Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Füreden a festészet legnagyobbjai 11.06.15. 12:19 Szálinger Balázs

Tankönyvekből ismert magyar festők műveiből mutat be válogatást szombattól a balatonfüredi Vaszary Villa. A tárlat a Kecskeméti Képtár vendégkiállítása.

Az alföldiek nem csak lángost nyelni járnak a Balatonhoz a legforróbb nyári hónapokban: itt van például a Kecskeméti Képtár, amely igen szimpatikusan a magyar festészet legjelentősebb alkotóitól hozott bemutatásra néhány képet. Teljes lista letölthető itt. Szeptember 11-ig kölcsön is adta őket Füredre, úgyhogy a teljes nyár alatt megnézhetők Mednyánszky László, Farkas István, Nagy István, Barcsay Jenő, Egry József, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Gulácsy Lajos, Czigány Dezső, Czóbel Béla és Márffy Ödön művei.
 
A magyar festészet klasszikusai – Mednyánszkytól Barcsayig című kiállítás az 1896 és 1945 közötti időszakból válogat. Mintegy hetven képről van szó, és a magyar festészet aranykorának egyetlen jelentős csoportosulása sincs kihagyva: itt vannak a nagybányaiak, a szolnoki, a kecskeméti művésztelep, a gödöllői kör, illetve a Nyolcak is.
 
Nem szir-szar skicceivel vannak jelen a nagyok, hiszen nem egy festőnek egyenesen a főműve kerül bemutatásra: Faragó Gézától a Tungsram-plakát terve, Czigány Dezsőtől a sorozatindító Ady-portré, Mednyánszky Lászlótól az Ágrólszakadt, Farkas Istvántól a Fiatal részeg költő az anyjával című mű, Tóth Menyhérttől a Kereszten, Mednyánszky-tól pedig a teljes csavargó sorozat.
 
Amíg tart a kiállítás, a kecskemétieket senki ne bántsa a parton, jó arcok ezek.

Címkék: balaton kiállítás festészet balatonfüred

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr1002985394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neve Senki 2011.06.15. 12:40:04

Ez remek. Azt hiszem valamelyik nap meg is nézem.

Ha valakit érdekel a modern képzőművészet és van pár órája akkor Füredről könnyen átutazhat Veszprémbe.

www.vasscollection.hu/?menu=5
"Barcsay Jenő és Vass László műgyűjtő barátsága meghatározó volt a gyűjtés stílus és minőség béli szempontjából."

www.carllaszlocollection.hu/
Moholy-Nagy László, Kassák Lajos, Ripl-Rónai József, Kádár Béla....

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása