Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Csapjunk a lecsóba! 11.08.19. 7:22 Szelli

Hosszú lével vagy elfőzve az igazi? Hagyma, paprika, paradicsom és kész is? Netán kell bele rizs? Tojás? Kolbász? Virsli? Esetleg tarhonya? Erősen vagy fokhagymásan?

 

Kevés egyszerűbb és nagyszerűbb nyári étel létezik a bográcsos lecsónál, feldobja a családi összejöveteleket, vizitúrákat, kerti partikat - és nem csak az ízével-illatával. Mindenkinek létezik a fejében egy utópia a tökéletes lecsó tökéletes elkészítéséről, hiszen nem mindegy ám, hogy honnan származik az a paprika, vagy hogy milyen méretűre és formájúra vágjuk a hagymát. Parázs vitákat vált ki, mi kerülhet bele: rizs? Hát aztat meg ugyan minek? Kell, hisz' már az öreganyám is így csinálta! Hát akkor nem jól csinálta, mert az én Laci bátyám tojást csap bele, oszt' annyi, úgy az igazi. Micsoda?! Normális vagy?!?

A jó hír az, hogy szombaton minden gasztronáci megmérettetheti magát a VII. Országos Lecsó Fesztiválon. Lehet házias vagy akár extrém, a végén úgyis az íz dönt: estére megválasztatik a Lecsókirály a Széchenyi parkban. A nap folyamán lesznek koncertek, aranypaprika-keresés, amelyik versenyző csapat pedig gyengén muzsikál a főzésben, még mindig írhat lecsó-indulót. Elő hát a bográcsokkal, nevezésre fel! Ti hogy szeretitek?

Címkék: balaton gasztro gasztronómia lecsó balatonkenese

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr813163377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VI. Béla 2011.08.19. 10:32:51

Fokhagyma!!!!???? Elhatárolódom.

Mitya Ivanov 2011.08.19. 11:00:54

fokhagymásan még én sem hallottam.
Tojással szoktam, kevés piritott szalonnával és kolbásszal, de csak az íze miatt.
Ha rizst (rizsát) látok benne, akkor már meg sem eszem, de ha árpagyöngyöt (gerslit) akkor úgy megkóstolnám.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.08.19. 11:31:21

mindegy az csak jó legyen:)
rizzsel csak akkor ha gyuvecs a neve (szerbeknél)

G_P 2011.08.19. 13:15:47

Debreceni kolbász kell bele! :)

narmer 2011.08.20. 11:05:41

A jó lecsó nem úszik semmiféle virsli vizében.A legjobb hozzá a kápia nevű vörös színű paprika és a renedes sárgás zölkdpapika.Anyukám szerint a karikára vágott hagyma adja meg az alapízt ,szerintem a nyers kockázott füstölt husi tarja vagy sonka.A paprika egyik fele hosszába vágva másik fele karikára kerül a megpirított füstölt húsos alapra.. Vizet nem kell rá önteni, és nagyon kevés paradicsom bele amikor már összeabálódott,mert elhigítja. Só, bors, pici erős paprika..Sokkal fínomabb a lecsó zukkinival, padlizsánnal és gombával, de ez már a franica lecsó.Hozzá sima sóban vízben krumpli. Ha így főzzük a pörkölthöz hasonló piros, szaftos leve lesz, arra ügyeljünk hogy a végén " zsírjára " főzzük.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása