Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Az aligai dimenziókapu 11.05.09. 8:01 Szálinger Balázs

A keletről érkezők legnagyobb részének ez az első Balaton-képe. Nem nagyon lehet pattogni ellene, a hatása alá kell kerülni, és kész. Minden száj nyitva áll.

Ehhez persze vonattal kell érkezni. Pestről jövünk, nyilván, és először Fehérvár után kezdünk türelmetlenek lenni. Lepsénynél beugrik a koronás sztori a történelemből, ezt még forgatjuk egy darabig a fejünkben, de már idegesít, hogy a tájon nem látszik semmi. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy itt valamikor is tó lesz. Honnan lenne? Aggasztóan unalmas pannon belség, pusztának nem puszta, dombságnak nem dombság, türelem, türelem, hiszen azt írja a menetrend, hogy előbb-utóbb a Balatonhoz érünk.  

Jobboldalon folyamatos szántóföld, aztán egy pillanat alatt eltűnik, a helyén susnyás, közel a vonathoz, súrolja az ablakot. Valami állomás. Néha több perces várakozás. Aztán lassan csoszogni kezd a vonat, és valami dermedt csend áll be az utastérben. A pillantások persze vonzzák egymást, a csordaszellem azt súgja, hogy nekünk is arra kell néznünk, mint a többinek. (Mindehhez, ideális esetben, képzeljünk pokoli hőséget.)
 
A susnyás eltűnik, és hirtelen világos lesz a fülkében. Ha késő délután utazunk, akkor a Nap és az aranyhíd egyszerre ver az arcunkba. Alattunk tízméterekkel a pannon tenger. Talán csak a Badacsonyról nyílik ilyen magas panoráma, de az ugye nincs ilyen közel a vízhez. A tihanyi átjáró (Gibraltár, azaz Herkules oszlopainak pannon megfelelője) még túl messze van ahhoz, hogy lássuk. Tehát véget nem érő víz. Most már az a hihetetlen, hogy öt perce szántóföldeket láttunk.
 
Szívesen lettem volna egy pillanatra pesti, hogy ez legyen az első Balaton-élményem. Itt elhalkul mindenki. Az alföldiek kétségbeesetten fotózni kezdenek, pislog az erdélyi is, akinek a Balaton egy langyos pocsolya, és gondolkodóba esik az is, aki éppen a horvát tengerpartra igyekszik ugyanazzal a vonattal. Nyugati turista arcát még nem tudtam megfigyelni ebben a helyzetben, azok nem feltétlenül ebből az irányból (vagy nem vonattal) jönnek. De nem hiszem, hogy egész Magyarországon volna olyan hely, ahol a váratlanság és a fenség ennyire összedolgozik.
 
Az egész nem több másfél percnél, mert a sínek lassan ereszkedni kezdenek. Már a fák tetejének szintjében vagyunk, már belátunk a partmenti utcákba, már készülődnek, akik Siófokon szállnak le. Hogy az addigi napjuk legnagyobb élménye az a másfél perc, szinte biztos. És mi lesz még utána? 

Címkék: vonat panoráma első kép aliga keleti medence

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr252874015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvykee 2011.07.26. 16:28:21

Nagyon jó cikk lett! Én ezért is szeretek többek között vonattal menni Balatonra, eszméletlen szép látvány amikor végre meglátod a magyar tengert és tényleg innen lehet a legjobban rálátni az egész tóra.

Julllia81 2011.07.27. 09:53:30

Tényleg nagyon szép, amikor a fák közül hirtelen meglátod a Balatont először. Én nem is szoktam nagyon tovább utazni, idén nyáron legalább 3 hétvégét töltöttem Club aligán, ha pihenésre vágyom legtöbbször ide jövök.
Közel van Bp-hez, ezen kívül nagyon tetszik ez az ősfás hatalmas kiterjedésű erdős területe, a part szakasz is legalább 2 km-es és nagyon sok szórakozási lehetőség van.
Persze ha pörgősebb programokra vágyunk, akkor nem állunk meg Siófokig. :)

Tímeaa 2011.07.27. 10:00:15

Mi is sokat járunk barátainkkal Club Aligára.
Nyaranta általában végigjárjuk a Balatont és strandröpi pályákat bérlünk. Kedvenc 2 helyünk Vonyarcvashegy és Club Aliga, de pont emiatt, hogy Aliga ennyire közel van, a legtöbbször ide szoktunk járni. Reméljük jobb idő lesz a héten és akkor hétvégén újra lenézünk. :)

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása