Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

A balatoni fókavadászatról 12.11.22. 12:18 ivcsek

Sipos_eva_-_Nadas_csonakkal.jpg

Ahogy a mondás is tartja, „navigare neccese est”, azaz „hajózni kell”. Ha pedig ez így van, akkor annak, aki hajózik, csónakázik, vitorlázik, valahonnan ki kell futnia, valahova ki kell kötnie – még a Balatonon is.

Eddig is így volt ez, de mit ad Isten (akarom mondani a törvényhozás), jó ideje tilos a kikötőn kívül őrizetlenül hagyni a horgászcsónakot (is), kikötőből azonban nincs elég: sem széltében-hosszában, sem azok kapacitásában. A törvénytisztelő polgár egyedüli lehetőségeként marad az alkalmatosság partra tétele, vagy gumicsónakok esetében a le- és felfújás… Ne is mondjam, a jót (szabad kikötés) könnyebb megszokni, mint a nem értelmetlen, csak értelmetlenül hozott szabályokat betartani.

A balatoni csónakok és kisvitorlások vízen tartására egy újabb közismert mondás kínálkozik, miszerint „több a vadász, mint a fóka”. Sok fórumon sokan elmondták már véleményüket a törvényről pro és kontra, láttuk a rendőrségi helikopterekből készült fotókat a nádasokból kitépet, bújtatott zugkikötőkről, az országgyűlés illetékes bizottsága is ismételeten foglalkozik az üggyel – a törvény azonban maradt.

Egy-két hét és már nem lesz kit büntetni. Jön a téli hideg, a jegesedés, minden hajót és csónakot partra tesznek rövidesen. Tavaszig elvben lehetne a törvényen változtatni, mert addig egy új kikötő sem épül és minden kezdődhet elölről. Az állam nem lesz sokkal gazdagabb a beszedett büntetésekkel, csak mi maradunk megint szegényebbek egy illúzióval: nevezetesen, hogy lehetne éppeszűen, körültekintően, belátással a Balatonról gondolkodni ott az ország házában is. A társadalmi konzultációk országában ennek hiánya nem baklövés, hanem  a csónakkikötők hiányából adódóan fókavadászat számba megy.

Címkék: balaton hajózás hajó csónak kikötő balatoni kikötők csónakkikötés szabályai balatoni csónakkikötők

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr904869637

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.22. 13:12:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vetojo 2012.11.22. 16:04:04

Két szó! Aki tudja érveljen ellene, mellette: SZOKÁSJOG, VÍZJOG!!!!!!!!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.24. 00:29:41

A fóka a sok, vagy az eszkimó?

.

Nyáron Örvényesen is két vitorlás parkolt a nádasban.

Meg kellene oldani a problémát.

Messzi Vetek 2012.12.13. 00:56:46

*
necesse
kitépett
épeszű

ancsur24 2013.02.04. 12:29:08

de szép ez a kép...

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása