Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Zamárdi megszűnt – Balaton Sound a település új neve a Google szerint 15.01.22. 11:08 TuRuL_2k2

zamardi_helyett_balaton_sound_google_maps_560.png

A Vasutasok Szakszervezete vette észre és tette közzé a Facebookon (és Varga Iván Balatonikumja hívta fel rá a figyelmünket), hogy a balatoni üdülőjük új címre költözött: Balaton Sound, Kiss Ernő utca 3. 

És valóban, ha a Google Mapsen rákeresünk Zamárdira, akkor egy Balaton Sound nevű települést találink, melynek elhelyezkedése és határai kísértetiesen emlékeztetnek a néhai Zamárdiéra (még a böngésző fejlécében is a Balaton Sound felirat jelenik meg).

Hogy hibáról, vagy a Google Maps kereskedelmi szolgáltatásáról van-e szó, nem tudjuk, mindenesetre küldünk egy-egy érdeklődő emailt a Balaton Soundnak és a Google-nek is.

Frissítés: A Balaton Sound sajtócsapata válaszolt a megkeresésre, azt írják, semmi közük a dologhoz.

Címkék: Balaton Sound Google Maps Zamárdi

Balatoni vitorlások a Dunán: szabad ilyet?! 13.05.28. 13:31 TuRuL_2k2

SVSK_Balaton_jolle_Duna_vitorlazas.png

Szigeti Péter Follow Me! mikroblogjában publikálta a fenti felvételt, amin épp vitorlások haladnak el a Budai Vár és a Parlament közötti Duna-szakaszon, folyásiránnyal szemben. Egy elmúlt napokban kapott meghívónak köszönhetően gyorsan kiderült, hogy a hajók az SVSK (Siófoki Vitorlás Sport Kör) 15-ös jolléi. Az egyesület egy többnapos túra keretében Gönyűtől Bajáig vitorlázza végig a Dunát, népszerűsítendő az uszonyos (swertes, azaz nem fix tőkesúlyos), alacsony vízállásnál is használható vitorlásokat. A túra részeként hirdették meg, hogy kedden az Árpád-hídtól indulva elspinakkereznek az Országház előtt – mivel a fenti képen észak felé tartanak a jollék, nem volt nehéz kitalálni, hogy valami másként alakult.

Telefonon elértük az SVSK-s Pomucz Tamást, a Pomucz Vitorlásiskola vezetőjét, aki arról számolt be, hogy éppen rendőrségi felvezetéssel egy kikötőbe tartanak, ellenőrzésre. Mint mondta, a déli szél miatt módosítottak a tervezett programjukon, elmotoroztak a Lánchídhoz, és onnan orrvitorlákkal észak felé hajóztak el a vár és a Parlament előtt, ezután pedig folytatják csütörtök estig tartó túrájukat Bajáig.

Bár sokan úgy gondolják, a hazai folyókon tilos a vitorlázás (eddig nekem is ez volt a gyanúm, a belvárosi Duna-szakaszra legalábbis mindenképpen), Pomucz szerint semmilyen jogszabályban nem szerepel efféle tiltás. A hajózási szabályzat egyetlen dolgot tilt a Dunán, mégpedig az ereszkedő hajózást (amikor a víz sodrására bízva halad a hajó), ezért szélcsendben motorral vagy evezővel kell biztosítani a vitorlás haladását és kormányozhatóságát. Mint mondta, alaposan felkészültek a túrára, mind a négy hajón megtalálható minden kötelező felszerelés és motort is szereltek mindegyikre, így kíváncsian várja a rendőrségi ellenőrzés eredményét.

Frissítés: A rendőrség csak rutinellenőrzésre állította meg a túrázókat. Nagyon előzékenyek voltak, mindent rendben találtak és további jó utat kívántak az SVSK-s hajózóknak.

Címkék: vitorlás vitorlázás Balaton Duna SVSK Pomucz Tamás jolle

Ezüstsirály hidroplánok a Balatonon 13.03.26. 16:01 karlberger.rókus

junkers F13.jpg

Vendégszerzőnk, Dr. Varga Sándor, a hidroplánblogger írása.

A Balaton a két világháború között is emblematikus helye volt az idegenforgalomnak, ezért repültek már 1923 júniusától a Junkers F13 hidroplánok naponta igény szerint Budapestről Siófokra. Napközben pedig a helyiek által csak Ezüstsirályként emlegetett hidroplánok a tavon szolgálták a közönséget.

A Junkers F-13 alumínium hullámlemezekkel borított, a világ első teljesen fémépítésű modern repülőgépe volt, szárazföldön kerekes futóművekkel, vizen úszótalpakkal üzemeltették.  A korszak luxus dizájnját jól mutatja, hogy a kabin előtt a pilótafülke nyitott volt, mint kezdetben a sofőrülések az országúti limuzinokban. Rövid repülésekre az egyik pilóta helyére néha beengedtek utasokat is.

Címkék: repülés közlekedés történelem hidroplán Balaton

Jégbe fagyott, földöntúli táj lett a Balaton 13.03.18. 11:59 Szelli


balaton_jég.jpg

Az elmúlt hétvégén még utolsó erejével visszaköszönt a lassan távolodó tél, a fehér zaj belepte a Balatont. A déli part jégbe zárt, földöntúli világát Varga György örökítette meg.

Címkék: fotó tavasz tél március 15. fagy jég déli part Balaton

Elfoglalt ember balatoni levelezőlapja 13.02.23. 12:33 Szelli

balatoni képeslap.jpg

Kedves Anyám! Nagyon pocsékul érzem magam. Ez a hely hátborzongató. Társaságom nincs, rengeteget üldöznek a férfiak, szűkségem van kevesebb szúnyogra. Szeretném, ha kápét küldenél, nélkülözöm az anyósomat. Viszontlátásig ölellek! via

Címkék: retro balaton képeslap múlt

Közösségi vitorlázás: bemutatkozik a Balaton Proa 13.02.21. 14:28 Szelli

proa2.jpg

Balatoni vitorláshajót egy használt szörfdeszka árából? Lehetséges: idén nyártól egy teljesen újfajta hajóépítési és vitorlázási szokást szeretnének meghonosítani a Balatonon és más magyar vizeken a bambuszrudazatos ősi polinéz versenycsónak, a proa közösségi megépítésével és strandversenyek rendezésével.

Címkék: balaton sport verseny vitorlás hajó vitorlázás hajóépítés proa balaton proa

A balatoni komphajózás múltja és jelene 13.02.20. 10:03 ivcsek

1910_fred_1950benht.jpg

Ahogyan a fenti, évszázados képeslapból látszik: tervek, elképzelések és fantazmagóriák mindig is voltak a Balaton jövőjét illetően. Ám sem a Balatonon átívelő függővasút, de még híd sem épült, hogy azon gyorsan át lehessen száguldani: a mai napig a kompok jelentik a járművel átjutni kívánók számára az egyetlen alternatívát – azt is csupán Tihany és Szántód között. Ez a megoldás évezredek óta tartja magát: a rómaiak pont itt és pont így keltek át, ráadásul egyes források szerint ugyanők a Balaton vízszabályozása érdekében ugyanabban az időben kiépítettek egy vízleeresztő csatornát a Dunáig, a Sió-csatorna ősét.

Címkék: közlekedés komp Balaton balatoni kompok balatoni komphajózás története

Eközben Siófokon 13.02.05. 15:03 Szelli


siófok1927.jpg

...1927-ben. via Balaton Repro

Címkék: retro fotó történelem múlt Balaton Siófok

Hogyan csináljunk rianást a Balatonra? 13.01.30. 13:45 karlberger.rókus

rianas1.jpg

Hogyan csináljunk egy kósza csákányütéssel drámai méretű rianást a befagyott Balatonra? És mi van a rianás alatt? Vendégszerzőnk, Kádár András története és fotói a Balaton téli világának legmélyéről.

*

Vasárnap elhatároztam, hogy kinézek a jégre. A hírek szerint elég vastag volt, és már szombaton is érdekes hókupacot lehetett megfigyelni a maráson. A tervem az volt, hogy lékeket vágok, és a nálam levő vízhatlan kamerával készítek pár felvételt a jég alatti világról. Magammal vittem a halradaromat is, kíváncsi voltam, hogy látok-e vele halat. Amikor kiértem a partra, kőkeménynek látszó jégpáncél fogadott, láthatóan a vízbe esett megolvadt hó fagyott fehér, kőkemény jéggé. Magamhoz vettem a táskámat és egy csákányt, amivel a léket terveztem vágni. Ahogy a jégre léptem, egyből megkocogtattam, és éreztem, hogy elég kemény.

Címkék: tél természet jég rianás Balaton

Óriás betlehem a Kis-Balatonnál 12.12.10. 9:01 ivcsek

vors_betlehem_1.jpg

Krisztus születésének történetét sok-sok helyütt bemutatják világszerte, betlehemeket állítva a települések főterein. Magyarország kis falvainak egyikében, Vörsön ráadásul a világ legnagyobb, templomban épített betlehemét építik meg minden évben. A történet ráadásul évről-évre részletgazdagabb lesz – most például a Jézus születésekor látható csillagkép került a helyére – a hitben rejlő, nem szunnyadó alkotóerőt is felfedezhetjük.

Címkék: karácsony advent betlehem Balaton Kis-Balaton Vörs

Kit érdekel, mi történik a Balatonon? 12.11.27. 13:31 ivcsek

ujsagok.gif

Talán meglepő ezt így kijelenteni, de a Balatonnak nincs önálló hírcsatornája. Nagyon sok, ilyen-olyan színvonalú internetes megjelenés foglalkozik a Balatonnal valamilyen formában; van ahol, mellesleg balatoni híreket is közölnek, de olyan balatoni hírforrás, amely egész évben az egész Balaton-régióból folyamatosan szállítaná a híreket, csak egy van, az is csupán headline üzemmódban, „140 karakterben elfér” jelleggel.

Mielőtt a helyzet részletes elemzésébe kezdenék, mindjárt az elején megmondom, miért kell a felhasználónak magának – több helyről – összehalásznia a balatoni híreket: mert úgy néz ki, senkinek nem éri meg ebbe munkát, energiát fektetnie. Mégpedig azért nem, mert nem igen látható rá tömeges igény.

Címkék: média hírek hír hírcsatorna tudósítások Balaton

A balatoni fókavadászatról 12.11.22. 12:18 ivcsek

Sipos_eva_-_Nadas_csonakkal.jpg

Ahogy a mondás is tartja, „navigare neccese est”, azaz „hajózni kell”. Ha pedig ez így van, akkor annak, aki hajózik, csónakázik, vitorlázik, valahonnan ki kell futnia, valahova ki kell kötnie – még a Balatonon is.

Címkék: balaton hajózás hajó csónak kikötő balatoni kikötők csónakkikötés szabályai balatoni csónakkikötők

Balatonederics elátkozott Fekete kastélya, ebek harmincadján 12.11.13. 10:51 ivcsek

ederics_kastely.jpg

Ha ez a kastély mesélni tudna, mint a Nobel-díjas Ivo Andric ama hídja a Drinán, bizony mondom, a sztoriból már rég filmet forgattak volna, és a háttérben fel-feltűnne, mindig más arcát mutatva a Balaton tükre. Magyar úri családokkal kapcsolatban olvastam már az átokról, vagy annak tűnő dolgokról. Itt most egy elátkozottnak tetsző helyről lesz szó. Bár a Balatonnak egy kivételesen szép pontján, Balatonedericsen található kastélyról beszélünk, mégsem kell senkinek. Pedig ott a szomszédban a vadonatúj golfpálya, de hiába, ebek harmincadjára került.

Hogy szellemjárta hely lenne, arról nem szól a fáma, de az erőszakos halált haltakról, vagy az öngyilkosokról az járja, hogy gyakran bolyonganak ott, ahol az a dolog velük megesett. Ebben a kastélyban pedig rendre megtörtént ez-az, amióta sietősen felhúzták… De ne rohanjunk mindjárt az elejére. Kónicz Lászó friss, őszi színpompás képei sétára invitálnak. Nézzünk körül, milyen csodás e hely, ilyenkor novemberben különösen. S milyen csodás lehetett egykoron, amikor még élettel volt teli.

Címkék: kultúra történelem kastély kincs Balaton Balatonederics Fekete kastély

Megújult az ősi diási fapince és környezete 12.11.07. 17:01 ivcsek

darnaypince06.jpg

Vannak időtálló, jól megépített dolgok. A máig fennmaradt pincék többnyire ilyenek. Igen ám, de ezek többsége kőből, téglából rakott: a löszbe ásottakat, kőbe vésetteket nem számítva nem is tudunk más fajtát mondani. Pedig amíg a „faizás”, azaz a fa szabad összeszedése az erdőből szabad volt, addig vastag tölgyfákból faragott gerendákból is építettek pincéket.  Mikor ezt az uraság az 1800-as években megtiltotta, próbálkozott még a nép vályoggal, vesszőfonattal…

Címkék: kiállítás bor múlt Gyenesdiás Gyenesdiási Darna (Dornyai) pince Forrásvíz Természetbarát Egyesület Darnay pince: Bormúzeum borászati skanzen udvar

Temessük, vagy éltessük a hamvak Balatonba szórását? 12.11.04. 11:01 ivcsek

Koszor___a_Balatonon4.jpg

Most, hogy megjártam a temetőket, ismét felmerült bennem a kérdés: vajon hányan választják végső nyughelyükül a Balatont? Adatokat nemigen találtam, igaz nem is nagyon volt hol keresnem, mivel kevesen jelentik be, hogy szeretteik hamvait a vízbe szórták. Azt azonban többen állították, hogy láttak ilyet.

Lévén, hogy szabadon (és elvben kötelező jelleggel) rendelkezhetünk arról, hogy hol szeretnénk búcsút venni földi pályafutásunktól, akár a Balaton hullámait is választhatjuk: én is gondolkodom ezen, több praktikus ok mellett, mert „ide valónak” érzem magam.

Címkék: halál temetés hamvak szórása Balaton hamvak a Balatonba

Balatoni bombarulett: ki nyerhet és ki veszíthet? 12.10.31. 8:01 ivcsek

balatoni_bomba_keresők.jpg

A seregnél a szlengben talán még mindig malacnak hívják az aknagránátot, harckocsi, vagy ágyúlövedéket. És talán elmondhatjuk malaca volt mindannyiunknak, hogy nem robbantunk fel a Balatonnál a vízben taposva, vagy a somogyi erdőket-mezőket, szikeseket járva. Nem is tudom: mikor történt a háború utáni (minden jel szerint nem elég alapos) aknamentesítés óta ilyen baleset?

Címkék: balaton malac vészhelyzet bombaüzlet Balatonlelle balatoni bombák strand bombák aknagránátok hatástalanítása bombamentesítés

Balatoni mese az előreláthatatlanságról 12.10.29. 11:57 ivcsek

16399247_19705a026146aaa3c497037a3dffb573_m.jpg

Nemrégiben akadtunk el vitorlással, s ha nem lett volna rajta motor – amivel csak kimozgattuk valahogy a hajótest legmélyebben fekvő pontját az iszapból – talán még most is a kikötő bejáratát torlaszolnánk. Azért az tényleg nem vicces, hogy az ember fizet a balatoni kikötésért, de nem mindenütt tud „zökkenőmentesen” ki és bejutni oda. A nyílt vízen is homokpadra futhat mostanság az óvatlan hajós, mert egyre csökken a Balaton vízszintje. Ezt valahogy még – a természet rendjeként – el lehet fogadni, de hogy a balatoni iszap kotrása és tárolása, netán elszállítása évtizedes megoldatlan kérdés, az mégiscsak égbe kiáltó hanyagságra, nemtörődömségre vall. Ebből is látszik, hogy a magyar tengernek nincs gazdája. Nincs, aki felelősségre vonható lenne a kialakult állapotokért, megy az egymásra- és a visszamutogatás, ahogyan ez Magyarországon szokássá vált.

Címkék: balaton közmunka Balaton feltöltések balatoni partművek balaton vízállása balaton kotrás

Pillanatok a 44. Kékszalagról 12.07.10. 10:31 karlberger.rókus

DSC_4567.JPG

  A Mandiner és az Infinety Online Kékszalag-csapatának tókerülő útja a Triton nevű Elan 340-es hajón.

Címkék: balaton sport verseny vitorlás vitorlázás kékszalag

Ilyen volt a szántódi rév anno 12.07.09. 12:01 karlberger.rókus

szántód.jpg

  Mészöly Géza: Szántódi átkelés 1876.

Címkék: balaton festmény rév szántód mészöly géza

A Fifty-Fifty katamarán: szépség vagy szörnyeteg? 12.07.07. 12:31 TuRuL_2k2

Fifty_Fifty_katamaran_felulnezetbol.jpg

A Fifty-Fifty kétárbocos óriáskatamaránnal a Tihanyi-szorosnál találkoztunk a Kékszalagon: ő már a füredi befutó felé tartott, mi még Keszthely felé. Csak jött, jött, körülötte rajzottak a motorcsónakok. 19 óra 11 perc volt, azaz még fél órával belül volt a Nemere II. legendás, 10 óra 40 perces rekordján, és rendíthetetlenül haladt Füred felé.

Címkék: vitorlás vitorlázás katamarán Balaton Kékszalag Nemere II. Fifty-Fifty

Elindult a Mandiner.Balaton! 12.06.14. 11:11 Szelli

badacsony_fonyód.jpg

 Örömmel jelentjük: az idei szezonnal elstartolt a Mandiner kizárólag Balatonnal foglalkozó tematikus kiadása, a Mandiner.Balaton. Hírek, videók, blogajánlók és véleményszemle – minden, ami Balaton, első (vagy legfeljebb másod-) kézből. Olvassátok, és kövessetek minket Facebookon is!

Címkék: balaton mandiner.balaton

Megújult a keszthelyi Balaton-part 12.06.05. 11:01 Szelli

Idén 765 esztendős Keszthely. A születésnapot számos programmal, valamint a felújított parti sétány felavatásával ünnepelték szombaton. Meghosszabbított, szilárd burkolatú sétány, díszkivilágítás, biciklitárolók, minőségi utcabútorok és kibővített zenepavilon: a Balaton fővárosának partszakasza még szebb lett.

Címkék: balaton keszthely fejlesztés felújítás

Pálinka és hungarikum napok Tihanyban 12.05.23. 13:14 Szelli

  Pálinka és hungarikum napokat rendez a pálinkaház és az önkormányzat Tihanyban: szombattól pünkösd hétfőig kulturális, gasztronómiai és gyerekprogramok várják a látogatókat. Na meg az ekhó.

Címkék: balaton programajánló program pálinka tihany hungarikum

PaFe a Balatonnál: tavasszal indul a nyári fesztiválszezon 12.05.18. 17:05 karlberger.rókus

  Alig pár év alatt a virágzó magyar fesztiválipar idénynyitójává nőtte ki magát a Pannónia Fesztivál. A magyar előadókra és mérsékelt árakra koncentráló rendezvény külföldi fesztiválhordák nélkül vált a fiatalok és a magyar zenéket kedvelők nagy kedvencévé. Idén a pünkösdi hétvégén, május 24-27 között a Balaton melletti Szántódpusztán kerül sor a rendezvényre.

  Szántódpuszta: egy 18. századbeli farm a hetes út mellett, az első somogyi dombokon, épp szemben Tihannyal. Bár a nyár folyamán akadnak programok Szántódpusztán, nagyszabású fesztivál még soha nem verte fel az egyébként csendes, hangulatos kis puszta életét. Idén azonban a Pannónia Fesztivál tölti meg élettel a régi épületeket és a közöttük lévő réteket.

Címkék: zene balaton buli pannónia fesztivál pafe szántódpuszta

Mádl Ferenc nevét kapja a tihanyi főtér 12.05.04. 12:35 karlberger.rókus

  Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről nevezik el Tihany megszépülő főterét  - közölte a település önkormányzata az MTI-vel pénteken.

  A tér felújítása az Európai Unió támogatásból megvalósuló Tihanyi Legenda Projekt részeként június 15-ére készül el. A képviselő-testület döntése értelmében a teret Mádl Ferencről, az egy éve elhunyt köztársasági elnökről nevezik el. Tósoki Imre, a község polgármestere ezt azzal indokolta, hogy Mádl Ferenc kedves és szerény személyisége elnyerte a tihanyiak rokonszenvét és tiszteletét.

Címkék: balaton tihany mádl ferenc

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása