Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Nekem a Balaton: Fenékpuszta 11.05.13. 8:01 Szálinger Balázs

Nem lehet a kedvenc strandom a fenékpusztai strand, a kedvenc lángosozóm a fenékpusztai – még az sem állná meg a helyét, ha azt mondanám, hogy megvadulok a fenéki vízibicikli-kölcsönzőért. Mert ezek nem léteznek. Gyakorlatilag maga a település sem létezik. Ugyanakkor kifejezetten rock and roll, ha azt mondom: nekem a Balaton bizony Fenékpuszta.

Öt kilométerre nőttem fel Valcum erődítménytől, keletről sugarazott be a nagy múlt, ez volt a hozzánk legközelebbi Balaton-parti település. Nos, az egyetlen nyugati-parti település jelenleg Keszthely városrésze, lakókra csupán az a jel utal, hogy a legjobb barátommal a tavalyi parlamenti választás második fordulójának napján találtunk egy takaréklángon pislákoló, kedves kis szavazókört.

Fenékpuszta-Valcum római múltját nem lövöm le, majd csak egy későbbi cikkben, amikor a Berki Betérőről írok. Csak két apróságot bocsátok előre: a 400 éves vámszedőhely épületében működő Berki Betérő első körben egy apró magyarkodóbázisnak tűnik, amiből viszont úgy jön ki az ember az ingyen történelemleckéről, hogy azt gondolja, ezt át kellett élnie. A másik ez a telefonnal készített kis fotó, aminek az állítását nehéz szembepisálni. A fenéki fasírt ugyanis tényleg nem morzsál.

Fenékpusztát a fenyvesallé köti össze Keszthellyel. Feketefenyőkből álló, védett fasor, Keszthely nyugati arca. Ez a Hévíz és Keszthely közötti Vadaskerttől húzódik egészen a fenékpusztai majorig és az omladozó kiskastélyig, aminek a hátsó udvarában ottjártunkkor éppen lopott fát vágtak. Hercegék a fenyvesallén kocsikáztak ki a majorig, hogy megdicsérjék a parasztjaikat. Van a major, a főépület, kevés melléképület, a római romok, a vámház és a vasútállomás. Lényegében ennyiben kimerül Fenékpuszta épített öröksége.

Nem is emiatt jelenti nekem a Balatont. Fenékpuszta egy nehezen meghatározható valami, településnek nem település, városrésznek nem városrész, se nem történelmi park, se nem termelő gazdasági egység, sőt még a vasútállomása is inkább pszichedelikus pont, mint igazi állomás (a vonat vagy megáll, vagy nem, leszállni élő embert még nem láttam, a villany viszont gyakran ég az épület előtt). Inkább azt mondom, hogy egy környék. Vagy ugye, nyúlhatunk ahhoz, hogy szakrális hely. Mert mért is ne.

Fenékpusztánál ugyanis tó a tó. Az, hogy madárgyűrűző állomás működik itt, talán jelzi, hogy a hely nem a turistákról szól. Ha Keszthelyre megyünk kocsival, érdemes a vámház után párszáz méterrel lefordulni jobbra egy kis kavicsos útra: a vasúti átkelő után le lehet rakni a kocsit, és besétálni a stégen a nádasba. A nádasban kígyózó, házi tervezésű (helyi nyelven ekecsmunka) stég néhány szakaszán lyukacsos fémlapok vannak. Egy hatvan kilós ember alatt pont annyira hajlanak meg, hogy az a víz szintjén járjon. A stég végén elköthetetlen csónakokat találni, beléjük lehet ülni, hiszen úgyse jön a tulaj. Ha meg jön, csak meg kell dicsérni a csónakot, aztán talán bevisz a vízre.

A nyílt vizet sajnos nem látjuk a nádasból, de a Matula bácsi-hangulatot nem tudom, hogy Fenékpusztánál jobban hozza-e bármelyik Balaton-parti település. A partszakasz tökéletesen érintetlen. Kb. úgy, ahogy a török időkben. Színes műanyag sehol. Csak a Balaton. Ritkán találkozik vele az ember úgy igazán.

(Nekem a Balaton sorozatunkban szerzőink arról vallanak, nekik melyik falu, város vagy egyéb hely jelenti A Balatont – a szerk.)

Címkék: balaton múlt fenékpuszta nádas római kor nekem a balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr782897902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B&er 2011.05.13. 21:50:51

És ha a vasúti átkelő után balra, észak felé fordulsz a kavicsos úton, a Balaton egyik legjobb kilátópontjára érkezel. Néhány száz méter után, az út mellett, a nádas fölött áll egy hatalmas nyárfa, aminek az ágai közé egy rozoga létraszerűségen fel lehet jutni, és fönt egy kicsit ingatag padon leülve végig lehet nézni hosszában a Balatonon. Kihagyhatatlan!

LongJohnHolmes 2011.05.13. 21:52:27

@B&er: Max 20 km-t hosszában. A fáról 25 :)

Mr. Acid 2011.05.13. 23:11:39

A fenékpusztai erőd Valcummal való azonosítása téves, a szakirodalomban már túlhaladott. Az az igazság, hogy nem lehet tudni a római nevét, de az biztos, hogy nem Valcum.

Arw 2011.05.13. 23:31:44

A Berki Betérő viszont nagyon komoly! Egy- két jó bulit csaptunk ott anno...

magua81 (törölt) 2011.05.14. 00:03:18

Ketszer voltam a madargyuruzo taborban, 16-17 evesen elso önálló nyaralásom volt, úgyhogy kellemes emlékek fűznek hozzá, még akkor is ha nem az a kimondott balcsipart fíling. Ajánlom minden elvetemültnek.

kerdesek05 2011.05.14. 00:23:33

@B&er: ott arrafele a fák mellett a vasúti sínpártól nem messze láttunk egy autót amin a motorháztetőjén éppen basztak egy csajt. miközben a vonat meg ment el mellettük. hatalmas volt, kb 8 éve lehetett talán nyár közeledtével.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.05.14. 00:47:07

Madárgyűrűző állomás?! Kibaszott aranyos. Nádi poszátákkal tölteni a szabadságot.. no, ez mindennek a netovábbja. Én idén inkább valami frekventáltabb helyet választok, ahol nem böllérnek öltözött jányok ropogtatják a nádat, gukkerral a nyakukban, hanem hetyke didik suhognak a légben, pont miután a gazdájukkal pucccccéran sprintelünk befelé a sötétben kezünkben egy-egy Metaxával. Hjajj. Ez lesz, ha addig élek is.

Szálinger Balázs 2011.05.14. 01:09:36

a motorháztetőn basztak? hát igen, zalában nem viccelnek, ha nagy a szükség.
egyébként ha vonattal mész balatonszentgyörgyről, akkor miután elágazik a sín a kanizsai vonaltól keszthely felé, a jobboldalon hosszú évekig látható volt egy síneket metsző (!) (és azóta eltűnt) aszfaltúton a "STREET OF FUCKERS" felirat, direkt úgy, hogy a vonatablakból látni lehessen. a megyehatárnál szoktak állni a lányok, és arra a csonka útszakaszra vitték az ügyfeleket.

atlbilbaoo 2011.05.14. 01:15:54

És a lengyár már bezárt? A vonat Sármellék felé sem jár, mint régen.Nem tudunk 50 fillérest a sínre rakni már. A Vízügyi igazgatóságon töltöttem sok nyarat gyermekkoromban. , akkor még lehetett fürödni is, csak a kagyló el ne vágja a lábadat. A Szendrey majorban született Petőfi felesége is. A vonat csak lassított, és nem állt meg:-). De szép is volt.

Mahoberberis thunbergii 2011.05.14. 01:50:43

Amióta 1990-ben eltöltöttem egy hetet Fenékpusztán, azóta az nem is nyár, amikor nem jutok el oda, legalább 4-5 napra, de inkább egy hétre. Vagy kettőre. Az a madárgyűrűző tábor elmesélhetetlen, kihagyhatatlan.

Mahoberberis thunbergii 2011.05.14. 01:57:48

Azért az sem utolsó élmény, amikor ezek a ripők által "böllérnek öltözött"-nek nevezett jányok a déli szieszta idején fokozatosan megszabadulnak a különféle terepmintás asszeszoárjaiktól... Sok kellemes emlékem fűződik ilyesfajta fenékpusztai jelenetekhez.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.05.14. 02:08:22

SEGGPUSZTÁT EL KELL ÁRASZTANI PÖCEGÖDÖR-TARTALOMMAL.

követő 2011.05.14. 03:24:30

Hmmm..... Fenékpuszta .... (ízlelgessétek csak ) ... szerintem jó szó !

vakvarju69 2011.05.14. 07:57:13

@Mahoberberis thunbergii: Azért tegyük hozzá, hogy mióta Palkó Sanyi nincs közöttünk, már nem ugyanaz a gyűrűzőtábor. Mindenesetre csodálatos élmény az a Fenékpuszta. Én 85-ben voltam ott először, az első tábor volt ám a nem semmi :-) Egy hét Fenékpuszta egy hét Balatonmogyoród. Epic!

bandika57 2011.05.14. 08:09:50

Kb 30 éve rendszeresen bandáztunk arrafelé.
Akkor kicsit más volt minden.

A Svábhegyi Rém O..O 2011.05.14. 12:24:28

Jó hely,akár a közeli Kányavári-sziget.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.05.14. 12:39:33

Tetszik ez a blog. Valamelyik strandról nincs bejegyzésed?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.14. 13:09:25

@Tomi9046:
Hamarosan indul a strandokról szóló sorozatunk is, Kádár füredi strandjától a keszthelyi Libásig.

Szálinger Balázs 2011.05.14. 13:18:41

A Szendrey-telep szerintem külön téma, Fenékpusztától független. De igen, nagyon közel van, ugyanúgy az allé mentén. Azt hiszem, tavaly egész pofásra megcsinálták a szülőházat, pontosabban a tábla felőli oldalát... Szinte sajnáltam is, abszolút mint egy katasztrófaturista mentem oda fényképezni, és mégis rendben volt. Na tessék, egy újabb ötlet. És ígéret: nemsokára jön egy kis Szendrey-telep. Csak menjek haza előbb egy mélyebb terepszemlére.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.08.20. 08:56:52

[Vendégposzt] Balaton Blog, Castellum vallomása: Nekem a Balaton: Fenékpuszta #A_Balaton_1000_csodája ow.ly/689mC

2018.08.23. 12:10:28

@vakvarju69: Ma bukkantam erre a cikkre, és az első gondolatom az volt, hogy Palkó Sanyiról meg kell emlékezni.
Az első tábor valóban '85-ben volt, de a lakókocsi - az a bizonyos szürke - csak '86-ban került át. Én voltam az első, aki benne éjszakázott.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása