Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Múzeummal gazdagodhat Balatonföldvár 12.03.06. 17:01 karlberger.rókus

  Ritka a jó hír a magyar kultúra hosszú telének közepén, s a Balaton régiója sincs elárasztva egész évben működő kulturális központokkal, múzeumokkal, kiállítóhelyekkel. Egy új projekt viszont emelheti a déli part fényét. Az MTI a mai napon számolt be arról: Balatonföldvár egy kormányrendeletnek köszönhetően hamarosan tulajdonba kapja és birtokba veheti a Kulipintyó néven ismertté vált helyi Széchenyi-villát, amely a tervek szerint elsősorban vadászati kiállításnak, továbbá a Széchényi-család munkásságát bemutató tematikus kiállításnak ad majd otthont.

  Az ingyenes vagyonjuttatásról a kormány döntött még egy múlt év végi határozatában. Az átadásról szóló szerződésre a földvári képviselőtestület a napokban adta áldását, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) aláírását követően, várhatóan még az idei nyári szezon előtt birtokba veheti a település a mintegy fél évtizede üresen amortizálódó ingatlant – mondta el kedden Holovits Huba polgármester az MTI-nek. A szerződés értelmében az önkormányzat közösségi célokra hasznosítja az egykori Széchenyi-villát, amely a város tervei szerint egy egész évben nyitva tartó múzeummá válik, üzemeltetését az önkormányzat biztosítja. A kiállítás alapja egy helyi vadász által a településre hagyott gyűjtemény lesz, amelyet tovább kívánnak bővíteni. Ennek érdekében hamarosan felveszi a város a kapcsolatot a Széchenyi-család leszármazottaival.

  A Kulipintyó a településalapító Széchenyi Imre öccsének, Széchenyi Viktornak volt a villája, ahol a híres író és vadász Széchenyi Zsigmond töltötte gyermekkora nyarait. Balatonföldvár négy évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a villasora részét képező, több éve üresen pusztuló két állami tulajdonú ingatlant – a Széchenyi-villát és a Korányi-kastélyt – megkaphassa tulajdonba, vagy használatba vehesse. A Széchenyi-villa értékét akkor több mint 99 millió forintra becsülték.

  Holovits Huba szerint a Korányi-villát állami tulajdonba kívánják tartani, így annak az önkormányzattal közös hasznosításáról folynak jelenleg a tárgyalások. Ennek során kell tisztázni egyebek között egy leendő üzemeltetés feltételeit, továbbá hogy ki és miként állja majd a szükségessé vált felújítás költségeit.

Címkék: balaton kultúra múzeum balatonföldvár széchenyi villa kiállítóhely

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr64293426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.08. 15:18:01

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.06. 20:08:37

Öröm, hogy ennek a gyönyörű épületnek ilyen rendeltetése lesz.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása