Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Veszprém saját pénzt ad a Balatonnak 11.05.19. 12:53 Szálinger Balázs

Vicces, hogy helyi pénzként emlegetik, rácuppan a mainstream sajtó is, mert ez nyilván izgi: a veszprémi polgármester bejelentette, hogy balatoni korona néven helyi fizetőeszközt terveznek bevezetni.

Néhány település (Balatonfüred, Balatonalmádi, Várpalota és Nemesvámos) már lájkolta az ötletet, a Kinizsi Banknál már törik a fejüket a hogyanon, és a fizetőeszköz a harmadik lesz a soproni kékfrank (igen szellemes névötlet!) és a rábaközi tallér után.

A dolog de iure csak utalványnak minősül, és bár a Nemzeti Bank egy áprilisi tanulmányban már figyelmeztetett a „helyi pénzek” kockázataira, lépni akkor lép csak az ügyben, ha nagyon elburjánzik a fizetőeszköz, annyira, hogy úgymond veszélyezteti a forint érdekeit.
 
Nos, a dolog tényleg izgalmas, van ennek valami kis nehezen körülírható varázsa, amiben benne van a helyi öntudat, a történelem (ugye az első világháború utáni zűrzavarban saját bélyeget is nyomtató dunántúli kisállam-kezdemények), sok dolog, ami pont a lényegről, a helyi gazdasági érdekekről nem szól. A kibocsátáshoz fűződő gazdasági érdeket nem látom át, de a halvány lokálpatrióta beütést, illetve a hatást, amit erre gyakorol, üdvözlendőnek gondolom.
 
Tényleg nem rétem, milyen rendszerben működhet egy ilyen, hogy bizonyos egységek vagy települések csatlakoznak-e, bizonyos szolgáltatásokra érvényes-e, nem értem, hülye vagyok – de egy dologra mindenképp érdemes számítani: előbb-utóbb valamelyik nagyobbacska Balaton-parti településnél fel fog vetődni a kérdés: mi a bánatos köze van Veszprém városának a Balatonhoz?
 
Amúgy a Halpénz még sokkal jobb névötlet lenne.

Címkék: balaton turizmus veszprém valuta balatoni korona

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr492916338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dose3000 2011.05.19. 13:52:52

esetleg lehetne Elvarázsolt Dollár, ami egyszerre kötődik Veszprémhez és a Balatonhoz is :)

Szálinger Balázs 2011.05.19. 14:09:15

nagyon nagy lájk!!! gondolom, a dollár utalna a tóra...

dose3000 2011.05.19. 14:35:10

:) számomra Bujtor István elválaszthatatlan a Balatontól és persze Veszprémtől. Remélem vannak még, akik így gondolják.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.19. 19:21:51

@dose3000:
Igen, tervezzük is, hogy írunk róla.

DFK 2011.05.23. 16:07:40

Ezért a posztért kár volt. Az író bevallja, fogalma sincs arról, amit ír, a rendszer működéséről elképzelése sincs.

GentleSpecter 2011.05.24. 01:29:53

De kimondta, amire én is rég felfigyeltem már: hogy Veszprémnek semmi köze a Balatonhoz. Egyszer jártam ott, megkérdeztem, az egyik útitársamat, hogy ugyan itt merre van a Balaton part. Na erre nézett rám bután, hogy: Itt? Sehol. Mert ugyanis Veszprém még légvonalban is 10km-re van a parttól, úton meg 12-re, mégis minden "Balaton"-nal kezdődik. Balaton Volán, Balaton Pláza, Balaton Étterem... megmiegymás. :) Vicces dolog ez na!

Mitya Ivanov 2011.05.25. 13:52:12

"előbb-utóbb valamelyik nagyobbacska Balaton-parti településnél fel fog vetődni a kérdés: mi a bánatos köze van Veszprém városának a Balatonhoz?"

hát, sokkal több, mint gondolnád.
Egyrészt a veszprémiek lejárnak strandolni a Balatonhoz, másrészt a Balatonnál nyaraló turisták ellátogatnak Veszprémbe.
Ha ennél többet akarsz, akkor olvasgass vonatkozó szociológiai szakirodalmat.

Csak halkan teszem hozzá, hogy törvény szabályozza, hogy pl Marcali, vagy Zalakaros, vagy Tapolca balatoni háttértelepülés. Mind messzebb van légvonalban a Balatontól, mint Veszprém.
@Biro_Peti:
Balaton étterem nincs Veszprémben, csak Balatonfüreden.

GentleSpecter 2011.05.25. 14:11:42

@Mitya Ivanov: Na akkor ebben tévedtem, de ha jól emlékszem viszont, akkor van valamilyen múzeum ott, ami a Balatonhoz kapcsolódik!?

Mitya Ivanov 2011.05.25. 14:18:55

Talán az, hogy Balaton felvidéki nemzeti parknak egy időben Veszprémben volt a központja, a Várban. De pár éve már elköltöztek Csopakra, egy régi felújított villába.

A Balaton-múzeum is Keszthelyen van.

Szálinger Balázs 2011.05.25. 15:02:46

@Mitya Ivanov: minden tisztelettel: Veszprémnek attól nem lesz köze a Balatonhoz, hogy lejárnak fürdeni a parthoz. A pestiek is lejárnak Siófokra. A távolság pedig: hát pl. akármekkora kicsi a távolság Hévíz és a Balaton között, szerepelhetnek közös turisztikai régióban, lehet ugyanaz a lakosok antropológiája, történelme, attól még Hévíznek nincs köze a Balatonhoz. Veszprém a Balatonhoz legközelebbi megyeszékhely, a legértékesebb partszakaszt magában tudó megye székhelye. Nem hiszem, hogy ez szociológiai kérdés: Battonyán rengeteg aradi vett házat, ott töltik a hétvégét, sokan fel is veszik az állampolgárságot, de attól Battonya még nem Arad-külső. Vannak érdekes kérdések persze: Balatonmagyaród csak nagyon régen volt tóparti falu, ma már annyira van csak a tótól, mint Veszprém, Balatonszentgyörgynak sincs sok köze a tóhoz a nádasán kívül, aztán... a Balatontól 5 km-re az alsópáhoki észak-déli gerinc túloldala már a Zala-völgye, szociológiailag, tájegységileg teljesen más környék, semmi köze a Balatonhoz, mégis fele annyira van tőle, mint Veszprém. Ezek az érdekes kérdések: szerintem Veszprém balatonisága még csak ezek közé az érdekes kérdések közé se tartozik.

Mitya Ivanov 2011.05.25. 15:06:02

@castellum:
kettőnk között az a különbség, hogy te a Balaton alatt a tavat érted csak és kizárólag(?)
én viszont regionalista vagyok, de értem mit mondasz, de nem értek vele egyet.

Szálinger Balázs 2011.05.25. 15:09:08

na ha így, akkor innen is egyetértés: kétféle felfogás. és a tiédbe tényleg beletartozik Tapolca is. (találtak nem messze tőle valami római hajó maradványait! viszont adtál egy csodás ötletet (mindegyik felfogást!), körbejárjuk a kérdést, köszönöm!

Mitya Ivanov 2011.05.26. 09:08:32

@castellum: ha kell valami szivesen hozzájárulok információval, mert kb 10 éve ebben a szellemben foglalkozom a Balatonnal.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása