Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Megújult az ősi diási fapince és környezete 12.11.07. 17:01 ivcsek

darnaypince06.jpg

Vannak időtálló, jól megépített dolgok. A máig fennmaradt pincék többnyire ilyenek. Igen ám, de ezek többsége kőből, téglából rakott: a löszbe ásottakat, kőbe vésetteket nem számítva nem is tudunk más fajtát mondani. Pedig amíg a „faizás”, azaz a fa szabad összeszedése az erdőből szabad volt, addig vastag tölgyfákból faragott gerendákból is építettek pincéket.  Mikor ezt az uraság az 1800-as években megtiltotta, próbálkozott még a nép vályoggal, vesszőfonattal…

Mondj csak egy pincét, amely e módszerrel építve – évszázadokat kibírva – időtállónak bizonyult. Nem így a Közép-Európában is minden bizonnyal egyedülállóan megmaradt, gyenesdiási Darna (Dornyai) pince, melynek mestergerendájába az „Anno Domini 1644 Jesus Hominum Salvator” felirat lett vésve. Érdekessége, hogy a pince eredetileg kizárólag fából, egyetlen vasdarab nélkül, gerezdezéssel és zsilipezéssel egymásba rótt rendkívül vastag deszkákból, úgynevezett boronafákból készült. Ajtaja súlyos boronaajtó, mely facsapon forog és köteles fazárral csukódik.

001003857_dornyai_pince.jpg.jpg_orig.jpg

A pince a korabeli népi építészet tipikus példája, azonban jócskán megérett a felújításra, funkciójának újragondolására. Ezért is vásárolta meg, a (ha jól emlékszem külföldi) magántulajdonba került pincét az önkormányzat még 2009-ben. Azóta nem csak a turisztikai hasznosítás koncepciója készült el, de pénz is került a megvalósításra, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület két pályázata révén. A közel négyszáz éves építmény megóvása, megőrzése, és bemutatóhelyé alakítása egy évvel ezelőtt kezdődött el. Az udvart rendbe tették, elültettek 80 tő rezisztens szőlőtőkét, pajtaépületet emeltek (illetve az a pince melletti, nem oly ősi ingatlant alakították át némileg). Az épületben a Balatoni és Georgikon múzeum segítségével szőlészeti tárlatokat, bemutatóhelyeket, bormúzeumot alakítanak ki. A pince működése érdekében egy munkahelyet is létrehoznak.

Itt a Darnay pince: Bormúzeum, borászati skanzen udvarában kerül majd sor a szőlészeti bemutatóra, melyre számos helyi és környékbeli felajánlás érkezett, de a település közreműködik a Georgikon Majormúzeummal is. (Illik itt megjegyezni, hogy a névadó Darnay Dornyai Béla az 1940-es években volt a Balatoni Múzeum igazgatója, illetve a pince gazdája, annak örökségét ő gondozta, ápolta.)

A Bormúzeumban – a november 16-i megnyitót követően – borkóstolóra előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség. A Bormúzeum a 71-es főúton mentén lévő Takarékszövetkezet mellett felvezető Darnai utcában található. A múzeum nyitva tartásával és csoportos látogatásokkal kapcsolatban a Tourinform irodában kell érdeklődni.

És íme, ismét egy példa arra, hogy mi minden várja, az emberfiát novemberben is a Balatonnál!

image.aspx.jpg

Címkék: kiállítás bor múlt Gyenesdiás Gyenesdiási Darna (Dornyai) pince Forrásvíz Természetbarát Egyesület Darnay pince: Bormúzeum borászati skanzen udvar

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr924885823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása