Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Vízisportokat a téli Balatonra! 11.12.06. 13:31 Szelli

Idén is úsztak, eveztek és csúsztak a jeges vízben: a ködös Balatonban tucatnyi túrakajakkal, három vitorlás jolléval, két szörfössel, egy kéttestű kenuval, egy gumicsónakkal és egy hagyományos, bambusz rudazatos polinéz proa-katamaránnal keltek át szombat délben az adventi átcsúszók a badacsonyörsi öblön. Köztük volt Hegedűs Róbert hétszeres kajak-világbajnok, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja is, aki a szervezőkkel együtt fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy nagy szükség van a vízi sportok szabadabb gyakorlását lehetővé tevő jogszabályi háttér kialakítására. A kezdeményezést a Balaton blog is teljes mellszélességgel támogatja: lendítsük fel a téli balatoni (sport)életet!

Az Adventi Átcsúszás szervezője, Kardos Gábor a Magyar Vitorlás Szövetséggel, a Magyar Szörf Szövetséggel és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel azzal a kéréssel fordul a Balaton Fejlesztési Tanácshoz, hogy hívjanak meg minden érintett szövetséget, szakosztályt, valamint a hatóságok, a vízirendészet és a vízimentők képviselőit egy Balatoni Vízisport-Konzultációra, hogy pozitív példát mutatva, szakmai konszenzus alapján lehessen kialakítani a legtöbb Balatonon sportolót érintő szabályrendszert.

Pócza László, a Szabad Balaton kezdeményezője a kétfokos vízben tízszer is bemutatta az eszkimózásnak nevezett kajakos önmentési technikát, vagyis azt, hogyan tudnak borulásból visszafordulva újraindulni. Pontosan a borulás utáni újraindulás viszonylag könnyen elsajátítható technikája miatt lehet a tengeri kajakot és a szörföt akár a leginkább viharálló vízi sporteszköznek tekinteni. Ezért is javasolják az átcsúszók, hogy legalább az élsportolók számára biztosíthassanak az illetékes szakosztályok valamilyen túrázási és edzési jogosítványt, hiszen érthetetlen, hogy miért ne evezhetne át a Balatonon az, aki mondjuk már átevezett az Atlanti-óceánon.

Az átcsúszók szerint a felelős magatartás elsősorban etikai és nem jogi kérdés. A legszigorúbb szabályok sem teszik elkerülhetővé a felelőtlen viselkedést, és nem segítik a sportklubokat abban, hogy felelősebb magatartásra neveljék tagjaikat. „Amíg kötelezővé teszik felnőtteknek is a pelenka viselését, addig hogyan tanulják meg az emberek a szobatisztaságot?” – összegezte álláspontját a csúszás főszervezője. Ott a pont, amíg viszont a szabályozás nem változik, azért a téli tájban is gyönyörködhetünk a partról.

Fotók innen.

Címkék: balaton sport úszás tél kenu kajak téli sportok átcsúszás

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr373440057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alvarez 2011.12.06. 17:46:38

Azt honnan lehet tudni, hogy hol van a 1,5km-es határ a parttól? Mert kibójázva nincs, az biztos.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.12.07. 10:19:35

@Alvarez:
Amikor a rendőrök kivisznek motorcsónakon, megmutatják GPS-en. Tapasztalatból tudom. :]

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása