Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

A Balaton egy csodálatos maketten 11.07.11. 11:21 Szálinger Balázs

A Balaton (becenevén a „magyar tenger”; latinul Lacus Pelso, németül Plattensee) a a homokozó legnagyobb tava, az egész játszótér vízrajzának meghatározó eleme. Hosszúsága 77 cm, szélessége 1,3–14 cm között ingadozik, felülete 594 cm², mélysége szintén váltakozik, legmélyebb pontján eléri a 8 centimétert.

A tó a nyugati medencébe torkolló Zalától kapja a vízutánpótlást. A vitatott tisztaságú folyó túlsó végén hosszú ideig mélyített tározó van, vízszintjének muszáj a Zala medre fölött állnia, hogy a Balaton végül megteljen vízzel. A gondos előkészítésnek köszönhetően a tó, a közlekedőedények törvényének megfelelően mintegy két perc alatt kialakult.

A keleti és nyugati medencét a Tihanyi-szoros választja el egymástól; a keleti medence elhelyezkedésénél fogva valamelyest népszerűbb: közelebb van az éjjelnappalihoz, ahonnan a mederásásra befogott kistermetű munkások titkon hideg nyalánkságot remélnek.

A Tihanyi-szoros a Tihanyi-félsziget miatt szoros. A félszigeten ősrégi apátság emelkedik egy pár perce elpusztított hangya sírjával. 

A tó északi partjának másik gyöngyszeme a Badacsony nevű, elrontott vulkán, mely az égből és a víz felszínétől ugyanúgy kapja a napfényt: itt kétszeresen édesednek a dolgok. A Badacsony a kék jelzéssel jelzett helyen állna, ha a taknyos kölyke szót fogadna az egyetlen apjának, és méltóztatna fölépíteni, nem pedig az átkozott jégkrémen feszítené az eszét.

A tó környezete a tágabb környezet populációja számára is remek találkozási pont, valamint üdülőhely. 38 fokos hőségben ellágyulnak az agyi eresztékek, és a primér fiziológiai szükségletek (folyadékbevitel) kielégítésén túl az élőlények szívének hőfoka is megemelkedik.

Ilyenkor a turbékolásnak nevezett jelenség kezdődik, a hangyáktól eltérően természetes halálra rendelt galambokkal.

 

Címkék: balaton gyermek hőség

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr353056809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manóka1 · http://www.personaltraining.hu/ 2011.07.11. 12:59:32

Nagyon jó! :) Egyébként itt is lehet olvasni arról, hogy miért jó szabadságunkat a Magyar Tengernél tölteni.www.personaltraining.hu/index.php/szubjektiv/vele/2480-szabadid-a-to-koeruel

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.07.11. 14:46:28

A tihanyi félsziget egy kissé arányaiban erős, de amúgy szép lett, gratulálok!

Anti Anyag (törölt) 2011.07.11. 14:46:57

És még a vendéglátás is szuper, igaz, a számlát azt nem ismerik. Gyakorlatilag sehol és semmiért nem kaptam a pár nap alatt, pedig már egy milcsi a bírság.

barli 2011.07.11. 16:03:53

a blogot jelölöm a szanalmas webdesign rovatába :)

szb9 2011.07.11. 16:13:57

@barli: retro fürdőruha :D

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.07.12. 07:55:52

A Sió hiánya, nem von sokat az értékből, mert a párolgás megteszi, megtette gondolom a magáét.De 7,7 méteresben jobban kijöttek volna a finom arányok, a Balaton "pocsolya" sekély jellege...
Mondjuk mostantól lehetne strandhomok "Balatonépítő" versenyt hirdetni: beküldött fotók alapján

Elijah_Baley 2011.07.14. 21:34:46

Magyar elnevezése a szláv "blato" (=mocsár, láp, sár) szóból ered. Szlovén, szerb, horvát nyelven Blatno jezero, szlovákul Blatenské jazero.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása