Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

A bészentgyörgyi Csillagvár 11.08.24. 11:11 Bubuluc apuka

A Balatonnal kapcsolatban az a nagy kicseszés, hogy időnként elromlik az idő, s ilyenkor a család szórakoztatása nem lehetséges a szokásos fürdés-száradás-zabálás tengely mentén, amire pedig ez az egész cucc ki lett találva. Ha lehűlt a víz és a levegő, akkor a szegény családapáknak úgynevezett kultúrprogramokat kell szervezniük. Ilyenkor az egyik opció a dínónézés: valamilyen rejtélyes oknál fogva a Balaton-partot élelmes vállalkozók telepakolták hatalmas fröccsöntött szauruszokkal, amelyeket jó pénzért megtekinthetnek a gyerekek. Ha azonban nem kedveljük a műanyag őslényeket, gondban lehetünk. Szóba jöhet a helyi kulturális nevezetességek és természeti látványosságok megtekintése, ezek azonban egyrészt dögunalmasak, másrészt elsősorban az északi parton találhatók, oda pedig heteroszexuális férfiember nem megy, legfeljebb ha a vihar átsodorja a gumimatracát Révfülöpre.

A kevés jó megoldás egyike a balatonszentgyörgyi Csillagvár. Szegény Balatonszentgyörgy egyébként valószínűleg az egyik legnyomorultabb a Balaton- előtagot viselő települések közül, például konkrétan nem a Balaton partján van. De ez mellékszál: a Csillagvár miatt rossz időben érdemes ide jönni.

Az objektum igazából nem egy vár, hanem egy körbezárt park, amibe működtetői ügyesen mindent összehordtak, ami szerintük régi vagy népies. A vár maga 1820-21-ben épült, egy olyan időszakban, amikor már rég nem épültek várak: az építmény valójában az unatkozó Festetics László gróf vadászlaka lett. Úgy tűnik, a gróf középkorbuzi volt, mert vadászházát a török hódoltság idejére jellemző stílusban húzta fel:

Ez a vonulat most is megmaradt: a háromszintes épület földszintjén középkori életképek láthatók viszafigurákkal, illetve egyéb középkori biszbaszokkal, páncélokkal, vasszűzzel (a.k.a. Iron Maiden):

 

A felső szinten különböző egyenruhákba öltöztetett babák sorakoznak:

A pincében baba- és plüssállat-kiállítás van, de ez még a gyerekeknek is uncsi, mert nem vihetik haza a dögöket.

Az igazi attrakció nem a váracska, hanem a körülötte fekvő park, ahol az igényes szórakoztatás minden kelléke megtalálható.

A gyerekek játszhatnak például lefejezősdit:

A park közepén szuper játszótér található, klasszikus autógumi-hintákkal és fatornyokkal. A mászókák nem föltétlenül felelnek meg az MSZ EN 1176 EU-s szabványnak, de hát az élet kegyetlen, és nem árt, ha a gyerekek ezt időben megtanulják:

500 forintért lehet kitömött zsákokra nyilazni:

A legnagyobb szám azonban mindenképpen az állatkert. Ez úgy néz ki, hogy van egy nagy karám, ahol mindenféle állatok kóborolnak, ide saját felelősségre bemehetünk, és kergethetjük őket. Egyedül a mosómedvék és a vaddisznók vannak elkerítve, a többiek simogathatók, meglovagolhatók, kínozhatók. Mivel felügyelő személyzet nincs, az se keltene feltűnést, ha azt az extrém ronda disznót levágnánk és megsütnénk a park közepén, de persze nekünk ilyen eszünkbe se jut.

Az állatokon kívül a gyerekek megismerkedhetnek mindenféle népi cuccokkal is:

Ha megéheznénk, a park közepén egy csárdának nevezett házikó áll, körülötte fapadokkal és szőlőlugassal, itt korrekt ételeket mérnek. Kapható például tócsi – ez valójában a tócsni vidéki változata –, illetve dödölle, ami ahhoz képest, hogy a gyík zalaiak találták ki, kifejezetten finom:

Azok a kedves látogatók, akik nyaralás közben is utálják a kommunistákat, egy Trianonra, egy 1956-ra és egy kettősállampolgárságosnépszavazásra emlékeztető műalkotást tekinthetnek meg a kapuban:

A fentieken kívül még egy csomó dolog van a Csillagvárban, ami egy időre leköti a gyereket. Lehet kovácsolni (500 ft/kovácsolás), van egy bazi nagy hajómodell meg még egy csomó egyéb izé. A belépőjegy baráti (500 ft/felnőtt, 400 ft/gyerek), és egy fél vagy akár egy egész napot simán el lehet itt tölteni, különösen, ha a csárdában elkezdünk inni. A legjobb, hogy biztonsági néniket nem tartanak, így a gyerek simán felgyújthatja a fészert vagy felöklelheti a kecskét anélkül, hogy valaki rászólna. És még lófasz is van, ha valakinek az kell:

Címkék: balaton balatonszentgyörgy gyerek kultúra állat dödölle csillagvár nappal

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr963166955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.08.24. 12:00:56

Lófasz nélkül nem is tudom mi lenne velünk és a csillagvárral!

AzHofi 2011.08.24. 12:21:00

Konkrétan mi szükség az északi tahók lebuzizására? :-)

pelikán* 2011.08.24. 14:02:10

Ki az a figura, akinek a fejéből kiáll a gitár az ötvenhatos mementón?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.08.24. 14:09:42

A déli parton egyetlen jó dolog van: az északi part látványa. Az északi part pedig tökéletes volna, ha nem rondítaná el a kilátásunkat a déli. A Balatont ki kellene bővíteni dél felé úgy a Tamási-Kaposvár-vonalig. Az lenne ám a magyar tenger! Bár a déli part a Jókai-kilátóból még így is látszana, ezért még jobb megoldás volna egy bazi nagy falat építeni hosszában a tó közepére, mindkét oldalán tükörrel, így mindkét fél a saját partjának látványában részesülhetne.

Bubuluc apuka 2011.08.24. 15:33:20

@Holger Hartland: Az északi part valóban jó hely, ha az ember nem heteroszexuális férfi: csajoknak, melegeknek, tranyóknak ideális.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.08.24. 16:48:17

@Bubuluc apuka: Ezt azok az alemberek terjesztik, akiknek magas a Tamás-hegy, nem mernek bemenni a Lóczy-barlangba, elkerülik a borheteket mert csak édes likőröket isznak, és taszítja őket a zánkai kis kiállítás.

(Viccen kívül, ha az északi partra sodródsz a gyerekkel - és fiad van -, akkor Zánkán érdemes lehet megállni: nem nagy eresztés, de van T-72, MiG-21, Mi-24, D-20, és még pár dolog. Na, én most indulok Füredre. :))

Bubuluc apuka 2011.08.24. 19:13:12

@Holger Hartland: Látod, pont erről beszélek. Hetero férfiember teljesen nyilvánvalóan nem azért megy a Balatonra, hogy bebújjon mindenféle barlangokba, mint egy kibaszott denevér, meg eltartott kisujjal, csettintgetve gyűszűből borokat kóstolgasson. Tankok meg délen is vannak, például Szántódon meg valahol Boglárnál, bár ha a gyereket ez érdekli, inkább Kecelre vinném.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása