Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Full balatoni miserend 11.06.09. 8:59 Szálinger Balázs

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén is közli a teljes Balaton-melléki miserendet. Mi meg átvesszük.

A hívőknek nem kérdés, hogy ez mért fontos - de szeretettel ajánljuk figyelmébe azoknak is, akiknek nem szokásuk templomba járni: a tó mellett rengeteg pompás műemléktemplom található, az út elmegy mellettük, tehát a vízfüggő turista is, és fogalma sincs, mi lehet a kapukon belül. Személyes tippünk nem pont balatoni (de szerepel a listában több más, nem közvetlen Balaton-parti településen fekvő, viszont turisztikailag fontos helyen lévő templommal együtt). Ha akarsz igazi román kori templomban misét látni, itt a lehetőség, irány a Hévíz külterületén lévő egregyi templom (képünkön). Kommentekben várjuk a további javaslatokat: akár úgy is feltehetjük a kérdést, hogy melyik a legszebb templom a Balaton partján.
 
Íme, a lista. Akit pedig fogyaszthatóbb formában érdekel egy-egy templom miserendje és egyéb információi, annak a nagyszerű miserend.hu szolgáltatásait ajánljuk.
 

Címkék: balaton vallás templom mise műemlék

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr622969827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.09. 09:29:39

Ebbe most itt nem mennék bele (sok szívemnek kedves van, mind délen, mind északon)...
De micsodabalaton.worpress.com -on előbb utóbb kiderül:)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.09. 16:37:10

A balatoni templomok általában kicsik és szerethetőek. Gyenesdiáson rögtön kettő is van, a diási meg a gyenesi - én általában a gyenesi Szent Ilonába járok, ha ott vagyok.

Mitya Ivanov 2011.06.09. 16:57:58

Tudom, kicsit marginális, de az északi part másik végében, a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüreden remek helyen, szabdtéren tartanak misét, direkt az üdülőknek és a turistáknak. Van ott egy kis kápolna, de a miséket nyáron a képolna kertjében tartják. Kb ugy néz ki az egész, mint egy druida szertartás, mivel elszórtan fenyőfák és cserjék vannak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.10. 20:14:57

@Mitya Ivanov:
Az is jó lehet. A gyenesi templomba sem fér be a nép nyáron, így az egybegyűltek egy része a templom előtt, a temetőben tiszteli az Istent.

Laeniko 2011.06.12. 11:16:48

Múlt nyáron a fonyódi Nagyboldogasszony-templomban jártunk néhány barátnőmmel. A nagy magyar egyházi valósághoz szokott plébános a mise végén odajött hozzánk beszélgetni (a 2-3 idős nénike mellett 7 fiatal, huszonéves lány igen feltűnő lehetett), és meghívott a másnapi "nemhivatalosmiserendi" nászmisére. Így jutottunk el azon a nyáron egy teljesen ismeretlen pár esküvőjére - bár a ifjú házaspár láthatóan nem tudott hova tenni minket. :)
Egyébként a fonyódi templom is "kicsi és szerethető" - és ami még említésreméltó, hogy a dombról, ahol áll, lélegzetelállító a kilátás a Balatonra és a Badacsonyra.
És íme egy részlet a templom oldalán található emléktábláról:
"A fonyódi katolikus templomot Major Ferenc székesfehérvári orvos építtette hálából, miután a Jóisten meghallgatta fohászát, és kigyógyult súlyos betegségéből."

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása