Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Balatoni ürgeirtás szénkéneggel – videó 11.08.09. 11:19 Szálinger Balázs

600 holdon 40 ezer ronda (nagyvárosi kislányhangon jajdecúki) kártevő szervezetét tették a működésre alkalmatlanná 1936-ban a Balaton partján. 

 

Az eljárás újszerű, már nem a Petőfinél ismert nyomorult vizesvödrös módszerrel csinálják, de egyenesen a királyi Földmívelésügyi Minisztérium által javasolt fél pohár szénkéneget öntik a lyukba, ami ott, helyben, odalent kinyírja a rágcsálót, így talicskát se kell kitolni a mezőre a dögöknek.

Nahát, mennyire el van felejtve az az idő, amikor a Balaton partja is földművelés alá vont terület volt – de mondom egyszerűbben: a néhány nyaralásra szánt fürdővároskát leszámítva ugyanolyan vidéke volt az országnak, mint bármely másik. Az ürgeirtó videó valahogy ez hozza be – még a háttérbe se lóg be a tó, vannak viszont megoldandó mezőgazdasági kérdések, ugyebár.

Zajlik a 2011-es Goldenblog szavazás, a Balaton Blog a helyi.érték kategóriában focizik. Szavazzatok ránk!

 

Címkék: balaton videó mezőgazdaság 1936

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr383136216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása