Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Balatoni vitorlások a Dunán: szabad ilyet?! 13.05.28. 13:31 TuRuL_2k2

SVSK_Balaton_jolle_Duna_vitorlazas.png

Szigeti Péter Follow Me! mikroblogjában publikálta a fenti felvételt, amin épp vitorlások haladnak el a Budai Vár és a Parlament közötti Duna-szakaszon, folyásiránnyal szemben. Egy elmúlt napokban kapott meghívónak köszönhetően gyorsan kiderült, hogy a hajók az SVSK (Siófoki Vitorlás Sport Kör) 15-ös jolléi. Az egyesület egy többnapos túra keretében Gönyűtől Bajáig vitorlázza végig a Dunát, népszerűsítendő az uszonyos (swertes, azaz nem fix tőkesúlyos), alacsony vízállásnál is használható vitorlásokat. A túra részeként hirdették meg, hogy kedden az Árpád-hídtól indulva elspinakkereznek az Országház előtt – mivel a fenti képen észak felé tartanak a jollék, nem volt nehéz kitalálni, hogy valami másként alakult.

Telefonon elértük az SVSK-s Pomucz Tamást, a Pomucz Vitorlásiskola vezetőjét, aki arról számolt be, hogy éppen rendőrségi felvezetéssel egy kikötőbe tartanak, ellenőrzésre. Mint mondta, a déli szél miatt módosítottak a tervezett programjukon, elmotoroztak a Lánchídhoz, és onnan orrvitorlákkal észak felé hajóztak el a vár és a Parlament előtt, ezután pedig folytatják csütörtök estig tartó túrájukat Bajáig.

Bár sokan úgy gondolják, a hazai folyókon tilos a vitorlázás (eddig nekem is ez volt a gyanúm, a belvárosi Duna-szakaszra legalábbis mindenképpen), Pomucz szerint semmilyen jogszabályban nem szerepel efféle tiltás. A hajózási szabályzat egyetlen dolgot tilt a Dunán, mégpedig az ereszkedő hajózást (amikor a víz sodrására bízva halad a hajó), ezért szélcsendben motorral vagy evezővel kell biztosítani a vitorlás haladását és kormányozhatóságát. Mint mondta, alaposan felkészültek a túrára, mind a négy hajón megtalálható minden kötelező felszerelés és motort is szereltek mindegyikre, így kíváncsian várja a rendőrségi ellenőrzés eredményét.

Frissítés: A rendőrség csak rutinellenőrzésre állította meg a túrázókat. Nagyon előzékenyek voltak, mindent rendben találtak és további jó utat kívántak az SVSK-s hajózóknak.

Címkék: vitorlás vitorlázás Balaton Duna SVSK Pomucz Tamás jolle

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr15330262

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.29. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lábszár Ervin 2013.05.28. 13:58:17

Akkor felhozom Balcsiról a surf-ömet. Mégiscsak közelebb van a Duna, mint az első komolyabb tó.

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2013.05.30. 09:27:05

A folyókon olyannyira nincs tiltva vitorlázás, hogy én és rajtam kívül még sok tucatnyian a Tiszán szereztünk vitorlás jogsit.
Szegeden láttam szörfösöket is.

ancsur24 2013.06.20. 19:29:23

Mi a Balatonon szeretnénk idén vitorlázni, remélem összejön. A szállásunk már megvan hozzá redir.ec/balatoninyar

áfonyáspite (törölt) 2013.08.27. 20:19:01

Miért ne? A panoráma gyönyörű, semmit sem kívántam jobban a kánikulás napokban, mint egy hajóutat a Dunán.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása