Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Panorámaalapú borfogyasztás 11.09.02. 9:01 Szálinger Balázs

Ez a hordópultocska úgy titkos helyem, mint az a másik - csak ezt rengetegen ismerik. Badacsony, az ország legszebb panorámája. Ellenvetés?

Nagyon-nagyon lehajtott fejjel előrebocsátok valamit: két hete voltam ott, és nem ízlett a bor. Azt hiszem, a szürke még lelkesített, de a muskotály kifejezetten émelygős volt. Na most én ezt a helyet Laposáéknak tulajdonítom, az ő Bazaltboruk viszont jó. És nem is láttam kiírva sehova a nevüket - csak nem következett be egy váltás? Ennyi az aggály. Mert a hely ugyanúgy hozza magát, mint tavaly, tavalyelőtt, azelőtt.

Nekem ez a Balaton egyik legfontosabb pontja, úgyhogy itt kell elsütni a legszebb közhelyeket: arról van szó, hogy elvittek ezt, azt, akármit, és ha a maradék magyar tájat nézzük, ez egy teljesen reménytelen ország, nem vihetünk franciát az Alföldre, a kisfalvas részeken is hümmögne, Budapest (mindenével, Budájával, Pestjével, várával együtt) amolyan fővárosnak-jó - de a Badacsony az, ami ellen nem tud védekezni az ember, akárhonnan is jön. Ismerősöm szerint, aki volt már ott: Toszkána plusz. És az elérhető, könnyen megjárható helyek közül ez ennél a kisegységnél teljesen nyilvánvaló. És nem is maga az, hogy rohadt magasan vagyunk, és előttünk van egy tó - hanem az alánk futó szőlő, a pirosló háztető, a valószerűtlenül magas ég, minden. Az egész, ahogy van. Na tehát Magyarország legszebb panorámáját látjuk, ha itt hanyatt dőlünk. Végül is teljesen mindegy, milyen az a bor. Majd lesz jobb.

 

Na de miről is beszélünk? Badacsonyban ha a központtól a hegy felé mész, balra fordulsz a legnagyobb hegyi útra, és alig párszáz méter múlva jobbra, persze a hegy felé. Ki van jól táblázva, mert a Kisfaludy-ház is pont arra van, pont a mi kis helyünk fölött ötven méterrel. A mi pultocskánk áprilistól októberig van nyitva. Pár éve még, amikor tuti Laposa-buli volt, egy fiatal fiúval beszéltem (sőt egy Keszthely felől jövő vihart is megnéztünk), és azt mondta, nem palackoznak, hanem ez az egyetlen hely, ahol kapni lehet a bort. Akkor még így volt. Három bor van, szürkebarát, olaszrizling és muskotály. De akkor talán hagyjuk is a bort.

Még egyszer elsütöm, amit már korábban írtam valahol: a lányom tavaly itt kóstolt bort először életében, akkor még semmi gond nem volt a muskotállyal se. A panoráma ugyanilyen volt. Igen, nyugodtan lehet mondani: ez az egész egyáltalán nem érdekelne, ha nem ezt látnánk közben. De ezt látjuk. Tíz percekre a víztükrön maradó hajóverte hullámok, a csigának tűnő hajók Fonyód és Badacsony között, a szélfoltok bámulása, a somogyi oldal falvai közül egy-egy, a világ két legszebb női melle a fonyódi oldalon (ó igen, az egyik nagyobb, mint a másik, így is kell lennie) és vízi tükörképük. Az embernek az a közhelyes gondolata, hogy itt megszűnik a világ, egyszerűen elmagyarázható: képzeljük csak el, amikor a somogyi oldalon törtek előre az oroszok, egy-egy gép belezuhant a tóba - na itt, ezen a helyen akkor teljesen ugyanez volt látható. Teljesen. Ide nem ért föl az sem. Ha újság kell, akkor meg le lehet menni érte az állomásra. De nem kell. Hiszen, még egyszer, ez az újság:

Címkék: balaton badacsony bor panoráma

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr333197116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.02. 10:04:03

Nem fogunk összeveszni remélem, de -bár a badacsonyi panorámát is szeretem- a mi személyes kedvencünk Lellén, a Konyári pincészet feletti boros területről látható panoráma, különös tekintettel a Majthényi Borozó teraszára ;-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.09.02. 16:44:33

izé, én a Keszthelyi-öbölre szavazok a hajóállomásról

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.09.02. 17:47:29

ezekből még meglásd csoda lesz:)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.09.02. 21:43:03

Tihanyból még nem néztél körül?

kistesoka 2011.09.02. 21:58:47

tökmind1 honnan a legszebb, csak kellett egy új poszt, de valami olyasmi ami címlapos is lehet..

Szálinger Balázs 2011.09.02. 23:28:37

@kistesoka: nahéééé! azért tetszik legjobban, mert épp ott jártam, és kellett egy címlapos, mi?

spajder 2011.09.02. 23:41:52

Mondjuk ezt nagyon benézted, mert ez nem a Laposáék pincéje. Ha az úton - nem a Kisfaludy-ház felé - tovább mentél volna, akkor meglelted volna a Balaton egyik legszebb panorámáját és a Laposa (az öreg) pincéjét. A bazalttal felszórt lejáró - mert itt az van - egy hangulatos lugasban folytatódik, majd meglelted volna a pince bejáratát, ahol jó borokat is találtát volna és még klasszikus szódásszifon is dukált volna a kostoló mellé.

Szerintem menj vissza, megéri!

pause 2011.09.03. 02:18:17

linci pince csopak,ha meg megvan..a bor nem jo,de a beivas volt akkor a lenyeg:D a kilatas mindenert karpotol:D

_Zsó_ 2011.09.03. 02:30:35

Szerintem is a vilag egyik legszebb helye a Balaton-felvidek. A szolohegyek, a pirostetos pincek, maga a to, elbuvolo. Nekem kulonosen a Szepkilatorol nyilo kilatas tetszik. Az iden nyaron borkostolon voltam Badacsonyban a kiserleti pincegazdasagnal. Nagy elmeny volt, nekem a savanykas borok izlettek. Ha jol emlekszem Vulkan es Zeusz elnevezesuek, de nem vagyok a nevekben biztos. Remelem jovo nyaron az idei borokat is megkostolhatom. Addig is jo szuretet es sok szep, kellemes napot kivanok a balatoniaknak!

lorien · http://lorien.blog.hu 2011.09.03. 06:56:46

Hát izé, én most mit nem adnék, ha Istvándyéknál ücsörögve gyönyörködhetnék a kilátásban :)

cs (mi más) 2011.09.03. 07:11:53

Bagóval szétcsapott ízlelőszervekkel vajon mit ér a teszt?

www.BDSMthrill.com · http://bdsmthrill.com 2011.09.03. 07:17:35

itt én is jártam, csak nekem az volt a bajom, hogy csorba-szájú vizespohárban adták az amúgy minőségi bort. kár, hogy erre nem szántak pénzt, hogy egy normális pohárkészletet vegyenek nagykerben

lobster thermidor 2011.09.03. 07:50:01

Az én telkemről Balatonudvari-Őreghegyen a tihanyi félszigetet is lehet látni, ezért legalább ilyen szép a kilátás, ha nem szebb!
Ja, és még fizetnem sem kell a borért!

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.09.03. 08:04:10

Minden nyáron haza megyek 3-4 hétre Badacsonytördemicre. A gyerekeimmel minden évben megmásszuk a hegyet, gyönyörű!

loláb 2011.09.03. 09:01:11

@Irsai Oliver: Az nekem is az egyik kedvencem, de általában elmondható, hogy a déli partról (fonyódi kilátók, földvári magaspart, stb..) jobb a panoráma, mint az északiról, hiszen az északi partot látod...

Konyáriéktól az a jó, hogy keszthelytől tihanyig látod az egész északi partot, lenyűgöző.

Ha viszont északi parti boros panorámát akartoik, akkor a Szent György hegyi Nyári pince lugaságól nézzetek körül.

smalladam 2011.09.05. 14:12:40

nekem a kedvencem nyilván a kőhegyi kilátó zamárdi fölött, illetve a szabadstrandról a zánkai hegyestű marásától kezdve tihany-füred-almádin át az ezüstparti bazinagy hotelig érő panoráma.

egyébként abszolút hiteles panoráma-elem a harmadik képen látható hullámpala tető az ökörhugyozás szerűen elhelyezett horganyzott lemezekkel:D

mojoking77 2012.02.15. 05:50:36

Kosz a leirast, nagyon jol esett. Epp kezdtem nyugosse valni, hogy mi a fenenek vettem magamnak itt telket, evekig kolthetem minden penzem az epitkezesre, utana meg adott lesz, hogy mit fogunk csinalni szabadidonkben, meg kulonben is...
Erre olvasom a cikked, es ismet minden vilagos. Hat persze, ezert gyermekkori almom, ami most megvalosult, hogy itt elhessek.. Meg ha csak, mint ahogy a helyiek megjegyeztek, csak mint "gyutt-ment" is... :)))

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása