Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Busagenocídium újratöltve 11.05.26. 8:31 Szálinger Balázs

Vagy egy hete volt egy beszámolónk a gyenesdiási halpiacról, áttételesen a balatoni halfajok védelméről, mindezt természetesen a jöttment busa ellenében. Az eddigi legjobb (és legtanulságosabb!) vita alakult ki a kommentsorban – mindenki egyetértett abban, hogy a teljes balatoni halállomány egyharmadát kitevő rusnya nagy hal elszaporodása komoly probléma. Egy kommentelőnk külön emlékeztetett a döglött busa látványára, amit mi a magunk vizuális adottságaival el is képzeltük (és nem volt kellemes), de most tessék: egy újabb hír, pont ezzel kapcsolatban.

Döglenek ugyanis a busák. Az elmúlt két hétben mintegy kétezer példány pusztult el a tóban, és nem egyszerű megtisztítani tőlük a vizet. Ráadásul finoman szólva nagyobbak az ebihalnál: a 20 kilós tetemek is teljesen átlagosnak számítanak. Évi 300-350 tonnát kéne lehalászni-agyonverni-megenni-tönkretenni, hogy az ökológiai egyensúly megmaradjon. Van itt egy halvány ötlet, amire könnyen lehet, hogy a horgászok-halászok és mindenki, aki nálam jobban ért a hal lelkéhez, tüzelni kezd. Teljes joggal, hiszen horgászbotot csak egyszer fogtam a kezemben, tízéves koromban a Zalából fogtam egy picuri compót, aztán amikor elém tették tányéron, elment a kedvem az egésztől.
 
De… ha a halaknál is vannak védett fajok (nem tudom!), akkor akár meg is lehetne határozni azon fajok listáját, amelyek dúvadnak minősülnek, azaz mindenki akkor törli beléjük a csizmáját, amikor csak akarja. Az engedélyt kiváltott horgász természetesen nem tudhatja (pontosan), hogy éppen milyen hal lesz a következő áldozata (azaz nem lehet megcsinálni azt, hogy a busára menő horgász ingyen horgászhasson), de hátha lehet valami furmányos-ügyes szabályozást kitalálni arra, hogy minél több busa dögöljön meg. Természetesen (mondom) laikus vagyok: az is lehet, hogy a horgászok által kifogott mennyiség általában nagyon csekély, és nem segít a problémán, de nem ez a lényeg, hanem a szemlélet. Nevezzük már ki ellenségnek ezt az állatot! Nálunk lassabb, butább, és a legviccesebb, hogy ehető. Az ideális ellenség.
 
A tavaszi busapusztulás amúgy nem mondható különlegesnek: a hőmérséklet hirtelen emelkedik, ezek a szegény gyüttment pikkelyesek pedig belehalnak. A következő hetekben újabb tömeges pusztulás várható. Erre mondják, ugye… tesókám, nem kell idejönni, ha nem bírod.

Címkék: balaton szabályozás hal gasztronómia horgászat busa halászat halgazdálkodás halpiac balatoni hal halállomány

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr952930891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2011.05.26. 08:44:30

én bírom a busa húsának az ízét. bár én már ettem naphalat is egybe megsütve, szóval nem vagyok mérvadó ebből a szempontból.
Pár éve lehetett kapni mélyhűtött busaszeleteket, filézve is. szerintem jó volt, de aztán eltűnt a boltokból. Sőt, még volt konzerv busa is, halsaláta formában, borsóval, hagymával, kukoricával. Ez is eltűnt.
A busa húsa egyébként a tengeri halakéhoz hasonlóan omega3-at tartalmaz.

eeepunk 2011.05.26. 09:47:58

Voltam tegnap a Balcsiban, egy óra alatt kb 5 db döglött foszladozó angolnát láttam.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.05.26. 11:14:23

Busára horgászni nem egyszerű, ugyanis a busa planktonevő. Van állítólag valami módszer rá, hogy horoggal lehet fogni, de szkeptikus vagyok. Nem próbáltam. Mondjuk élmény lehet egy 20 kilós példányt fárasztani. Egyszerűbb hálóval. És mivel rajokban jár, mondjuk infrafelvételekkel vagy radarral ki lehetne elemezni az útvonalukat, és rájuk nyomulni.
A motorcsónaktól félnek, kiugrálnak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.26. 11:42:23

@Őrnagy Őrnagy:
A Tisza-tavon láttam, hogyan fognak busát: csapatostól jöttek oda levegőzni a szállodahajó mellé, aztán csak kiemelték az egyik kb. 15 kilós dögöt. A szakács megsütötte, nem volt rossz.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.05.26. 13:34:17

@TuRuL_2k2: Akkor itt a megoldás :DDD Csak a Balatonban nincs oxigéngondjuk, nem?

Füstölve különben egész jó, néhol árulnak (pl Szilvásváradon . De az indexes csürhe szerint csak a legnagyobb bunkók esznek busát. Lásd. Tóta W vagy. Uj Péter munkásságát.
Pedig kienni a busát fontos nemzeti érdek.

Emlékszem, gyerekoromban többször is beugrott egy-egy nagyobb példány a kajakedzőm motorcsónakjába, megvolt estére a sültnek való.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.05.26. 17:08:25

Füstölve, v rácosan elmegy, egyik sem nagy kunszt...
amúgy amilyen kártékony olyan egészséges (azthiszem szív és érrendszeri cuccokra tekintettel).

Kifogni pecával szinte csak véletlen lehet, mondjuk beleakad, a hátába a horog:)

De halászni lehet és kell.
Lehetne rá kvóta, mondjuk bizonyos napi mennyiség fölött (jutalmazó) állami, vagy civil (bármilyen) dotáció... A sok éhes vidéki gyerekszáj meg megtölthető vele, az nem válogat:(

backg 2011.05.26. 23:01:25

Lehet, hogy nem teljesen jó a statisztikai megközelítés, de 300t fejenként 3dkg-t jelent, ez az évi teljes 3,2kg-hez (www.agroinform.com/aktualis/196/Alacsony_a_halfogyaszt%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1gon.html) képest bakfitty. De lehet, hogy valamit nagyon elnézek.

A lehalászás, ha jól értem, akarás/pénz kérdése, ezt csak meg lehet oldani, lásd rágcsálóirtás Budapesten a 70-es évek elején.

galagonya 2011.05.27. 02:47:11

A busa máshol is problémát jelent -talán még nagyobbat, mint nálunk- Busainvázió Amerikában
natgeotv.com/hu/rishalak/tartalom

Ott pl. íjjal "vadásznak" a vízből kiugró halakra. Busa fogó versenyen pedig merítő hálóval próbálják meg elkapni a repülő halakat. Megoldás lehet az elektromos halászat, csak az károsítja az őshonos fajokat is.

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2011.05.27. 08:10:38

egyébként nem csak a busa jelent nagy gondot, a törpeharcsa is nagyon sok kárt okoz. utóbbi - bár kifejezetten finomnak tartom - megzabálja más halak ikráit, ráadásul nem hajlandó "nagyra" nőni. a származási helyén rendesen cipő nagyságúra növő törpeharcsa a Balatonban is maximum 15-20 centis méretben fordul elő.

A busa vonulása elég látványos és veszélyes lehet :).
www.youtube.com/watch?v=PdcQ56OpxNE&feature=related

egy kis hazai: egyszer horgászok lefilmezték, hogyan szedik sarlóval a busát a rapsicok. az oldal alján van a video:
www.haldorado.hu/articles.php?articleid=2660

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.27. 09:58:56

@Horgos Eszter:
Mindkét videó elég impozáns.
A törpeharcsa ellen mit lehet tenni?

Szálinger Balázs 2011.05.27. 12:53:45

@TuRuL_2k2: kiközösíteni, kiközösíteni!

magyar bucó 2011.06.14. 11:20:08

@TuRuL_2k2: A törpeharcsa speciális varsával jól fogható.

magyar bucó 2011.06.14. 11:23:12

A busa horoggal egyébként eredményesen csak a gereblyézés nevű (joggal tiltott) módszerrel fogható.
Igazi halászzsákmány, amelyet a BHN jogelődje telepített be a Balatonba.
Minden kiló kifogott, feldolgozott és eladott busán 100 forint vesztesége van a cégnek, ezért nagyon nem erőltetik a dolgot.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása