Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

A Balaton egyik legszebb panorámája Fonyódon 11.08.20. 8:13 Szelli

„Ott áll veled szemben a jóború Badacsony, csapott tetejével; balra a Szigligeti várrom kandikál elő, némán beszélve a múlt szép idők letűnt századairól. Ott van a nyerges hátú Szent- György hegye, melynek bora vetekedik a Badacsonyéval. Badacsonytól jobbra láthatod a szabályos kúpalakú tóti hegyet, melynek tövében oly sok szép magyar nóta született meg, diadalmasan bódítva meg ezt a szép országot.”

Tihanyi Barna
Balatonvidék, 1899.július 30.

A fonyódi Várhegyen épült meg a Balaton part egyik legszebb körpanorámájú kilátója, mely idén június 18-tól várja a látogatókat. A korábban Berzsenyi-kilátó névre hallgató szebb időket is megélt fatákolmány helyén EU-s támogatással húztak fel egy impozáns tornyot. Tetejéről páratlan látványban lehet részünk: ellátni Keszthelytől Tihanyig, de Észak-Somogy dimbes-dombos, lápvidékes tájait is megcsodálhatjuk.

Régészeti feltárással kezdődött meg a fejlesztés, majd 2010 őszén a kilátó torony és a hozzá tartozó tanösvény építési munkálatai. Épült parkoló, mosdó, és olyan gyalogút is, melyen egészen apró gyerekekkel is fel lehet sétálni. A Dr. Szaplonczay Manó nevét viselő tanösvény kialakítása során megújult az erdei földút és a lépcső, ráadásul táblákat is kitettek, melyek bemutatják a helyi természeti kincseket - a fejlesztés hozzájárul Fonyód és a Balaton élővilágának megőrzéséhez.



A piros jelzésen felfelé baktatva a Várhegy kilátó felé vezető Panoráma sétányon elhaladunk a villasor mellett, a domb ugyan meredek, de nem kell megijedni: lefelé menet találkoztunk egy hősiesen fújtató nagymamával és volt, aki babakocsival is próbálkozott - a nagyon lusták számára pedig a torony autóval is megközelíthető. Minél magasabbra mászunk, a kilátás egyre lenyűgözőbb: a tetejére érve elénk tárul  a Badacsony, Szigliget és a Szent György-hegy, majd a Keszthelyi-hegység lapos hegytömege. Ezt követik a berényi dombok, a keresztúri part, Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves villái, majd a Tóti-hegy, a boglári domb, mögötte a somogyi part egyenes vonala, a Tihanyi-félsziget, Balatonkenese, délnyugatra pedig a Nagyberek mocsármaradványai. A kilátó egész évben látogatható.



Egy kis ízelítő: a fonyódi származású Gajcsi László elkészítette a Várhegy kilátó 360 fokos körpanorámáját, tükörreflexes géppel. Katt!

Címkék: balaton kilátó panoráma fonyód

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr153162628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása