Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

Hekk helyett – halpiac a Balatonon 11.05.10. 8:01 TuRuL_2k2

A balatoni strandok meghatározó (és egészen a közelmúltig gyakorlatilag egyetlen) halélménye a hekk. Amiről húsz fölött tudtam meg, hogy nem balatoni, de még csak nem is édesvízi hal. De akkor hol vannak a magyar halak? Ki gondolná, hogy a Balaton partján egyáltalán nincs halpiac? Hiába van itt nekünk Európa egyik legnagyobb tava, a balatoni hal nem része a magyar gasztro-hétköznapoknak. Legalábbis még néhány hétig: ahogy írtuk, május 20-án Gyenesdiáson nyílik meg a tó partján hosszú idő után az első halpiac (amit aztán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tervei szerint újabbak is követnek majd). Az osztrák fővárosban is a közelmúltban élesztették újra ezt a halszagú intézményt, nem maradtunk tehát le semmiről.

A hétvégén Gyenesdiáson járva készítettem pár fotót az épülő piacról, eddigi kifejezetten ígéretes a látvány. A túlbonyolított nevű, bio-, hal- meg miegyéb piac a part közelében, a strand felé vezető út mellett, épp csak a vasúton és a kerékpárút fagyizóján túl található. A kocika blogjában látható, két héttel korábbi fotók alapján jól haladnak az építési munkálatokkal, a tervezett 20-ai időpontra össze is jöhet a megnyitó.

 

Címkék: balaton étel hal gasztronómia gyenesdiás halászat halpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr732886970

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Balatoni halgenocídium: ki az idegenekkel! 2011.05.21. 10:06:17

  Tegnap megnyílt Gyenesdiáson a bio-, látvány- és halpiac. A nagyszerű kezdeményezésről magunk is beszámoltunk már, a keszthelyi Monitor Magazin videón is megörökítette az első piaci napot.  Gál Lajos polgármester és Manninger Jenő, a térs...

Trackback: Még több hal szorítja ki a vizet a Balatonból 2011.05.16. 09:32:55

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél idén 300 tonna ponty, 60.000 db süllő és 250.000 db előnevelt csukaivadék telepítését tervezik, és felfuttatnák a Balaton környéki (töreki, balatonszárszói, buzsáki) halásztavakat is. Siófokon megnyílt a má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2011.05.14. 10:37:55

szabad háttértelepülést is ajánlani?
Káptalantóti liliomkert piac
liliomkert.lapunk.hu/

egyébként látni kell, nem a szokásos kirakodóvásár, hanem igazi helyi érték.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.16. 10:36:09

Hogyne, köszönjük!
Nagyon jó oldal, a piac is rendben lehet. Nem tudom, jártam-e már Káptalantótiban, talán az általános iskolás Balaton-felvidéki vándortábor során útba ejtettük.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.08.03. 19:11:21

Keresgéltem, keresgéltem, de nem találtam a halpiacról semmi aktuális információt. Van weblapjuk? Hol van ez? Milyen formában árulják a halat? Mit árulnak még?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.04. 09:49:34

@Benbe:
A piac Gyenesdiáson van, a diási (nagy) strandra vezető Madách út mellett, a vasúton túl. Nyersen és sütve is árulnak halat, s a piacon lehet kapni mindenféle más őstermelői terméket is.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!
süti beállítások módosítása