Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Másfél tonnás halzabálás 11.05.28. 7:48 Szálinger Balázs

Július 23. nagy nap lesz tizenöt mázsa balatoni hal és 7500 ember életében. Az előbbiek aznap beteljesítik földi pályafutásukat, és örömöt okoznak a csúcsragadozó fajnak, az utóbbiak pedig esznek egy nagyot, és mennek is tovább a dolgukra. Aznap húsz mesterszakács celebrál győzelmi táncot a kizárólag balatoni őshonos halak fölött, és ha a dolog sikerül, akkor Balatonlelle világrekord helyszíneként vonul be a történelembe.

Az eseményre az 50. Balatoni Folklórtalálkozón kerül sor (az ország egyik legrégibb hagyományőrző fesztiválja, július 22-étől 24-éig tart. Az ötletgazda vezető séf, Rózsa Gábor azt mondta, hogy két év kísérletezgetés után megalkották az eredeti, hamisítatlan balatoni halászlé receptjét, mégpedig nagyik szakácskönyvei alapján, az ott leírtakat pedig korszerű gasztronómiai tételekkel dobták fel. Az ősnemes balatoni halakból készülő balatoni halászlé mind állagában, mind összetevőit tekintve jelentősen eltér a híres bajai és tiszai halászlevektől.
 
A világrekord hitelesítője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a magyar rekordok kb. fele a kajáláshoz kapcsolódik. A halászlé pedig egyetlen (!), 4251 literes bográcsban fog megfőni. Azt hiszem, lehetetlen megoldani, hogy ne legyünk ott valami helyszíni riport kedvéért.
 
Fanyarul hozzátesszük: amíg az ősnemes balatoni halak boldogan rotyognak a gigabográcsban, a hoppon maradt idegenszívű busák szomorúan csapják össze az uszonyaikat a Balaton vizében.
 
 

Címkék: balaton ponty hal gasztronómia balatonlelle balatoni halászlé balatoni folklórtalálkozó

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr292937261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása