Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Itt tesztelik a világújdonságot 11.08.30. 10:12 Szálinger Balázs

Olyan új magyar mikroszkóp készült, hogy a fél világ ide fog járni. De hova is? Hát a Balatonhoz, ahol tesztelik.

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben készült el annak a mikroszkópnak a prototípusa, amely elég komolyat újíthat az édesvíz- és tengerkutatáson. Az új műszert Vörös Lajos, a Tihanyi Limnológiai Intézet tudományos tanácsadója mutatta be a sajtónak, a szakma már teszteli.
 
A digitális holografikus mikroszkóp először ad színes képet az üvegre pöttyintett vízről, három lézerrel működik, ezek dobják össze a háromdimenziós (hatású) képet, de van benne szükséges lencse, és csatlakozik hozzá egy gigaerős számítógép is, amely egyrészt megjeleníti a képet, másrészt elvégzi a szükséges elemzéseket.
 
A sajtóbemutatón persze elhangzott a sokszor, sok helyen felbukkanó megállapítás, hogy a Balaton vize abszolút kristálytiszta és iható – ha nem mondjuk a fenyvesi strand naptejízű vizére gondolunk főszezonban.
 
A műszernek komoly nemzetközi utóélete is lehet, hiszen egyelőre még csak a Balatonon próbálták ki, idővel a tengerbiológusok fontos segédeszköze is lehet.
 
Szóval figyelünk ám, ti mocsok balatoni algák.

Címkék: balaton limnológia

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr253190008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása