Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Kis magyar konkurens átúszásosdi? 11.08.10. 10:07 Szálinger Balázs

 
Első körben valami kis gúnyos szösszenetet terveztünk írni a Velencei-tó átúszásáról, mondjuk az „átugrás” szó gyakori elsütésével, mely mögött a félig-meddig ősi balatoni gőg lapul meg, amivel néhányan (beteg emberek – mi is) az amúgy senkinek sem ártó Velencei-tavat szemléljük, de aztán a fejünkhöz kaptunk. Ugyanaznap, augusztus 13-án ugyanis Öbölátúszás van. Értjük, hogy tologatások voltak az időjárás miatt, de nem is ez a lényeg. Hanem.
 
A Balaton-átúszás Facebook-oldalán ezt találjuk: A BSI (Budapest Sportiroda) gratulál az augusztus 6-i 29. Pek-Snack Balaton-átúszás minden résztvevőjének! Elismerésünk jeléül engedjétek meg, hogy meghívjunk Titeket az augusztus 13-án megrendezésre kerülő 2. Sport24 Velencei Tóúszásra. Azok az úszók, akik a szombaton kapott „Megúsztam”-os pólóban érkeznek a helyszínre, 500 Ft kedvezményt kapnak a helyszíni nevezési díjból!”
 
A kommentek között ott is egy link, www.obolatuszas.hu – hajszálra ugyanazzal a dátummal, azaz augusztus 13-ával (most szombat). És jönnek a kérdések is (a kommentekben!), hogy ti. miért kell egy napon tartani, vajon beteges lenne-e egy nap megcsinálni mindkettőt, meg hogy ki melyiket választja. Az Öbölátúszás Facebookján (most éppen 555 rajongó – a mainstream-átúszás-szervezőknek 7777 van) pedig újabb kavar: Idén 2011. augusztus 13-án kerül megrendezésre Balatonfüred Marina Hotel strandjáról induló és Tihany hajóállomási strandra beérkező Öbölúszás.Ennek távja 3,5km. A Balatonfűzfőn megrendezésre kerülő rendezvény egy másik úszóverseny.
 
Aha. Tehát Fűzfőről is bedugtak két ujjat a piaci résbe. De ez ne vigyen félre: legalább nem szombaton lesz, hanem múlt vasárnap volt. A kisöccs-kishúg Öbölátúszás egyébként augusztus 6-án lett volna, és éppen azért halasztották egy héttel, hogy kitérjenek a mainstream átúszás elől.
 
Na de. Teljesen egyértelmű, hogy valami kis konkurenciaharcról van szó. Az életben nem jöttünk volna erre rá (ó, hát, kinek jut ilyen az eszébe?), ha nem ugyanazon a napon lenne a két rendezvény (ami ugye még nem jelent rosszat magában). Ugyeugye szponzorok, belépődíjak, média, könnyen lehet, hogy pályázati pénzek (nem tudjuk – csak lehet!), mondjuk sportminisztériumi támogatás (nem tudjuk – lehet!), de presztízs mindenképpen játszik ebben a szorítóban. Annak ellenére is gyanakszunk valami kis érdekellentétre, hogy a www.balaton-atuszas.hu-n a társrendezvények között ott szerepel szépen, tisztességesen, logóval, linkkel az Öbölátúszás, több más (paksi, poreci, Fertő-tavi stb.) átúszással együtt. A szintén 13-ára szervezett Velencei-tó-átúszást a szervezőbizottság „kiemelt és támogatott testvér-rendezvényének tekinti” – azaz nem ugyanaz a szervező, hanem csak szeretik őket. Viszont ehhez a többes szám/egyes állítmányhoz (meghívunk titeket) talán mégiscsak kevés ez a szeretet. Miért nem az Öbölátúszásra „hívják meg” őket?
 
Végig is lehetne nézni a honlapokon, melyik rendezvényt (itt a két nagyról beszélek) melyik egyesület-társaság stb. rendezi (az obolatuszas.hu nyitómondata árulkodó – ennek a megrendezésére idén mi kaptunk engedélyt), felsorolni a szponzorokat, hátha találunk köztük konkurenseket, de ezt hagyjuk is. Jujj, persze itt csak az ajánlás-meghívás a gyanús, de amolyan sajátosan magyar dologra utal ez az egész.
 
Csak nem esik jól, azt hiszem, annyit bőven meg lehet állapítani, hogy olyan dolog zajlik, ami ha nem is csúnya, nem is nagy baj (a piac majd kidobja magát, mint a száradó ruha), de legalábbis nem esik jól. Fene gondolta, hogy még ezen a téren is így működnek a dolgok. Hát Balaton-átúszás-szervezők ide vagy oda, saját szerény buta fejemmel mindenképpen a Balatonhoz vagyok márkahű, és nem az átúszás szervezőihez. Úgyhogy aki akar, menjen csak a Tó-Átugrásra 13-án, szombaton, tessék, ki is írjuk: Gárdony, Sport Beach, két választható táv, 1500 és 3000 méter.
 
A többiek meg tudják a dolgukat. Irány Füred, aztán haladjanak a tömeggel.
 

Címkék: balaton sport tihany balatonfüred velencei tó balaton átúszás öbölátúszás

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr423139255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.08.10. 11:50:31

Csak kibújt belőled a sovinizmus:) Ez pedig megmosolyogtató egy ilyen szomorú történet kapcsán:(

Kiss.Brigi · http://mandiner.hu 2011.08.10. 12:36:23

Kicsit én is elvesztettem a fonalat, pláne a megtévesztő név miatt. A Balaton-átúszáson adott szóróanyagot is félreértelmeztem először.

De ugye a "klasszikus" Öbölátúszás volt múlt héten vasárnap (aug 7.), ami most szombaton lesz, az meg egy teljesen új kezdeményezés, és Öbölúszás néven fut.

Nehéz kibogozni, na :)

Én most a Velencei-Tóúszásra megyek. Tavaly is voltam, tök jó volt. A Balaton-átúszás után neveztem, így csak 2050 forintba fájt, és nagyon jó a rajtcsomag, meg a befutócsomag is.

Az tény, hogy nincs olyan feelingje, mint a Balaton-átúszásnak, de ez a mostani Öbölúszás (és nem Öbölátúszás) sem egy klasszikus verseny már. Szóval aki csak úszni akar, annak szinte mindegy.

De ahogy írtad, a Balaton az Balaton. A Velencei-tó azt nem tudja überelni.

Mondom ezt negyed részben velenceiként ;)

tapirka1014 2011.08.10. 13:23:07

Nem értem miért kell minden mögött ellenségeskedést keresni. Nincs semmi konkurenciaharc, érdekellentét, a rossz idő miatti szerencsétlen egybeesések miatt alakult így.

A szervező honlapján (www.futanet.hu) a Velencei Tóúszás (figyelem, nem átúszás, rajt-cél egy helyen!) április eleje óta augusztus 13-i dátummal szerepel, pontosan azért, hogy az esetleges halasztások miatt se ütközzön a Balaton-átúszással.
Az Öbölúszás (www.oboluszas.hu) eredeti időpontja július 30. lett volna, ami a Balaton-átúszás folyamatos elhalasztása miatt tettek augusztus 13-ra.
Az időpontok egybeesése miatt tehát nem a velencei-tavi eseményt kellene savazni.
Az idén sajnos ilyen az időjárás, az Öböl, Velencei-tó mellett lesz még 13-án Szanazugi evickélés és Fertő-tó átúszás is.
A Facebook oldalon a meghívást én úgy értelmezem, hogy a BSI (a velencei szervező, nem ugyanaz, mint a Balaton-átúszás szervezője) hívta meg az átúszókat az eseményére.
Még egyszer hangsúlyozom, a Balaton-átúszás és a Velencei Tóúszás szervezője nem ugyanaz.
A Velencei Tóúszás FB oldalának 180 rajongója van, a szervező BSI oldalának közel 4000.

Lehet, hogy elérte a nyílt vízi úszások piacát az, ami a futóversenyeknél már évek óta megszokott: Minden hétvégén több esemény közül lehet választani, mindenki eldönti, hol indul.
Persze szerencsésebb lenne, ha az események nem csúsznának egymásra, de ez a nyár sajnos nem erről szólt...

Szálinger Balázs 2011.08.10. 13:50:45

@tapirka1014: Kedves tapirka1014, ez a két dolog, hogy a szervezők nem ugyanazok, és hogy az időpontokat az időjárás határozta meg, talán pont ezekkel a szavakkal benne is szerepel az írásban. itt a facebook-meghívás volt a gyúpont.

kékdelfin 2011.08.10. 14:02:04

Ha olvasgatja az ember a honlapokat, akkor rájöhet, hogy a most hétvégi öbölúszás egy "új" rendezvény. Talán azért nem ezt ajánlják, mert ez egy új rendezői gárda. Akik "elhappolták" a múlt hétvégén megrendezett öbölátúszás rendezőitől a Bfüred-Tihany helyszínt, így ők kénytelen voltak egy öböllel arrébb menni. Tehát az a piaci résbe bedugott két ujj a most hétvégi öbölátúszásra igaz. És mi van azzal az átúszással,ami régen Fűzfő-Almádi között volt eleve, merthogy volt ilyen is. Sőt, volt almádi strandúszás is régen.
Éljen a sok úszás! Bár egyről tudok, ami idén hivatalosan is elmarad, a szegedi úszás.

tapirka1014 2011.08.10. 14:04:36

@castellum: "....a Velencei-tó-átúszást szervező mainstream-átúszás-szervezőknek 7777 van..."

Itt viszont csúnyán egybe van mosva a két szervező. Ezért hangsúlyoztam külön, hogy két társaságról van szó.

Szálinger Balázs 2011.08.10. 14:07:55

@tapirka1014: ó a fene! akkor ezt tisztelettel, javítom - és akkor ez az eredeti is megmarad itt a kommentben. ezzel persze hogy így érthető. elnézést kérek az érintettektől, neked meg köszönöm.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.10. 14:32:53

Bocs, de nem azért került egy napra, mert a Balaton átúszást elnapolták a ramaty idő miatt?

tapirka1014 2011.08.10. 14:53:44

@castellum: Örülök, hogy tisztáztuk :-)

A lényeg: mindegy az ország melyik pontján, menjen mindenki úszni szombaton!

LAVÓRVAGÁNY 2011.08.10. 14:57:29

Nem kell ellenségeskedést keresni, van az magától. Az oka pedig, hogy ezek a rendezvények sok pénzt hozhatnak, így mindenki akarja csinálni. Persze van, aki rendesen megcsinálja, és van, aki meg csak a pénzét veszi ki, és leszarja a többit. A marathon.hu-s, vagyis a fűzfői átúszás egészen konkrétan csak a nevezők lenyúlásáról szól, semmi másról. Tudom, mert dolgoztam a szervezővel már párszor. Csak néhány példa tavalyról: az állandó halasztgatás miatt volt, aki kérte vissza az előre utalt pénzét, persze hónapokig nem volt utalás, pedig pénzünk volt bőven. Vagy, amikor rajt lett volna, a szervezés balf@szsága miatt nem volt elég hajó a biztosításhoz (mert a szervezőt az ilyen hozzáállása miatt mindenki utálja az északi parton, így senki nem segített neki), így másfél órás késéssel indult a verseny. Emiatt is sokan kérték vissza a pénzüket, hasonló eredménnyel. A nevezés mellé járó pólókat pedig a verseny után egy hónappal küldte el a szervező nyomatni. De ha jobban megnézitek az oldalt, láthatjátok, hogy bizony minden sporteseményből igyekszik hasznot húzni, a critical mass-t is másolja, csak persze kicsiben, a maga amatőr szintjén.
Komolyan csodálkozom, hogy ilyen dilettánsok kaphatnak szervezéshez engedélyt. Úgyhogy ha bárkinek azon járna az esze, hogy elmegy marathon.hu-s rendezvényekre, jól gondolja meg.

Picsasereghajtó 2011.08.10. 15:03:58

ÖBÖLÁTTÚSZÁÁÁS??? Hát hova úszna mán át az a öböl? Há' Noooormáááális?

www.youtube.com/watch?v=yeYfeJ0C8-8#t=36s

Szálinger Balázs 2011.08.10. 15:19:47

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: jajjajjajjjanyám! hétvégén nem kell dolgoznom, háááámegvanapóóóóóóóóóószt!

velenceito · http://velenceito.info 2011.08.11. 02:53:24

@tapirka1014: Csatlakozom az előttem szólóhoz. Nem tudom, hogy miért kell a Velencei-tavat savazni. Örülök, hogy hosszú évek óta újra van nyílt vízi úszás. Ja és én pedig a Velencei-tóhoz vagyok márkahű, sőt azt sem mondom, hogy Balaton átmászás, pedig akár mondhatnám...

csodalámpa 2011.08.13. 00:57:27

@Kiss.Brigi: hosszú vajúdás után én is így döntöttem. Én voltam idén a BÁ-n, de belefagytam a vízbe, és kicsit berágtam, hogy 4 hónapnyi felkészülés szart sem ért (2 órán belül akartam úszni), kb. minden 20. ember neoprénben úszott, ami a többiekkel szemben szerintem parasztság, legalább annyira, mintha valaki uszonnyal úszik (láttam ilyet) remélem a Velencei tó ma kellemesebb lesz, és a szervezés tényleg fasza volt tavaly (én korábban is voltam a Schöller-es átúszásokon is).

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása