Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Limnológia magyarul 11.06.27. 10:11 Szálinger Balázs

Aki nem tudja, mi a limnológia, nézze meg itt. Aki látni is szeretné, mi az, illatosítsa magát július 8-ára, és menjen Tihanyba. Azért segítünk: tudomány, ökológia, biológia, vízminőség – érdekesen!

Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (1927-ben alapított, igazán nagy múltú intézet!) idén is nyílt napot tart Tihanyban. A tavaly is megtartott rendezvény sikeres volt – már azok körében, akik elmentek. A visszajelzések ugyanis azt mutatják, hogy érdemesebb lett volna nagyobb körben népszerűsíteni a nyílt napot. Ugyanis egyáltalán nem fehérköpenyes, embernyelven nem beszélő tudósok szűkkörű játéka ez – lehet érdekesen tálalni ezt a kevéssé ismert tudományt.
 
A látogatók belenézhetnek a napi munkába, közérthető tájékoztatást kapnak a tó vízminőségéről, ökológiai állapotáról, arról, hogy milyen kutatásokat folytetnek a tihanyi hajóállomás mellett. Bemutatásra kerül egy film, amit az Intézetről forgattak, egy képes vándorkiállítás, lesznek ismeretterjesztő előadások, beszámoló az árvaszúnyog kutatásáról, a tóparton kialakított bemutatópontokon bele lehet nézni mélyebben a tó makroszkopikus élővilágába (a vízinövényektől a gerinctelen állatokon át az apróbb halakig), bemutatják a vizsgálatokhoz használt műszereket. Nyílt nap lesz a laboratóriumban is – mikroszkópokon is megmutatja magát a Balaton.
 
Ha valahol, hát ott tudják, lehet-e még vízbe ejtett pohárból Balaton-vizet inni, és utána azonnal mosolygós interjút adni. Szerintünk igen. De azért kérdezzék meg a szakértőket.
 
A Nyílt Nap időpontja: 2011. július 8. (péntek) 9-16 óra között.
Helyszíne: A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, Tihany, Klebelsberg Kuno utca 3. (a hajóállomás mellett)
 

Címkék: balaton tudomány tihany mta nyílt nap limnológia

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr33018108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 11:42:49

Ez nagyon ott lesz:)
"A mikroszkopikus Balaton!"
Na ezt meghírelem én is.

fatia-negra 2011.06.29. 20:34:16

ez még meg van??? nem privatizálták? azért gondolom már szakember nincs benne...

a fides.hu ra küld el, hátha nem tűnt fel nekik...

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása