Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Tizenkét éve volt a balatoni napfogyatkozás 11.08.11. 10:31 Szálinger Balázs

Tizenkét éve, 1999. augusztus 11-én volt az eddig utolsó teljes napfogyatkozás Magyarországon. A mi generációnknak az utolsó. Mindenki emlékszik rá.

Egy időben szoktam azt mondani, hogy három időpontra emlékszik kristálytisztán mindenki ebben az országban, mindenki tudja, hogy éppen akkor hol volt és mit csinált. Az egyik a napfogyatkozás, a másik a World Trade Center elleni támadás, a harmadik Kokó kiütése. A legutóbbi kapcsán akármennyire gondolja is akárki, hogy viccirányba vittem a témát, azért nem. Akkor világosan úgy tűnt, hogy igaz ez a hármas – mára maradt kettő. Ez a három annyira sokkolt, feltartóztatott mindenkit a normálisan vagy akárhogy folyó életében, hogy azt ma már elképzelni is nehéz. A 2006 őszi zavargások – csak vicc ezekhez képest.
 
A Balaton-parton, a keszthelyi strandon láttam a napfogyatkozást, 30-40 fős baráti társaságban. Amiből már ketten nem élnek – az egyik a hangadó vendéglátónk, a másik az a lány, akinek a kezét szorítottam. Hogy meghalt, azt bőven utólag, éppen a harmincadik születésnapomon tudtam meg a tévéből – ó persze, hogy pont aznap is napfogyatkozás volt, délelőtt, részleges, teljesen mindegy. Az ő rövid életében és az én kitudjamilyenhosszúmban az a 3 perc… egyszerűen megtisztelő, hogy egy, a Földön élt emberi lény az egyetlen átélt napfogyatkozását velem élte meg. Annyira meghatározó ez az élmény, hogy arról a szegény lányról már mindig ez jut eszembe. Az az ő 3 perce. És nagyon szégyellem, amilyen csúnyán elbántam vele.
 
Legközelebb 2081. szeptember 3-án lesz ilyen Magyarországon. 5 perc 33 másodpercig fog tartani. Akkor még pont ugyanannyira hosszú lesz 5 perc 33 másodperc, mint ma, de addigra már nem élek én, nem él az apám, az anyám, a gyerekkori játszótársak testtartásai, arcvonásai szétszóródnak vadonatúj emberekbe és ki tudja, melyik településekre. A gyerekeim (ha megérik) idős emberek lesznek – az életre szóló élményt mintegy jutalmul kapják, a dolgok végére. Addigra már olyanok sem élnek, akik ma még meg se születtek. Addigra nem fog élni az, akit szeretek, akit fel akarok csinálni. A mai tervek, bosszúságok, játszmák, párnacsaták, sértődések, elbizonytalanodások, utazások, hullámvölgyek, kitett indexek, körbefotózott csacsik a szántáson, elharapott mondatok, lelkesedések: mind-mind jelentéktelen, feljegyzetlen, a bolygóról örökre eltűnt (tehát látszólag sose volt) mindegy-dolgok lesznek – talán csak azok az emlékek maradnak meg, amelyekről valamilyen írásos feljegyzés készült. Azok se biztos, és az is másoknak marad meg, olyanoknak, akik minket nem ismerhettek. Minden mindegy lesz 2081. szeptember 3-án, amik most a létező legfontosabb dolgoknak tűnnek. Az is, ha sikerülnek, az is, ha nem.
 
Repülők szálltak fölöttünk, filmeztek, fotóztak, fotóztunk mi is, fölöslegesen, mert hát csak egy fényes gömb került a képekre, bármelyik alkonyon lehet ilyeneket fényképezni egy közepes géppel, a strand előtt osztogatták a reklámfeliratos papírszemüvegeket, megálltak a városi buszok is, a vasútállomás előtt egy sorban állt mindenki, aki az épületben dolgozott, egy irányba néztek, este pedig megnéztük a tévében, mit filmeztek fölöttünk. Tényleg egyszerre lélegzett az ország, érezni lehetett a levegőben – talán csak háborús időben bújik össze ennyire mindenki. Szabályosan hallani lehetett abban a 3 percben, ahogy mozognak a bolygók, ahogy csikorog az egész szerkezet. Mindenki hallotta.
 
Szálinger Balázs
 

Címkék: balaton keszthely természet múlt

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr13145529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2011.08.11. 11:40:13

A Balatonnál voltunk egy kis faluban, ahol a házunk van. Kimentünk a rétre, onnan néztük. Fényképeket készítettünk. A faluban mondták utána, hogy az állatok elmentek aludni, mintha este lenne. A madarak csiripeltek.
Nem is olyan messze onnan, a Kornyi-tónál közben az Anyád a szúnyogok!-at forgatták. A jelenet később nem került be a filmbe, mert nem tudták jól beállítani a fényeket, de egy werkfilmrészlet az eredeti film végéről tanúskodik erről:
www.youtube.com/watch?v=UHeSQXPwlk8

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.11. 11:57:14

Keszthelyen, a strandon. A hősöm az a részeg német (holland) fiatalember volt, aki teljesen részegen, a megboldogult Pepsi Music Beach előtti sekély vízben hanyatt fekve, meredt szemmel bámulta az eget, nemet mondva a szemüvegárus kufároknak.

Az akkor még nem bútoráruházként szolgáltató Colorsban meg előző estétől kezdve Paul van Dyk vezényletével szuttyogtatott az ifjúság az Eclipse partin másnap délutánig (inkluzív napfogyatkozás):
www.facebook.com/photo.php?fbid=394053400856&set=pu.145774995856&type=1&theater

kiskosár 2011.08.11. 12:04:37

Mi Nagyvázsonytól nemmessze voltunk a strandon, családostól, anyósostól. A legnagyobb gyerekemmel, ki akkor 3 hónapos csecsemő volt, most 12 éves nő:) Én arra emlékszem nagyon hogy jó idő volt, kellemes. A parton főképp idősek, öregasszonyok, vénemberek. Mindenkinek klassz véleménye volt arról hogy a lányom fázik-e vagy túl van öltöztetve....mindenki ezzel volt elfoglalva, így is és úgy is csak bűnös lehetek, mire anyósom monda hogy húzzunk innét a ........, így odébbmentünk 50 métert ahol kuss volt::) World Trade Center....borzasztó, a fiam született abban az évben, és így egy reptér mellett bizony ronyózok ezerrel. Igen, ezek a felnőttkori rossz és jó emlékek a számtalan klassz dolog mellett amit a családom, a gyerekeim adtak. Viszont a legnagyobb gyerekkori borzalom turnus a folyamatos hírek híradó minek a végkifejlete a Ceausescu házaspár kivégzése volt.. Ez volt nekem az ami meghatározó hír volt gyerek-és fiatalkoromban.

Epokit Drive 2011.08.11. 12:46:24

Zamárdi, nyaraló kertje, barátok, 26 évesen, második főiskolám utolsó éve előtt. A lét elviselhetetlen könnyűsége... Mingyá sírok... aztán meg hányok, na! :)
Szép volt.

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2011.08.11. 12:51:40

Egy csónakban ülve néztük, a Balcsi közepéről. Látótávolságban senki más nem volt, csak mi, és a gyönyörű színek.

barli 2011.08.11. 12:54:45

széplak alsó belsö horgászstég, remek volt. Én speciel ledöbbentem abban a másodpercben amikor hirtelen "lekapcsolták a villanyt".
Kéne egy népszavazást tartani, hogy legyen többször is :)

Pepin bácsi 2011.08.11. 12:55:33

Balatonfüreden a Marina mellett

2011.08.11. 12:56:46

Ha megkérdezik, megesküdtem volna, hogy a napfogyatkozás valamikor 2000 vagy 2001-ben volt. Mondjuk, hogy mit csináltam, arra pontosan emlékszem, mert én lettem a szerencsés, akinek a melóhelyen ügyelnie kellett és Pesten melóztam.

WTC idején szintén meló.

Kokó kiütésére nem emlékszem, gondolom szombat estére estek a meccsek és abban az időben olyankor általában részeg voltam :)

sunblind 2011.08.11. 12:56:47

... zamárdiban, az autós kemping melletti strandon ... bent parkoltunk a kempingben két hétig egy pici lakókocsival. két haverral. plussz akik jöttek és mentek. a fogyi alatt éppen két lány volt még a csapattal. hegesztőmaszk. eperpálesz. flörtös póló. lángos. ... már más a világ. .. pokoli klassz három perc volt ...

G_P 2011.08.11. 12:56:49

Felsöőrs és alsóörs között, egy peremen ültem a családdal. Lógattuk a lábunkat, alattunk tyúkól volt és parasztház. A tyúkok elmentek aludni. Siófokról áthallatszott a sípolás, üvöltés (honnan máshonnan?). :)

Mire hazaértem Pestre a család másik feléhez, akkor jutottam életem első számítógépéhez. 990811

barli 2011.08.11. 12:57:09

egyébként negyedik pontnak hozzáfüzném asz elsö szexet is, bár az valszeg nem mindenkinek ugyanakkor/ugyanott volt.
Plusz ötödik amikor a dagobert bácsi alatt lekapcsolták a Walt-Disneyt (igen, pont az Ausztrál Expressz elött), mert meghalt Antall József. Aztán fél óráig nem történt semmi csak zene.

Fekete Sámuel 2011.08.11. 12:57:38

Ez nagyon szép volt. Az ilyen blogokért nem kell agyonlőni mindenkit az indexnél.

Mitya Ivanov 2011.08.11. 12:58:13

én egy barátommal néztem a napfogyatkozást Káptalanfüred melletti erdőben, a Nagy Kő orra nevű magassági pontról (215 m tszf). Innen gyönyörű volt a kilátás az egész keleti medencére. Emlékszem, hogy éppen hidegfront utáni időjárási helyzet volt, előző este kiadós zivatarral, míg a napfogyatkozás napján kristálytiszta kék ég volt. Beugrott az is, hogy szinte hallani lehetett a túlsó parton lévő siófok zajait, állítólag akkor, abban a pillanatban Budapest leköltözött Siófokra, én nem tudom, nekem csak mondták, de iszonyatos tömeg lehetett. Pont beszéltük is, hogy milyen jó, hogy Káptalanfüreden az erdőben szinte senki nem volt.
Este aztán elmentünk borozni az alsóörsi római kocsmába, ahol a tulaj teljesen ki volt akadva, hogy a neki semmilyen forgalma sem volt egész nap, meg hogy a birka városiak inkább siófokra mentek. volt ott egy cigányzenész is, kértünk tőle félrészegen egy nótát, egy százast adtunk neki.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.11. 12:58:42

@barli:
Hihetetlen, hogy az első Orbán-kormány már a hatalomra kerülését követő második évben el tudta intézni! :]

(Nekem a brutális & hirtelen lehűlés volt a legerősebb az egészben. Csúnya lenne, ha egy időre lekapcsolnák a fővilágítást...)

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2011.08.11. 13:07:28

WTC: szégyenszemre Kozsótól tudtam meg. Épp kajáltam és a Danubius Rádiót hallgattam, amikor egyszer csak felhívták New Yorkban Kozsót, aki hablatyolt valamit arról, hogy valami felrobbant és hullik a pernye az égből.
Utána bekapcsoltam a tévét és a CNN-en mutatták a füstölgő tornyot. Arra gondoltam, hogy hogy a picsába fogják ezt eloltani a tűzoltók.

ninezero 2011.08.11. 13:08:18

Füreden néztem a móló közeléből :)

rengeteg ember volt, de semmi tömeg vagy tolongás.

a madarak tényleg elmentek aludni, a hattyúk elhúzódtak a parttól és összebújtak.

amikor bekövetkezett a teljes napfogyatkozás, a parton álló összes ember elkezdett tapsolni :)))

a leglenyűgőzőbb látvány volt, amit életemben valaha láttam.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2011.08.11. 13:11:57

Én Káptalanfüreden voltam a Sárréti gyermektáborban, egészen pontosan itt:
maps.google.com/maps?q=K%C3%A1ptalanf%C3%BCred,+Hongarije&hl=en&ie=UTF8&ll=47.008294,17.994157&spn=0.002967,0.004823&sll=37.0625,-95.677068&sspn=55.718442,79.013672&t=h&z=18
Abban az évben érettségiztem, és felvettek Győrbe a SZIF-re műszaki informatika szakra. A táborban nyári munkát végeztem, szakács voltam. :)

Treff7 2011.08.11. 13:13:05

@Drótos Pipacs: Hát én máshogy emlékszem, pedig szintén Balaton közepén néztem egy vitorlásról. Minden úszni képes jármű kint volt a vízen. Ennyi hajót még nem is láttam egyszerre. Az egész Balatont lehetett hallani körülöttünk. Mindenki ordított, a kacsák meg elmentek szunyálni. Egyik haverral együtt. Pöttyet részeg volt. Hálószaggató öngól!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.08.11. 13:17:09

A balatonit nem láttam, de pont akkor volt Szegeden is, azt láttam.
Kokó kiütésekor nem tudom hol voltam.

Void Bunkoid 2011.08.11. 13:18:34

Én ezt is csak 86%-osan láttam, Dél-Franciaországban egy autópályás pihenőparkolóból, nem sikerült időben hazaérni.

Ha akarok látni ilyet még az életem során, kénytelen leszek messzire utazni :(

barli 2011.08.11. 13:19:03

a festöbácsitól hol lehet rendelni? :)

Amúgy nem kamu a kép? Melyik része ez a Balatonnak? Mer az az északi partnak látszik, csak afölött meg nem volt ott a nap. Vagy tihanyból a déli part? Ahoz meg nagyok a dombok

Fantomász 2011.08.11. 13:24:03

@hüjehalyó: Nekem is ez az emlékem a dologról...

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2011.08.11. 13:28:22

A nap egy váratlan, meseszerű hajnali szeretkezéssel kezdődött Füreden, aztán arra emlékszem még, hogy a házunk előtt, az utcán ácsorogva nézzük a kezdődő napfogyatkozást, haversrác a látcső mögé teszi a fényvédő szemüveget, szerencsére nem néz bele (azonnal kiégett a szemüveg), illetve, hogy valaki a szomszédból a "sötétség" kellős közepén kijött az utcára, beült az autójába elindult valahova. Csak néztünk egymásra, hogy nóóóórmális?
-
WTC 9|11: melóban voltam, haversrác hívott, először Pólus Centert értettem, csodálkoztam is, hogy abba ugyan hogy bírtak belerepülni, aztán onnan kezdve már csak tévé volt, meg a tehetetlen düh.
-
Kokó kiütését Baján, Muity Miska vendégeként láttam (akkor még barátok voltunk), készültünk valahova, ő zuhanyzott éppen, azt hitte, csak ugratom, amikor beordítottam neki, hogy megnyerte a fogadást (Kokó ellen tippelt).

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.08.11. 13:29:35

Badacsonyban, magasan a Balaton fölött, a hegyoldalba ékelt szőlőnkben. Olyan magasra már nem hallatszik fel az útról a zaj.
Ha a Badacsony és Badacsonytördemic közötti vasúti átjárónál felbukkan a nosztalgia vonat, hangosan fütyül a gőzmozdony. Másodpercekig lehet látni ahogy a gőz fehéren és hangtalanul kitör a sípból. A hang csak jóval később ér fel a hegyre.

Aznap egy csillagász ismerősünk is nálunk volt aki percre pontosan kommentálta mikor mi történik, mit fogunk látni. Együtt hallgattuk őt és apám (aki már nagyon gyenge volt akkor) lassan újra és újra körbekínált mindenkit az előző évi borral.

Amikor a hold végre eltakarta a napot, zúgás támadt. A partról hallatszott fel, ahogy a badacsonyi strandon összegyűlt tömeg egy emberként ünnepelte a látványt.
Amikor kitisztult a nap, apám mosolyogva támaszkodott a botjára de volt valami a szemében amit nem értettem.

Az volt az utolsó nyara Badacsonyban.
Tőle így búcsúzott a Balaton.

NOrban 2011.08.11. 13:31:23

"akit fel akarok csinálni." Na ez a négy szó nem kellett volna...

Egyébként összeszorult a szívem az íráson.

Amúgy Tihanyban az apátság melletti dombon láttam a napfogyatkozást. Azért az öt percért szabit vettem ki és több, mint 400 km-t utaztam. Friss házas voltam, de hajnali 4-kor felkeltem, majd gyalog mentem át a szomszéd faluba a vasútállomásra. Ezek után Szántódig többszöri átszállásal vonattal, majd komppal Tihanyig. Az apátságig szintén gyalog. Milyest vége lett, indultam is haza. Egy egész napos kimerítő utazás volt, de megérte..

Azóta elváltam és elköltöztem Mo-ról, de soha nem felejtem el azt a napot.

Enok mester 2011.08.11. 13:35:11

Napfogyatkozás: Solton, nagyanyámnál, az első feleségemmel. Csöndes kis falu (azóta város). A tyúkok bementek aludni, a békák elkezdtek brekegni.

WTC: épp buszon ültem, mikor valaki felhívott.

Kokó: az kicsoda?

Bacchpapucsban Balatonfüredre 2011.08.11. 13:41:12

Siófokon voltunk a haveromék nyaralójában.
Abban az évben végeztem a főiskolán és már tudtam, hogy felvettek a következőbe is.
A kis ház tetejéről néztük. Nagy élmény volt.
Este a híradóban láttunk magunkat mert a Siófok fölött (is) keringő helikopterről filmeztek minket is :)

Murderface 2011.08.11. 13:42:08

Napfogyatkozás: Szigeten kómáztam másnaposan :) Szép volt, jó volt, ittam rá egy sört :)

WTC: Technikumból lógtunk, egy kocsmában fröccsöztünk, ott néztük a CNN-t, a csapos fel volt háborodva. Máig is emlékszem, hogy megkérdeztem tőle: "Minden nap 5000 gyerek hal éhen/szomjan, miattuk miért nem háborodsz fel?", aztán ittam egy fröccsöt :)

Kokó kiütése: házibuli volt, nem emlékszem, csak másnap olvastam róla (vagy harmadnap) :)

Picsasereghajtó 2011.08.11. 13:47:54

Jó rég volt... Siófokról néztük.

A WTC pedig az első olyan nagyobb horderejű hír, amit a neten olvastam először. Bár akkor még reflexszerűen nyúltam a TV távirányítójához, hogy meggyőződjek róla hogy vajon tényleg igaz-e, mára ez már elmúlt.

Jó sokat változott azóta a világ, főleg a műszaki dolgokat illetően. Akkor még volt VHS videómagnóm, és akkor _még_ nem volt DVD-lejátszóm ami ma _már_ nincs. :)

NOrban 2011.08.11. 13:51:06

WTC: vécén ülve bent a cégnél (pihenésképpen.. ) jött a szokásos hír sms a Westeltől (most: T-mobile..) Aszondja: "repülőgép csapódott be a Wold Trade Center épületébe New Yorkban.." rögtön felpattantam, majd egész nap a netre tapadtam.

De ki az a Kokó?

Townsend 2011.08.11. 13:56:33

Balatonudvari, strand, tömeg. Mindenki hanyatt fekszik, valaki - talán az Ádám - nagy hegesztőálarcban nézi. Furcsa, kékes árnyalatú lett minden.
A munkahelyemen a kolleganőm, aki állandóan rádiót hallgatott, szólt, hogy New York-ban valami nagy gáz van. Netre azonnal felmentem, talán a CNN-re. Abszurd látvány volt.

Akvyr 2011.08.11. 14:04:16

Gyönyörű iromány. A három meghatározó időpont is mennyire igaz!

Én egy füredi strandon láttam családdal és barátokkal, máig fel tudom idézni ami akkor lejátszódott bennem. Ha ügyes vagyok még akár a következőt is megélem :)

T-5 2011.08.11. 14:06:06

Volt egy nagy napfogyatkozás tavalyelőtt, az volt a legizgalmasabb, mert ilyen hosszú napfogyatkozás nem lesz 2136ig... szerencsére láttam, de az sokkal komolyabb volt, mint a Balcsin anno az a rövid egyperces

Beru 2011.08.11. 14:06:18

Nekünk szegedi volt az a napfogyatkozás....

Rwindx 2011.08.11. 14:20:23

Napfogyatkozás: Lellén voltam haverokkal, talán soha nem égtem még úgy fel napon mint aznap.

A WTC-t élő közvetítésben láttam melóhelyen, amikor elkezdtük nézni még csak 1 becsapódás volt...

Laeviathan 2011.08.11. 14:21:07

én nem néztem meg a teljest.18 éves voltam sziget (utolsó ott alvós egyhét sátorral) másnapján a Kornéllal meg a Rencivel néztük egy vidéki iparváros feletti hegyről. csináltam pár fotót a Zenittel, amit sosem hívtattam elő, talán el is tűnt már. utána kezdődött ősszel az egyetem meg minden, onnan már egy másik élet volt.

WTC- már egy másik egyetemen voltam gólya, de még nem tudtam kecót szerezni a városban, úgyhogy vonattal jártam. fater még élt, otthon néztem velük a tévében valami gagyi sorozatot, amikor félbeszakították. a szűlők féltek, hogy atomháború lesz, én meg lefeküdtem aludni egy órára.

Kokót meg leszartam már akkor is.

Aayven 2011.08.11. 14:22:04

Mi fenyvestől nem messze néztük a gimnáziumi táborban a parton. Már akkor megbeszéltük páran, hogy a 2081-es napfogyatkozást ugyaninnen nézzük de szemüveg nélkül:). Akkor már mindegy lesz:). Egyébként tényleg ez és a WTC a két olyan dátum, amire mindig emlékezni fogok, hogy pontosan hol és mit csináltam. Jó volt olvasni a bejegyzést:).

Bugajozsinemszepgyerek 2011.08.11. 14:33:36

Fonyód, haverokkal. Én józanul, a többiek közel sem. Az is egy élmény volt, de a napfogyatkozás különösen. Rengetegen voltak a strandon. Tényleg emlékezetes élmény marad. Kokó, ugyan már...

Lajos bacsi 2011.08.11. 14:33:38

Kis kolléganőmmel bámultuk a Napot egy munkahelyi szobából.

Előtte való nap hazahoztam anyámat Füredről, a kórházból,mert a másnapi forgalom tébolyítónak ígérkezett.

maestro1 2011.08.11. 14:41:51

Tihany - rév környékéről néztem, fantasztikus volt látni, ahogy pillanatok alatt jött felénk a sötétség a víz fölött. Utána végig álltam a vonaton Bp-ig, iszonyatos tömeg volt. Vmikor késő este értem haza.
WTC: otthon feküdtem betegen, és amikor az Indexen olvastam az első hírt, azt hittem, csak hülyéskednek, "ahogy szoktak". Aztán bekapcsoltam a CNN-t...

Szergej55 2011.08.11. 14:44:24

Én azt még 5 éves koromban a Velencei tavon láttam, talán még meglesz a következő :D

Gazz 2011.08.11. 14:45:35

Kenesén, a helyi "hegy", (inkább csak löszfal) tetején. Én is nővel, és a családjával. Emlékszem, azt nézegettem, hogy mennyivel más ez a sötétség, mint ami éjszaka van. Merthogy a látóhatáron azért körben volt egy kis világosság a levegő fénytörése miatt, másrészt meg a hold mögül kilátszó korona egy iszonyatosan hideg fehér fényt vetett, ami a körülöttünk levő dolgokat olyan furcsán kontrasztossá tette. Emlékszem, a madarak elhalkultak, egy pillanatra olyan volt, mintha megállna az idő. Sosem fogom elfelejteni.
Azt sem, hogy jó pár hülye az előzetes figyelmeztetések ellenére megvakult. Az egész életét tönkrevágta öt perc alatt.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.08.11. 14:47:45

Vrindavanból Jaipur felé a taxiban. De ott se teljes, se balatoni nem volt.

Balt 2011.08.11. 15:03:34

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Ez nagyon érzékletes leírás volt, egyben megindító...

Balt 2011.08.11. 15:04:59

@NOrban: ""akit fel akarok csinálni." Na ez a négy szó nem kellett volna...
Egyébként összeszorult a szívem az íráson."

Pont ezt akartam írni én is.

BigTwix 2011.08.11. 15:06:29

Ezt jó volt olvasni!

köszönöm

*azta* 2011.08.11. 15:12:50

jó írás!
emlékszem, vadidegen emberek álltak le egymással beszélgetni. mikor elkezdődött, akkor épp a vízben voltunk, egy pár úgy 30 méterről integetett nekünk egy gumicsónakból, hogy elkezdődött, nézzük meg, itt a szemüveg! végig mindenfelé nagyon barátkozós hangulat volt, aztán tényleg, egy pillanatra mintha minden megállt volna... utána meg az ujjongás, tapsvihar - és hallani lehetett a túlparti örömöt is! huhh! nagyon nagy élmény volt!

Zizko 2011.08.11. 15:13:49

Zánkán, kimentünk csónakkal egy nyíltvízi stégre, és próbáltuk elmagyarázni a négyéves fiamnak, hogy amit most lát, azt majd újra láthatja 86 éves korában :) Idősebb lesz picit, mint most Karcsi bácsi (aki azóta elment, nyugodjék békében), és mi már nem leszünk sehol. Nagyon nem hatódott meg :) De azért suttogott a nagy csendben, ami ránkszakadt abban a pár percben.

Az Ikertornyok leomlásakor melóztam, aztán a szokottnál is jobban siettem haza.

Kokó - Nem emlékszem semmire, még az évre sem,.. ő az, aki rögtön az első meccsen elbukta a címét?

Balt 2011.08.11. 15:25:44

Turnusváltás okán épp aznap indultunk haza a (z akkor még meglévő) munkahelyem (akkor még meglévő) Balaton északi parti üdülőjéből. Persze ezt még megvártuk, készültem is az eseményre, direkt vettem egy 20x-ozó optikai előtétet az S-VHS kamerára, ráapplikáltam a hegesztőüveget, gondosan beállítottam a teraszra kiállított állványon... aztán a rohangáló gyerekek belerúgtak a lábába a 2. másodpercbe és vette a nagy semmit. Persze én is rohangáltam a szomszédos tévé és a terasz között, így - ahogy az lenni szokott - épp maga az élmény veszett el a "technika oltárán"... Átérezve a pillanat személyes megismételhetetlenségét, maga az (optikai) élmény nem volt több számomra, mint egy sűrű zivatarfelhő. Az üdülőt és az ott töltött heteket valahogy jobban sajnálom...

9/11 idején épp a Rákóczi úton ültem a kocsiban dugóban, bekapcsolva a rádiót teljes Orwell-i Világok harca rádiójáték élményem volt, nem hittem el, hogy ez megtörténhet. (Ha egyébként mégis, az hihetetlenül pontosan/"szerencsésen" megvalósított, talán még a tervezettnél is "hatásosabb" akció.)

A Kokó meccs dátumát megnevezni sem tudom, de arra emlékszem, - más természetű okokból :) - engem is épp fekve ért a hír. (A tévé csak a háttérben ment, nem is figyeltem rá, csak a végkifejletnél...)

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2011.08.11. 15:43:46

@Treff7: Ezek szerint én teljesen máshol voltam. Ha sok hajó lett volna, ki sem eveztünk volna...de szerencsére elég nagy az a tó.

one_away 2011.08.11. 15:47:00

Napfogyatkozás: Zamárdi Felsőn (ahol érdekes módon már mindenki járt...) a kertünkben kis baráti társasággal. A barátok már nincsenek meg, csak az élmény, és a barátnőm azóta a feleségem :)

WTC: egy amerikai cégnél dolgoztam Budapesten, és emlékszem, ahogy rohantam körbe az irodákban a hírrel, és tapadtak rá az emberek az internetre/tévékre. Ja, és onnan tudtam, hogy nagy a baj, hogy az összes hírportál elérhetetlen volt, néha jött be egy-egy hír.

nekem a harmadik meghatározó a berlini fal leomlása. Ma is ugyanúgy előjön belőlem valami nagy dolognak az érzése, ha arra gondolok.

Yare 2011.08.11. 15:47:52

Én is csak ezért vettem ki szabit,mert már évekkel előtte mikor megtudtam hogy lesz térképen kiderült hogy a leghosszabb idő siófok felett kicsivel sóstón halad át az árnyék,elhatároztam hogy ott leszek a lábamat a balatonba lógatva fogom nézni siófokról, de a véletlen folytán sóstóról néztem végig és tényleg örök emlék. Hazaút sem volt rossz, autóval vittek le,vonattal jöttem vissza, akkora tömeg nyomorral nem találkoztam azóta sem,talán pár indiai vonatos képen látni hasonlót,pedig két vonatpárt indítottak.
Wtc, szerintem dolgoztam és este láttam a neten, viszont ha nem emlegetnék annyit a médiába a kutya sem emlékezne az óceánon innen az eseményre.
Kokóról azt sem tudom megmondani melyik évben volt a címe elvesztése,nemhogy pontos dátumot,sőt mit is csináltam akkor,de biztos nem a mérkőzést néztem.

karchi 2011.08.11. 15:50:30

köszönöm az irást nagyon jó a volt, én otthonnról néztem a napfogyatkozást, nem volt teljes de nagy élmény volt, a wtc-t munkából hazafele hallotam egy ismerősömtöl hirtelen el se akartam hinni, koko hol van az már de gondolom szombatra esett.

Yare 2011.08.11. 16:04:23

Kimaradt pár szó amit utólag hozzáfűznék, az írás tényleg nagyon jó volt, az "akit fel akarok csinálni." szöveg nélkül pedig tökéletes lett volna,nagyon nem illett bele ebbe a szövegbe.
Olvasás közbe jöttek elő az élmények, a közepén ez a mondatrész viszont visszarúgott a valóságba,ahelyett hogy tényleges átéléssel végig olvashattam volna.

This_is_Sparta (törölt) 2011.08.11. 16:09:40

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Örülök, hogy édesapád láthatta! Sajnos az enyém egy évvel lemaradt róla, pedig csak 52 volt!

Maga a napfogyatkozás felemelő érzés volt. A Csepel-sziget végén voltunk a Duna parton. Felejthetetlen élmény volt, ahogy az egész világ (madarak, bogarak, stb.) hirtelen elcsendesültek és a hűvös szél végigfutott a tájon!

Mindenképpen meg fogom találni az alkalmat, hogy még 2081 előtt (amikor éppen 110 éves leszek), a gyerekeimmel együtt is átéljem újra ezt az csodát!

Jövőre pl. Ausztráliában lesz teljes napfogyatkozás, de 2027-ben Spanyolországban is egy több, mint 6 perces (ha igaz)!?

hu.wikipedia.org/wiki/21._sz%C3%A1zadi_napfogyatkoz%C3%A1sok_list%C3%A1ja

Bocimaster 2011.08.11. 16:17:25

Kecskemétre mentünk le a párommal Volán busszal. Akkora volt a dugó az út vége felé, hogy majdnem lekéstük:). Autók álltak végig az út szélén Kecskemét előtt és várták a Napfogyatkozást. Utána egy nagyon jót ettünk és megnéztük a várost.

barli 2011.08.11. 16:27:33

@Yare: én úgy az új évezredbe mentem át :) jó nem a nekem igazi 1999-2000-esnél, hanem a matematikai 2000-2001esnél

ikrab 2011.08.11. 16:28:35

budakeszi (éppen ezért csak részleges), munkahelyi erkély, kollégákkal, szemüveggel, de az élmény valóban nagy volt. előtte nem voltam túl rápörögve, de akkor varázsos volt. talán látok még ilyet, ha nem itthon, hát másutt :)

Rókakígyó 2011.08.11. 16:31:29

Imádjuk a Balatont, de napfogyatkozás nem csak ott volt.

barli 2011.08.11. 16:42:14

@ikrab: sajnálhatod, hogy nem láttad az "igazit". Tényleg hihetetlen élmény volt, amikor láttad, hogy jön a sötétség, aztán hirtelen lekapcsolták a villanyt.
Komolyan megijedtem, hogy mi lesz, ha nem jön vissza. Leírhatatlan volt.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2011.08.11. 16:48:52

A propos, előző nap én is megjártam Siófokot. A lány, akit elhívtam Füredre, egy déli parti vonatra szállt fel... Siófokról hívta a mobilomat, hogy hátmostaztánőmitcsináljonitt. :-) Persze a mobilhálózatok megfekükdtek a Balatonnál, csak az SMS-t kaptam a hívásról, de lehallgatni a hangpostát nem tudtam. Végül vonalasról sikerült, visszahívtam a telefonfülkét, ahol a lány ácsorgott és megmondtam neki, hogy ne mozduljon, érte megyek (bár semmi kedvem nem volt már autózni). Pár perccel azelőtt jutottam be Siófokra, hogy a rendőrség lezárta a várost, mert megtelt.

suzy q 2011.08.11. 17:11:33

a révfülöpi strandról néztük. a barátnőmmel, aki már azóta nem az, és a nagyival, aki már nem él. mikor jött a sötét, hidegebb lett, a madarak és a békák elhallgattak. napszemüveggel néztük, mert azt mondtam ez uv szűrős, tehát jó. azért a nagyinál volt rendes reklámszemüveg, és ránk parancsolta. a sötétben valaki elkiáltotta magát, hogy szabad a csók!

wtc: a színinövendékeket néztem a duna tévén, és rántott csirkét ettem. fél öt körül megszakadt az adás, bemondták mi történt, de nem nagyon fogtam fel. rohantam a trocaderoba hastáncra. az oktogonon kaptam ajándékba az elle első számát. a hastáncon már mindenki erről beszélt, és mikor hazaértem, akkor láttam a híradóban, hogy ez tényleg igaz. nem volt netem, szóval egész este a tévét néztem, mindenhol erről volt szó.
plusz kokó kiütése helyett antall józsef halála, mikor megszakadt a kacsamesék.

fia 2011.08.11. 17:23:42

Napfogyatkozás: Zánka, gyerektábor, Mókus u. 13. Minden légmozgás megállt, előtte volt szellő. Abban az évben érettségiztem. Jó volt.

WTC: Szeged, kolesz, alvás. Hívtak, hogy szörnyűség történt, háború lesz. Mondom: aham. És tovább aludtam.

Kokó: fogalmam sincs.

Yare 2011.08.11. 17:33:55

@barli: Nem írtózom a hideg víztől, de szilveszterkor ivásra is hideg a balaton, ha be van fagyva akkor a jégkocka jó a whiskybe, meg lehet fakutyázni rajta,de pont lábat belelógatni?:) nem keverted össze a copacabanával?:)

Szálinger Balázs 2011.08.11. 17:37:02

@Yare: Kedves Yare - ez volt a cél. Ez szól a jelenről, és erre az egy mondatra fog emlékezni Ön is két hónap múlva. Van a mondat mögött pici fájás. Szép dolog máshogy mondva, ugyanúgy szép. De teljesen értem, mire gondol, és nagyon köszönöm, hogy amúgy tetszett. Tisztelettel, Szb

seahawks 2011.08.11. 17:52:06

én az akkori csajommal egy nagy kefélést rendeztünk a napfogyatkozás idejére, már több mint fél órája dugtunk, mikor jött a csúcspont...eszméletlen volt...

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.08.11. 17:54:03

Balatonkenese, egy ismerős nyaralójában. Akkor tíz éves volt a fiam és lebirkózott, hogy elmondhassa, lebirkózta aput a napfogyatkozás alatt :) Még egyszer már úgysem tudja, sőt szerencsével élheti meg a következőt is.
Amire még emlékszem, hogy hirtelen szürkület lett és előjöttek a szúnyogok a bokrokból. Nagyon misztikus volt az egész, félelmetes is, hogy éreztük, milyen apró pont vagyunk a világegyetemben

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.08.11. 18:11:38

erdo kozepe, egy esobeallo haziko tetejerol. nem is maga a nap latvanya volt emlekezetes, hanem az, ahogy az allatok viselkedtek. elmondhatatlan volt.

mis 2011.08.11. 18:21:50

Dolgoztam:)
De adtak 5 perc extra szünetet, hogy megnézhessük.

Lescol 2011.08.12. 11:04:00

Ha valaki megengedheti magának, nem kell várnia 2081-ig.

Jövő november 13án Ausztráliában lesz megint. Itt a NASA honlapján megtalálható:

eclipse.gsfc.nasa.gov/SEdecade/SEdecade2011.html

Én Szegeden voltam a Dóm előtt felállított nézőtéren és nem bírtam ki (ahogy sokan mások se) hogy ne nézzenek bele a teljes fogyatkozáskor. Fantasztikus érzés... egyszer még látni akarom.

Vektorigo · http://iranylondonblog.hu 2011.08.13. 10:57:59

:) Nagyon jó. Úgylátom erre mindenki emlékszik :) Én féltve örzöm a "papírnapszemüvegem" amit akkoriban szereztem és amiben néztem.
Nekem döbbenetes volt az a csend, ami a napfogyatkozás alatt volt. Egy neszt nem lehetett hallani. Szinte minden megállt.

hekka 2011.08.15. 09:07:06

Én aznap lettem 18.
Még a nap is elbújt szégyenében.... - mondá' apám.
De ennél emlékezetesebb ajándékot nem is kaphattam volna.

mallac 2011.08.15. 10:31:02

Jó írás ez,tényleg milyen semmik vagyunk, pláne a kozmosz eseményeihez képest.Én egyébként otthon bámultam Pesten a kertből ,és csalódott voltam,mert nem lett sötét csak egy olyan sápatag novemberi napsütésre emlékeztető valami.

theutat villám 2011.08.16. 13:15:05

@T-5:

még szerencse, hogy láttad, biztosan sokkal jobb volt, mint az itthoni szar egyperces. de izgi lehetett! Egyébként ugyanazt láttad, mint mindenki más itt. 2:22 volt a balatonnál, ahol én láttam, kecskeméten: 1:16.

Albu 2011.09.03. 00:13:51

Antall József halálhírére inkább emlékszem, mint korunk Pearl Harbour-ére: 9/11/01-re (már maga a dátumformátum is vicces).

HeartExpress 2013.06.29. 16:20:04

Gyönyörű írás. A kommentek közül is jópár érzékletes van. Örülök, hogy "idetévedtem" :)

Én akkor kisgyerekként a konyhából néztem csak kifelé, nem mehettem ki az udvarra... de félelmetes volt az a sötétség, meg az a csend. Ezekre emlékszem...
A WTC-ről iskolából hazamenet értesültem, persze a tévéből. Én is arra gondoltam, hogy hogy fogják azokat eloltani? Sejtettem, hogy igen nehezen...

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása