Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Óriás betlehem a Kis-Balatonnál 12.12.10. 9:01 ivcsek

vors_betlehem_1.jpg

Krisztus születésének történetét sok-sok helyütt bemutatják világszerte, betlehemeket állítva a települések főterein. Magyarország kis falvainak egyikében, Vörsön ráadásul a világ legnagyobb, templomban épített betlehemét építik meg minden évben. A történet ráadásul évről-évre részletgazdagabb lesz – most például a Jézus születésekor látható csillagkép került a helyére – a hitben rejlő, nem szunnyadó alkotóerőt is felfedezhetjük.

Ennek a közösségi energiának már csak a templom szerény méretei szabnak gátat: idén harmincöt helyi lakos serénykedett a csupa természetes anyagból épült bibliai életkép elkészítésén, díszítéséhez pedig egy külföldi tulajdonban lévő közeli fenyvesből adományoztak harminc fát a készítőknek. A vörsi templomötven négyzetméterén a Jézus Szíve oltár helyén látható betlehem megépítése több tucat ládányi mohát, több köbméter deszkát, lécet, gerendát és munkanapot feltételez. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül, a háttérképeket Futó Péter, az alkotás megépítését 1988-óta irányító helyi művész készíti.

Becslések szerint telente mintegy 35-40 ezer, olykor turistabuszokkal érkező ember látogatja meg a vörsi templomot, köztük sok az osztrák, illetve a német érdeklődő. Megesett az is, hogy karácsony másnapján már akkora volt a nyüzsgés a somogyi kis faluban, hogy rendőri segítséget kellett kérni a forgalomirányításhoz. A templomba egyébként ingyenes a belépés, mindenki szíve szerint adakozhat. Futó Péter nem tudja, hogy mekkora adomány szokott összegyűlni a több mint két hónapig, a húshagyó kedd előtti vasárnapig maradó betlehem látogatóitól. „Nekünk, akik minden évben összefogással, adományokból és társadalmi munkával készítjük a bibliai képet ez nem fontos” – nyilatkozta korábban.

vors_betlehem_2.jpg

E különleges és minden tekintetben egyedülálló közösségi alkotás híre idén a Vatikánig eljutott; olyannyira, hogy advent első vasárnapján Olaszország képviseletében Maria Assunta Accili olasz nagykövet is részt vett a rendezvényen, míg Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius megáldotta a betlehemet.

Maga a vörsi a templom a tizennyolcadik században épült, műemléki védelem alatt áll. A faluban járva érdemes Charlie – az országba elsőként érkező gólya – hogyléte, és a faluház, illetve a tűzoltómúzeum holléte felől érdeklődnünk.A vörsinél van nagyobb templomi Betlehem, méghozzá valahol Svájcban, de azt nem építik évente újjá. A betlehemet 2012. december 2-től 2013. február 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az adventi időszakban minden vasárnapi szentmisét követően látható lesz a vörsi bábforgatós betlehemi előadás. A bibliai életkép, valamint az országos betlehem-kiállítás elemeiből nyílt állandó kiállítás hét közben is megtekinthető.

Címkék: karácsony advent betlehem Balaton Kis-Balaton Vörs

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr44939201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.12. 09:22:07

Ezt jó tudni, lehet hogy az idén én is gyarapítom a látogatók számát.:) Legutóbb ilyen szép betlehemet Cannes-ban láttam, szerencse hogy ez közelebb van..

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása