Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Balatoni halgenocídium: ki az idegenekkel! 11.05.21. 10:01 TuRuL_2k2

Tegnap megnyílt Gyenesdiáson a bio-, látvány- és halpiac. A nagyszerű kezdeményezésről magunk is beszámoltunk már, a keszthelyi Monitor Magazin videón is megörökítette az első piaci napot.

Gál Lajos polgármester és Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője igazi mainstream ünnepélyes megnyitóbeszédet mondott, nem úgy Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója. A halak ura brutális hadjáratot hirdetett: ki kell enni a tájidegen busát a Balatonból! Az ordas eszmék tavalyi hatalomra jutásakor nem sejthettük, hogy pont a nagyra nőtt, mégis kedves busák lesznek a fasizmus első áldozatai.

Nem tudni, miért pont a busa lesz a genocídium első áldozata, talán az Index közismerten halfasiszta főszerkesztőjének uszítása érett be. Mindenesetre fülünkbe csengenek a híres sorok: először csak a busákat vitték el, s én nem szóltam, mert nem voltam busa...

Címkék: balaton gál lajos busa gyenesdiás halászat manninger jenő halpiac balatoni hal puskás zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr802920871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.05.21. 10:34:06

Azt meg kell hagyni: kitűnő a stílusotok:)
"Edd a busát, ne siránkozz!"

Szálinger Balázs 2011.05.21. 10:49:43

egy tálban az ellenséggel!

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2011.05.21. 12:15:58

A busákat a 70-es, 80-as években telepítették be. A halfasiszta szerkesztőnek igaza van. Nem tudni pontosan, hogyan keletkezik a tetemes mennyiségű busa-utánpótlás. A halászati szakemberek azt állítják, hogy a Balatonnal összeköttetésben lévő vizekből (pl.:Zala-Somogy határárok) kerülnek új egyedek a tóba.
A busa nem csak algákat fogyaszt, hanem apró állati szervezeteket is. Gyorsan és nagyra nő, táplálékigénye magas, így veszélyt jelent az őshonos fajokra nézve, ezért akarja a BH Zrt. gyéríteni az állományt.
Vitorlázás közben néha megcsapja az ember orrát a felszínen lebegő bomlásnak indult busák bűze. Könnyű észrevenni: óriási zsírfoltot ereget. A busa nem horgászhal, gasztronómiai értékéről is lehetne vitatkozni. Jobb helyen van a rászorulók asztalán, mint a Balatonban. Persze egy fajt irtani csúnya dolog.

Link Elek 2011.05.21. 16:08:49

eselytelen
ahova beteszi a labat, ott is marad orokre.
amerikaban Asian Carp neven fut, ott is problemakat okoz.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.05.21. 16:20:50

Láttam egy műsort a National Geographic vagy a Discovery csatornákon, ott éppen azt magyarázták, hogy Észak Amerikában mekkora pusztítást okoznak a helyi faunában a különböző busa fajok. Nálunk sem hiányozna, ha kipusztulnának a magyarországi faunából.

baliquez 2011.05.21. 16:36:25

Esetleg a Népéheztetési és Hazudozási Misztérium kiírhatna egy pályázatot, hátha valaki rájön hogyan lehetne ehetővé varázsolni a busát. Mondjuk a tejben áztatás, a füstölés és a halhúspogácsák (kb. édesvízi surimi) vonalon el lehetne indulni. Amúgy teljes félreértés az állat, kaphatna egy fajspecifikus módosított herpeszvírust, ha totál kipusztulna sem hiányozna senkinek.

smartdrive 2011.05.21. 16:39:57

"először csak a busákat vitték el, s én nem szóltam, mert nem voltam busa"

a vége az lesz, hogy kieszik a fürdőzőket a Balatonból

Pierr Kardán 2011.05.21. 17:18:48

@baliquez: Bocsi, azért mert te nem szereted a busa húsát, attól az még elég jó. Fogadjunk, hogy te a spenótot és a sóskát sem szereted, de attól még sokan szeretik!

Szerintem jobb íze van, mint a hekknek!

Azon amúgy senki sem háborodik fel, hogy a Balaton partján a legtöbb helyen a fagyasztva ideszállított, tényleg tájidegen hekket sütik a büfékben?

Pierr Kardán 2011.05.21. 17:31:21

@baliquez: Sőt, úgy látom, hogy a balatoni busa legnagyobb ellensége sem tagadja, hogy jó ízű a busa:

naplo-online.hu/fooldal/20090814_busa?s=rel

Olvasd az első mondatot!!!

(Amúgy a cikkből kiválóan látszik, hogy a nagytudású halbiológusok lóf.szt se tudnak a busa balatoni életéről...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2011.05.21. 18:17:39

A fehér busa fitoplanktont, a pettyes zooplanktont eszik. A gond az, hogy spontán kereszteződés folytán már kialakult a mindkettőt szívesen elfogyasztó busa is.
Szaporodását tekintve igénytelen, mint a lápi görény. Lassú folyású folyókban, illetve tavakban simán leívik, egyenesen a vízbe. Az ikrában van egy olajcsepp, ezért a sűrűsége megegyezik a vízével, tehát lebeg, és 24 fokos vízben egy nap alatt kikel. Az ivadék azonnal képes úszni és táplálkozni. Simán el tudom képzelni, hogy Magyarországon is képes szaporodni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.21. 18:24:08

@Waka:
Egy nap alatt? Nem bízza a véletlenre...

baliquez 2011.05.21. 18:31:22

@Pierr Kardán: kedves Pierr, attól hogy a kínaiak eszik még nem jelenti azt hogy ehető. Esznek a kínaiak kutyától kezdve a rovarakon és a medúzákon ét mindenféle szarságot, sokszor nem is az ízükért hanem az állagukért vagy mert a nyelvükön hasonlít valami szerencsés szóra az alapanyag neve. Plusz igen rusnya éhínségek vannak arrafelé még napjainkban is ott némely vidéken.

A legkevesebb ami kijelenthető hogy a busa kulináris értéke rendkívül csekély, a nyugati civilizáció konyhaművészetében konkrétan alkalmatlan mint alapanyag. Ha nem az lenne akkor rajta lenne a jobb éttermek menüjén. De nincs. Nem véletlenül nincs rajta, azért nincs mert rossz ízű és rossz állagú. Ettől még lehet hogy van aki szereti, van akinek a bébipatkány is ínycsiklandó csemege.

Azt is megértem hogy a sok lehalászott hulladékhalat jobb üzlet volna élelemnek eladni és nem fehérjefeldolgozóba küldeni. Ahhoz viszont kevés az hogy azt mondjuk "de jó ízű". Senki nem veszi be (a szájába) aki egyszer is kóstolta.

nyelv-ész 2011.05.21. 18:38:25

Telepítsenek angolnát, az egyszer már nagyon bevált.

PTerr 2011.05.21. 19:38:59

Mindamellett, hogy végtelenül toleráns személyiség vagyok: Busa raus!!

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.05.21. 20:23:06

A baromságokat író idióta szerző jól tenné, ha a busa mellett utánanézne például a kínai razbórának, a naphalnak és a törpeharcsának is.

bájgúnár 2011.05.22. 11:20:25

A szerző egy barom akinek fogalmasincs a busa betelepitéséről annak káros hatásáról.Környezetidegen hal amire magyarországon még fogyasztási igény sincs.Magyarok pontycentrikusak.Épp úgy erontották ezzel a halfajjal a hazai ősálományokat ahogy a törpeharcsák tönkreteszik vizeinket.De sorolhatnám az ezűstkárászt is.Egyszóval csak kárunk van ezekből akár a krumplibogarakból.A szerző meg ne viziónáljon zsidóüldözést egy qurva értéktelen,kártékony halfajból.

bájgúnár 2011.05.22. 11:23:34

@Waka:
Szaporodnak is.Annak ellenére hogy kizárták annak lehetőségét.Zárt horgászvizekben is fogtak már párkilós busát.Pedig oda nemtelepítettek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2011.05.24. 21:28:14

@bájgúnár:
Hogy hogyan zárták ki a szaporodás lehetőségét, nem tudom.
MIndazonáltal a fehér busa zárt rendszerben történő telepítése - más halfajokkal ésszerűen kombinált népesítéssel -szerintem nem butaság. Egy olyan táplálékforrást használ ki, amely eddig kihasználatlan volt, ezzel egyrészt növeli a halastó hozamát, másrészt csökkenti az eutrofizációt.
Természetes - többnyire nem teljesen lehalászható - vizekbe viszont nem szabadna telepíteni.
A nyolcvanas évek végéig nem okozott gondot a busa értékesítése, magam is dolgoztam olyan hűtőházban, amely napi 2 tonna busát fagyasztott le - szőröstül-bőröstül - román és szovjet exportra.
Tudomásul kell venni, hogy idővel meg fog nőni a kereslet az olcsó fehérje iránt, és a busa egy darabig képes ezt fedezni minden különösebb beruházás nélkül.
Ami az ízét illeti, szerintem éppen a "seíze" teszi alkalmassá arra, hogy sokféle ízesítéssel el lehessen készíteni.

winettou 2011.05.31. 21:13:40

@Pierr Kardán: "(Amúgy a cikkből kiválóan látszik, hogy a nagytudású halbiológusok lóf.szt se tudnak a busa balatoni életéről...) "

Nyilván a nagy tudású újságíró végigolvasta az erre vonatkozó tudományos irodalmat...

A Balatonban történő ívás ellen szól, hogy eddig senki nem fogott busa-ivadékot... Viszont a déli parton lévő halastavak elfolyócsatornái a Balatonba vezetnek, így aztán nem olyan nagy a rejtély... Csak hát, ez sincs bizonyítva...
Ráadásul a busa-fajok ún. pelágikus ikrát raknak, melyek lebegve érnek be, amihez áramló víz szüksége, ezért élnek nagy folyókban. A Balaton ugyebár nem folyó...

A hibrid busa egész egyszerűen úgy jött létre, hogy így szaporították őket. Mégpedig azért, mert a pettyes busa növekedési erélye nagyobb, mint a fehéré. Viszont a pettyes busa csak zooplanktont fogyaszt, ami nem jó. Hát sikerült létrehozni a szuper-hibridet, ami úgy néz ki, mint egy fehér busa, viszont csak zooplanktont eszik...

Tehát a busával az a fő probléma a Balatonban, hogy táplálékkonkurense valamennyi őshonos fajnak...

Jó, hogy ilyen problémákkal is foglalkozunk, csak alapinformációkkal legyünk tisztában...

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása