Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Balatoni bombarulett: ki nyerhet és ki veszíthet? 12.10.31. 8:01 ivcsek

balatoni_bomba_keresők.jpg

A seregnél a szlengben talán még mindig malacnak hívják az aknagránátot, harckocsi, vagy ágyúlövedéket. És talán elmondhatjuk malaca volt mindannyiunknak, hogy nem robbantunk fel a Balatonnál a vízben taposva, vagy a somogyi erdőket-mezőket, szikeseket járva. Nem is tudom: mikor történt a háború utáni (minden jel szerint nem elég alapos) aknamentesítés óta ilyen baleset?

Mindezt csak azért kérdezem, mert nagyon elkezdtünk félni ezektől a második nagy háborúban itt elszórt cuccoktól. Igaz, a sajtón kívül még nem hallottam senkit, hogy, hú de veszélyes lett ez a Balaton, de mint tudjuk, az ördög nem alszik. Most is nem messze a Balatontól Mesztegnyőnél az erdőben gombásztak össze 3 bombát.

Ezt azért említem meg, mert ez az utolsó észlelés, és egyben rámutat a ránk maradt, mindenfelé elszórt robbanóeszközök szárazföldi és vízi előfordulásának valós veszélyeire. Ugyanakkor, mint erről egy másik alkalommal beszámoltam, a harcokból talán még Tigrisek is kerülhettek a víz, illetve a föld alá, de azokat is, mint tűt a szénakazalban keresik egyesek, pedig egy Tigris nem valami parány jószág.

A Balaton-parti települések közül (jó reklámot biztosítva a helyi strandnak) Balatonlelle szánta rá magát az alacsony vízállás kínálta bombamentesítésre, amit a honvédség az ellátásukon túl, ingyen vállalt. A tűzszerészek alaposan átpásztázták a területet, de nem találtak semmit. (Miközben az idényben 5 alkalommal volt bombariadó Lellén.) A polgármester szerint nem ártana, a félelmek eloszlatása végett, átvizsgálni az egész déli Balaton-partot. Szerinte az önkormányzatok önerőt biztosítanának ehhez, ha lennének e témakörben kiírt pályázatok. Ezek szerint, a honvédség megtette a magáét, oda irányította a figyelmet, ahová kell, kigyakorlatozta magát, köszönhetjük nekik, de pénz beszél, kutya ugat, jöhetnek a magánzók, vagy ismét ők, ha van rá keret.

Mert vannak erre (a felkutatásra) szakosodott vállalkozók és vállalkozások is. Egyik képviselőjük legutóbb 2002-ben próbált ráijeszteni, az egymást váltó kormányzatokra, mindhiába. Bombamentesítésre akkor sem futotta a Balatonnál, pedig akkor is pörgött a téma (A Magyar Narancs viccesnek tűnő cikke magáért beszél!).

Tény ugyanakkor, hogy a Balatonra ráférne egy alapos és átfogó fémkeresés: nemcsak a lőszerek, hanem a nagy mennyiségű vashulladék is veszélyes a fürdőzőkre. Tartok tőle, alacsony (ez esetben kimondottan kedvező) vízállás ide, vagy oda, erre (ahogy 2003-ban) most sem lesz forrás.

Nyugtassuk meg magunkat azzal, hogy a Balatonra tartva többen szenvednek közúti balesetet, év közben többen fulladnak a magyar tengerbe, mint ahányan a balatoni bombáktól igazán tartanak.

Címkék: balaton malac vészhelyzet bombaüzlet Balatonlelle balatoni bombák strand bombák aknagránátok hatástalanítása bombamentesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr434869911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása