Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Dirk, genakker meg a többiek 11.05.12. 7:07 karlberger.rókus

Vorstag, grossfall, spifall, vantni, topholler fockroller, cunningham, gross schott, alba, achter, dirk, genakker és a többiek. Nem a holland válogatottat soroltuk fel, hanem a vitorlás különböző kisebb és nagyobb alkatrészeit, amit jó esetben bevágnak az ember fejébe a nem is olyan könnyű vitorlásjogsi-vizsga előtt.

Az agysejtek megmozgatására szükség van akkor is, amikor a szezon elején, lehetőleg minél korábban vízre kerül a hajó. A vitorlázóknak ilyenkor nem csak a zsírban és punnyadásban gazdag téli pihenőből kell feltápászkodniuk, hanem agyukat is meg kell erőltetniük, hogy újra benne legyen mozdulataikban a sok éves gyakorlat.

Az első vitorlázás azonban különleges esemény: előtte kell fölszerelni a kötélzet és az árboc nem egy elemét, ami csak egyszeri rituálé az évben. Oda kell figyelni a részletekre: előfordul, hogy hiba csúszik a sorrendbe, és indulhat a visszabontás; vagy épp rájönnek arra, hogy a téli hidegben felszívódott egy-egy létfontosságú alkatrész; netán szakad a kötél vagy az elhasználódott vitorla. Ezek a dolgok és a nem éppen olcsó éves kikötőbérlet kiköhögése érdemi frusztrációt okoznak a kocavitorlázóknak, akiknek nem a cége vagy szárnysegédjeik intézik a teendőket.

Minden görcs elmúlik azonban, amikor egy perfekt tavaszi napon, a friss szélben kiállnak a hajósok a bóják közül, szélbe állva felhúzzák a vitorlákat, majd a mólókon álldogáló szájtáti turisták és az ősellenség horgászok előtt kihajóznak a nyílt vízre, bele a napba, ami épp lemegy. A vitorlázás olyan mint a bringázás: nem lehet elfelejteni, és aki rákap az ízére, annak lételemévé válik. Jó szelet, kapitányok!

Címkék: balaton vitorlás hajó vitorlázás vízisport nappal vitorla

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr272895215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.12. 10:05:23

Sajnos a kötélzet felszerelése még mindig nem megy túl gördülékenyen. Igazi vasárnapi vitorlázó vagyok, megfelelően előkészített hajóhoz szokva.

eeepunk 2011.05.13. 15:36:43

@TuRuL_2k2: Hol vitorlázol, ha vitorlázol? És milyen hajókon sikerült eddig? Nem nagy ügy ez a kötélzet dolog sem, csak végig kell nézni, hogy mi hova fut :) Illetve végiggondolni, hogy ha csinálsz valamit, akkor nem törik-e valami!?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.13. 15:59:38

@eeepunk:
Kalózon és 470-esen tanultam, aztán egy barátom Elliot 770-esén, majd Dolphin 28-asán versenyezgettem (TVSK-s tagsággal). Meg néha kölcsönöztünk különféle Balaton és Jeanneau hajókat.

eeepunk 2011.05.16. 16:15:26

@TuRuL_2k2: Ha már toltad kishajóval és naggyal is, akkor tuti rutinos vagy. Amúgy meg itt a nyár, gyanítom lesz szél idén is! A köteleket meg majd kikérdezem itt a blogon :D

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.17. 11:09:49

@eeepunk:
:D
Az elmúlt napokban elég jó szél volt, szívesen kalózoztam volna.

Rocky 2011.05.21. 17:01:52

topholler
helyesen:
fockroller
(amennyiben erre gondoltál!)

ahogy a lichthof (világító udvar)
sem "lifthók", ahogy sokan mondják...

:)
(bocs az okoskodásért!)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.21. 18:22:49

@Rocky:
Igazad lesz, átsiklott rajta a figyelmem. Vagyis nem néztem meg, létezik-e ilyen alkatrész is, sajnos nem ismerem minden hajóelem nevét.
Javítva.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása