Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Úgyis eltűnik a posztbalatoni láp 11.06.21. 11:52 Szálinger Balázs

A Nagybereki láp lecsapolásának híre nem vert országos hullámokat, pedig nálunk kedvesebb országokban egy ilyen bűnért (kísérletért?) már sikítanának. Ahogy kifér a torokból. Vannak fejlemények, a lehetőségekhez képest jók. De.

A történetet összefoglalni nem fogjuk – tessék dühöngve elolvasni az Index két cikkét, az elsőt, amelyik kirobbantotta az ügyet és a másodikat, ami az ügy jelenlegi állását írja le. A döbbenetesen gazdag élővilágú láp egyébként nem egy, nem két kilométerre fekszik attól a helytől, amit Balatonnak nevezünk – mégis ide tartozik. Egyáltalán benne van a köztudatban, hogy akár csak pár száz évvel ezelőtt hogyan nézett ki ez a tó? Meddig terjedt, és hogyan lett a lecsapolások következtében végül pont akkora a teknő, mint amekkora most?
 
Mindenféle, minisztérium alá rendelt helyi vízgazdálkodási izéken kívül foglalkozik-e bárki ezekkel a régi Balatonból megmaradt kis tenger- (mocsár-) szemekkel? Hogy mennyire fenik a fogukat ezekre a területekre befektetők, vadásztársaságok vagy akár csak Józsi bácsi, aki nem bánná, ha nagyobb lenne a szántója és fogalma sincs, mi az érdekes ezekben az ehetetlen, hosszúcsőrű, szárnyas dögökben, akik miatt neki nem lehet több kukoricája?
 
Az egész ügy (tényleg kéretik elolvasni a két cikket, végig, figyelmesen, főleg az elsőt) nagyon árulkodik a folyamatról, és itt most semmi-semmi nemzet- vagy bolygótemetés. A környezetvédelem nyilván az elmúlt évszázad végének hóbortja, de nyilván léteztek a korábbi lecsapolások alkalmával is, akik az eljárást nem helyeselték, és erre nem tudtak gazdasági érvet előhúzni. Hanem csak annyit mondtak, hogy ez nem helyes, és elviselték, hogy az adott ügyekben részt vevő összes többi szereplő amolyan ideákért szumózó balfaszoknak tartsa őket. De vajon nem ugyanilyen lehetett a helyzet, akár nem hajszálra ugyanilyen sajtó kísérte a 100, 200, 300 évvel ezelőtti lecsapolásokat?
 
Jelen pillanatban a minisztérium odacsapott, megvonta a patkány bérlőtől a jogot, hogy folytassa a lecsapolást, fegyelmi ügyek vannak, visszavezetik a vizet stb. Kíváncsi vagyok, meddig és mennyire fordul meg a folyamat. Mert a fő törvény úgyis az, hogy győz a természet. Ami alatt abszolút nem a kárókatonát értem. Hanem az erősebb kutyát.
 
Na mibe, hogy száz év múlva település-parkoló-pláza-golfcentrum-versenypálya-repülőtér áll a nagybereki láp helyén? Ezek a dolgok így zajlanak. Ez a generáció éppen ezt a lápot látja eltűnni. Még szerencsések is vagyunk, hogy láthattuk (volna) előtte.
 

Címkék: balaton természet szabályozás természetvédelem bűn kincs nagybereki láp lecsapolás

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr703002421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.21. 13:00:36

Azért az akár biztató is lehet, hogy Mária Terézia idején, már be akarták szántani a Balatont, oszt, mégis van neki mai napig (Arany) partja, hogy legyen mit lezárniuk a vállalakozóknak a strandolók elől, hogy a köznép nehogymán ingyé fürödjön az újkori Dzsentrik ablakik alatt, akiknek nem csak apartman, de egy saját Balaton-part is dukál...
sonline.hu/somogy/kozelet/sajat-balaton-part-a-lakashoz-keritesbontas-az-aranyparton-384603

Egyébként: miért is nem bontottak még vissza egy centit sem az utóbbi évtizedek önkényes Balaton-feltöltéseiből? Ja hogy "szerzett jogokat vissza nem adunk"?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.21. 19:57:51

szavazzatok az lmp-re! nyilván.
őket nem a grupo milton finanszírozza. őket field ricsárd. ő biztos mondjuküzleti kapcsolatba áll grupoékkal, vagy más multikkal, de ez senkit ne zavarjon.

lyken 2011.06.26. 19:06:04

@ivcsek: Ahhha... A cég fejlesszen, rakjon rendet, tartsa karban a parti közműveket(miután saját költségén kiépítette), sőt még bérleti díjat is fizessen érte, de ezt ugye az önkorményzat secperc felmondhatja, mert ők megtehetik, hogy szarnak a jogszabályokra amik a köztük kötött szerződést biztosítják.
A part használatáért éves díjat kell fizetni, amit már benyelt az önkormányzat. Ezt vissza fogják akkor fizetni? A lakóparkot az üzemeltető takarítja. Ha ide is beszabadulnak a randalírozó ifjak és mondjuk nekiállnak üvegpalackokat törni a sétányon akkor fizetik a napi takarítást? Ha kárt tesznek a lakópark padjaiban, játszóterében, akkor azt fizetik? Legvégül pedig: a kiépített közművek építési költségét kifizetik? A törvény szerint ez az önkormányzat feladata lenne, mégis a part mentén lévő telek tulajdonosával szokták kifizettetni szépen csendben. Ha a törvényileg megszabott másfél métert(közművekkel) megnyitják a mélyen tisztelt publikum előtt, az miért is lesz olyan marha jó?

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.27. 09:34:09

Ha ez van a szerződésben, az baj, nem kellett volna aláírni, sem ezt sem korábbiakat, sem jövőbelieket. El a parttól, építkezzenek náshová:)

lyken 2011.06.28. 14:41:23

Azzal egyet tudok érteni, hogy nem kell ilyen szerződést kötni. Ugyanakkor az elmúlt években sokan kaptak csekket a part bérléséről. Olyanok is akik 20-30 éve birtokolják a telkeiket. Ha van egy parti telkem és tudok is rá új házat építkezni, akkor milyen jogon mondja meg bárki, hogy ne építkezzek oda? Vagy milyen jogon találjék ki azt, hogy ami 30 éve a telek része azért most fizetni kell? Bérleti díjat a saját telek után? Mi lesz a következő? Akinek a nemzetközi légtér felé nyitott a telke az fizessen évi 20.000 ft légtér bérleti díjat? Kb ugyanannyira igazságos lenne az is.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása