Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

A fürdőzők tízparancsolata 11.05.26. 13:11 Szálinger Balázs

A büdös életben nem hallottam a fürdőzők tízparancsolatáról – ez valami félhivatalos jótanácslista, amit simán el tudok képzelni egy 1986-os, alföldi úttörőknek a Zánka felé menő buszon osztogatott brosúrába. Ott a helye. Mindemellett elolvastam, a tartalmát tudomásul vettem, és bár egy korrektort érdemes volna rászabadítani, a benne foglalt dolgok igazán megfontolandók.

Hogyan járulhat hozzá a fürdőző a saját egészségének és a tó vízminőségének védelméhez?
 
1.
Fürdés előtt használjuk a WC-t és erre szoktassuk rá kis gyermekeinket is! Ha a fürdésre szolgáló parti sétányon, vagy szabad strandon 300 m-en belül nincs illemhely, azt jelentsük az önkormányzatnak, vagy a városi tisztiorvosnak.
 
2.
Fürdés előtt lehetőség szerint zuhanyozzunk! Mossuk le magunkról a napolajat és az izzadságot, ezzel is a testünket lehűtjük.
 
3.
Felhevült testtel ne ugorjunk be a vízbe! Kimelegedve fokozatosan hűtsük le magunkat a tó vizével.
 
4.
Fürdeni csak a strandokon, vagy a kijelölt partszakaszokon szabad! Nem tudhatjuk, hogy a víztükör alatt milyen sérülést okozó tuskók, éles tárgyak vannak.
 
5.
Szemetet, hulladékot mindig az e célra szolgáló gyűjtőkbe dobjuk! Ha nincs szemétgyűjtő a strandon, vagy a parti sétányon 100-150 m-en belül, vagy a gyűjtőket nem ürítik, azt jelentsük a terület gazdájának.
 
6.
Bőrünket fokozatosan szoktassuk hozzá a napozáshoz! Napolajjal védekezzünk a nap káros sugarai ellen.
 
7.
Erős déli (11-15 óra közötti) napsütésben húzódjunk árnyékba, védjük bőrünket az erős napsugárzástól, fejünket – különösen a kis gyerekekét – védjük a napszúrástól!
 
8.
Gumimatracon ne aludjunk el, könnyen elsodorhat minket a szél és napszúrást kaphatunk!
 
9.
Csónakba csak a megengedett létszámú utasok szállhatnak be! A csónakok túlterhelését, felborulását akadályozhatjuk meg ezzel.
 
10.
Autónkat ne mossuk a tó vizével! Szemetet, szennyvizet ne öntsünk a tóba!
 
 

Címkék: balaton szabályozás strand szezonkezdet

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr342930953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.05.26. 17:26:38

Persze lehetne még tovább gyarapítani, az intelmek, javaslatok, tanácsok sorát, 12 pont bizony minden további nélkül összejönne... Egyrészt ezek betartása a magyar tenger ökológia fonttarthatóságát, és a bizony pillanatok alatt pokollá változni tudó Balatonba merészkedő tudatlanok életét védi.
Az éves tóba-veszési statisztikákat követve megállapítható, hogy e szentenciák megfogadása kölcsönös előnyökkel bír a vízi és a humanoid élővilág számára. Mert bizony fuldokolni sem nagy élmény, de vízi-hullára lelni sem...

Szálinger Balázs 2011.05.27. 12:54:26

@ivcsek: "vízi és humanoid élővilág" - zseniális! ezt elvehetem egy versbe?

Szabó bakter 2011.05.27. 14:29:30

11. SOHA ne ugorjunk a partról fejest! Főleg a déli parton. Nem egy nyaralót vitt el megérkezés napján a rohammentő nyakcsigolya töréssel.

12. Soha ne vigyük az értékeinket a strandra! És pláne ne hagyjuk őrizetlenül. (szállodai szobakulcs, fényképezőgép, mobil telefon stb)

13. Ha viharjelzés van érvényben azonnal húzás kifele!

14. A hideg sör, meg a fröccs jól esik a melegben, de sokkal gyorsabban meg is árt. Aki piál ne menjen úszni, mert lehet, hogy az lesz élete utolsó fürdése.

stb, stb

Úsztam már be viharba szörfözni nem tudó szörföst menteni, meg számtalanszor kellett mentőt v rendőrt hívnom a józan eszét otthon felejtő nyaralók miatt.

Szabó bakter 2011.05.27. 14:40:08

mellesleg jó ez a kép... pont ma, 3 órája adtuk át teljesen megújítva azt a strandot, ahol ez a kép készült. hajrá földvár!

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.05.27. 15:56:20

@castellum: szóval innen fúj a szél: még verselgetünk is:)
persze, használd egészséggel...

Szálinger Balázs 2011.05.27. 18:37:17

köszönöm, köszönöm, jó helyre kerül, remélem!

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása