Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Habsburg Ottó balatoni gyerek volt 11.07.21. 12:17 Szálinger Balázs

 

Három tóparti és két további, balatoninak mondható település is díszpolgáraként gyászolja Habsburg Ottót. Lássuk, melyek ezek, és miben állt a kapcsolat.
 
Az utolsó magyar trónörökös 2005-ben lett Keszthely díszpolgára. A VSZK-ban (Vendéglátóipari Szakközépiskola) rendhagyó történelemórát tartott 120 gyerek előtt. Az előadás után szinte mindegyik sorban állt, hogy dedikáltassa vele a történelemkönyvét. Egyébként hatalmas poén törikönyvet Habsburggal dedikáltatni – ezek komoly ritkaságok lesznek nemsokára, ha valaki tud eladó példányt, jelezze a blog.balaton@gmail.com vagy a balaton@mandiner.hu címen, azonnal rácsapunk. Az akkori polgármester megjegyezte, hogy bár a Festeticsek nem voltak jóban a Habsburgokkal, azért a trónörökös megnézte a kastélymúzeumot.
 
Hévízen gyászmisét is tartottak Habsburg Ottó tiszteletére. Itt 2008-ban lett díszpolgár, de Ottó többször is járt kezeltetni magát a gyógyfürdőben, 2007-ben biztos, két hétig. Ekkor elmondta, büszke arra, hogy 95 éves kora ellenére még nem volt szüksége ilyen kúrára. Képek nem készültek, vagy ülnek rajtuk.
 
Balatonlellén és Balatonbogláron várhatóan ősszel döntenek a képviselőtestületek arról, hogy milyen módon állítanak emléket közös díszpolgáruknak. Lellén 1998-ban, Bogláron 2001-ben tüntették ki a címmel. Lellén utoljára 2009-ben járt a főherceg, egy városházán tartott megbeszélés után a Kishegy nevű szőlőhegyen járt, majd a Donát kápolnát tekintette meg, végül az év bortermelője, Konyári János látta vendégül a pincéjében. Bogláron a képviselőtestület a halálhír után azonnal nyilatkozatban fejezte ki részvétét – a város honlapján nincs több találat a Habsburg névre. Viszont Ottó valamikori, György fia jelenlegi egyik tanácsadója boglári, és a két évvel ezelőtti lellei látogatásán egy boglári plébánosról, Varga Béláról tett többször említést. Varga Béla a háború idején tevékeny részt vállalt a lengyel menekültek befogadásában.
 
Hogy Veszprém mikor tüntette ki a címmel, nem tudjuk. Itt is két éve járt utoljára. Szép interjút adott a megyei lapnak, a program a következő volt: városháza, Veszprém Aréna, csimpánzház. A trónörökös megdicsérte az állatkert vezetését, amiért az ausztriai Gensendorfból származó csimpánzokat szeretnének telepíteni a veszprémi állatkertbe. Később a városháza dísztermében találkozott az érdeklődő veszprémiekkel.
 
Kevesek tudták, Habsburg Ottó minden évben egyszer vendégül látta azon települések polgármestereit, amelyeknek díszpolgára volt. Egy helyen 54, más helyen 60 fölötti ilyen faluról, városról tesznek említést.
 
És még egyszer: Isten nyugtassa az egyik leghíresebb magyart.

 

Címkék: balaton keszthely gyász balatonboglár veszprém hévíz balatonlelle habsburg ottó

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr563085464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vega2 2011.07.21. 17:57:26

És még egyszer: Isten nyugtassa az egyik leghíresebb magyart.

És még egyszer Isten nyugtassa Béri Balogh Ádám brigadérost is, akit 1711 február 4.-én fejeztettek le a nagy magyarok.

Zelefánt 2011.07.21. 18:06:36

Mi köze volt?!....
Majdhogynem megörökölte az egészet, bazmeg.

vega2 2011.07.21. 18:13:46

Isten nyugtassa II. Rákóczi Ferencet is.
Kár, hogy nem ma Ő a legnagyobb magyar.

vega2 2011.07.21. 18:20:34

Mondjuk engem nem zavar. Írjatok csak ilyen dicsőítő cikkket a habsburgok mellett, akik annyi jót tettek Magyarországért.
Mondjuk a beltenyészet jelei azért látszanak egyikük-másikuk fején.....
Pl: georg

giszik 2011.07.21. 19:35:13

"... a Festeticsek nem voltak jóban a Habsburgokkal" Azért ez nem mindig állja meg a helyét.
Festetics (i.) György tényleg nem volt jóban a Habsburgokkal, de Festetics (II) György (1815-1883) pl. Ferenc József alatt lett Vas vármegye főispáni helytartója, majd Zala vármegye főispánja - és ez nem hinném, hogy a kiegyezés előtt rossz viszonyt feltételezett. A kiegyezés után pedig ő lett a király személye körüli miniszter - vagyis bejáratos volt az uralkodóhoz, aki Andrássy után őt akarta miniszterelnöknek... És Ferenc József adományozott magyar hercegi rangot Festetics Taszilónak.

vega2 2011.07.21. 19:56:07

Give me alone!
A habsburgok csak jót csináltak Magyarországnak.
Találtam a kerteben egy ein gressl--t. 1768. Jobban örültem volna egy X polturásnak.

A habsburgok mindig a legnagyobb jót és a legnagyobb fejlődést akarták Magyarorswzágnak.

Legyen nekik könnyű a föld!

eneska · http://kerdesek.hu/ 2011.07.22. 10:17:35

Csak Gyuri ne erősködne itt...

vega2 2011.07.22. 10:38:45

@eneska: Igaz. A múltkor is olyan nevetséges volt, amikor a TV-ben valami katasztrófahelyzetben valakit kérdezgettek, aki nem ő volt és akkor is ott kavart a háttérben egy piros kabátban csak hogy látszódjék a képen. Nevetséges volt szerintem a nyomi beltenyésztett fejével.

vega2 2011.07.22. 13:28:01

Mondjuk a habsburg ház méltatásához ezt is hozzá lehetne tenni:

Link:

www.youtube.com/watch?v=iq2eSFeuxCI&feature=related

vega2 2011.07.22. 20:57:34

Meg aztán nekünk kurucoknak az is nagy elégtétel, hogy kitépték a szívét egy labancnak. Izé, hozé Pannonhalmán bomlik le. :-)))))))

smalladam 2011.07.25. 14:11:01

zamárdiban viszont egy habsburg-ellenes nanofelkelés zajlott a közelmúltban. margó ede szobrászművész neve összefort a a településével, ő faragta a központban álló magyar fájdalom szobrot, róla van elnevezve a szabadstrand sétánya is. nemrég az unokája felajánlotta az önkormányzatnak, hogy a nagypapa által készített I. Ferdinánd szobrot, mely a húsök téri millenniumi emlékművön állt 1948-ig, míg a kommerek le nem szedték onnan, azóta pedig egy raktárban áll, nekiadja a Zamárdinak, ha elhelyezik valahová.

A helyi kurucok viszont eléggé begurultak a hír hallatán, hogy a népnyúzó habsburgoknak szobrot állítanának zamárdiban, így az önkormányzat visszalépett, margó tibor megsértődött, a polgármester meg még ráadásként egy saját manifesztumot is kiadott arról, hogy nemzetellenes habsburg uralkodónak nem szeretné a szobrát látni Zamárdiban.

Úgyhogy Zamárdi non coronat, a szobor marad raktárban

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása