Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

175 tonna dög sunnyog a Balatonban 11.08.17. 8:35 Szálinger Balázs

Régen vágtuk bele a szekercénket a busaproblematikába. Pedig van itten egy sajtóhír. Kevés busa került szárazra, azaz… sok maradt a tóban?

A hír egész pontosan annyi, hogy a 2011-re célként kitűzött 250 tonna kifogott busamennyiség egyelőre 75-nél tart. Tavaly ugyanekkora elvárt szám mellett 162 tobbát sikerült kifogni. A helyzet az, hogy ilyen év van: fúj a szél, és süt a Nap, egyiknek sem örül a halász hálója.
 
A rajokban járó busa egyszerűen nem akad bele a hálóba, ha az nincs kifeszítve. Szeles időben pedig a halászok nem tudnak hálót állítani, és ha nincs ott a háló, a nagyfejű idegen állat elég könnyedén elúszik mellette. Az aszályos időjárás szintén nem kedvez a busa Balatonból való kizabálásának – amire ugye szervezett akció is indult, hát látjuk, hogy mekkora sikerrel. Valahogy ezen az asztalon sem találok négy kiló busát a laptop mellett, amely azt követelné, hogy egyem meg ebédre.
 
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vett is hamar egy radart, azzal fogja bemérni a rajokat. Az év második felében pedig vesznek még egyet. Hiszen ha jól számoljuk, jelenleg 175 tonnányi halálra ítélt busa sunnyog a mi szeretett tavunk legalján. Ezeket fel kell kutatni, ki kell csinálni, és hiszünk benne, hogy a felelős döntéshozók nem adják fel!

Címkék: balaton természet gasztronómia horgászat busa halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr213159516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása