szokás nem szeretni. 25 millióval már nem vagyunk lúzerek, 50-80 millió körül pedig kezdődik az a világ, hogy saját kikötő.

Vízparti nyaraló nem jellemző, most amúgy sincs ilyen, akinek az kell, menjen Kenesére vagy Akarattyára. 10 millióért elfogadható állapotú, vízhez közeli házat kapunk. A zártkerti ingatlanok ez alatt vannak – de ezeknek többnyire nincs sok közük a tóhoz, hacsak nem a panoráma. A zártkerti világban ne ijedjünk meg, ha gazdasági épületről mesél a hirdetés, ez legtöbbször külterületi nyaralót jelent.

Badacsony

Badacsonyban a hívószó a panoráma. Persze elég furcsa helyzet: a badacsonyi panoráma eleve sérül azzal, hogy nem szerepelhet rajta a Badacsony maga. Itt sincs nagyon vízparti ház, az a déli part öröme, de ettől még jobb az északi. A megvehető ingatlanok legközelebb 300-500 méterre vannak a víztől.

Badacsony, Badacsonyörs, Badacsonytomaj – ezen a három néven fut település a Badacsony hegye körül. Mindegyik más, persze. A déli part üdülőtelepüléseitől eltérően Badacsonytomaj (ahol szintén az üdülés a domináns, hiszen a lakóingatlanok kevesebb mint felét teszik ki az összesnek), szóval Tomaj csöndes, békés – ezt valamelyest a Nemzeti Park is biztosítja, amelynek része a település. Nagyobb nyüzsgés van Badacsonyban, Örs pedig megint csak nyugodt pálya.

Az ingatlanpiac, amelynek a fő hívószava a panoráma, nem a vízközeliség, úgy 13 milliónál kezdődik, de ezért tényleg csak elvétve kapunk valamit. 25 millióval érdemes már igazán körülnézni. Ház 30-70 millió között van, függően az állapotától, attól, hogy van-e körpanoráma és hogy mekkora a telek. 100 millió fölötti kúriák is vannak, ezeket elég nehéz eladni, mert a pénzes oroszok Hévízt lepték el. Telek nem nagyon van, mert a hatóság nem szeretné a további beépítést. De ha van (most éppen van), akkor 16 millióért. A víz közelében bő 20 millióért kapunk 2-3 szobás, 50-100 nm-es ingatlant, 10-12-ért pedig a hetvenes években épült, felújítandót.

A Balatontól távolabbi falvak

A tóból északra úgy tíz kilométerrel már más vidéken vagyunk: festői falvak, parasztházak, udvarházak, élő építészeti hagyományok. A Földközi-tenger partvidéki településeit idézi a magyar mediterráneum vidéke, ennek a legismertebb része persze a Káli-medence, ami igazi pesti értelmiségi gyűjtóhely lett a hetvenes években. A nyolcvanas években indult újabb hullám során jöttek a pénzükkel a németek, osztrákok, hollandok, svájciak.

Itt 10 és 70 millió között kapunk ingatlanokat. A legalsó kategória a felújítandó parasztházat takarja, a legfelsőt mindenki sejtheti: a teljesen újjáépített, újragondolt, a hagyományoknak megfelelően karbantartott nagyobbacska kúriák, udvarházak. A kettő közötti, 25-30 millióért megszerezhető egység a jó állapotú autentikus parasztházakat takarja. A belterületi házakhoz rendszerint kicsi telek jár, a külterületi ingatlanok viszont nem ritkán hektárnyi területeket jelentenek. Építési telkek 3-6 millió között vannak.

Címkék: balaton ingatlan badacsony ház ingatlanpiac káli medence balatonalmádi nyaraló

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr973147836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása