Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Az első számok a szezonról 11.05.10. 17:17 Szálinger Balázs

Szezon – már amennyire annak nevezhető a február végéig tartó időszak. Gondolom, a legnagyobb részét a januárba átlógó szilveszterek meg a vállalatközeli utószilveszterek adják. Mindenesetre április végén hoztak nyilvánosságra egy KSH-összesítést, lássuk a legfontosabb számokat.

Február végéig tehát 87 ezer vendég, ez nagyjából ugyanannyi, mint tavaly. A magyarországiak száma 2 százalékkal nőtt, a külföldieké 8 százalékkal csökkent. 260 ezer vendégéjszaka, ez 5 százalékos növekedés. Zala szépen szerepelt: az ottani wellness- és gyógyüdülők adták a külföldi vendégek 70%-át (naná, hogy Hévízre érdemes főleg gondolni, de Kehidakustány és Zalakaros is hasít a tortából). A balatoni régiót felkereső több mint 16 ezer külföldi turista majdnem fele, 7 ezer fő Ausztriából jött. Észak-Amerikából 25-30 százalékkal jöttek többen, mint tavaly, az ázsiaiak száma pedig két és félszeresére nőtt. 
 
Február végéig valamivel kevesebb mint másfél milliárd forint bruttó árbevételt értek el a balatoni szálláshelyek – ez alig kevesebb, mint a tavalyi, és a teljes ország teljesítményének 11 százaléka. Ezeket a bevételeket szinte teljesen szállodák szedték össze – ezeken belül szintén a gyógy- és wellness-szállodák voltak különösen sikeresek (72%). A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára közel 11 ezer forint volt – ez 2,5%-os árcsökkenést jelent. A gyógyszállodákban 9100, a wellness-szállókban 14 ezer forint volt az átlagár – ez viszont olyan 5%-os drágulás. A balatoni szállodák január-februárban 35%-os szobakihasználtsággal működtek (tavaly ez a szám 36 volt).
 
És még egyszer: tehát ez január-február hónapok statisztikai adatai, a év legjelentéktelenebb részéé - ezeket az adatokat szinte egyetlen népesebb családdal is meg lehetne bolondítani. Meg egyébként ki a fenét érdekel a tél? Felkészültünk a nyárra, már az első fürdésen is átestünk.

Címkék: statisztika balaton turizmus szálloda külföldiek wellness turista hévíz kehidakustány belföldiek

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr602893219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása