Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Isten áldása: a hévízi kifolyó 11.08.08. 12:21 Szálinger Balázs

Mondhatnánk persze, hogy Isten áldása a hévízi tó maga – de ez a lezárt tó a maga jegyáraival jó ideje már csak a németeké és azoké, akiket az orvos odaküld, egészséges magyar paraszt nem nagyon dughatja bele csak úgy a lábát.

Mi viszont pont ilyenek vagyunk, ebben a történelmi korban élünk, és nekünk is jár az, mégpedig ingyér, ami az elnyomott őseinknek. A mi csodánk a hévízi kifolyó. Mi itt éljük át azt a varázslatot, amellyel a Jóisten a hévízi tó képében meghintette a földet.

Ahol az út a legközelebb megy a tóhoz, a kerítés mellett van egy híd, annak az egyik oldalán indexet ki, autót le (újabban nem lehet behajtani, tehát kell egy kis ügyesség), talán száz méter séta, és ott is vagyunk. A zsilip a kemping után van, fel fogjuk ismerni a parton hűsölő népekről (jórészt helybeliek, akik tudják ezt a titkot), de ha másról nem, hát akkor a vízcsobogásról. A zsilip olyan nyolcvan centiről ejti le a vizet – ez a kis vízesés a kifolyó egyetlen ember alkotta látványeleme, emellett pompás masszírozógép, lehet, hogy a gyógyfürdő masszírnői se tudnak nyújtani ilyen szolgáltatást.
 
 
A vízesés 2x3 fő részére van fenntartva, külön élmény odajutni, mert a sodrás erős, a talaj pedig csúszik. De ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki, hogy a fejünket bedugjuk a vízfal mögé, van levegő, egész jól el lehet mögötte lenni percekig. Mondani se kell, hogy a víz huszonvalahány fokos, időjárásfüggetlen, április elejétől októberig simán járnak ki emberek – attól függően, hogy kit mennyire sokkol a megszokott meleg vízből való kilépés. Az ember szíve szinte megesik a szegény tudatlanokon, akik mondjuk két hete, a nagy nyári fagyok alatt a befizetett keszthelyi nyaralásukat töltötték innen tíz kilométerre, végignézték az összes múzeumot és megnéztek minden filmsorozatot a szálláson – míg itt tombolt a nyár.
 
 
A víz gyerekbarát, legmélyebb pontján se több, mint 140 centi, és nemcsak meleg, de tiszta is. Műanyag kajatartó dobozokkal ebihalakat fognak a kölykök, az ember látja a lábfejét, és a tavirózsák se tudnak hazudni – ahol megélnek, ott nagy baj nincs a vízzel. Márpedig aki a hévízi kifolyónál lógatja magát, azt tavirózsák simogatják. A csatorna mindkét oldalán rózsaszín sáv, jó szokása az ide járóknak, hogy senki se tépkedi őket. Ilyen virágkoszorúja még a tavi fürdővendégeknek sincsen.
 
 
A tavirózsák alkonyatkor becsukják magukat. És ekkor érkeznek újabb turnusok. Eltűnnek a kisgyerekesek és az idősek, jönnek a fiatalok. Este fürdeni ugyanis nagy mulatság. Éjszaka még nagyobb – na itt erre lehetőség adatott. Az Isten ajándékán külön kis csokor a Balaton nyugati felén oly gyakori nyári vihar. A parton maradni lehetetlen, hazamenni gyávaság: nyomás be a vízbe. Villámcsapástól, mint a Balatonon, tartani nem kell: jó magas fák vállalják a fürdőzők helyett ezt a felelősséget. Vihart végigúszkálni, villámokat nézni a hévízi kifolyó vizében – nem rossz, nem rossz. Sörrel lenne az igazi, de itt nincs semmiféle üzlet, és ez helyes.
 
 
A kifolyóval visszakapunk valamit abból az időből, amikor maga a hévízi tó az arisztokraták szemében egy nagy büdös vizes-virágos tályog volt, és csak a környékbeliek jártak ki rá, lovat csutakolni, lábat áztatni, mosni, úszkálni. Néha összekacsintottak. És itt összekacsintanak ma is. A fentiekhez tessék hozzágondolni, hogy ami a csobogást adja, attól reggel 11-ig alszol, mint a tej, mert tényleg az egyik legjobb gyógyvíz a világon. De ez mindegy is. Néha annyira egyszerű pusztán élvezni az életet – és ezt itt lehet.
 
 
Szálinger Balázs

 

Elindult a 2011-es Goldenblog szavazás, a Balaton Blog a helyi.érték kategóriában focizik. Szavazzatok ránk!

 

Címkék: balaton turizmus természet hévíz gyógyvíz gyógyturizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr663133273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2011.08.08. 13:42:27

A 60-as évek elején, Keszthelyen sorkatonáskodva mi is gyakran fürödtünk egy ilyen kifolyóban, az Alsópáhokra vezető út hídjánál. Kis gátat építettünk, így egy jó szobányi méretű medencét hoztunk létre. Persze, nem jutalomból fürödhettünk ott, a felújítás miatt bezárt laktanyai fürdő helyett ez lett a heti tisztálkodás szintere. Jó volt!

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.08.08. 14:10:19

Most, hogy címlapos bejegyzés lett, a helynek is lőttek. :-)

Battenfeld 2011.08.08. 14:22:48

@Sparhelt: Pont ezt akartam írni én is. Az összes paréj oda fog járni és szét baxa az egészet.:(

Szálinger Balázs 2011.08.08. 14:37:57

@Battenfeld: az aggodalom jogos, bocs mindenkitől, hamar megyek is, hogy megelőzzek mindenkit...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.08. 14:48:09

@Sparhelt:
Nehéz dolog ez. Ha tudsz egy jó helyet, amit alig ismernek, akkor ne írj róla? De akkor miről írj? Hogy jól főznek a Kistücsökben? Hogy Siófok a tiniterror legmélyebb bugyra?

Huszonöt éve minden nyáron ott nyaralok a kifolyótól 10 km-re a Balaton partján, ahova ráadásul gyakran Hévízen át jutottam el. Mégsem tudtam erről a kifolyóról.

labi 2011.08.08. 14:50:54

Kár volt cikkben megirni hogy hol vannak remek kislétszámú eldugott titkos helyek.

Így már se nem titkos, se nem eldugott, ezért lőttek neki. Ha sokan olvasság a cikket, nemsokára szemét, tömeg és szevasz tavirózsa.

labi 2011.08.08. 14:52:50

@TuRuL_2k2: "Ha tudsz egy jó helyet, amit alig ismernek, akkor ne írj róla? De akkor miről írj?"

Ilyenkor kell visszafogni a szenzációhajhász közléskényszert.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.08.08. 14:58:51

@TuRuL_2k2: Mindenkire magára van bízva miről ír, de ha van egy jó helyed, amit szeretnél, hogy úgy is maradjon, akkor nem biztos, hogy a legjobb politika az, ha felhívod rá egy ország figyelmét. Számtalan forgatókönyv lehet ezek után, akár az is, hogy minden marad a régiben, de akár lezárhatják a zsilip környékét, mert ott elméletileg nem szabadna fürdeni, de akár lekeríti az önkormányzat és pénzt kér érte, vagy esetleg építenek oda is egy plázát, mert ott még nincsen.
Szóval én inkább azoknak az embereknek a pártján vagyok, akik leküzdenék a közléskényszert, vagy ha mégsem menne, akkor nem írnék pontos helyet..

Szálinger Balázs 2011.08.08. 15:09:06

@Sparhelt: tisztelettel, azért na. most komolyan gondoljátok, hogy el lesz árasztva ez a hely csak azért, mert kint van x óráig az index címlapján? már indulnak is pestről? vagy felírják egy noteszbe, hogyaszongya híd mellett lekanyarodni? és azt is, hogy az önkormányzat pénzt kér érte vagy lezárja? az önkormányzat vajon nem tud erről a helyről? minden testületi tag itt tanult meg úszni, szelepkiengedő ingyenvíz ez, majd most a cikk miatt bezárják. hogy kihúzkodják a tavirózsákat? ott törnék el a kezüket azonnal. ott még szemetelés sincsen, mindenki érzi, hogy ez közös dolog. innentől már csak az a kérdés, hogy lehet-e mondjuk szerelmes verset írni - hiszen azzal felhívom a többi kan figyelmét az adott nőre. inkább gyertek ti is, és találkozunk este a kifolyónál.

marcsella11 2011.08.08. 15:11:51

Valoban Isten áldása ez a kifolyo, csak ugy látszik ez nem mindenkinek öröm. Ugyan is a mult héten jartam ott, és megtiltottak a behajtást autoval. Ez azert is volt jo mert át lehetett öltözni benne. Most lehet furdö gatyaban hagyni valamelyik parkoloban a kocsit, és kemeny parkolási dijat fizetni!!! Na és akkor meg is van már a belépö ugye??? Aztán tök vizesen lehet startolni fürdés utan a parkoloba ismét:-))) Igy kell nem megtiltani valamit,,,mert ugye akkor a "szegeny ember" háboroghatna,,,,,,egy behajtani tilos tabla mindent megold.Évek ota oda jártunk,vártuk már hogy tiltják meg. Persze akik a közelben laknak es bicajjal tudnak jönni nekik ez nem gond.De gratulalok annak aki kitalálta,,,hogy mit kivánnék neki ,,,,,,,,,,hááát mindenki a magáét tegye hozzá

Dr. Trebitsch 2011.08.08. 15:12:02

Király lehet.

A 80-as években még létezett Sümeg térségében egy meleg vizű patak romantikus zúgókkal: egy társaság téli kenutúrákat szervezett rajta. Kétszer is voltam, az egyik alkalommal be is borultunk... A víz 20 fok volt, kint mínusz 10, mit mondjak, nem nagyon volt kedvünk kimászni.

Ha jól tudom, nem természetes képződmény volt, hanem a bauxitbányászat útjában álló termálvizet emelték ki valahol, és hagyták elfolyni a tájban. Ezért aztán a bányabezárások időszakában meg is szűnt létezni, ahogy hallom...

egy maréknyi dollár 2011.08.08. 15:17:55

Kár, hogy nem két héttel korábban írtál róla;múlt héten arra csavarogtunk,a Fürdő előtt is elzúgtunk az általad említett úton.
Én azért bízom benne, hogy a blogot követően nem fogják tavirózsa-szaggató bumburnyákok ellepni a helyet.

marcsella11 2011.08.08. 15:18:24

czjanos!! van másik kifolyo is oda tartozik az alsopahoki is,,,,,,,,egyébként azoknak üzenem akik reklamáltak, hogy miért tették közzé ezt a helyet,,,azért, hogy barki élvezhesse és nem azért,hogy bárki magának tartsa meg az infot. Ezt egyébként irigységnek nevezik.:-)))Egyébként nem kell hirdetni mert sok német testvérünk is ott sporolja meg a tobelépöt:-)))))Menjen bátran mindenki , csak a kocsit hagyjátok otthon, valoban megéri.Nem olyan meleg mint a to külön jo benne, és a zsilipnél a masszirozás mennyei. Hajrá atyámfiai ne hagyjátok kitiltani magatokat, én sem fogom, ha kell keritést mászok:_)))

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2011.08.08. 15:21:07

Én "pösti" paraszt vagyok, de tudtam róla...nyilván nem a pestiektől:) Tényleg jó hely.

marcsella11 2011.08.08. 15:23:35

@egy maréknyi dollár: ne aggodj egész évben fürödhetsz ott,

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.08.08. 15:24:09

@castellum: Nem gondoljuk, csak tisztelettel, fel szerettem volna hívni a figyelmet egy ilyen lehetőségre. Ahogy láttunk már ilyesmit, pl nézzed meg mi van Egerszalókon, vagy a Velencei tó körüli szabadstrandokkal, de gondolom bárki tudhat a szigorúan vett környezetéből példát, hogy mi történik a felkapott helyekkel, illetve mi történhet. A jópofa, eldugott helyek attól jópofák és eldugottak, hogy kevesen tudnak róla. :-)

marcsella11 2011.08.08. 15:24:38

@Mr. Ray: :-))) egyébként tök mindegy hányan tudják, bunkok mindenütt vannak:-))

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.08.08. 15:26:44

@marcsella11: Szerintem te félreértesz valamit. Az irigység nem egyenlő valaminek a féltésével. Valószínű, hogy sosem megyek oda, mert nekem nagyon kiesik - én csak azt szeretném, hogy te, aki odajársz, még sokáig tudhassad úgy élvezni, ahogy azt most teszed. Ez nem irigység - innen az ország másik feléből. Persze ha te annak látod, a lelked rajta.

marcsella11 2011.08.08. 15:26:46

@Sparhelt: erröl nem kevesen rudnak elmondanám, itt is van tömeg ám, de ha korán reggel mész akár egyedül is lehetsz!! de azért itt nem töltenek csak pár orát azemberek:-)))) mert a hévizi vizben nem is szabad, de érezni lehet meddig elég,,,,,,,

marcsella11 2011.08.08. 15:28:59

@Sparhelt: 10 éve járok oda,és egyre többen tudják, és semmi gond,,,de mindenki másként gondol dolgokat én tiszteletben tartom,,igazad van, egyébként már lassan mindent félteni kell,,,,,,

marcsella11 2011.08.08. 15:31:00

@Sparhelt: egyébként randallirozni nem igen lehet mert oranként jön a rendörjárör este is.....

egy maréknyi dollár 2011.08.08. 15:34:28

@marcsella11: Igen, csak sajnos 350 km-re lakom tőle,ez az egy baj.

marcsella11 2011.08.08. 15:39:41

@egy maréknyi dollár: ne aggodj én meg majdnem 400 de soha nem tudhatod:_))

KicsiDzs 2011.08.08. 15:42:26

valóban jó hely, de se nem eldugott sem nem titkos. néha olyan sokan vannak, hogy mozdulni nem lehet. egy közeli szálloda udvara pont ott ér véget a zsilip fölött és onnan is jönnek az emberek úszni.

AzHofi 2011.08.08. 16:09:57

Ebbe szabad belepisilni? :-) És a stégről? :-)

Netuddki. 2011.08.08. 16:56:34

@AzHofi: Nem, köss rá csomót!

addamka · http://nihil.hu 2011.08.08. 17:04:20

Jó környezetben van, de azért bőven nem titkos.
Keszthelyről megéri bringázni, akkora lejtő van a Hévíz felé vezető bringaútban, hogy alig kell lefele tekerni, ráadásul a lefolyóhoz vezető útra ér ki.

Csak kár, hogy az angolnatelepet olyan magyarosan pucolták el mögüle, meg elvileg oda akartak nagyon építeni valami szállodát, ha jól rémlik.

Az autók meg gondolom azért lettek kitiltva, mert volt olyan paraszt, aki a vízpartra parkolt 2 cm-re, nehogy már 15 métert menni kelljen. Tavasszal meg a zsilip elé állt be egy okos, úgy, hogy lelépni leginkább a kocsijára lehetett :)

Szálinger Balázs 2011.08.08. 17:35:23

@AzHofi: szerintem ez nem gond,a sodrás azonnal leviszi a balatonba.

manya48 2011.08.08. 17:46:19

Salföld mellett van egy tündéri párházas település, Kisörs. Itt régebben volt egy homokbánya, ma már nem működik. A homokbánya mellett van egy 3 kis tóból álló bányató-együttes. Úgy 10-15 éve még le lehetett oda járni, csodálatos tiszta volt, egyik oldalról homokos partszegélyről sekély víz felől is be lehetett menni (valóságos gyerekparadicsom volt), de beljebb mélyebb, úszásra alkalmas részek is voltak. Pár éve körbekerítették, teletűzdelték "Fürdeni tilos" táblákkal. Kár érte, akik ismerték imádták, csend volt, nyugalom, háborítatlan természet, csodálatos alternatíva a balatoni bóvlicirkusz után.

kiskosár 2011.08.10. 12:29:00

Én hozzátenném hogy sokszor a szállodák, hotelek, motelek, falusi turisztika hívja fel a figyelmet a tókifolyóra, küldik oda a népet....legyen ez magyar, német, osztrák, orosz. Már ott is rengeteg a külföldi a hab úszógumival. Én ezt nem tartom egy titok kiadásának, mival még Pakodról is járnak oda, mondhatni egész Zala népe tud erről....ez nem egy újkeletű dolog, mivel sok a fricc és az x más nemzetiségű. Balázst nem tudom miért kell ezzel leszólni, aki oda megy egy hétre, no miért ne fürödjön ingyen, miért kéne ugyanezért fizetnie 1600 ft-ot/ 2 óra. No nem mindegy annak a hévízi, páhoki vagy sármelléki, karmacsi családnak hogy 40-en vannak a kifolyón van 45-en? Én 3 naponta járok, eddig mindenki elfért....hogy lehet ez?:)A szállodák cseszik el, ők mondják meg a külföldieknek ezt az infót, ezért is a fele fürdőző zsugori fricc.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.08.15. 15:27:55

@igazitrebitsch:

konkrétan a bauxitbányászat miatt volt a 80-as években a hévizi tónak egy rohadt nagy vízszintesése. aztán sikerült bezáratni a bauxitbányát, és megakadályozni, hogy a tó kiszáradjon.

dagatt 2011.08.16. 02:14:23

Én örültem ennek a leírásnak, pont Balaton körültekerés előtt botlottam bele. Meg is látogattuk a folyást, kellemesebb (melegebb) volt a vize, mint a Balatoné. Mindenki elfért, volt helyünk bőven.
Köszi!

Fucksee 2013.11.15. 15:08:18

Isteni egy hely, csak tele van vizisiklókkal. Én mindig úszószemüvegben úszok itt, de amit utoljára láttam lent az elrettentett. A sokszáz gyönyörű színes hal közt tekergően úszó, jó karban lévő vizisiklók cikáztak. Ezentúl kizárólag merev részegen megyek be. Gondolom, ahogy hűl a víz, egyre inkább bekoncentrálódnak a berekből a tisztább rész felé.

Móra Lívia 2014.02.26. 16:04:27

Kedves Balázs!

A cikk nagyon jó. Egy kérdésem lenne csupán: ez a víz ugyanaz, mint ami a tóban van, ugye? Ha igen, akkor én rosszul tudom azt, hogy gyermeknek 14 éves kor alatt nem ajánlott a benne való lubickolás? Úgy tudom, a régi öregek azt mondták, a gyermek annyi percet tölthet a vízben, ahány éves. Ma már - főiskolai tanulmányaimból, és egyéb forrásból - azt is tudom, hogy a gyógyvíz nem egyenlő a termálvízzel. Előbbinek lehetnek káros hatásai is. Ha már a káros hatásnál tartunk: a hévízi gyógyvíz összetételénél fogva enyhén radioaktív, így árthat a kismamáknak, daganatos betegeknek és a gyermekeknek is. Gátolja a porcképződést, ezért én a gyerekeimet semmi pénzért nem vinném a vízbe. Tehát, ha javasolhatom, a gyógyvízre vonatkozó javallatokkal és ellenjavallatokkal egészítse ki a cikket, ami, mint említettem, nagyon jó, és csak gratulálni tudok hozzá!

Imre Csizma 2014.02.27. 23:17:18

@Dr. Trebitsch: Ez igy igaz Sümeg és Zalagyömörő között kb. félúton.Meleg víznek hivják,a Marcalba folyik.Ez a folyócska aranyozta meg gyermekkorunk nyarait a hatvanas,hetvenes években!

Tripolisz 2014.02.28. 19:53:04

Csak a tévedések elkerülése végett.
Ha belügyér vagy katona ügyér volt valaki akkor nagyon hamar bejut a szanatóriumba. Ha egy mezei magyar akinek szintén jó lenne az kb 2 évet vár rá , hogy be jusson.Csak körbe kell nézni a magyar szanatóriumoknál , hogy szinte mindegyik amortizálódik.Van olyan szanatórium a hol egyesek siműn kifizetik a napi 1250 -Ft felárat , hogy egy ágyasba legyenek és el telelgetnek egy ilyen helyen. Na persze ehhez némi össze köttetés is kell . Így akár két hónapot ,de legrosszabb esetbe is 6 hetet el töltöget egy szanatóriumba .Ja ha nem jó az étel ami bizony gyakran elfordul oda se neki meg oldja van étterem kint a városba.Szoval ha van pénzed bárhová bejuthatsz a magyar szanatóriumokba .Megelőzve azokat akik a betegségük miatt várakoznak , és ők csak 3 hetet kapnak.

Don Pármezán 2014.05.03. 17:11:44

Szálinger, a Balaton költője! ;)
(Még a Zalai Hírlapban olvastam, úgy 15 éve tán.) ;-P

Don Pármezán 2014.05.03. 17:15:24

@Tripolisz:
A magyar nyelvtan és helyesírás órákat is ellógtad, mert dagonyáztál? :D :-P

Anikó Kopun Istivánné 2015.01.17. 19:15:15

Régen Keszthelyről, most Cserszegről ,lassan több mint 60 éve járunk ide . Ma már nem csak a gyerekeink ,de az unokáink és a dédunokáink is ide járnakfürödni !Mindig itt indullt májusban a fürdő szezon és itt is fejeztük be oktober közepén ! Ez nem jelenti azt hogy nyáron csak a balatonra jártunk volna ! Mi mindig is tudtuk rola és vigyáztunk rá Gyalog vagy ,kerékpáral közlekedtünk ,néha kocsin igaz az csak egy lóerős volt .ezjanosnak üzenem,az a kifolyó folytatása, tehát az is a hévíz, csak pár fokkal hüvösebb,de a balatonnál melegebb.Nyugodtan ,gyertek fürödjetek és örizük meg az ükunokáinknak is !

mostjó? 2015.06.17. 07:16:07

A vicces az a dologban, hogy az összes csóró német, aki sajnál kiadni pénzt bármire is, ami elérhető ingyen, no ők mind ott hemperegnek tavasztól őszig. Ahogy a keszthelyi szabadstrandon is....Érdemes egyszer felleltározni a rendszámokat. Én 1x voltam itt eddig, de ismerősök kijárnak, ugyanerről számoltak be.

hobbychef 2015.06.18. 12:39:39

@sparhelt
Az avatarod alapján a Te neved helyesen Sparherd. Ha már ezt a nevet választottad, legalább helyesen írd!

hobbychef 2015.06.18. 12:43:00

@Sparhelt:
Az avatarod alapján a Te neved helyesen Sparherd. Ha már ezt a nevet választottad, legalább helyesen írd!

hobbychef 2015.06.18. 12:44:18

@Sparhelt: Az avatarod alapján a Te neved helyesen Sparherd. Ha már ezt a nevet választottad, legalább helyesen írd!

hobbychef 2015.06.18. 12:45:20

@Sparhelt: Az avatarod alapján a Te neved helyesen Sparherd. Ha már ezt a nevet választottad, legalább helyesen írd!

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.06.18. 12:48:40

@hobbychef: Tévedsz. Ez egy alakváltozata a nickemnek, nézz utána és ebben a formában helyes. De mivel amúgy meg személynévként/nicknévként használom, teljesen mindegy, hogy hogyan írom.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.06.18. 13:03:45

@hobbychef: Na de ha nekem nem hiszel, írjad be ide: helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/suggest# és magad is meglátod.
Amúgy tudtad, hogy a helyesírásellenőrző szerint a chef és a séf is helyes, viszont a hobby ipszilonnal nem? Helyette a hobbi-t kellene használnod i-vel, mert helyesírási szempontból az a megfelelő.
(Legközelebb, mielőtt belekötsz valakibe a szerinted helytelenül írt nick-e miatt, előbb javaslom a sajátod ellenőrzését.)

hobbychef 2015.06.18. 19:55:26

Kedves sparhelt!

Nem kívántam belédkötni, csupán fel kívántam hívni a figyelmed, hogy helytelenül használod a nickneved. Elég szomorú, hogy az MTA szerint a sparhelt helyes. A szó ugyanis német eredetű, Sparherd magyarul takarékos tűzhelynek fordítható. A hobby és a chef pedig angol szavak, a hobbychef tehát helyes. (Az más kérdés, hogy a magyarban a séf meghonosodott.) Miután angol, német és orosz nyelvekből külkereskedelmi szakanyaggal kibővített felsőfokú nyelvvizsgákkal rendelkezem, talán én jobban tudom, hogy miként kell e szavakat helyesen írni. De, ha nekem nem hiszel, ne az akármilyen helyesírásellenőrzőben néz utána, hanem német és angol szótárakban. Sajnos a magyarban sok szó helytelenül honosodott meg.
Baráti üdvözlettel Hobbychef

hobbychef 2015.06.18. 19:56:32

Kedves sparhelt!
Nem kívántam belédkötni, csupán fel kívántam hívni a figyelmed, hogy helytelenül használod a nickneved. Elég szomorú, hogy az MTA szerint a sparhelt helyes. A szó ugyanis német eredetű, Sparherd magyarul takarékos tűzhelynek fordítható. A hobby és a chef pedig angol szavak, a hobbychef tehát helyes. (Az más kérdés, hogy a magyarban a séf meghonosodott.) Miután angol, német és orosz nyelvekből külkereskedelmi szakanyaggal kibővített felsőfokú nyelvvizsgákkal rendelkezem, talán én jobban tudom, hogy miként kell e szavakat helyesen írni. De, ha nekem nem hiszel, ne az akármilyen helyesírásellenőrzőben néz utána, hanem német és angol szótárakban. Sajnos a magyarban sok szó helytelenül honosodott meg.
Baráti üdvözlettel Hobbychef

hobbychef 2015.06.18. 20:01:53

Kedves sparhelt!
Nem kívántam belédkötni, csupán fel kívántam hívni a figyelmed, hogy helytelenül használod a nickneved. Elég szomorú, hogy az MTA szerint a sparhelt helyes. A szó ugyanis német eredetű, Sparherd magyarul takarékos tűzhelynek fordítható. A hobby és a chef pedig angol szavak, a hobbychef tehát helyes. (Az más kérdés, hogy a magyarban a séf meghonosodott.) Miután angol, német és orosz nyelvekből külkereskedelmi szakanyaggal kibővített felsőfokú nyelvvizsgákkal rendelkezem, talán én jobban tudom, hogy miként kell e szavakat helyesen írni. De, ha nekem nem hiszel, ne az akármilyen helyesírásellenőrzőben néz utána, hanem német és angol szótárakban. Sajnos a magyarban sok szó helytelenül honosodott meg.
Baráti üdvözlettel Hobbychef

István Imre Pallér 2016.02.25. 13:32:30

Pár szakhatóság összefog, körít hozzá egy ideológiát/helyileg védetté nyilvánítják a tavirózsás térséget, a víz fertőzésveszélyes, nincs kiépített infrastruktúra,a területhasználat jogtalan, természetvédelmi szempont, stb/ és vége. Én még fóliasátorban primőrtermesztésre-virágtermesztésre talajfűtési célra is tudnám használni. Persze ki akar itt dolgozni?....

gézssé 2016.06.26. 09:32:18

@Szálinger Balázs: 5 év után akadtam újra a cikkre. teljesen igazad van. Szerintem még mindig a helyiek és környékbeliek paradicsoma. A néhány eltévedt turista pedig élvezze, mert olyan csodára lelt, ami a bédekkerekben nem szerepel. :)

Lajos Darab 2016.07.28. 12:29:36

Szóval én is fürcsiztem ott. Szép is jó is ,de sajnos az egy össznépi WC is. Persze azért nem lenne baj ,ha nem tiltanák be.

slim69 2019.12.19. 14:46:22

@hobbychef: Ekkora baromságon vitatkozni. :)

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása