Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Hajrá rockzene, hajrá Szántódpuszta! 11.05.16. 10:51 Szálinger Balázs

 

Idén is az omegás Benkő László volt a szántódpusztai épületegyüttes legelső vendége, olvassuk a sajtóban. A komplexum igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy él még Szántódpuszta. Szerintem ez nem azt jelenti, de a neves fizetővendégnek tagadhatatlanul jó ízlése van: Szántódpuszta ugyanis tényleg a Balaton egyik nagynagy eldugott kincse.

Szántódpuszta mellett naponta tízezrek mennek el, és csak kevesek veszik észre. Zamárdi és Szántód között van, mellette megy el a 7-es út, viszont mindenki jobbra néz, hogy Tihanyt lássa. Ez egy sok épületből álló, épen maradt uradalmi majorság, ami a tihanyi bencéseké volt eredetileg. Neves gazdája volt a magyar költészet főagronómusa, Pálóczi Horváth Ádám, akihez Kazinczy is ellátogatott valamikor: hajóval jött Tihanyból, Pálóczi a kikötőben várta, és együtt sétáltak le a pusztára a nádason keresztül, ami hajszálra ugyanúgy néz ki most is, mint akkor. De Csokonai is járt a pusztán: neki emléktáblája is van a szántódi rév egyik épületén.

Amikor ott nyaraltam, olyan 5-6 éve két egymás utáni nyáron is, csak néztünk az igazán baráti árszabásra (1100 Ft/fő/éj - gyönyörű, tiszta, igazi 18. század végi szobákban), és sejtettük, hogy valaminek az utolsó pillanatait éljük. Már csak az árból is. A jelenlegi tulajdonos a keszthelyi Festetics kastély (hivatalosan Helikon Kastélymúzeum), én akkor úgy tudtam, hogy nemsokára szétválik a tulaj és a puszta útja, mert a kastély nem volt jó gazda, nagy volt a távolság stb. De ezek szerint megoldódtak a problémák. A legnagyobb hiányát annak éreztem, hogy nem volt mit enni, és a forgalmas főút mellett kellett egyensúlyozni az árok és a kocsik között, hogy elvergődjünk a szántódi ábécébe. Az ábécétől pedig (jaj, de lehet, hogy a siófoki Tesco volt a tettes) kaptam ajándékba egy remek szalmonellás sajtot, úgyhogy a vágyott éjjeli mocsárátvágás és éjjeli fürdés helyett tényleg beragadtam a 18. századba.

Szántódpusztán betyárfilmet lehetne forgatni: egyáltalán nem egy pár házból álló wannabe-kuriózum, nem makett, és akárhova nézünk, a 18-19. század építményeit látjuk. 45 hektáron 30 eredetiben megmaradt épület, van a dombon kápolna, a domb alatt cselédtemető, húsfüstölő, hatalmas magtár, minden megmaradt, és a turizmus beköszönte előtt minden a saját funkciója szerint üzemelt. Sőt: az utolsó lakók csak a hetvenes években költöztek ki, akkor vette át a Siotour. Az új tulajdonos nagyon odafigyelt a kultusz építésére is: egész hihetetlen könyvsorozatot is kiadtak Szántódi Füzetek címmel, 14 darabos, és mindegyik más szempontból tekinti át a környéket. A szántódi rév története, Pálóczi Szántódpusztán, Szántódpuszta az irodalomban, Szántódpuszta a középkorban, Szántódpuszta agrártörténete, építéstörténete, természetföldrajza, a környék szájhagyománya stb. stb. Minden kötet kitett 100-120 oldalt, a sorozat darabjait pedig semmi pénzért, talán 100-200 forintért árulták a helyszínen.

Az üzemeltetés nem nyereséges, mintegy 3 milliós veszteséget termel évente, de a jelek szerint a helyi vezetés jól csinálja a dolgát, mert szezonnyitó kiállításra készülnek, kecskék, birkák, lovak érkeznek, hogy legyen mit nézni. A legnagyobb meccs valószínűleg nem a programok szervezése és a tervezett turisztikai fejlesztések végrehajtása, hanem a népszerűsítés. Ugyanis tényleg piszok kevesen tudják, mi mellett mennek el nap mint nap. Benkő Lászlónak kiváló nyaralást kívánunk, hajrá rockzene, hajrá Szántódpuszta!

Ez meg a honlapjuk.

Címkék: balaton turizmus irodalom mezőgazdaság múlt kincs zamárdi szántód szántódpuszta

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr462907646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó bakter 2011.05.16. 13:13:25

zsír hely. itt lakom a közelben.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.05.16. 13:57:38

Na erről sem kell írnom:)
Téma megszemélyesítve,prímán feldolgozva, like!

pillangóutca 2011.05.16. 17:34:36

Ez klassz!
Bárcsak minden ilyen volna...

Sajnos Siófokon nem ilyen jó a helyzet,
egy ámokfutó, meggazdagodni vágyó lakópark épittettő lekerített több tíz métert a szabad strandból, az Aranypart végéből (jövőre állítólag folytatják) Balatonszabadi Sóstón és Fürdőtelepen. Írnátok erről?
Ők azok: www.almainyaraloja.hu/ Divinus kft.
A lakosság tiltakozik, aláírást gyűjtenek, de semmi foganatja nincs egyelőre. Az önkormányzat falaz nekik és állítólag bérbe adta potom pénzért a partot.

A kerítést meg lehet tekinteni az egykori surf kemping és az építkezés helyén.

Firefoxer 2011.05.16. 17:56:04

Ez jó, felénk is van egy szántó(d)puszta, de az messze nem ilyen szép, mint a képen. (:
Lehet azért, mert elég messze lakok tőle, de imádom a Balaton(t) környékét.. a 1100 Ft/fő/éj ár meg tényleg vicces.. thx

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.16. 18:38:37

@Firefoxer:
Ahogy nézem, az 1.100 Ft/fő/éj a főszezonon kívüli diákár lehetett, de a főszezon nem diákként is abszolút megfizethető:
www.kristof-kapolna.shp.hu/hpc/web.php?a=kristof-kapolna&o=patko_arlista_AiV

Szálinger Balázs 2011.05.16. 19:33:08

nem diakar volt, csak foszezonon kivuli, VISZONT: a foszezon masfel honap volt csak, ha jol tudom, jul 1-tol aug 15-ig. Ebben azert sok szep szinteingyen-nap benne volt...

gmcs 2012.05.25. 08:07:54

Az érem másik oldala:
hogy mi marad ebből a szépségből a fesztivál után, azt félek megnézni....
Bűn ideengedni ekkora tömeget, ilyen rendezvényt!
Aki ott van, vigyázzon az értékekre! És gondoljon arra is, hogy itt újra állatok legelnek majd, és kisgyerekek bóklásznak a fesztivál után, nem mindegy, mi marad a fűben!!!!!!!!

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása