Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Kit érdekel, mi történik a Balatonon? 12.11.27. 13:31 ivcsek

ujsagok.gif

Talán meglepő ezt így kijelenteni, de a Balatonnak nincs önálló hírcsatornája. Nagyon sok, ilyen-olyan színvonalú internetes megjelenés foglalkozik a Balatonnal valamilyen formában; van ahol, mellesleg balatoni híreket is közölnek, de olyan balatoni hírforrás, amely egész évben az egész Balaton-régióból folyamatosan szállítaná a híreket, csak egy van, az is csupán headline üzemmódban, „140 karakterben elfér” jelleggel.

Mielőtt a helyzet részletes elemzésébe kezdenék, mindjárt az elején megmondom, miért kell a felhasználónak magának – több helyről – összehalásznia a balatoni híreket: mert úgy néz ki, senkinek nem éri meg ebbe munkát, energiát fektetnie. Mégpedig azért nem, mert nem igen látható rá tömeges igény.

Aki például Füreden szokott üdülni, vagy a környéken van ingatlanja, az nagy ritkán ránéz a füredi oldalakra, meg odakapja a tekintetét, ha az országos hírekben szóba kerül a település, de a helyiekhez hasonlóan kevésbé érdeklődik a túlparton történtek iránt. Pedig többnyire azonosak a gondok, de azokra nem azonos módon reagálnak, más és más, gyakran szögesen eltérő megoldásokat választanak a helyi társadalmak. (Volna mit tanulniuk egymástól, de a balatoniak már csak ilyen nyakas népség…) Persze ebben a helyzetben benne van a három megyére, huszonvalahány parti és több tucat háttértelepülésre, és a számos járásra, kistérségre osztottság. És itt vannak nem csak a legvirágosabb, de a leggazdagabb magyar települések közé tartozók is, akik – mivel tehetik – a saját útjukat járják. Azon már ne is csodálkozzunk, hogy ennek egyenes következményeként a Balatonnak mindjárt három „fővárosa” is van; és még csak azt sem lehet mondani, hogy az egyik a bulis, a másik főúri, a múzeumokkal teli, a harmadik meg a reformkori, az elegáns. Mert mindegyik hajaz kicsit ebben is abban is a másikra, hiszen igazi fesztiválvárosok, télen is van bennük némi élet.

Nem is csoda, hogy a Balaton gazdátlannak tűnik: amikor baj van, megy az egymásra mutogatás, az áthárítás. Mennyi balatoni szervezett szokott ülésezni valamilyen gyakorisággal? Balaton Fejlesztési Tanács, Balatoni Tanács, Balatoni Szövetség, Balatoni TDM Szövetség, Nők a Balatonért… Tessék csak rájuk keresni az interneten! Alig találni róluk és tevékenységükről valami naprakészet, inkább csak MTI-híreket a megyei napilapok valamelyikében.

Néha felmerül bennem: lehet, hogy én vagyok az egyetlen, aki veszi a fáradságot, akiben megvan az érdeklődés (vagy ez már perverzitás?), hogy naponta végignyálazza az összes elérhető balatoni hírforrást? Ha már megteszem, meg is osztom, bár ebből semmi hasznom nincs. Ezért van az, hogy szegediként törzsgyökös balatoniakkal keveredek „jólinformáltsági” vitába, ők a pletykákban, én a hírekben otthon lévén.

Az is igaz, a Magyar Távirati Iroda és a három megyei napilap tudósításain kívül igazán csak a nagyobb városok helyi portáljainál, és néha érintőlegesen, különböző blogokban vagy közösségi oldalakon lelhető fel saját merítésű információ: a többi megjelenés ezek ismétlése, („copy paste újságírás” forrásmegjelöléssel, vagy anélkül), egyes esetekben e hírek átírása.

Jelenleg a nyáron indult, és a napi néhány balatoni hírt felkaroló ilovebalatont és a mandiner.balatont tudom említeni, követésre érdemesként. További két oldalt ajánlok még, az egyik a Nyugat-Balatont (Keszthely és környéke), a másik a Balaton-fölvidék keleti felét monitorozza. Nem érdemes viszont időt vesztegetni a keresők első találatai között található balaton.hu és (a valaha jobb napokat látott) balatonihirek.hu portálokra, sajnos ezek nem tartják, nem találják a napi, de még a heti ritmust sem olykor.

S ha már itt tartunk érdemes megemlíteni azt a számtalan kísérletet, amelyek hamar elvéreztek a balatoni hírek rendszeres publikálásának oltárán, holott valamiből, valamiért létrejöttek, és működtek egy darabig… Igen, a látogatottságra alapozó üzleti (fenntarthatósági) koncepció nehezen működik. Gyanítom, hogy esetleg pályázati pénzek elköltése dominálhatott, más motivációt elképzelni sem tudok. Mindenesetre a tetszhalott webhelyek (némelyik nyaranta magához tér) tovább nehezítik a tájékozódást, a google is dob belőlük relevánsnak tetsző találatot. (A balatoni programokkal foglalkozó oldalakat ne is említsük!)

Bár nagyon nem kifizetődő balatoni hírekkel, programokkal foglalkozni, valakik mégis mindig belevágnak. Vannak ugyanis néhányan, akik szeretnek képben lenni… Éppen ezért jelent egyfajta missziót, rangot, ilyesmivel foglalkozni, még ha, nincs is egyelőre ennek különösebb megbecsülése. Lehet, hogy még mindig az igény felkeltésénél tartunk? Azt csak igényesen szabad elkezdeni és folytatni.

Címkék: média hírek hír hírcsatorna tudósítások Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr434908904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.28. 04:54:49

"Aki például Füreden szokott üdülni, vagy a környéken van ingatlanja, az nagy ritkán ránéz a füredi oldalakra, meg odakapja a tekintetét, ha az országos hírekben szóba kerül a település, de a helyiekhez hasonlóan kevésbé érdeklődik a túlparton történtek iránt. "

Számunkra nincsen túlpart.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása