Balaton Blog

Balaton, Balaton, Balaton.

flickr #balaton

A magyar tenger védelmében 11.06.28. 14:15 Szálinger Balázs

Máshonnan akartam indítani, de kapóra jött egy frissen megjelent cikk. Tehát kérdésem: a faluját is túlélő 700 éves Balaton-közeli hársfánk horvát tengerparti megfelelője 800 éves lenne és szebb? Ez biztos?

Hogy megszületett ez a düh, arra persze rásegített néhány vélemény, amelyek mint a pattanások a testen, kommentek formájában csapódtak ki ide nemrég. Interjút készítettünk egy kedves, igen nagy, igen fontos munkát, méghozzá ezt ingyen végző kollégánkkal (Az ezredik csoda maga a Balaton), és az interjú alatt azonnal megjelent a véleményáradat, amelynek az egyik összefoglaló-értékű példája itt van: „Ez egy ócska, szar ország, egy nagy pocsolyával a közepében. Hülye, aki itthon nyaral” – ökörpöröly, ezúton gratulálok, kellemes ember vagy!)

Amíg a nyaralásról van szó, addig persze oké. A nyaralók szeretik, ha kinyalják a seggüket. Sőt: nem szeretik, hanem elvárják. Joggal. A pénzükért. De a pocsolya-dolog, meg további néhány hozzászólás, ami a Balatont nem a szolgáltatások felől bántja, viszont csak a szolgáltatásokra hivatkozik, olyan élményeimre emlékeztetett, ami sokkal mélyebb, mint pár netes troll működése (ugye a Balaton nevét viselő blogon).

A Balaton mellett nőttem fel, nem a partján, de nagyon mellette. Meghatározó gyerekkori élményem a májusban megjelenő, augusztus utolsó hetében elhúzó turisták. A németek – hogyne, de velük nem is volt semmi baj. Illetve volt, mert nagy részük szörnyen tökkelütött volt, de hát ők mégse a mieink. Gyorsan elővezetem, hogy tizenöt éve, egy-egy éves megszakításokkal Pesten élek, a felnőttkor szocializációja nagyrészt itt zajlott, érzem is, hogy otthon már pestinek tartanak. A gyerekeim például már pestiek, és ugye, jobb híján, szeretem őket. Ezt azért kell tisztázni, mert most említek egy viselkedést, ami leginkább a pestiekre jellemző. Nem azt mondom, hogy jellemző a pestiekre, hanem hogy rájuk jellemző – tehát a tiszteletteljes kivételek benne vannak. De jobban bántott minket némelyik pesti turista hozzáállása.
 
Arról beszélek, hogy a Balatont sokan képesek abszolút csak és kizárólag egyfunkciós vidéknek felfogni. Ahol jó fújni a matracot, ahonnan fejest lehet ugrani, ahol jó a lángos (a borig nem sokan jutnak el), van vízibiciklikölcsönző, egyáltalán: ahol víz van, és pont. Mindig furcsállottuk, hogy ezt, csak és kizárólag ezt látják abban a helyben, ahol mi élünk, ahol nekünk életünk zajlik, iskolába járunk, szerelmesek vagyunk, ahol az év többi részében élet zajlik. Úgy is mondhatnám: akik Siófokot és/vagy a déli partot látják a Balatonban. Na, ezek között kell keresni azokat, akik az első hívó szóra (és igen: a szolgáltatások sok helyen jogos kritikájával!) húznak Horvátországba. Na, ezekre az emberekre valóban nincs szüksége a Balatonnak. A pénzükre annál inkább – igen, a balatoni vállalkozók nagy többsége meg is érdemli, hogy az a pénz elmenjen idegenbe. De hogy szar pocsolya lenne a Balaton, azzal mindenemmel (jöhetnek ide piacilag értéktelen, sőt giccses szavak is, tehát), neveltetésemmel, gyerekkorommal, pénztárcámmal, nemzettudatommal, lokálpatriotizmusommal – és főleg: minden esztétikai alapbeállítottságommal együtt tiltakozom.
 
Mert tudjátok, a Balaton vizét mi, ottaniak (ja, jöttment, elszármazottak is így gondoljuk) csak azért tartjuk ott a csodák közti mélyedésben, hogy nektek a pénzetekért cserébe legyen hol fújni a matracot. Ha már nagyon besűrűsödik körülöttetek a Terézváros levegője. Ahol, ugye, ti éltek. Ha ennek nem felelünk meg (mondom, nem egyszer előfordul ez), akkor megérdemeljük, hogy elmenjetek máshova, jönnek a helyetekre újak, akiket aztán a mi aranyos vállalkozóink pénzéhesebbje megint átver, és azok is továbbállnak (és a vállalkozók is), ezt nevezik piacnak, így van jól. De hogy szar pocsolya lenne, és hogy egy, a Balaton csodáit lelkiismeretesen gyűjtő megszállottal készített interjúról az jut eszetekbe, hogy bezzeg Horvátország, akkor tényleg itt az ideje költözni. Vagy átmenni egy horváttengerpartos oldalra rajongani. Még Szlovákia is egy opció.
 
Mert egyébként (jajjajj, nem akarom, hogy Balatont-nem-lesajnáló pestieket megbántsak - szerelmes vagyok a fővárosba) meg lehet nézni ám Budapestet. Egyrészt meg lehet nézni, másrészt mégsem hiszem, hogy a Pesten pár napot eltöltő vidékiek (vagy balatoniak) beállnának mocskolódni mondjuk… a kiváló Urbanista Blog egyik Ráday Mihály-interjúja alá, hogy bezzeg Prága. Pedig bezzeg Prága. (javaslat: Google.com, prága + budapest + blog.hu, enter) Nyugodtan mondhatnám, hogy rakjatok már rendet abban a rohadt kétmilliós városban, ésszerűsítsetek parkolást, közlekedést, ne öntsétek bele a kazincbarcikai kórház pénzét a BKV-ba) – mégis azt mondom, hogy látnotok kéne vidéki turistacsoportok arcát, hogy milyen büszkék arra a helyre, ahol ti éltek! Mert a sajátjuknak érzik.
 
Ugyanezt várom el a Balatonnal kapcsolatban, tekintve hogy ebből az országból ez az egyetlen (szerintem) abszolút vitathatatlan megmaradt, nem elcsatolt, nem széthordott, nem lerombolt csoda, amelynek bizonyos pontjain egyszerre némul el olasz, spanyol, erdélyi és amerikai. Tesztelni egyébként nyilván télen kéne a két helyet – de megértem, hogy télen ti ki nem teszitek a lábatokat sehova. Valahogy Horvátországba se. Szóval nyugodtan nyomjatok az M7-esen egy nagy gázt Siófoknál, és lemehettek a horvát tengerpartra, de ha már győztesek vagytok, akkor ne álljatok le kommentelni a vesztesekkel, nem igazán nagy játék ez.
 
A badacsonyinak megfelelő horvát bor nyilván finomabb, a Badacsonynak megfelelő kialudt vulkán ott nyilván még működik, a Tapolcai-medencének megfelelő ottani medence nyilván olyan… tapolcaimedencésebb, a siófoki Vitéz Panziónak megfelelő horvátországi szállóban nyilván Karinthynál nagyobb író halt meg, az ottani Tihany tihanyabb, az ottani Füred szívkórházában hatszor annyi Nobel-díjas ájuldozott a téltől, az ottani Hévízi-tó... értitek, egyszerűen jobb. Értitek, hogy mi ezeket értjük csoda alatt? Nem a zamárdi virsli állagát! És nagyon jól elvagyunk a magunk nyomorult 999 csodájával – amihez az ezredik, igen is: maga a Balaton.
 
Megjegyzem: az igazi győztesek Balira járnak.
 
Szálinger Balázs

 

 

Címkék: ivcsek balaton düh varga iván a balaton 1000 csodája

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton.blog.hu/api/trackback/id/tr483021903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: XIX. század = XXI. század 2011.06.29. 13:37:31

150 éve indult be az a vasútvonal, ami a Balatont és az Adriát köti össze a magyar fővárossal, hisz a magyar nyaralóknak nem csak most ez a két kedvenc célpontja, hanem már akkor is az volt. Ennek kapcsán a balatoni vasútállomásokon kisebb kiállítás lá...

Trackback: XIX. sz. = XXI. sz 2011.06.29. 13:35:45

150 éve indult be az a vasútvonal, ami a Balatont és az Adriát köti össze a magyar fővárossal, hisz a magyar nyaralóknak nem csak most ez a két kedvenc célpontja, hanem már akkor is az volt. Ennek kapcsán a balatoni vasútállomásokon kisebb kiállítás lá...

Trackback: A magyar tenger védelmében 2011.06.28. 15:40:01

Ha az jut eszetekbe, hogy bezzeg Horvátország, akkor tényleg itt az ideje költözni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekbórd! 2011.06.28. 15:00:12

Azon szoktam elgondolkodni, hogy a Balatonon miért megy valaki udvari medencés szálláshelyre. =)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.28. 15:06:51

@bekbórd!:
Van ennek komolyabb fokozata is: a keszthelyi strand Balaton formájú, klórozott vizű medencéje. :D

Szálinger Balázs 2011.06.28. 15:22:02

GYERTEK IDE, ÉS MINDEN CIKKRŐL ÉRTESÍTÉST KAPTOK AZ ÜZENŐFALON: www.facebook.com/BalatonBlog?ref=ts

Furamadár 2011.06.28. 15:25:08

Teljes mértékben egyetértek a cikkel, sőt megfejelem egy kérdéssel, ami persze a trollkodó felsőbbrendű pestieknek szól:
Szerintetek kinek lesz több irigye: Annak, aki pesten azt mondhatja, hogy "elhúzok a nyárra a balatonra", vagy annak, aki a balatonról húz el pestre nyárra. (Persze feltéve, hogy van olyan bolond, aki ez utóbbit kényszer nélkül megteszi....)

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 16:00:20

Kevesen ismerik úgy Dubrovnikot mint én, mivel beszélem is a nyelvet, gondoltam, jó lesz ott élni és meghalni... De az ottani temetők oly annyira túlzsúfoltak hogy csak helyben születetteket hantolnak el azokban. Akkor meg? A balatoniakban, meg van bőven hely, és micsoda panorámák vannak:)

Egyszer -tikkasztó melegben - délidőben elaludtam az egyik ravatalozó hűs betonján, s mikor csörgött a telefonom és azt kérdezték hol vagyok, azt mondtam: "Itt fekszem a mindszentkálli temetőben"! Talán egyszer tényleg ott végzem, de nem fogom báni Raguzát!

Ennyit erről. Én hűtlen lettem Adriámhoz, hiába Balaton...

B3NZiN 2011.06.28. 16:05:02

Tizenéves kis fityfaszok írnak valamit egy fórumra ti meg komolyan veszitek, okos.
A balcsi környezete gyönyörű ezzel nehéz vitatkozni szerintem, az épített környezet pedig nagyrészt rendezetlen és szembántóan kusza, ehhez pedig sok sok pénz fog majd kelleni.

hehe64 (törölt) 2011.06.28. 16:11:47

A Balaton nemzeti kincs.
Lehetne, mert most és már húsz éve nem az.
Jelenleg a maradékokat mutyizzák el.

Mi pedig az itt élők:
Megszoktuk a tavaszi/kora nyári halpusztulásokat.
Hozzászoktunk az elkerített vízpartokhoz.
Elhisszük a "javuló vízminőség" hazugságait, miközben a víz kémiailag is megváltozott.
Beletörődtünk a szükséges fenntartások elmaradásába.
Tudomásul vesszük az egyetlen parti kutató intézet elsorvasztását.
Lenyomják sorban a torkunkon a "fejlesztéseket", és mi nem tiltakozunk.
Jó részünk leszokott a megfizethetetlen horgászatról is.
Fizetjük az ország legdrágább víz és szemétdíjait.

Nézzük a tavat és emlékezünk.

Prussia 2011.06.28. 16:12:39

Ősz meló-Napsütés meleg
Télen meló-Napsütés..néha hideg
Tavasz meló-Nagy napsütés kurva meleg
Nyár?...Nagy napsütés

Boros pince a falon 1 balaton képpel.
Huh..

laci_52 2011.06.28. 16:14:03

Egyetértek a cikkben leírtakkal: továbbra is kiváló hely nyaralásra a Balaton. Egy baja van csak: nincs olyan megbízhatóan jó idő nyáron, mint délebbre...

VI. Béla 2011.06.28. 16:18:27

A terézvárosiakat kéretik békén hagyni... :-)

kerecsen2010 2011.06.28. 16:18:38

Na, a horvát bor fixen nem ér fel a balatonival. Én már kipróbáltam, hogy a létező legdrágábbat vettem meg, az is szar volt.

Palex 2011.06.28. 16:29:25

Eleve, ha Balaton, akkor északi part.
Persze tinédzser korban még a déli part a vonzó a sekély víz, és a bulik miatt, de aztán csak minden épeszű ember átszokik az északi partra :)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.06.28. 16:29:37

Én is oda születtem 30+ évet éltem ott most közel a negyvenhez kezdem értékelni a Balatont. Én szeretem. Az életem minden fontos momentuma ioda köt. A gyökér torollokkal meg nem érdemes foglalkozni.

csincsilla72 2011.06.28. 16:34:11

Pesti vagyok és imádom a Balatont. Laci_52-nek mindazonáltal igaza van, sajnos az Adrián biztosabb a jó idő. Mi minden évben lemegyünk a tóhoz, néha vitorlázunk, néha kempingezünk, és néha nagyon-nagyon jó egy egész napos balaton-felvidéki túra után csobbanni a vízben. Fejleszteni bőven lenne mit, az nem vita tárgya. De összevetni mondjuk Bibionéval már nem lehet. Dubrovnikkal mondjuk igen, a horvát part egy gyöngyszem. Az olasz part északi része, hááát....Akkor ezerszer inkább a Balaton.

duke3D 2011.06.28. 16:35:08

Budapest augusztusban: parlafgu
Balaton augusztusban: parlagfu +++
Olasz tengerpart augusztusban: parlagfu ---

Szoval emiatt, kenyes Pestikent, nem a Balatonra megy a csalad az augusztusi nagy nyaralasra.

kutya vacsorája 2011.06.28. 16:43:19

mi is a baj ökörpöröllyel? hadd gondoljam már ugyanazt, lécc. nem vagyok troll és nem vagyok pesti, és elhiszem, hogy kellemesebb balatonfüredre születni, mint egy szabolcsi zsákfaluba, de ettől még annak, aki pl.onnan megy b.füredre nyaralni, a balaton=nyaralóhely (nekem mondjuk tengerpótlék, gyenge kettes minősítéssel). ahogyan párizs=eiffel torony stb.
én pedig hadd nyaraljak máshol. ahol tenger van, ahol a kéthetes szabadság min. felén nem zuhog az eső, a napi átlaghőmérséklet >20 fok nyáron, ahol nem csilliókért vetik elém duzzogva a bűzös szart a vendéglátósok stb. a posztoló pedig nyugodtan legyen lokálpati (bár akkor nem teljesen értem, miért máshol él mégis, ugye). kinek a pap, kinek a paplan ugye. mondjuk nem lepne meg, ha a posztot a magyar turizmus zrt.vagy vmi efféle szponzor tolná...

C16SE 2011.06.28. 16:47:00

Én úgy vettem észre, hogy az Adrián mindig jó az idő. Mi kifejezetten szeretünk lemenni oda pihenni a motorosokkal a holtszezonban, mert jobbak az utak, és szinte biztos, hogy nincs eső, hideg. Nekünk a Balatonon vagy sokan vannak vagy szar az idő. Tudom kecseg finnyás Pösti vagyok. És nem irigylek senkit, aki ott él. Élvezzék, szeressék, csak kötelező ne legyen.

pingvin01 2011.06.28. 16:49:39

Ne törődj a hülyékkel, a Balaton nagyon jó hely (bár szeptembertől májusig még jobb, mint nyáron) (amúgy budai vagyok és nyaraltam már Balin, Fidzsin, Miamiben, Varaderón, a Nagy Korallzátonynál....)

vazallus 2011.06.28. 16:50:39

Épp a balatonról jövök.
Kint a strandon a vízparton, viceházmester olaszrizlingből 250 Ft volt. Nem hittem el. Nem életem fröccse volt, de mondjuk a gödör szintjét megüti, ahol ugyanez szerintem 500 felett van, bár régen ittam már ott.
Vendéglőben szarvaspörkölt galuskával, káposztasaláta és üdítő 1500 HUF. Finom és iszonyat adag.
Nem mondom, hogy nincsenek átverések. Biztos vannak. De szerintem az ottaniak rájöttek nagyrészt, hogy nem éri meg lehúzni a vendéget. Én jól éreztem magam. Ja igen és persze Csopaki és Badacsonyi borok. Azt pedig sehol máshol nem kapod meg. A horvát-olasz bort meg igya aki akarja, nekem nem hiányzik, pedig mindkét helyen ittam mindkettőt, és nem az alsópolcosat. Voltam a Garda tónál és a Bódeni tavat is körbejártam. Szebb a Balaton (legalábbis nekem). Szerintem a köpködők egy része ki se tette a lábát az országból, csak trendi mindent leszólni.
Egyet nem tud a balaton. Tenger lenni. Ahhoz le kell menni horvátokhoz. (Olasz tengerpartból egyszer bőven elég volt).
Még a montenegrói tengerpartot megnézem. De a Balaton akkor is Balaton marad.

C16SE 2011.06.28. 16:52:52

@vazallus: Montenegroit ne nézd meg. Azt a tömeget, büdöset nehéz elviselni.

netnepper 2011.06.28. 16:56:40

A Balatont nem kell megvédeni. A hangulatával, az esti séták Ezüst-hídjával, vagy szörfözés közben a Keszthelyi-öböl közepén a szörf deszkára csak úgy leülve eggyé válva a tó ringató hullámaival, az északi part csodálatos kis falvaival, a téli fagyban dübörögve hasadó jég hangjával és még számtalan más csodájával a Tó bőven megvédi önmagát. Budapesten járva soha nem éreztem büszkeséget a város miatt. Egy metropolisz a sok közül, ahová a vidék szűkös lehetőségei miatt embertömegek áramlanak és teszik az egészet egyre élhetetlenebbé. Amúgy meg nyugodtan lehet menni Horvátországba, az esti vízparti sörözés közben legalább kevesebb bunkót kénytelen elviselni az ember:-).

kerdesek05 2011.06.28. 16:59:26

Menjen a fakkom Balira!

Bibionéval meg az a baj,hogy a sok szegény proli magyar oda jut el először külföldre, nem szólva nekik az igazából nem külföld hanem egy turistahorda terület magyar mackósajttal meg párizsiszsömlével
Ezen utazókat kellene a Balatonnak megfogni de még ebben sem sikerült.
nulla fejlesztés mellé nulla turista fog ugyanis jönni.

Bacchpapucsban Balatonfüredre 2011.06.28. 16:59:40

családi szállás miatt mindig croatia a célállomás
de sose szidnám a balatont
persze van amikor védhetetlen a szitu de az meg magáért beszél, akkor már kár is szót pazarolni rá
(pl. angolna pusztulás és szúnyoglárva invázió)
respect balaton!

bolje biti 2011.06.28. 17:14:05

Attól, hogy jó a Balaton, Horvátország nem rossz( télen sem).Attól, hogy jók a balatoni borok, nem rosszak a horvát borok. És fordítva ugyanígy....:-)

David03 2011.06.28. 17:16:13

Sok kommentelő megint nem érti a lényeget. Legyünk már egy kicsit büszkék arra, hogy igenis, nálunk van, és miénk a Balaton. Európában szinte bárhol megkérdezitek, biztosan tudni fogják, hogy - legalább az országot eltalálva - hol van.

Voltam nyaralni én is az Adriai-tengeren. És, hát Horvátország; igen, az egy más világ, tudom. Nagyobbak a dinnyék, olcsóbb minden. Külföldön persze "minden jobb", mert külföldi. Azt úgy látszik elfelejtettétek, hogy hány és hány világhírű magyar találmány és - most kicsit csúnyán fejezem ki magam - dolog van. Igen, magyar, és erre kéne, hogy büszkék lennünk, nem pedig arra, hogy "hú, ez külföldön mennyivel olcsóbb". De úgy látom, a sok kufár és más "jóakaró" ember elrontotta Magyarország hírnevét. Talán nem is hírnevét, hanem a magyarokról alkotott képet.

Valahol a vendéglátósok is hibásak, mert szerintem nem egy szezon alatt kéne horribilis árakkal megfűszerezve biztosítani a megélhetésüket. Ez sajnos ilyen, és ilyen is lesz. 400-500 forint egy palack gyümölcslé? (márkát direkt nem írok, de az mindegy is) Persze itt is ki lehetne térni arra, hogy a magyar gyártmány, ha megvenné a magyar, mennyivel olcsóbb, és jövedelmezőbb lenne mind a termelő, mind a vásárló számára.

Ideje elgondolkodni emberek, hogy pontosan mit is akartok ettől az országtól.

halszájú 2011.06.28. 17:16:33

szvsz még tart a rendszerváltozás, amikor is kiszabadultak a magyar dolgozók az adriára és ott jobbat "a_k_a_r_t_a_k" kapni. hát megkapták. a balatonban meg rosszabbat akarnak kapni.

a balatonban nem az egyszeri élmény a meghatározó, hanem az évtizedek óta felhalmozott. pl. amikor mint gyerek statisztaként részt vettem a csillaghajó regattán amikor felvették a bujtor filmet 79-ben. ilyet nem tud az adria nyújtani.

/akkor még olyan koszos volt a víz, hogy esténként mindíg sikálnom kellett a hajótestet vimmel, mert egyetlenként a mezőnyben sötétkék volt, és fehérré változott a ráragadt trutyitól. hat évvel később maróti lászló miniszter meg ivott a balatonból olyan tiszta lett/

Mahim1 2011.06.28. 17:19:35

Tévedsz Szálinger Balázs!

Az igazi győztesek oda járnak, ahová kedvük tartja.
Kár azon erőlködni, hogy melyik hely jó, vagy szar.

mojszipupi 2011.06.28. 17:21:47

Nem kéne állandóan összehasonlítgatni, semmi értelme. Sokaknak a Balaton az igazi retro feeling, gyerekkortól a felnőttig bezárólag. A Balaton nosztalgia és ettől olyan kedves (nekem). És gyöbyörű az adria is. Magával ragadó, hangulatos. Vannak akiknek "ciki" a Balaton, mert oda a "pórnép" jár. Érdekes, mert évről évre szzmillás vityillók nőnek ki a földből...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.28. 17:31:42

Mindig is hülyeségnek tartottam ezt a szembeállítósdit. Az Adria gyönyörű, voltam már ott néhányszor, meg leszek is ott, még az idén is, ha minden igaz. Ezzel együtt azt kell, hogy mondjam, aki egy páratlanul szép helyet (nevezetesen a Balatont), amihez ráadásul a legtöbb magyar hozzám hasonlóan érzelmileg is kötődik, képes lefikázni egy másik, szintén gyönyörű (csak másképp gyönyörű) helyért, csak azért, mert sznobizmusból úgy gondolja, hogy az utóbbi menőbb, hát az egyszerűen hülye. Ahelyett, hogy élvezné mind a kettőt. Szeretek utazni, jártam már sokfelé, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan évem volt, amikor legalább egy hétvégét nem töltöttem a Balcsinál, most is épp onnan tartok hazafele a legnagyobb sajnálatomra.

Szóval Adria IS, meg Balcsi IS, mindegyik másért.

Szálinger Balázs 2011.06.28. 17:34:25

@Fedor: Tisztelettel: a leghalványabb szembeállítás nem tettem az Adria meg a Balaton között. Még egy jelző sincs róla.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.28. 17:47:00

@castellum: Tisztelettel, Ha nem vetted volna észre, én is azokról beszéltem, akiket te is ostoroztál. Ha mégis magadra vetted, akkor a saját lelkiismereteddel kell elszámolnod, hogy biztos nem akarsz -e mégis némi szembeállítást akár tudat alatt is :-)

tunketiko 2011.06.28. 17:54:28

Érdemben nem összehasonlítható a Balaton a tengerparttal, mert más. Nekem a Balaton mindig is nyaraló helynek számított. És nem azért, mert "bunkó pesti" vagyok.

Korábban nem a fővárosban éltem, de nem is a Balatonon.

A Balaton kiskoromtól fogva a nyaralást jelentette (harmincas éveim taposom jelenleg). Általános iskolai táborok, szülőkkel olykor hétvégi standolások, nagy csúszdák, lángos a nagy szocializmus korszakában. Gyerekként nem csak a strandolás számított. Felnőttként már más volt, mikor tudatosult, hogy az északi part milyen szép, látnivalók is elkedztek érdekelni...stb. Felnőttként kezdtem értékelni Tihanyt, Badacsonyt...stb. Gyerekként nem szerettem ezeket a helyeket. Mert vágytam a strandra, és nem értettem, ha ennyit utaztunk (2 óra oda és 2 óra vissza az út, gyereknek sok) a Balatonra, akkor miért húzzák a szüleim némi városnézéssel is a drága időt. Strandot, strandot, de azonnal! ;)

De a Balaton nekem mostanság is max. egy hosszú hétvégét, kisebb kikapcsolódást jelent. Rendes nyaralásom el nem tudom képzelni a Balaton partján. A Balaton számomra az egy-két napos strandolások, kirándulások helyszíne. Semmi több.

A szülővárosomról, ahol felcseperedtem én is tudnék ódákat zengeni, - de az másnak nem bír különösebb értékkel.
Tudomásul kell venni, hogy a Balaton sokaknak, "csak egy" nyaralóhely.

tunketiko 2011.06.28. 17:57:37

Szóval, kicsit összekuszáltam kommentem. A lényeg, a Balaton nyaralóhely számomra, de csak pár napra.
Komolyabb vakációra nem a Balatont választom, hanem tengerpart, vagy belföld, de nem Balaton...

akimellon 2011.06.28. 18:00:50

ennyi sok baromságot, amit itt összeírtok!
olyan Kb. minthogy a pirospöttyös a legjobb rudi!

jog-ász 2011.06.28. 18:01:20

kicsit körülményes irás, de érthető a lényege..én is közel lakom a balcsiparthoz, északi parthoz, de a legjobb az augusztus végétől május végéig tartó időszak, a szeptember oktober, és május lélegzetelállitó annak aki szeret csak ugy mászkálni, kirándulni, a tél is gyönyörü, minden hétvégére lehet kirándulós, mászkálós programot csinálni szezonon kivül is és egy rakás tuti hely van ahol télen is lehet jókat kajálni..és nincsenek tömegek sem.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.06.28. 18:05:16

Szerintem kár sértődöttségből írni posztot, amiben csak puffogás van. Ha meg szoktál internetezni (gondolom, szoktál, és nem a megbízottjaiddal íratsz a blogra), akkor azt is tudod, hogy nincs olyan téma, aminél ne bukkannának fel elmebeteg, gyűlölködő, fikázó trollok. Ha ezen mindig így kiborulsz, akkor az a szenvedés végeérhetetlen forrása lesz a számodra. Vagy meg is tanulhatod leszarni az egészet.

mickoo 2011.06.28. 18:07:19

A Balaton talán az ország legszebb vidéke,rengeteg látnivalóval,sok szép tájjal,jó vendéglőkkel.Talán ezen a blogon lehetne tippeket adni,mert tényleg sok az egynyaras vendéglős,lehúzós szállásadó.Horvátország se rossz hely,de azért ne mondja már senki,hogy szeret hat órát autóban rohadni odafele,majd pihenés után vissza....

blackbarika 2011.06.28. 18:07:28

Én nem vagyok se pesti se balatoni, de hosszabb, másfél hetes nyaralásra Horvátország a legideálisabb, és igen azért, mert ott kisebb esélyjel rontja el az idő a pihenést. A 4 alkalomból eddig mindig jó idő volt, kivétel 1-2 borúsabb nap. Balatonra meg 1-2 napra le-lenézek, nagyon szeretem azt is, de folyamat megszívom a rossz idővel. Tavaly kétszer is voltam lent, mind kétszer 3-4 napra, hát nem pont az alatt a pár nap alatt volt a legszarabb idő egész nyáron? waaaa.

lacas65 2011.06.28. 18:12:02

Én már vagy 20x nyaraltam a Balatonon, de mivel család van pár éve már nem kockáztatok. Ma június 28-án hány fokos is a víz? Basszus hányszor beszívtuk. Az Adria 5-6 óra kocsival, alig drágább, és teljesen idegen környezet, delfin, korall, kristálytiszta kellemes hőmérsékletű víz. Sajnos mivel jó esetben is csak max 2 hónapos a szezon a balcsin, megy a kasza ezerrel. Én nem találok benne semmi féle arculatot, hangulatot, de ez persze inkább csak a déli oldalra igaz. Marad a reggel megyek este haza balatoni kiruccanás.

ökörpöröly 2011.06.28. 18:21:54

Nem kell megijedni egy kis költői túlzástól, kedves posztoló! Gyermek és ifjú titán koromban én is sokat jártam a Balatonra, konkrétan minden nyáron lementünk 2-3 hétre. Jól is éreztük magunkat, ahogy jól éreztük volna magunkat egy 200 nm-es pocsolya mellett is, ha van buli, csaj, ital, jó társaság, akkor minden mindegy.:) Jól éreztem én magam a hetes "Sziget" után is, az állomás kövén ülve, valami száraz pizzát majszolva, langyos sört kortyolgatva .:)
Ezek ellenére fenntartom véleményem. Elég ránézni a vízre, a tó közvetlen környezetére, hogy elmenjen az ember kedve. Arra meg jobb bele se gondolni, hogy milyen minőségű ételeket adnak.
Bevallom, az utóbbi 10-15 évben kétszer voltam -legénybúcsú végett-, hát, nem a táj szépségétől voltam elájulva. :)
Az ár/értékarány siralmas. Se a tó, se a környezete, se a szolgáltatások nem érik meg az árukat. Persze, lehet dicsérni ezt a nemzeti pocsolyát is, mint a magyar zöldséget, gyümölcsöt és húst, de csak megszokásból. Persze azt megértem, hogy jobb híján lemegy az ember -ha nincs csak 1-2 napja, közelre akar menni, vízpart mellé, fiatal tyúkokat "kergetni":)-, de ennél többet nem ér. Balatonon nyaralni viszont ostobaság!:)
Engedtessék meg nekem is a véleményszabadság. Egyelőre a Rákosi reinkarnációja még nem tiltotta be teljesen.

tcom 2011.06.28. 18:28:08

A Balaton a fiatalságom krémje. Sajnos 100 Km-re lakom, de fiatalként rendszeresen eljárt a baráti társaság. Annyira, hogy még családos fejjel majdnem 40 évesen is összejövünk 1 napra a nyáron a Balaton mellett, családdal itt nyaralunk, részt veszek a révfülöpi Balatonátúszáson stb.
Mindenemet odaadtam volna fiatal koromban, ha mondjuk Balatonfüreden, Siófokon, Zamárdiban, Zánkán vagy akár Vonyarcon stb laktunk volna. A Balaton nyáron maga csoda. Rengeteg ember, barátságok, lányok, szerelmek. A Balatonnak egyedülálló hangulata van. Egyedülálló érzés körbebiciklizni, vagy csak egy mólónál üldögélni, érezni a szelet, a csendet.
Voltam Horvátországban a tengerparton is. Az is egyedülálló hely avval a különbséggel, hogy az nem a mienk. A Balaton egyedülálló jelensége Európának. Jelenleg a szomszédaink, és egyéb Európai népek ha valamit maximum ezt irigylik tőlünk.
Balaton rulez!

bastian 2011.06.28. 18:30:27

A Balatonnál nem a tóval van a gond, az csodálatos (aki mást mond az elmebeteg).
Hanem az, ami minden hasonló dologgal Magyarországon, ebből a szempontból egyszerűen csak a Balaton sem kivétel és kész, ráadásul nem is a vendéglátó intézményekre gondolok.
Éppen, hogy egyesek (mint a posztíró is valószínűleg) azt gondolják, hogy nekik több joguk van a Balatonhoz, mint bárki másnak az országban. (megjegyzem 40 éve van ott nyaralónk és úgy mondom ezt).
Aki többet jár oda, mint az egyszerű nyári turista, annak ez az ő Balatonja és a többi a "betolakodó", aki csak tönkretesz mindent, szemetel, hűtőtáskából eszi a nokedlit és egyébként is jó eséllyel egy panelproli. Hát ez a baj, az urambátyám és a "húzd meg magad, mert ez az én területem."
Ezért van az, hogy egyesek tulajdonképpen kisajátítják a tavat, motoroshajóval (mert nekik mindent szabad) vagy akár vitorlással, ha van hely sem engednek kikötni, mert ismeretlen vagy és csak az köthet ki aki "bennfentes", minősíthetetlen hangnemben zavarnak el. Mindenütt elkerített partszakaszok és bármerre járt, biztos, hogy rádüvölt valaki, hogy az ott magánterület, kotródj onnan (kerítés sincs...), ha felmászol egy stégre a vízben, mert nincs ott éppen senki, biztos előkerül valaki, aki elzavar, hogy az a "Pista bácsi stégje", ha vízi sportot akarsz űzni, akkor mindenhonnan ki vagy tilva, mert mindenhol ott a tábla áthúzva, hogy mit nem lehet ott űzni (persze erre tesz mindenki...), nem beszélve arról, hogy bármit a vízen tartasz (engedéllyel) csónak, stb.. azt szinte biztos ellopják. Lehetne ezt sorolni a végletekig, de ez sehol máshol nincs így és lehet, hogy az Adrián nem feltétlenül örül minden helyi a turistáknak, de elfogadja és engem még soha nem inzultáltak ott ilyesmivel és még egy kikötőből sem küldtek el, ha volt hely, sőt mindent megtettek, hogy szorítsanak egy helyet, ha muszáj volt, pl. időjárás miatt.

Tehát a Balaton egy "bennfentes" hely és ez a legnagyobb gond vele, ezt ha nem is tudatosan, de sokan érzik és inkább oda mennek, ahol "otthon" érzik magukat akkor is, ha nem oda valósiak.
Természetesen ez az én szubjektív meglátásom.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 18:42:46

@vazallus: ha már Adria és Dubrovnik alatt, az albán határ közelében 6 - 8 kilométeres "rívák" homokos strandok, meg aprókavicsosak, de nem odahordták billencsel:) (Szóval érdemes kipróbázni Montenegrót is, meg azok a hegyek, elképesztő...)
És az már igaz, a tenger az tenger, a Balaton meg úgy szép ahogy van!

Jaffar 2011.06.28. 18:43:17

@bastian:

+1

Annyival megtoldanám, hogy valóban nem a Balatonnal van baj, hanem az ott "dolgozó" megélhetési hiénákkal, akik még mindig ott tartanak, hogy "gyorsan húzzuk le a vendéget, azt jólvan".
Próbálj meg pl. kutyával a Balcsira menni.......
Ezért voltam tavaly a Velencei tavon. Ott is hol? Egy külföldi (asszem belga) tulaj üdülöjében. Ott nem volt gond, hogy van kutyám. Felszámolt érte napi 500Ft-ot (asszem) és meg volt oldva. Szép is vol´t, jó is volt (mondjuk a környék gasztronómiai kínálata hagy némi kívánnivalót maga után, bár lehet, hogy csak én vagyok a túl igényes).

A Balaton sajna megmaradt annak, ami 20-30 évvel ezelött volt. Ha jó az idö, akkor még elmegy, ha szar az idö, akkor meg jobb csmagolni, mert a TV nézésen kívül nem sok lehetöség van. A Balaton nem más, mint egy nagy falu. Abból is egy rosszabb fajta, pedig a lehetöség adott. Mindössze annyit kellene tenni, hogy 8-10 évet és nem kevés pénzt beleinvesztálni és akkor világyszínvonalú hellyé lehetne tenni. Amíg meg csak "Zimmer Frei" van, meg lehúzás, addig marad minden a régiben és a magyar jobban is teszi, ha elhúz máshová, mert ott legalább kap a pénzéért vmit, ha mást nem, jobb kiszolgálást és szebb idöt.

Jim Raynor 2011.06.28. 18:48:24

én a fél gyerekkoromat a Balatonnál töltöttem, és azóta is majd minden nyaramat (volt párszor Horvátország meg Görögország is, még mielőtt megszólnak a trollok, hogy nincs összehasonlítási alapon). ezzel együtt még mindig találok felfedezésre váró szebbnél szebb helyeket (mondjuk nem is a déli parton, pfejj.)

szóval aki azzal jön, hogy nem szép, meg aki nem találja fel magát a Balaton mellett, az - már elnézést - egy f@sz, aki csak az alapján ítéli meg a Balatont, hogy egyszer Siófokon a sok vbk-tól belehányt a 20 centis vízbe. Mondjuk az ilyen menjen is inkább külföldre.

Szálinger Balázs 2011.06.28. 18:56:59

@bastian: jaj Isten őrizz, ezt akartam elkerülni: dehogyis valakiké a Balaton, Pestet sem állt szándékomban szidni. Gondoltam, ellenpéldának jó kép, ahogy a vidékiek is büszkék Pesten, és nem egyértelmű, hogy kirekesztettnek érzik magukat: az övék is. És ez kölcsönös. szóval legkevésbé sem lakótelepizés, pestizés, nehogymár: pont a turisták pénzére volna szükség, és igen-igen sokszor a szolgáltatások nem ütik meg azt a szintet, amiért azt érdemes otthagyni.
@ökörpöröly: dehogy a költői túlzás volt az, amin fölment a cukor: amit most sokkal inkább embernyelven leírtál, abban lényegében ugyanaz van. tehát hogy az minősít valamit, ahol van pia, csaj, buli - és ez még mindig nem gond, mindenki máshogy csinálja. de attól, hogy horvátországban jobban van haverok, buli, csaj, pia, egy ember munkájáról (az interjúalany), ugyanis ez egy interjú volt, szólt valamiről: ezt tartod fontosnak elmondani. na.

látogató_ 2011.06.28. 19:10:06

1968 óta vagyok az északi partba bolondulva akkor töltöttem Ábrahámhegyen 3 hetet, aztán gimnazistaként körülstoppoltam nyaranta párszor, 100 forintos expressz táborokban télakolva, ha tudja még valaki mit jelent az. Egyik napról a másikra éltünk, ha elfogyott a pénz alapot ástunk, vagont raktunk egy heti melóval meg lehetett élni másik kettőt. Aztán főiskolásként a Káli medence és a Balaton határán, Kővágóörsön, meg a hegyen töltöttem két nyarat, hol kőházban, hol egy présházban ahol bor volt, villany nem, de nem is hiányzott. Ezeket itten azért írom, hogy hitelesnek láccódjék az elkötelezettség. Szóval a múlt héten Szigligeten voltunk. Gyerekekkel, unokákkal. Szigliget elképesztő. Nem nagyon láttam olyan helyet még az északi parton sem, ahol annyira tájba, hagyományba illeszkedő építkezés folyna, mint ott. Szépen felújított pincék, présházak, nádtetős nyaralók, csend és természetközeliség. A gond ott kezdődik, ha enni szeretnél. A stranddal szemközti pofás étterem eleve gyanús, esténként Porsche, Hummel parkol az oldalában, akár behajtó, akár tulaj, rossz jel. A kaja ehhez mérten drága és szar. És akárhova mentünk Szigligeten, nem nagyon volt jobb. Nem akartunk főzni, de ráfanyalodtunk. Nem az első eset. Rágódtam már rajta, hogy miért nem lehet megszabadulni a maffiáktól? Hogy a balatoni önkormányzatok, rendőrségek, adóellenőrök, köjálosok miért nem annyira lokálpatrióták, mint ennek a blognak az írója? Hiszen ők is ott élnek, gondolom ott is születtek. Nekik miért nem éri meg ez a csodahely, hogy maradéktalan büszkeséggel nézhessen rá bárki, aki magyar?

hehe64 (törölt) 2011.06.28. 19:15:08

@látogató_: Örvényes nincs olyan messze, és közvetlenül a 71-es mellett van egy étterem. A kajáról csak annyit, hogy ott esznek a környékbeliek ha tehetik.

kasteelstad · http://azenhelyem.blog.hu 2011.06.28. 19:17:37

aki pestiként szidja a balatoni nívót, az biztos, egy ótvar romkocsmából teszi, aminél igénytelenebb nem sok hely van.
a balaton kb most tart ott, mint ahol kb. '94-ben kellett volna tartania. és nem a lassú ébredés a baj, hanem, hogy ezzel már sokan elégedettek. és igen, rossz idő esetén szopóágra kerül a turista, főleg ha nincs kastély, múzeum vagy lidl az adott településen.
amúgy a balaton sosem versenyezhet egy tengerrel, de van rengeteg (akár több is, mint ezer) értéke, amikkel pl. az adria nem bír (ezért is lesz jó az a gyűjtőmunka, amit inkább felkarolni kellene, mint sem nyesegetni). az meg, hogy egy garda-tó marketingje 100x jobb, mint a mienk, hát, az nem a tó hibája, hanem a szakembereinké.

croatia · http://horvatorszag.blog.hu 2011.06.28. 19:19:35

Horvátország nem hasonlítható össze a Balatonnal. Vagy fordítva, ahogy tetszik. Annyi közük van egymáshoz, mint egy Stephen King könyvnek egy Steinbeck-hez. Ha a "kifekszem napozni egy hétre" meggondolásból közelítjük meg, akkor lehet az időjárástól függően előnye valamelyiknek. Egyébként nem mérhető össze. Arra viszont jó, hogy le lehessen hülyézni a másikat.

thebigben 2011.06.28. 19:25:54

Az egyik egy tó, a másik egy tenger. Szerintem értelmetlen összehasonlítani. Mindenképp egészen mást fog adni a kettő. A többi csak pár évtizeddel ezelőttről itt maradt beidegződés, hogy a külföld az menőbb.

csincsilla72 2011.06.28. 19:30:15

A Garda-tónál még nem voltam, de a Bodeni-tavat jól ismerem. Pontosan olyan, amilyennek egy tavas üdülőhelynek lennie kell. Rengeteg beruházás, látnivaló. Minden szeglete érdekes, úgy el lehet tölteni ott egy hetet, hogy benn sem voltál még a vízben. Tudom, hogy 3 országhoz tartozik, a pénz is sokkal több. Mégis, nem lehetne róla példát venni?

Don Quixote de la Ferko 2011.06.28. 19:32:55

Kérdésedre a válasz:

A "túlélt" falu még él. Legalábbis 3 hete még életben volt, viszont elnézve az említett fát, amit már évtizedek óta kapa, kasza, ásó tárolásra használnak akkora lyuk van benne, a falu esélyesebb a túlélésre.

látogató_ 2011.06.28. 19:39:57

@hehe64:
Kedves hehe64! Én elhiszem, hogy az egy jó étterem, de miért egy blogról kell megtudni, hol lehet normális kaját kapni? Miért nem lehet bármelyik vendéglőbe nyugodtan bemenni? Nem az a normális egy normális üdülőhelyen?

biohazard 2011.06.28. 19:41:57

Ritka ostoba poszt. Mi a tökért kell összehasonlítani Balatont az Adriával?

Szálinger Balázs 2011.06.28. 19:45:08

@luciferko: tudtommal a falu elpusztult a török időben, és távolabbi helyen építették fel - ezért van a temető (a fával) messze a falutól. (nem voltam ott, a belinkelt anyagban olvastam)

Szálinger Balázs 2011.06.28. 19:45:37

@biohazard: hol van az összehasonlítás? csak egyetlen helyet kérek, ahol azt mondom, hogy A ebben a tekintetben rosszabb B-nél.

Szálinger Balázs 2011.06.28. 19:47:21

@luciferko: ha szerszámraktárnak használják, az viszont nagyon szomorú. nincs róla képed? véletlenül?

elizon pucsnik 2011.06.28. 19:49:18

aki nem látta a napfelkeltét a fonyódi hegy mögül,a minden nap más és más naplementét,nem fürdött holdfénynél meztelenül az aktuális kedvesével,nem csajozott éjszakánként fiatal korában(is),nem bulizott a barátaival pl. a Gyöngyhalászban,Deltában stb.,nem d.gott a tó közepén vitorláshajón,nem andalgott a Várhegyen,nem horgászott pöcsig a vízben állva a nád mellett,nem kóstolta a badacsonyi borokat stb..stb..stb..ne kritizáljon. mon-domain

Anti Anyag (törölt) 2011.06.28. 19:57:26

Szerintem a szerző nagyon félreérti.

A legtöbbünk Balcsira is megy és Horvárországba is, vagy máshová a tenger mellé.

Mindkettőnek meg van az előnye. A Balaton közel van, magyar és édesvízű. Viszont, bár sokat javult a színvonal, szállással, étteremmel mellé lehet nyúlni. (Nekem is sikerült, bár egyre ritkábban).

A tenger mellett ugyanakkor lényegében garantált a jó idő, ugyan drágább, de szinte lehetetlen mellényúlni és helybehozzák a szolgáltatásokat. (15 év alatt jó pár országban egyszer sem sikerült).

Ezzel kb. azt is elmondtam, min kell javítani.

1. Kivetni a kóklereket (ebben segít az Internet)
2. Összeállítani több szolgáltatáscsomagot (bringatúrák, vízipark, kirándulások, magyar estek, hajókirándulások, koncertek, stb, megszervezni ezekre a bérelt buszokat, amelyek összeszedik - és majd vissza is hozzák - a turistákat) és ezekre jegyeket árusítani minden egyes településen, szállodákban, magánházaknál.

Nem pedig arra várni, hogy majd a turista szedegeti ezeket össze, aztán kifilózza a menetrendekből, hogy éppen mi jár arra. Ez még egy magyarnak is reménytelen, főleg ha kis helyen nyaral.

Nem sírni kell és szubjektív marhaságokkal jönni, hogy mit gondolnak a Teréz körúton, hanem dolgozni, ahogy a tengerpartoknál is teszik és akkor majd nem robognak tovább.

Szálinger Balázs 2011.06.28. 19:59:54

@Anti Anyag: a pontokba szedett résszel abszolút-abszolút egyetértek. a többi meg... kérlek, olvasd el a vonatkozó interjút és az alatta lévő dolgokat. de az érdemi részre: igen, úgyvan.

egy maréknyi dollár 2011.06.28. 20:05:35

A Balatont nem lehet elrontani.
Imádom, nemsokára megyek oda.

hehe64 (törölt) 2011.06.28. 20:08:46

@látogató_: Sehol sem jó minden vendéglő. És egy normális üdülőhelyen is vannak vacak helyek.

látogató_ 2011.06.28. 20:12:48

@elizon pucsnik:
Minden trógerség ellenére pontosan ez viszi vissza az embert! :)

krimo 2011.06.28. 20:16:04

@látogató_:
A hummer egy 50 év körüli fickóé, nagyvállalkozó. Beleszerelmesedett Szigligetbe. Felvásárolt nagyjából 20 telket, 4 éttermet, szőlőket. Nagyjából csak a helyieknek ad munkát. A helyi kápolna is az ő 1-2 millás adományából épült / újult meg. Tényleg óvja az ottani értékeket, hát a hummer nem illik abba a képbe, de valóban mindig azt használja :-)
Fent a központi részen van az Aranypatkó vendéglő, (az is az övé) , és tavaly isteni volt ott a kaja.
és a parttal szembeni Nádas vendéglő valóban elég sz@r. de az volt, amikor megnyitott akkor is.

Garp 2011.06.28. 20:16:19

Na most jól benyalok a Balaton-imádóknak: külföldön élünk, és minden évben egyszer megyünk haza, 2- hétre. Ebből egy hét, két hétvégével Balaton. Pedig imádom a HR tengerpartot is, és max időben lenne több oda menni (bár dél-m.o-i vagyok, szóval csak pár óra.). És minden évben várom/várjuk, mint a mennybemenetelt.
Idén pont egy hónap múlva csobbanunk Máriafürdőn :).

látogató_ 2011.06.28. 20:23:55

@hehe64:
Előttem többen elmondták már. Van ahol ez nem így van. A horvát tengerparton sehol nem tesznek eléd harmadnapos levest, lekozmált pörköltet. 5-6 évig folyamatosan jártam Dubrovniktól Selcéig, soha nem fordult elő. Ausztriában sem, Olaszországban sem. Lehet, hogy amit kaptam, nem ízlett, de kifogástalanul friss és gusztusos volt. Szigligeten és Keszthelyen három nap három helyre mentünk be, és egyik helyről sem jó érzésekkel keltem fel. A szigligeti strandon az alaplángos volt olyan szar, hogy párját ritkítja. Csucsogott az olajban és pizzatésztából csinálták, nagyobb lendülettel bárkit agyonverhettem volna vele. Ezeket egyszerűen el kéne hajtani a partról. A normális vendéglősöknek. Vagy létrehozni egy olyan védjegyet, amit a normális vendéglősök ítélnek oda a normális vendéglőnek, saját jól felfogott érdekükben. Nem Michelin csillagról szól a fáma, csak rendesen elkészített, normális magyar kajáról.

Don Quixote de la Ferko 2011.06.28. 20:24:57

@castellum:

1300 környékéről van az első emlék a faluról, akkor még Dencs néven futott.

A fáról van képem, de nem a belsejéről. Nem kell megijedni, csak néhány kapa van betéve, a temetőbe járók inkább ott tárolták, egyszerűbb volt, mint mindig kivinni.

A cikibb az, hogy az elmúlt évben a temetőt is lerabolta néhány nem idén barnult "fehérnép".

Anti Anyag (törölt) 2011.06.28. 20:29:47

@castellum: Ma sem értem, miért nem csinálják. Ezekre a "háztól-házig" programokra nagyon nagy pénzeket költenek el a turisták külföldön, magyarok is, Épp az a jó benne, hogy csak be kell állnod a jegyeddel időre egy megállóba.

Persze sok ember együttműködése kell hozzá, érdemes megfigyelni pld. Las Palmason (ahol a tengeren kívül lényegében semmi sincs) ebből hányan élnek meg, pld. egy Balatoni Volánnál hatszor nagyobb busztársaság.

látogató_ 2011.06.28. 20:31:41

@krimo:
A Nádas különben igen jól néz ki, azért is mentünk be. Ott állt a Hummel. És a kakaspörköltet farhátból csinálták. Kérdeztem a pincért, hogy a szakács a nyugdíjasotthonból jött-e? A feleségem harcsát evett volna, roston, nem egy nagyétkű asszony, de éhesen kelt fel. Az Aranypatkóig nem jutottunk el, addigra megadtam magam, és főztem egy rendes lecsót.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 20:33:29

@luciferko: Az ilyen idős fáknál az "odúsodás" teljesen normális jelenség. Furamód a belsejük elhal, de a kérgük alatt marad annyi tartás és szállítóit, hogy tovább éljenek... Az hogy a helyik betámasztják a kapát, na bum, ebből is látszik, hogy akkor ott a semmi közepén nem lopnak, vagy aki lopna, annak nincs értéke ezeknek az eszközöknek. Rácsot mégsem tehetnek rá. Amíg nem szemetesnek, nem budinak és nem kandallónak használják a az üresedő, koros fatörzset, nincs baj, a kapákkal, seprűkkel megvan a szimbiózis:)

hehe64 (törölt) 2011.06.28. 20:39:00

@látogató_: Hm hm ez amit írtál úgy ahogy van nem igaz.
Sok és hosszú panasz olvasható pórul járt, és lehúzott vendégektől. Meg az elégedett és jól járt vendégek is sokan vannak.
Nem biztos hogy egyszeri kellemetlen tapasztalatodat általánosítani kellene.
Balatonnál a vacak helyek még a "lángosos" korszak maradványai. Szép lassan kikopnak. És már van miből választani.

torró 2011.06.28. 20:45:12

"ökörpöröly"
Mivel véleményszabadság van akkor hagy reagáljak a Te stílusodban, mivel az útólsó sorok azt sugallják nekem hogy inkább az internacionalista vonalat favorizálod.
Megmondom én hogy miért ilyen a Balaton. Már a 70-s években száz métereket töltöttek fel a szemét és iszapkirakó helyekből SZOT ,KISZ és egyéb nagy szocialista üdülők részére.És kaptak a jó elvtársak parti telkeket amiket szintén feltöltöttek ezek a baszadékok! Tehát betonvályút csináltak a Balatonból, megfosztva az öntisztulás lehetőségétől! Vállalkozások ! nem tudhatod hogy a helyi vállalkozók nem kaphattak lehetőséget, mert a tanácsházi elvtársak az idegeneknek jó pénzért odaadták. És ide tódultak a városi haverok akik közül még sokan itt vannak és ők húzzák le a nyaralókat. Tehát az a szar amit Te itt világgá kiáltasz az a te baszadék favoritjaidnak az áldásos tevékenységének a következménye. Én itt élek és nagyon jól ismerem a problémákat meg a létrehozójukat.
Azonkívül a szomszédomnak az Adrián van háza , úgy hogy nagyon jó infóim vannak mibe kerül a tengerperi nyaralás az árakkal és a magyarokkal szembeni viselkedés a pincérek részéről. Hallottam én már embereket káromkodni hazajövetel után .
Úgyhogy átgondolásra javasolnám a hirtelen kijelentéseket!

csincsilla72 2011.06.28. 20:47:14

Tény, hogy a Balatonon is fogtunk már ki borzalmas éttermet, de voltunk első osztályúban is (Kistücsök, Balatonszemesen). De említhetném B.berényben a naturista kemping fantasztikus éttermét is, kifejezetten nem drágán. Hehe64-nek igaza van, ha lassan is, de van változás.
De a sz@r kaja a Balatonon nem volt egy napon említhető azzal, amit Görögországban lehet a legtöbb!! helyen kapni. Ott tényleg kutyakaja minőséget tesznek eléd nagyon sok helyen. Annál rosszabbat még soha sehol nem ettem.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.06.28. 20:52:34

Előrebocsátom, hogy én is szeretme Horvátországot. De mindenki ömleg, hogy ott minden milyen jó ott nem kapsz harmadnapos kaját stb.. Honnan tudja bármelyikőnk?? Bejárunk a konyhára? Ott is átb..nak ahol tudnak. Mesélje már el nekem valaki, hogy mi is olyan kib...ott olcsó ott??
Nem modnom, hogy nem kell elmenni. De eljutni nem olcsó oda. Amit benzinre elmegy abból azért egész jól le lehet lenni a Balatonon is :)
Szóval mi az olcsó??
Az tény, hogy ott biztosabb a jó idő. De ez egy tengerparton földrajzi sajátosság.
No akkor melyik a jobb olcsóbb.
Nem hasonlítható eghymáshoz. Mindegyik másban jó.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 20:55:05

@csincsilla72: A Balaton 3 megyéhez, 3 régióhoz tartozik, ami itt hátrányként jelentkezik, összehangoltságot csak nyomokban felfedezni, ennek ellenére - aki tudja, mit hol keressen, vagy nem tudja de keresi - elvan a tóban pancsizás nélkül is:)
Volt egy hosszú nyaram, (azóta se volt olyan jó időnk, talán az ez évi előrejelzések szerint a mostani lehet, mint 2007-es) hogy ha kétszer-hűátomszor megmártóztam, de nem bírtam volna ki, ha nem szagolhatom, nem láthatom, nem érezhetem a közelemben a vizet. Nem csak a strandok érdekesek... A magam részéről a Balaton háttértelepüléseit sokkal jobban élvezem, és az itteni kommentek arra vallanak, hogy a Balaton alatt a közvetlen partot értjük, pedig hány helyről, tucatnyi kilométer távolságból is rálátni a nagy éltető vízre. Egy borospince teraszáról... Nem sorolom:) ÉS: a déli part távolabbi felvai is épp olyan csendesek, meghittek, értékkel teliek, mint az északi oldal kistelepülései. Összességében majd 200 településről van szó, Kapolcstól, Szőkedencsig.

látogató_ 2011.06.28. 21:00:35

@hehe64:
Azt írod " Sok és hosszú panasz olvasható pórul járt, és lehúzott vendégektől." akkor miért nem igaz, amit én írtam? Amúgy nekem sem egyszeri tapasztalat. Évek óta, minden évben előfordulok több kevesebb ideig a parton és minden évben megesik, ami baj. Ahogy írtam, sokszor jártam külföldön is, mostanában is elvetődök sokfelé, ott még nem nagyon szaladtam ilyenbe.Nem hiszem, hogy csak szerencsém volt. Van persze jó tapasztalatom a Balatonról is, de azt gondolom, hogy annak kellene a napi átlagnak lenni. Az idei első élmény most ilyen volt.

csincsilla72 2011.06.28. 21:06:40

Ivcsek, kimondtad a varázsszót: aki tudja, mit hol keressen:-)
Ez így van, de sajnos ezek a programok, lehetőségek nem nagyon vannak propagálva:-( Aki nem idevalósi, az nem ismeri a lehetőségeket. A másik gond, hogy mit csinálsz gyerekekkel. Főleg nekik van kevés lehetőség. A Bodeni-tónál már sokszor nyaraltunk. Nekem személy szerint nagy szerelmem az a hely. Hatalmas virágsziget játszóterekkel, lepkeházzal, akvárium, libegő, vadaspark, sólyomreptetés, vízividámpark, nosztalgiavonat fel a hegyre, kalózhajó. Mi, felnőttek jól feltaláljuk magunkat a Balatonon, de egy gyereknek a borturizmus nem akkora élmény...

bájgúnár 2011.06.28. 21:07:50

Nagyon bunkó dolog Balatont az Adriával összehasonlítani.Badacsonyi borokat az horvát borokkal.Mindkettőnek megvan a mag jó tulajdonsága.Csupán az egyik jobban kitudja ezeket használni.mert jobb körűlményeket tud biztosítani.A horvátok nemigen nyomják fel az áraikat a vendéglátásban azért mert ötmillió túrista megy hozzájuk.Mi megtettük amikor a németek,osztrákok özönlöttek a balcsira.Szépen elqurtuk évtizedek alatt.A mocskos vendéglőinkel,pofátlan pincéreinkel,körbekerített partjainkal.Minden-minden a lehúzásról szólt.Először elmaradtak a hazai túristák aztán a kűlföldiek.Közben kinyíltak a határok és a nép megindúltkűlföldre.Aki lejutott a tengerre az rácsodálkozott ésolyan életérzéssel találkozott amivel itthon nemtalálkozik.Keményen picgazdasági alapon műkszik az egész idegenforgalom is.VERSENY van és ehez nem elég hogy van egy balatonunk.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 21:09:29

@látogató_: Látom tényleg otthon vagy az északi parton... Ami az éttermek minősítését illeti, nos jelenleg csak az évente kiosztott kamarai réztáblák, egy sajtóhírrel vannak, megyei leosztásban. (Ugyan ki figyeli ezeket?) Az általam kezdeményezett szavazás végkifejleteként, ("A Balaton 1000 csodája", 333 csodás szolgáltatásából) a szavazók, a fogyasztók döntik el, melyek kerülnek be az első 11-be, melyek várhatólag valóban valóban "Balatonikumoknak" lesznek nevezhetők, de az élbolyba tartozás már némi garanciát biztosíthat a betérőnek... A VENDÉGLÁTÓS szakmának és NEKÜNK is módunk van (ha nem is ledúrni a pályáról, de) kiemelni azt ami jó!.HÁT PRÓBÁLJUK MEG, mert panaszkodni azt már tudunk:)

bájgúnár 2011.06.28. 21:17:26

@Noname Cowboy:
Arról hogy a mi forintunk ilyen szar nem ők tehetnek!
Közelsem szaladtak meg úgy az árak náluk dacára a háborujuknak mint ahogy nálunk romlik a pénzünk értéke.Balatoni árért kapni tengerparti apartmant.Ha jártál lent akkor tudod.Talán ha a balaton is mindenhol ingyen megközelithető lenne akkor többen mennének.A vendéglátósok jobban járnának.aki fürdeni megy az eszik,iszik is.Viszont ahoz hogy fürödni tudj bárhol a tengernél nemkell fizetned a horvátoknál.Talán ezen is lehetne itthon változtatni.Szabaddá kellene tenni a partot a vendégek számára.Ahol meg vizicsúzdák vannak azok használatáért kérjenek pénzt.De a fürdést tegyék hozzáférhetővé mindenki számára.Ahogy volt is valamikor.

Ziu9 2011.06.28. 21:23:32

@ivcsek:
Én a Balaton vidékéhez tartozónak tekintem a Bakonyt, illetve a Zalai-dombság déli felét is. :-)

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 21:25:35

@csincsilla72: Az a baj, hogy egyre több kalandpark van pl., de gyerekek számára is élvezhető múzeumok, barlangok, bemutatóhelyek, majorságok állatokkal, de ezek nincsenek a köztudatban, a vállalkozók a fenntartó intézmények, önkormányzatok abszolut nem foglalkoznak a marketinggel, padig a hazaiak 70 százaléka a netről szerzi be az infókat... De mivel ott csak copy-paste (ismételt) tartalmak vannak, nem tudnak a lehetőségeikről. (Most nyílt egy élménypark Tihagyban, én aki napi szinten követem a balatoni híreket, nem tudtam erről...)
Szóval vannak dolgok, csak nem tudunk a létükről, illetve csak azok akik veszik a fáradságot, de ki kéne szolgálni a belföldi turistát is infoval... Elég csak megnézni a turizmusért felelős balatoni szervezetek honlapjait, csicsa, trendiség, nesze semmi fogd meg jól, de valaki felveszi a nagy pénzeket ezért is:)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.06.28. 21:31:41

Megvilágítanám a Balaton vs horváth-tengerpart catfight lényegét:

Én Magyarországon vagyok itthon, tehát azt várom, hogy nyaralás közben itt is érezzem magam a legjobban. A tó és a tenger összehasonlíthatatlan, de az egyebek nem.

Az árszínvonal hasonló, és azért nem mindegy, hogy a pénzemért verőfényes napsütést kapok, vagy gyakori viharokat. Kedves kiszolgálást, vagy a saját hazámban másodrendűként vagyok kezelve a külföldiek miatt, szükséges rosszként elkönyvelve. És 500 egy lángosért akkor is rablás, ha a Balaton mellett eszem.

Ha a házam melletti kocsmában ugyanolyan, vagy rosszabb a fröccs, mint a város másik végén, ott viszont mosolyog a pultoslány, akkor egyértelmű, hogy melyiket szeressem, nem?

csincsilla72 2011.06.28. 21:34:40

Ivcsek, pont ez az én bajom is. Az az igazság, hogy egy gyerek számára a fürdés lehetősége mindent, de mindent visz. Ha tehát vacak az idő, akkor valami igazán ütős program kell nekik, hogy kárpótold őket. A városlátogatás, (felnőtteknek szóló) múzeumok csak untatják őket. A borfesztiválok is. És bizony keresni szoktam a neten a nekik való lehetőségeket, de nagyon keveset lehet megtalálni.
Vagy lehet, hogy külföldi honlapokon kéne keresgélni a balatoni programokat:-) Ott talán több infó van.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.06.28. 21:41:26

@bájgúnár: Merre jártál a Balatonnál? Az északi parton ténylegesen szabaddá kellene tenni. De a déli parton szinte mindenholy szabadok a strandok.

Nem szaladtak meg náluk az árak? a hánorú után tényleg olcsó volt. De mára ez elmúlt.

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 21:42:07

@bájgúnár: A háború előttről komoly tartalékokkal indultak a horvát vendégvárók. Ők is tudnak ám! Csak egy példa: a háború kitörése előtt két nappal (SzentIvánkor) kora délelőtt Selcén, székét a falnak döntve, szunyókál egy pincér, mi nagyobb társasággal keressük a már nyitva-tartó vendéglátó egységet a soron... (Busznyi újságíró, azért, hogy megírja nyugalom van, biztonság, mehet a magyarja az Adriára!) Nos, megszólítom, hogy nyitva vannak e? Erre ő a mellényzsebéből, továbbra - napszemüvege mögött - csukott szemmel, kiemel egy 20 márkást és azt mondja: ""Menjetek a szomszédba!" (Este persze visszatértünk és az általa adottnál tízszer többet elittunk, olyan sértően sármosnak találtuk a fickó húzását! Lehet mindenkivel ezt csinálta, míg nem jött a háború...) De azért le voltunk rendesen nézve!!! Így már biztosan nem mernek viselkedni.

kacsa. 2011.06.28. 21:45:03

Ilyen vitám már nekem is volt az egyik barátommal. Ő úgy volt vele, hogy minek menjen a Balatonra, hogyha valamivel több pénzért mehet az Adriára, ami szebb, jobb stb. Megkérdeztem tőle, hogy van-e ott Tihanyi-félsziget.

Büdös pestiként ;) sajátos a viszonyom a Balatonhoz, ugyanis sokat nyaraltam a nagyszüleimnél a Balaton-felvidéken. Rengeteget kirándultunk a nagyapámmal és ha volt a közelben autó, akkor strandolni is lementünk (azért autó, mert 1 óra jó tempójú séta a víz).

Gyerekként ha tehettem volna, minden nap strandoltam volna. Ez azóta sokat változott: a baráti köröm megdöbbent, amikor kérdésükre válaszolva közöltem, hogy ha nincsenek vendégek, csak ritkán megyek le fürdeni. De kirándulni még mindig szeretek. Évente párszor szervezni is szoktam a barátoknak. Van olyan rész, amit már számtalanszor láttam, mégsem tudtam megunni. Azt hiszem, nekem a táj a "Balaton". Vannak gyönyörű helyek Horvátországban, de ezt egyik sem tudná helyettesíteni.

Tenger vs. Balaton: Az alma összehasonlítása a körtével. Ízlések és pofonok. Nem felejtem, hogy első alkalommal, amikor odaértünk a tengerpartra, belevetettem magam a habokba, majd ráeszméltem, hogy a sós víz csípi a szemet :). Úszni jobb a Balatonban, búvárkodni valószínűleg nem.

Ui.: Szerintetek milyen színű a Balaton? Télen készítettem 2 napon belül kb. 10 képet és mindegyiken más.

omlósz 2011.06.28. 21:49:44

a Balaton jó, de nem jó az, hogy megesznek a szúnyogok, nyakig merülök az iszapba és a megmaradt szocreál épületek is iszonyat rondán néznek ki
ami pozitívum még, hogy sokfelé a strandok és a közterek is az elmúlt évekbe egyre jobban néznek ki, de van még hova fejlődniük azoknak is bőven
a vendéglátósok meg sok helyen visszafoghatnák magukat, akkor talán nem lennének üresek az asztalaik

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.28. 21:51:52

@csincsilla72: Ott még kevesebb infó van. NA erre is szolgál "A Balaton 1000 csodája projekt" aminek kapcsán itt a hozzászólások kerekedtek: dobjuk össze, azt a fránya 333 csodás szolgáltatást, amibe nagyon sok profil belefér, de én azt mondom, hogy kell a természeti és épített csoda is, mert egy közös élményt jelentő kirándulás az igazi, ha már fürödni nem lehet, és abba sok minden belefér.
Zárszóként: elképesztő, hogy a mobil nettel lefedett Balaton régióban, okos telefonokkal a zsebben nem lehet tájékozódni:(

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.06.28. 21:52:44

@kacsa.: Nalátod! :) Ez már maga a szépség. Sohasem tudod ugyanolyannak fotózni. Az Adria meg kék mindig mindenhol. :)

kacsa. 2011.06.28. 21:58:13

@Noname Cowboy: Tavaly júliusban a kánikulában készítettem egy majdnem-adria videót: * meleg, sziklák, néhány fenyő, türkizkék víz és a háttérben ciripelnek a kabócák.
Tihanyban kirándultunk éppen, előtte és utána pedig csobbantunk egyet.

Kandabula 2011.06.28. 22:13:53

Sokszor voltam a Balatonon. Ha sorsom úgy hozta, hogy valamely évben nem sikerült, szinte lelkiismeret furdalásom volt. Aztán jöttek a hírek, a gyilkosságokról, a maffiáról, az átverésekről, az erőfitogtatásokról, a politikai ízű sunyiságoktól (amikor leapadt és világvégét rikácsoltak) megundorodtam tőle, akárcsak a focitól. Most már úgy vagyok, hogy ha jó az idő és meleg a víz, leugrom, este meg vissza. Egyébként, ha elromlik az idő, vége a mókának. A víz pár óra alatt kihűl, sétálhatsz végig százszor a gagyisorokon. Valaki előbb írta, hogy minek a szállókon belüli fürdők, medencék. Szerencsétlen szemlélet, ami (ezek szerint) még mindig él. Részemről például hiányoznak a teljes (italfogyasztást is tartalmazó) ellátást biztosító ajánlatok, mint pl. a törököknél. Én nem akarok pénzzel a zsebemben vacsorázni, figyelve arra, hogy mikor és hogyan vágnak át. Azt szeretem, ha elfoglalom a szobámat, attól kezdve azt kapom, amire a szálló és én szerződtünk. Ne kelljen a parti nyugágyért, egy üdítőért, fagyiért külön fizetnem, pénztárcát hordoznom. Nyaralni akarok, amit itthon, a Balatonon nem kapok meg. És hát más sem kap meg, mennek is tovább. Vannak már jelek, de olyan áron, amiből Törökországban egy kényelmes hetet töltök, repülőjeggyel együtt. Tessék ellenőrizni.

mojoking77 2011.06.28. 22:20:53

28 evig PESTI 6 eve pedig BUDAI proli vagyok, megis egy elet alma valt valora, hogy aprilis ota BADACSONYI gyuttment is lehetek. Hogy ki a nyertes? Bali, igen szep volt. A Nagy Korallzatony? Szinten, bar Brisbaine-tol eszakra mar nem volt igazan biztonsagos vizbe menni. OK, ezek egy egy alkalommal meseszepek, de ott elni? Na nem. Jobb lesz nekem az otthoni kis haz, ahol, ha megerem, oreg koromra szilvapalinkat csinalhatok a falubelieknek.. :)

AzHofi 2011.06.28. 22:27:28

Gyerekek, én rügyfakadás előttől lombhullás utánig a Fődvári nyaralómban lakom, télre húzódom csak be Budaörsre, sok helyen voltam már életemben, de a Balaton az Balaton. Abból egy van csak. Tél végén már rezgek, hogy mikor jöhetek le :-)

ökörpöröly 2011.06.28. 22:42:15

@torró: Mindig visszamutogatni a múltra, az megy.:) Mi az az internacionalista vonulat? Nem igazán értem.
A helyesírásodból ítélve már 12 éves koromban összehasonlíthatatlanul többet tudtam Magyarország történelméről, mint te. Én tipikus konzervatív lennék, ha lehetne rá lehetőség ebben az országban. De sajnálatos módon a jobboldaliságot a Nagy-Románia Párt vezetésénél és tagságánál is ostobább, jellemtelenebb emberek sajátították ki, akik vagy maguk is nyakig részesei voltak az előző rendszernek, vagy pedig azoknak az utódai.
Én gyerekként is imádtam a történelmet, teljesen el voltam bűvölve tőle. Ronggyá olvastam a könyvtárban található könyveket, meg mellé a klasszikusaink tipikus nacionalista-romantikus könyveit, a teljesség igénye nélkül Herczeg Ferenc, Krúdy, Jókai stb.. Aztán szépen lassan, ahogy felnőttem, rájöttem, nem olyan szép minden. Sőt, egyáltalán nem örülök, hogy ilyen "nemzetbe" születtem. Ezerszer inkább lennék német, dán, norvég, skót, vagyis bármelyik európai kultúrnemzet szülötte. Igen, megundorodtam ettől az országtól. Kicsinyes, ostoba, önfelmentő, sunyi, alattomos, ostoba a magyarok többsége. Persze lehet összehazudozni sok ökörséget, melyek a dákoromán-elmélet szintjét se ütik meg, lehetünk mi is nagyok történelemhamisításban -ahogy sok más ország is-, de ettől még ez egy szemétdomb ország, ami olyan messze van Európától, mint Albánia legalja. Ennek pedig legfőbb oka maga "nemzet". Az értékrendjével, kulturáltságával, életfilozófiájával egyetemben. Közgazdaságtanilag is kimutatható, hogy egyértelműen a balkáni leszakadás vár ránk.
20 év alatt lehetett volna valamit tenni a Balatonért. Nem hiszem, hogy csak visszamutogatni kellene. A kommunizmust végigélték a régiós versenytársaink közül sokan. Nézd meg csak a közelben Csehországot, Szlovéniát vagy Horvátországot. Nekik sikerült eljutniuk valahova.
A külföldi utakról szólva. Érdekes, de én is, a családom és ismerőseim elég sokat utazunk külföldön. Nekünk valahogy nem voltak kellemetlen emlékeink. Én egyetlen egy alkalommal voltam elégedetlen a kajával külföldön, Görögországban.
Érdekes, minket kiszolgáltak eddig úgy nem egyszer, hogy bármikor megléphettünk volna, mégis a kihozott kör számláját a pincér berakta a hamutartó alá. Ahol végén kellett fizetni, ott se volt eddig baj. Persze a dologhoz hozzátartozik, hogy lehetőleg kerüljük azokat a helyeket, ahol a "tömegturizmusra" specializálódtak, inkább az autentikus éttermeket keressük meg.
Az árak meg mások, persze. De hát ezt az ember tudja. Aki utazgat, akinek van esze, az azért utánanéz ezeknek. Mondjuk a dán, skót, angol vagy akár szicíliai árakat ne hasonlítsuk össze a magyar árakkal. Én nem azért utazok, hogy olcsón egyek "zónapörköltet", hanem azért, hogy megismerjek más országokat, kultúrákat, ízeket. Ennek pedig néha ára van.

Kandabula 2011.06.28. 22:55:28

Az ég áldjon meg titeket! Mi itt dicsérhetjük a Balatont rogyásig, ha nem jönnek a vendégek, ha nincs komoly idegenforgalom, legfeljebb szép verseket lehet írni róla, de ebből nem élünk meg. Ausztria nemzeti jövedelmének 52 %-a képződik a turizmusból. Oka a kultúra, a szolgáltatások színvonala, az a puszta tény, ha elhagyod pl. Bécset, vagy Salzburgot nem esik a színvonal. Kapsz valami mást, de szintén szépet, érdekeset. Nem csak fogorvosokat...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.28. 23:06:47

@látogató_: "Rágódtam már rajta, hogy miért nem lehet megszabadulni a maffiáktól? Hogy a balatoni önkormányzatok, rendőrségek, adóellenőrök, köjálosok miért nem annyira lokálpatrióták, mint ennek a blognak az írója? Hiszen ők is ott élnek, gondolom ott is születtek. Nekik miért nem éri meg ez a csodahely, hogy maradéktalan büszkeséggel nézhessen rá bárki, aki magyar? "

Azért, mert ők is ebből élnek, így szemet hunynak. A Balcsin még mindig dúl a dzsentrizmus, a magyar virtus. Teljesen találó volt az a kifejezés, hogy egy bennfentes közeg.
Nekem Siófokról van tapasztalatom, (igen sok és széleskörű), az északi partról nem tudok nyilatkozni e téren, de az biztos, hogy az északi part izgalmasabb, szebb - egyetlen hibája, hogy onnan a tó felett átnézve, szemben csak a sík déli part látszik, meg egy csekélyke a Külső-Somogyi dombságból.

A tó maga egyébként gyönyörű - télen, mikor befagy és a parti fák ágairól a jégcsap a tó jege fölött szikrázik a verőfényben: felejtehetetlen élmény!

Meggyőződésem, hogy a Balaton és 20-30km-es környezete, Veszprém, Somogy és Zala megye csodás tájai sokkal több lehetőséget rejtenek magukban. Kis túlzással azt mondhatnám, hogy a tó helyes fejlesztése, marketingje a fél országot kihúzhatná a bajból, tízezreknek tudna adni éves szintű munkát.
De e helyett a nyári 3-4 hetes "szezon" alatti lehúzás és hiénák paradicsoma e tó. Sajnos még mindig, és ez lassan változik. Köszönhető ez a 70-es éveltől kezdődő hibás, nem átgondolt és zsákutcába vezető felfogásnak.

Imádom a Balcsit, de mindig szomorú vagyok mikor látom, hová is jutott gyermekkorom és ifjúságom boldogságának egyik főszereplője.

Köszönet a posztért!

Üdv és jó nayaralást!

Kandabula 2011.06.28. 23:07:21

@torró: megoldás? Itt nem csak a Balatonról van szó. Az most már olyan, amilyen. Abból kéne megélnünk. Is.

Kandabula 2011.06.28. 23:08:05

@torró: megoldás? Itt nem csak a Balatonról van szó. Az most már olyan, amilyen. Abból kéne megélnünk. Is.

ökörpöröly 2011.06.28. 23:24:15

@Kandabula: A túldicsérés tipikus magyar szokás. Aztán a sok barom csodálkozik, hogy ezt a világ nem veszi tudomásul. A magyar gasztronómia siralmas állapotban van - egy-két éttermet kivéve-, nincsenek igazán vonzó tájaink, nincsenek komoly történelmi emlékeink. Jobbára csak a Monarchia idején kiépült Budapestet tudjuk mutogatni.
De rossz a marketingünk is.
www.magyarhirlap.hu/gazdasag/csokkenhet_az_idegenforgalom_afaja.html

Érdemes elolvasni. Tény és való, hogy Magyarország nem különösebben szép ország, Kevés a kiemelkedő természeti és építészeti látványosság.
De más, nálunk még gyengébb természeti adottságú régiókban is sokkal komolyabb turizmus működik. Ebben pedig mi vagyunk a hibásak.
A hazudozás, lehúzás, álmodozás helyett tenni kellene valamit.

villamos alóli kacaj 2011.06.28. 23:24:55

Nincs az Adriánál jobb!
- Fürödnöm kell, mert fürödtem.
- Sehol a parton nincs egy árnyék.
- A seggem egész nap nyomja a kő.
- Tele van bunkó magyarokkal.

Ülök a Csisztafürdő medencéjében. Az egyik német odafordul a párjához:
- Milyen sok magyar van ma itt!
Ez is Balaton: Fonyód-Buzsák-csiszta. Több német ismeri mint magyar.
Meg a Keszthelyi kórház reumatológus főorvosa, aki Hévíz helyett ide jár.

alien 2011.06.28. 23:36:56

A Balaton és az időjárás szerintem örök téma, az apám vagy 40-45 évig én legalább 20 évig vitorláztam arra Boglárról Belker hajókkal, mindig az volt, hogy a szél szépen gyengén és változékonyan de mindig kitartóan onnan fújt ahova mentünk volna.
Amikor meg nem akkor meg nem fújt, vagy jött egy nagy vihar, de akkor is szép volt, az Öreg mindig azt mondta, hogy a Vén Kúrva
egyébként szép látvány amikor né má mi jön onnan szemből, hát a Kishamis a maga 100-110 évével

ökörpöröly 2011.06.28. 23:37:44

@Zébácsi: De ez a tó nem szép. A vize zavaros, mocskosnak tűnik. A környezete elmegy, de nem egy világra szóló durranás. Egy csomó szebb, természeti szempontból sokkal jobban megőrzött tó van Európában, összehasonlíthatatlanul több látnivalóval. Itt maximum annyit plusz van, hogy elég nagy a hajókázáshoz. De itt egy köpésre a tenger. :)
A másik probléma, hogy nálunk nincsenek nagyon történelmi látnivalók se. Se gyönyörű várak, se középkori városok, se római-görög emlékek, se igazán vonzó kulturális események se. Minek jöjjön ide egy turista? Ha várakat, középkori városkákat akar látni, akkor elmegy Angliába, Skóciába, Spanyolországba, Franciaországba, ha hegyeket akkor megint verve vagyunk, ha szép, természetileg megőrzött tavakat akar látni, ahol sportolhat, szórakozhat, úgy szintén. Ókori emlékek kilőve. Szurdokvölgyek, hegyi patakok kilőve. Kiváló konyha, kilőve. Ebben az országban nem nagyon semmi érdemleges, ami nincs sokkal magasabb szinten a környező országokban.

ökörpöröly 2011.06.28. 23:38:41

Ez a Balaton olyan, mint a "magyar narancs". Kicsit savanyú, kicsit csoffadt, de a miénk.:) Ettől még a világpiacon nem "kelendő".:)

ökörpöröly 2011.06.28. 23:46:23

@villamos alóli kacaj:
1. Adriához és környezetéhez képest a Balaton és környéke egy nagy nulla,
2. hülye vagy, ha nem találsz árnyékot -napernyő, pihenőhelyek, éttermek, kocsmák, erre a célra kialakított pihenőhelyek stb.-,
3. hülye vagy, ha nincs annyi eszed, hogy elmenj pár métert, ahol kellemes napozóhelyet találsz,
4. olyan helyre kell menni, ahol nincs magyar tömegturizmus

Mondjuk a gyógyvizekkel tényleg lehetne kezdeni valamit. De szerencsére én még nem vagyok rászorulva különösebben. :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.28. 23:59:17

@ökörpöröly:

Köszönöm válaszod!

Sok igazságot és jó dolgot írsz - hadd reagáljak saját szavaiddal:

"De más, nálunk még gyengébb természeti adottságú régiókban is sokkal komolyabb turizmus működik. Ebben pedig mi vagyunk a hibásak.
A hazudozás, lehúzás, álmodozás helyett tenni kellene valamit. "

Nagyon jól megfogalmaztad a lényeget. És igen, a Balaton szép, de van nála szebb-tisztább vízű, magasabb hegyekkel körülölelt, rendezetebb partú. Nincsenek rendben műtárgyai sem: elhanyagolt falvak akár a parttól 6-8 km-re, még az északi oldalon is, szocreál büfék, hotelek garmada.

Abból kellene főznünk, amink van, és szépen, szisztematikusan felépíteni a Pelso-konecpciót. Lenne ehhez muníció: vadászat, erdők, (valódi!) falusi turizmus, a már hazsnált termálfürdőink), borturizmus, egészsgéturizmus, akad azért egy-két vár, kúria, kastély, templom, apátság a tágabb környéken, stb...). Lenne mire építkezni.

Régóta mondom, rosszul sáfárkodunk értékeinkkel, mág azzal a kevéssel is, ami megmaradt. Egy ilyen kis országtól ez nagy pazarlás és óriási hiba, sőt, bűn.

think different 2011.06.29. 00:07:34

Én a Balaton mellett születtem, 25 évig éltem ott, dolgoztam szüleim szőlőjében a Badacsonyon, Szent György-hegyen, Csobáncon, adtuk ki ábrahámhegyi nyaralónkat külföldieknek, buliztam Keszthelytől Almádiig minden településen, sátraztam a Művészetek Völgyében, lovagoltam a Káli-medencében, öleltem Zánkán nyaraló orosz lányokat, fogtam süllőt a Szigligeti-öbölben, fürödtem kutyáimmal a salföldi tóban, terveztem pincéket és nyaralókat Edericstől Füredig, járva a világ több országában, imádva Bécset, Budapestet és új otthonomat, Londont, biztosan állíthatom, hogy a világ legszebb vidékét és tavát hagytam magam mögött.
Szívem szakad meg, mikor képeken láthatom csak a befagyott tavat, borozgató embereket, lassan sikló vitorlásokat vagy a naplementében cigaretta füstöt eregető horgászok sziluettjeit.

Szerintem soha, senki nem fogja ezt megérteni, aki nem balatoni gyerek, mert nekünk ez egy külön ország volt, egy mesebirodalom, nem csak egy táj.

csincsilla72 2011.06.29. 00:10:23

Ökörpöröly, hadd védjem meg a Balatont:-)
Igazad van, Európában vannak sokkal szebb tavak is, rengeteg látnivalóval, programmal. De ezek a tavak egyvalamit azért nem tudnak: fürdésre nem igazán alkalmasak. Mi nagy tópártiak vagyunk, a tenger kevésbé vonz, végigjártuk Európa sok nagy tavát. A Balcsi tipikus fürdőtó. A vize sekély, meleg, finom homok az aljzata, a vize tiszta és biztonságos. Annyira biztosan, mint mondjuk az olasz Adria vagy a görög vizek. És édesvíz, nem csípi a zemberek szemét. Füves strandon fekhetsz, és a déli partól szép az északi rész látványa:-) Veszélyes állatok sem élnek benne.
Rengeteget kellene beletolni, fejleszteni. Megérné. Ide az emberek fürdeni jönnek elsősorban, de kellenek színvonalas szállások és programok a rossz idő esetére. De butaság leírni, lenullázni. Akik az édesvizet szeretik, azok elismerik a Balatont is, bár az is tény, hogy a (relatíve) olcsósága is közrejátszott abban, hogy sokan ideszoktak.
Nem mindenki a tengert preferálja. Főleg, ha a tengernél már sokat járt, megfizethető a számára, ezért nem is különösebben jelent már vonzerőt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.29. 00:15:38

@Kandabula:
'Ausztria nemzeti jövedelmének 52 %-a képződik a turizmusból.'

Ez egészen abszurd számnak tűnt, és tényleg: a valóság ennek pont a tizede, 5,4%.
www.statistik.at/web_en/statistics/tourism/tourism_satellite_accounts/value_added/index.html

veresspal 2011.06.29. 00:18:00

Gyerekkoromban nagyon szerttem a Balatonra járni nyaralni - igaz, külföldre akkor egyáltalán nem lehetett (vasfüggöny...).

Kamszként: kifejezetten ciki és halálunalmas volt. Bárhová máshová szívesebben mentnünk.

Most kisgyerekekkel megint ideális. Egész nyárra, legalább 2 hónapra leköltözünk a csodás északi partra. Nekünk sokkal jobb, mint a horvát tengerpart - egy óra út Budapestről (francnak hiányzik a rémes, hatórás autózás a közveszélyes tirpákokkal tele utakon), bármikor fel lehet ugrani, nem igényel szervezést az orvos, olcsó, az édesvizet és a homokos strandod a gyerekek imádják, minden héten jönnek hozzánk vendégségbe a barátaink (legalább a hétvégére). Igaz, az idő nem mindig jó, de mivel két hónapot vagyunk lent, nem is baj, legalább tudunk kirándulni, biciklizni stb., nem akarunk folyamatosan strandolni.

Nekem tökéletes.

ökörpöröly 2011.06.29. 00:21:15

@Zébácsi: Kellene... Itt van például egy köpésre Szlovéniában Bohinj és Bled. Két egymáshoz közel fekvő tó. A Bohinj-tó meg van őrizve, a partjait nem túrták fel, nem tették tönkre. Kínál egy csomó lehetőséget. Túrázási lehetőség -hegymászás -Triglav stb.-, "hegyi séta", szurdokvölgy megtekintése, sima erdei séta-, biciklizés, siklóernyőzés, rafting, lovaglás, kajakozás, csónakázás, fürdés. Egyetlen egy eldobott szemetet, csikket nem láttam. Bled-tó inkább a nyugalmat keresőknek való. Habsburg várrom, a szigeten lévő apátság, sétálóutak, "gondolák", rengeteg szobor, villák, éttermek stb.. Annyira látszik, hogy tőlünk évezredekre járnak. Pedig ez két aránylag kis tó, de mégis. Persze összehasonlíthatatlanul szebb helyen van, mint a Balaton. De látszik, hogy másként állnak a dolgokhoz.
A Balatonnál egy dolog lehet nyerő, magas színvonalú tömegturizmus. Ide nem fog jönni a nemzetközi elit, ahhoz teljesen jelentéktelen hely. Kellene egy pár magasabb minőségű és sok jó ár/értékarányú szolgáltatást nyújtó hely. De még ehhez sincs eszük.

ökörpöröly 2011.06.29. 00:24:50

@veresspal: Mindent lehet szeretni, amihez kellemes emlék köt vagy amit kellemes emlékként élsz meg. :)
Még egy egyszerű horgásztavi bungaló is nyújthat feledhetetlen örömöket.
Ez teljesen természetes dolog.
Viszont "turisztikai tekintetben" eltér a véleményünk.

ökörpöröly 2011.06.29. 00:34:19

@csincsilla72: Őszintén szólva engem se érdekel a tengeri a fürdőzés, sajnálnám rá az időt.:) Sokkal jobban érdekelnek a tájak, épületek, a hangulatok.
Viszont itt turisztikai szempontból érdekes a kérdés. :)
Sőt, tömegturisztikai szempontból. Nem tudom, nekem a vize undorítónak tűnik. Mintha valami lúgos trutyi lenne. Szocreálnak és igénytelennek tűnik a környezete -sok helyen-. Nem sokban különbözik egy valamire való halas tótól. Ez nem egy nagy vonzerő, szerintem.

_Toto_ 2011.06.29. 00:40:08

Én is, és még sokan úgy vagyunk vele, hogy a tömegturizmus részeként a magyar vendéglátás részéről olyan és akkora pofonokat és mély ütést kaptunk 10-15 éve a Balatonon, hogy többet nem tűzzük ki célul a nyárra, ez az élmény nálam legalábbis nagyon mélyen rögzült.

Olvasom, hallom, rövidebb látogatások alkalmával tapasztalom hogy sokat változott a helyzet az utóbbi években, és már nem éri meg jobban "Görögbe" vagy "Horvátba" menni nyaralni, mint ez igaz volt mondjuk 5-10 évvel ezelőtt.
Mégis, valahogy lehetnek még így elég sokan ezzel a sokkal, amit az egy nyáron meggazdagodni vágyók okoztak a gengszterváltás környékén. A fiatalabb 20-as kollégáimon látom, hogy ők ezt nem élték meg, és ők csapatostól járnak le nyaralni, bulizni a Balaton mellé, a 30-as korosztálynál viszont már sokakban averziót, vagy sznob nyilatkozatokat válthat ki a Balaton. (Nekik nyilván nincsen saját hajójuk Füreden a kikötőben. :))) )
Bunkó pestiként egyszerűen fogalmazva: egy darab elkúrt nyár elég volt az életemben, többnek esélyt sem adok, nincs végtelen számosságú több hetes nyaralás hátra.

Egyébként laknak ismerőseim a tó mellett, hozzájuk többször járok év közben, és valóban sokkal barátságosabb arcát mutatja a Balaton vidéke, amikor nincs teletömve "köcsögpestiekkel", és nem kell Füreden lépésben araszolni a dugóban. Erre viszont bátorítani tudok mindenkit, érdemes 1-2 napra szezonon kívül látogatni a Balaton környékére. Sőt, talán akkor igazán érdemes!

csincsilla72 2011.06.29. 00:44:31

Hát, tudod, kinek a pap, kinek a paplan:-)
A Balaton vizét nem mondanám undorítónak. B.berénynél, ahova mi járunk, biztosan nem ilyen. Szoktál benne fürdeni? Persze, barnás a színe, a homok miatt. Csakúgy, mint az olasz vagy a spanyol tengerparton. És egyáltalán nem büdös. Lúgosnak sem mondanám, a tó ökológiai szempontból rendben van már évek óta (biológus vagyok, tényszerű adatok birtokában:-). Homokos aljzatú, könnyen felkavaródó vizű tó, nagyon selymes, bársonyos vízzel. Az igénytelen környezet más tészta, ott tényleg lenne mit tenni. Ebben nincs vita.

2011.06.29. 00:46:49

Igaz nem vagyok terézvárosi, sokkal inkább angyalföldi, de imádom a Balatont. Gyerekkorom óta.
Sokan mondják szocreál, meg lepukkant. Én pont azt szeretem benne, hogy ebben a tetves, változó, egyre romló, hitvány világban, évről évre ugyanazt a kedves, szerethető képet adja vissza, mint kölyökkoromban. Ha a idegesítő gépzene helyett mondjuk Dolly Roll szólna a strandon, még azt is mondanám: igazi retró. Engem speciel kurvára nem érdekel a szocreál feeling, 1 hétre nem mindegy, milyen lukban alszik az ember?

Sajnos a magyarok mindig is ostoba sznobok voltak, azok is maradnak, mig a világ világ. Főleg a mai 40-es évei közepét-végét taposó un. "vállalkozói" réteg, aki eddig büszkén baszta (bassza) át úton-útfélen honfitársait, adót soha egy petákot sem fizetett, de jól megfogalmazott igényei, elvárásai, és kritikái vannak a világgal szemben. Számára a balaton=Disneyland, ahol kényszeresen jól kell érezned magad, mint a kötelező szilveszteri bulin. Számára a nyaralás=szolgáltatások igénybevétele, pénzköltési lehetőség, habzsidőzsi, persze azzal az idejétmúlt teóriával, hogy aprópénzért full extrás seggnyalás jár, a lakosztály királyi legyen 3000 forint/kopf-ért, a pincér csak az ő kivánságait teljesítse. Ezeknek a nyaralás, MÉG VÉLETLENÜL SEM a pihenésről, kikapcsolódásról szól. Csak sima puccparádé. Öntudatosan hangoztatja: "Fizettem, elvárom hogy szolgáltassanak". Ezért nem tudják ezek jól érezni magukat Balatonon. Meg különben is, belföldön nyaralni, abban nincsen semmi olyan, amit meg lehetne osztani a barátokkal barátnőkkel. Lejárt lemez. Bezzeg horvátország. Tenger, yachtok, gazdagság. Az igen.

Egy biztos, én jövő hó végén Zamárdiban fogom áztatni a seggem a jó öreg balcsiban, szétfokhagymázott zsíros lángost fogok enni a parton a párommal, és szarok a világra. Számomra ez jelenti a kikapcsolódást, a nyaralást. A horvátországba nyaralóknak kivánok balesetmentes 1200km odavissza zötykölődést, hűtőtáskányi rántotthúst, soksok órányi videófelvételt minden családtaggal dokumentálva, háttérben a tengerrel, hogy bizonyíthassátok: Igen valóban ott voltatok. Ez a legfontosabb...

ökörpöröly 2011.06.29. 01:02:29

@Jankove: Most pont az igényeidről és az értékrendedről alakítottál ki igen szép képet. Neked a nyaralás, utazás kimerül abban, hogy áztatod a szaros segged, iszod a híg sört, belevizelsz a vízbe, s fokhagymás leheleteddel elhajtod a szúnyogokat.
Továbbá jó tirpák átlagmagyar színvonaladnak megfelelően kifejted, hogy másnak a külföldi nyaralás nem más, mint felvágás.
Mondhatnám olyan prosztó lumpenproli vagy, akinek az étkezés kimerül abban, hogy kellő mennyiségű zsírt, szénhidrátot vigyen be a belébe, hogy fel tudjon caplatni a lépcsőn.:)
Igen, neked való a Balaton.:)
El tudod képzelni, hogy valakit a táj, a látvány érdekeljen? El tudod képzelni, hogy valakinek élvezetet okoz, hogy római, görög vagy középkori emlékek közt jár? El tudod képzelni, hogy valakit érdekeljen az építészet? El tudod képzelni, hogy valaki érezni akarja más helyek lüktetését? El tudod képzelni, hogy másnak örömet okozhat az, hogy egy 500 éves ódon kocsmában gurít le egy sört? El tudod képzelni, hogy valakit érdekel a primer ösztönök kielégítésén kívül más is? El tudod képzelni, hogy valaki szereti kipróbálni a helyi ételeket, italokat? El tudod képzelni, hogy valaki élvezetet találjon a gasztronómiában, s nem csak azért zabál, hogy bevigyen x mennyiségű kalóriát? El tudod képzelni, hogy valakit érdekel a történelem? El tudod képzelni, hogy valakinek örömet okoz, ha mondjuk láthat régi emlékeket, festményeket, szobrokat? Ugye nem. Te tipikus magyar bunkó vagy, a fajtád süllyesztette le az országot ide, s fajtád akadályozza meg, hoyg valaha is a kultúrnemzetek közé tartozhassunk.

ökörpöröly 2011.06.29. 01:04:07

Jó pihenést mindenkinek! :)

csincsilla72 2011.06.29. 01:11:19

@ökörpöröly: Az ember sokféleképpen tud kikapcsolódni. Ha nagyon fáradtak és kimerültek vagyunk, akkor bizony nagyon jó érzés elbújni pár napra a Balaton hátsó kis csücskében, feküdni az árnyékban egy jó könyvvel, este pedig egy pohár borral kitelepedni és hallgatni a vizet. Vagy elbújni egy kis hegyi faluban és egy réten, a randa kis kockás plédünkön fekve olvasni.:-) Ez más, mint amikor új kultúrát fedezel fel. Azt nem lehet fáradtan, kimerülten csinálni, pláne nem egy negyven fokos mediterrán országban. Arra rá kell hangolódni. Másként tölt fel.

emárton 2011.06.29. 01:23:19

@ökörpöröly: Lehetnének a Balaton környékén is látnivalók, ha nem bódékat építenének feszt. A lányom régész, úgyhogy van egy kis rálátásom. Az a helyzet, hogy pl. Franciaországban, Németországban, Angliában, stb. minden alu kiásatja a romokat, mert tudják, hogy azzal látogatókat vonzanak. Nálunk szarnak bele. Azt hiszik, elég a tó. Más: Tök értelmetlen amúgyaz egész, nyilván az ember érzelmei döntenek. Én a Dunakanyarban, a Szentendrei szigeten töltöttem a gyerekkoromat, és szerintem annak a tájnak/helynek/víznek a Balaton a nyomába se ér. Uff.

2011.06.29. 02:20:08

@ökörpöröly: Köszönöm szépen a kimerítő, kéretlen jellemzésemet, sajnos nem vagy jó emberismerő, totálisan mellétrafáltál. Az én „fajtám” aztán biztosan nem süllyesztette az országot, mivelhogy belőlem aránylag elég kevés van. Azon ritka típus közé tartozom, akinek szó szerint fáj, amikor gyalázzák ezt a szerencsétlen országot, és semmi sem tud jobban kiborítani, amikor épp egy „honfitársam” teszi ezt. A magyar bunkó, inkább ott kezdődik, ahol Te vagy: „Prosztó. Lumpenproli” szavakból kiderül, te lennél a magyar felvilágosult értelmiség. Örülök hogy találkoztunk. Bár már volt szerencsém hozzád, máshol, máskor, de mindig kiderült, valami senkiből felkapaszkodott, önérzetes középosztálybelivel van dolgom, aki karrierje során felfelé nyalt, lefelé taposott, és folyamtosan rettegett attól, nehogy kiderüljön, csak egy alkalmatlan szarházi. Már megengedheted, hogy abba a rétegbe sorold magad, ahol a mérce a bejárt külföldi országok száma, ahol számít az etikett, a modorosság, a kultúra, de el kell keserítselek, nem ettől leszel művelt, még kevésbé kultúrált. Külföldi festmények, szobrok, gasztronómia? Furán hangzik attól, aki azt sem tudja, melyik út vezet a lakhelyével szomszédos megyeszékhelyre. Szerintem ne mérjük össze a kúltúrális felkészültségünket, látatlanban is gyanítom, nem állunk egy szinten. Az én javamra. Mellétrafáltál abban is, hogy egy kalap alá véve fikázok mindenkit, aki külföldre megy nyaralni. Kötözködés helyett, inkább próbáld újraolvasni, és értelmezni a szöveget. Ha nem megy, akkor röviden és tömören, csak neked: Indulatos hozzászólásom a sznoboknak szólt, akik a Balatont hangosan szapulva, inkább horvátba utaznak –hogy a szavaiddal éljek- „művelődni”. Te meg magadra vetted. Semmi bajom azokkal, akik azért mennek valahová mert kiváncsiak. Pl; -bár biztosan prolis beütés-, nekem egy afrikai szafari az álmom. Műveltebb ugyan nem lennék tőle, de legalább nem követném kényszeresen a trendet, és jól szórakoznék.

2011.06.29. 02:47:05

@ökörpöröly: „nálunk nincsenek nagyon történelmi látnivalók” „Se gyönyörű várak” ”Szurdokvölgyek, hegyi patakok kilőve” „Kiváló konyha, kilőve”. „Ebben az országban nem nagyon semmi érdemleges”

Ha nem az utazási irodák brossúráit böngésznéd, és körülnéznél egy kicsit abban az országban ahol élsz, akkor rájönnél mekkora generális faszságot írtál.
Én éppen ezen a hétvégén látogattam meg egy híres várromot, (de a környéken még volt vagy három másik) és kirándultam a zempléni tájvédelmi körzetben, ahol tömegével vannak hegyi patakok. Persze ha a Niagara vízesést keresed, azt valóban nem itt fogod megtalálni. A magyar konyha világhírű. Az országban pedig számtalan olyan dolog van, ami csodálatos, persze nem egy olyan műveltségre kiéhezett állampolgárnak, mint amilyen te vagy. Szégyen gyalázat, amit írtál. Meg az is, hogy ezt pironkodás nélkül teszed.

bazd meg 2011.06.29. 04:03:24

Jankove, nem akarok sokat hozzafuzni, de teljessen igaza van okorporolynek;^) Pl ilyen baromsagok mint amit irtal, hogy a magyar konyha vilaghiru????? Baszki regen rohogtem ennyit. Mire gondoltal a pacalra vagy a zsiroskenyerre??????

ivcsek · http://abalaton.hu 2011.06.29. 06:55:34

@emárton: ""Angliában, stb. minden alu kiásatja a romokat, mert tudják, hogy azzal látogatókat vonzanak. Nálunk szarnak bele. Azt hiszik, elég a tó"..."
Ebben sok igazság van, és olyan megalázó,,,, Lehet, hogy a falubelieknek az csak egy rom, kőhalmaz, vagy csak egy hegy, csak egy lik, vagy lápos. De amíg a helyhatóság, a helyi vállalkozó, fel nem ismeri az e csodákban felkínálkozó lehetőséget, addig ez nem fog változni... De nekik viszont, ha odafigyelnek, áldoznak rá hozhat a konyhára, nem is keveset!

Az állam és (mondjuk a műemléki felügyelőség) letolja, mert nincs rá kerete, és ha így megy tovább nem is lesz, pedig ebből bizony lehetne, igaz hosszútávon. De ehhez kéne egy hibátlan bicikliút is, hogy mást ne mondjak...

Persze vannak kitartó, rátartó emberek és közösségek, melyek pl kapitányságokba tömörültek: meg is van az eredménye, Szigliget, Sümeg, ujjában Csobánc a vár nélkül elképzelhetetlen, de van is hozzá civil kurázsi és kétkezi munka rendesen:)

fatia-negra 2011.06.29. 07:07:44

@lacas65: nincs 5-6 óra. 3 óra Krk

Labancz 2011.06.29. 07:11:23

Tök jó hely a Balaton! Aki nem allergiás semmire (pl. parlagfű) és olyan rinocéroszbőre van, ami ellenáll a szúnyogok ezreinek, az ne is menjen máshová!
Nagyobb lehúzást mint a Balaton, még kitalálni sem lehetne. Zéró befektetés, maximum haszon. Egyenlángos, egyenheck, nesze, zabálhatsz. (Kis tücsökből pedig sajnos csak egy van.)

fatia-negra 2011.06.29. 07:12:16

@ökörpöröly: híres lettél megposztoltak...

amugy egyetértek veled...

pocsolya. semmi extra. sík terepen zavaros vizű tó. még itthon is vannak szebb tájak ennél...

a családosoknak jó, kis pocsolya-nagy lehúzás...

a leggusztustalanabb a lehúzós étteremek és parkolások stb....

gondos emberek tesznek róla hogy az idetévedt (annak elllenére hogy semmi sincs) túristák-külföldiek soha többet ne jöjjenek vissza...

Labancz 2011.06.29. 07:13:43

@Jankove: "A magyar konyha világhírű."
Ja, Magyarországon. Máshol nem.

fatia-negra 2011.06.29. 07:13:53

@Jankove: hát ja... aki akkor volt fiatal az szereti a szocreál lepukkantat... csak erre nem lehet jövőt építeni...

fatia-negra 2011.06.29. 07:15:15

@bazd meg: nevetséges... ilyen rózsaszín felhőket kergetnek egyesek... ezér tartunk itt...

kár hogy csak mi tudjuk hogy világhírű... ez biztos valami titkos projekt...

ViTa1948 2011.06.29. 07:18:59

En bevallottan elfogult vagyok. Benosultem egy eszaki parti nyaraloba 35 evvel ezelott. Azota minden nyaron talalunk idot az ottartozkodasra. Kozben persze bejartuk a vilagot, furodtunk sok tengerben Balitol Miamiig, Kenyatol a Foldkozi tenger szamos helyeig. Mondhatom sok mindent lattam, de a Balaton maradt a stabil szerelem. Minden alkalommal, ha Nagyvazsony felol megyunk a Balaton felol es eloszor felcsillan a dombok kozott a viz, elerzekenyulunk. Visszafele a szolohegyek kozott kanyarogva is igazan csodalatos.
Nagyon sokat valtozott kozben a kornyek. A faluk joresze ujjaepult, es hagyomanyos stilusban . Ne beszeljen "nincs mit csinalni, ha borus az ido", ha meg nem latta Hevizet, Keszhelyt, a Hegyestui geologiai bemutatohelyet, a tapolcai tavasbarlangot, Tihanynak a kevesse latogatott reszeit, Balatonfureden a Tagore setany feletti ujraepult varosreszt, vagy Veszpremet a kiralynok 1000 eves emlekekkel biro varosat. Majd minden kozsegben van valamilyen 2-3 hetes fesztival musorokkal. Ne felejtkezzunk el a lassan 20 eves nyari programrol a 3-5 faluban zajlo sokadalomrol, a Muveszetek volgyerol. Eletemben eloszor lovaspolot is Szentbekallan, a Balatonfelvideken lattam. (Kulonben nagyon erdekes volt!) Mondhatjatok, hogy cck 100 kilometres tavon vannak ezek az esemenyek. De mennyit utaztok Horvatorszagban (es Szloveniaban), ha latni akarjatok a Plitvicei tavakat, a Pulai anfiteatrumot, vagy a Postolja barlangot a mellette levo lovagvarral, vagy az Iszriai oreg varosokakat, vagy Krk szigeti latnivalokat (Dubrovnikrol nem is beszelve).
Sajnos egy dologban a "fikazoknak" igazuk van: nagyon rossz a tajekoztatas. Vadaszni kell az esemenyekre, sokszor veletlenszeruen bukkan ra az ember egy-egy esemeny plakatjara. Etterem ugyben viszont nincs teljesen igazuk, nagyon sok jo etteremben jartam, csodalatos eldugott pincek vannak kivalo etelekkel, ketsegtelen, hogy ertek csalodasok is, de kulfoldon sem minden etterem Michlen csillagos, ott is bele lehet betegedni a "friss es tiszta" etelbe.
Az arak: felhaborodtal az 500 Ft-s langoson, de Horvatorszagban nem valoszinu, hog megkapod 2 EUR-ert. Az italokrol nem is beszelve. Persze Horvatorszagban, a boltbol, a buffesorrol olcsobban tudnal enni, mint a Balatonnal egy jo masodosztalyu helyen, de ez tipikusan az alma es a szilvalekvar osszehasonlitasa. Kulfoldon ket tipikus hozzaallas van. Az egyik sokkal igenytelenebb mint otthon, es buszken meseli, hogy milyen olcson meguszta (ez a tipikus nemet megkozelites) a masik ritkabban nezi meg az etlap masik oldalat, elfogadja, hogy nyaral, egyszer el, es jol akarja erezni magat.
Visszaterve az eredeti temahoz. A Balaton legalabb olyan "sokcsillagos" latnivalo mint a tobbi emlegetett hely, csak az fikazza le, aki egyszer-egyszer lemegy furodni, es akkor eppen esik az eso, es lusta, hogy egyeb latnivalokat keressen -radasul a langos is zsiros (mert a langos az mar csak ilyen)

fatia-negra 2011.06.29. 07:20:15

@Jankove: az alulértékelés is gond... de helyén kell kezelni. vagyis túlzásokba se kell esni....

fülesboci 2011.06.29. 07:23:43

@ökörpöröly: @Jankove: nem néz körül. kétszer volt az utóbbi 10 évben, akkor is legénybucsun.
levitte a szesz meg a farka/ha igaz/
sztem neki tök mindegy, hol rohangál, hangulatát meghatározza az a nyomorult világképe, amit-ha alaszkára is megy- visz magával.

fülesboci 2011.06.29. 07:27:20

@ViTa1948: érdekes dolog ez. kifizetnek egy szar olasz nyaralásért többszázezret, amit ha itthon költene el talán az ő szintjén is jól érezné magét látnivalótól függetlenül. de itthon spórol, lángosozik. egészségére.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 07:55:33

Csak el kell menni Badacsonyba és felnézni a hegyre. Aztán fel kell menni rá és lenézni a Balatonra. Közben inni egy jó bort, aki mindezek után nem szerelmes a Balatonba az komplett idióta!

fatia-negra 2011.06.29. 08:00:31

@anyahajókabinajtóhajtogató: csak az kérdés hogy amíg pl Tihanyba felsétálsz holhagyod a kocsid... a pusztán mindenhol lezárva, kitáblázva, a haverok meg parkolódíjat szednek a semmiért...

engem a téma nem érint mert bicajjal megyek át arra például... de látom. eszméletlen gusztustalan....

nagyon egyszerű a probléma

DÍJAT és PÉNZT CSAK SZOLGÁLTATÁSÉRT lehet szedni...

midnen más kisérlet az ZSAROLÁS vagy CSALÁS... mellesleg bűnszervezetben...

értsétek már meg. NEM JÖN VISSZA SENKI... (csak azért az élményért hogy a semmiért díjat fizessen...)
na ez HUNGARIKUM, lassan VILÁGHÍRŰ...

Csülök 2011.06.29. 08:03:29

@fatia-negra:
Életedben nem jártál még a szigligeti Rókarántón, vagy a zamárdi löszfalon, vagy a Badacsony tetején, sosem néztél le a fonyódi hegyről, sosem láttad még, mikor a Balaton legalább öt színben játszik! Nem gyalogoltál át Révfülöpről Badacsonyba! Nem láttad ősszel, télen a Tavat. Sosem vitorláztál a tó közepén Tihany és Zánka között. Egyszer nézz körül a Rókarántóról, vagy nézd meg, próbáld ki amiket leírtam és nem írsz többé ilyen csacskaságokat....

fatia-negra 2011.06.29. 08:09:35

@Csülök: a poszt az nem szenilis ottlakó érzelmeiről szól....

hanem turizmusról kesereg... győzd meg a túristákat hogy Balatonnál nézzenek naplementét, ne otthon és máshol....

én hiszek neked hogy te jól érzed magad...

azt hogy én hol járok a balatonnál azt nem részletezném...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.29. 08:22:21

@fatia-negra:
Melyik üdülőövezetben parkolsz ingyen a főszezonban? Rovinjban? A Côte d'Azurön? :]

bájgúnár 2011.06.29. 08:36:17

@anyahajókabinajtóhajtogató:
barátom!
Horvátokhoz többek közt azért is megyek nyaralni mert ott vacsora után megihatok nyugodtan egy sört vagy egypohár bort.Nem zéró tolarencia uralkodik náluk .ennek ellenére kevesebb a baleset náluk mint nálunk!Minek menjek fel badacsonyba ha nemihatok meg egy pohár bort?Nagykorunak kellene már nézni a polgárokat.Bizony ezis befolyásolja a vendéglátás forgalmát.

fatia-negra 2011.06.29. 08:37:03

@TuRuL_2k2: a lepattant komkikötőben van ingyenes... sőt. a történelmi belvárosok mellett is szokott lenni...

de nem az ingyenesség a kérdés. hanem a díj-szolgáltatás arány...

sőt. az érzet, hogy ne csak lehúzást érzékeljen a túrista... ki nem írt éttermi árak stb...

külföldön nem állandó "gyanakodással" kell mozogni.... bizalom és tisztesség van...

itthon a tisztességtelen üzleti magatartás általános. a tisztességes a ritkább

bájgúnár 2011.06.29. 08:41:11

@ViTa1948:
"Az arak: felhaborodtal az 500 Ft-s langoson, de Horvatorszagban nem valoszinu, hog megkapod 2 EUR-ert. "
Hülye aki lángost akar enni horvát tengerparton.
Amúgy emlegetik hogy magyar próbált már lángos és hurka-kolbászsütőre engedélytkérni.Elhajtották!szerintem jól tették!

prolee 2011.06.29. 08:44:36

A Balaton gyönyörű, a táj gyönyörű, a medence klímája csodálatos.
Félelmetes benne, hogy a maffia tartja kezében a vendéglátást, nyilván azért rossz a minőség és nincs fejlődés a pofátlan vágások ellenére sem, mert a hasznot lefölözi a maffia, azt nem lehet visszaforgatni.
A fapados strandon negyven fokban nincs gyümölcs és saláta, csak brassói, sült kolbász, ujjnyi vastag panírba öltöztetett hekk, fasírozott és rántott hús.
Szabad strandot, kertmozit nem találtam, tényleg mindenhonnan elhajtanak, most már majd dohányozni sem lehet (nem dohányzom egyébként).
Kár, hogy ilyen ez a szép hely.

fatia-negra 2011.06.29. 08:45:05

@bájgúnár: hát igen... a lángos bódék inkéább a kultúrálatlan vonalat erősítik... bár van pár szenilis retro érzelmű magyar aki direkt szereti a cocreál lepusztultságot

ViTa1948 2011.06.29. 08:45:23

@Csülök:
Kossz az otletet, Szigligetet iden beveszem a latogatando helyek koze, 5-6 eve voltam ott utoljara.

ViTa1948 2011.06.29. 08:49:13

@bájgúnár: A zsirban azott hal mennyiben jobb a langosnal, vagy mit eszel a Horvatorszagi buffeben?
Nem a langoson van a lenyeg, hanem azon, hogy valami olcso ennivalo. (kulonben ettem mar langost Ausztriaban es legy eros Horvatorszagban is) A zsirban sult kolbasz vagy a fasirozott (amit Horvatorszagban pleskovuicsanak vagy csevabcsicsanak beceznek) menniben jobb?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.06.29. 08:57:49

BALATONI PÁTERNOSZTER

Öreg halász megy a vízen,
S partról nézik nyolcszáztízen.
Halkan azt ismételgeti:
„Méghogy csak a názáreti!”

Hullám jön, ő térdig merül,
S bömbölni kezd kisemberül:
„Jaj, süllyedek! Jézus, segíts!”
Címzett lenéz: „E kép se giccs!”

Víz alatt már hősünk fele,
S tovább süllyed még lefele:
„Megfulladni nem akarok!!!”
S nem látszanak már, csak karok...

Az Úr így szól: „Gyáva e nyúl!”
S azúr égből tóba lenyúl:
„Páternoszter? Vízi ima?
Hányszor húzzalak még ki ma?!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/05/paternoszter.html
:)

ViTa1948 2011.06.29. 08:58:25

@prolee:
Ez a maffia szoveg allandoan visszater, meg a szabad strand is. Ha jol emlekszem tavaly 400 forint korul volt a napi belepo Zankan. Ezert kaptal egy rendezett strandot, illemhellyet zuhanyozokkal,sok nem elsoosztalyu, de elviselheto aru es minosegu buffet, egy jol mukodo infrastrukturat. Masfel uveg sor araert. Egyedul erre sajnalod a penzt, de veszel millio egyeb dolgot fagylattol alkoholig, etelt kipukkadasig stb.
A maffia -ha jol mukodik, es biztositja a magas szinvonalat- engem nem igazan zavar. Ketsegtelen, hogy nem vagyok diszkoba jaro, de nem is vettem meg eszre, hogy maffia lenne.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.06.29. 09:00:21

MEGHEKKENTŐ MESE

Magyar tenger HEKK-TO Port-ján
Huny a digitális vekker,
Ám ötkor, mint bősz toportyán
Felbőg s ébred minden hekker.

Sietnek, mert sajnos hekk a
Balatonban ritkán terem.
Úticéljuk hekki Mekka:
Béfüredi kondi-terem,

Hol gyúr zsebre dealer Ali,
Halászhálózati al-kán,
Oszt-foszt s indul hali-rally
Fabódékhoz a'la Balkán.

Markába röhög a keszeg
(Bár nincs neki), és nem bús a
Ponty sem, hogy a nép mást eszeg-
-et, mert annak jobb a húsa.

Sörző tömeg déltájt megker-
-gül és halért soráll a bál,
S Akhim Adjar osztrák hacker
Hungaricum hekket zabál.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2009/12/meghekkento-mese.html
:)

durcás 2011.06.29. 09:04:08

@torró: ökörpöröly nem magyar. osztrák-burgenlandi vér csorog ereiben. Nézd meg a mai fejlesztéseket. Zamárdi, Siófok, Füred, Hévíz. Beton, wellnes, por, PVC suvenir árusok és ugyanazok a törülközők, kiszuperált HM szarok, fürdőlepedők...... a fene tudja, mi lesz ennek a vége. Talán Albena.

kewcheg 2011.06.29. 09:04:41

Szeretjük a Balatont nagyon, de most már szinte évente jelentkező probléma- amiről senki nem tehet - hogy úgy kell kisakkozni a szabadság alatt azt a pár napot, amikor jó idő van meg elég meleg a tó vize.Tavaly is ez volt, négy olyan nap volt a szabadságom alatt, amikor elég jó volt a konstelláció, nagy nehezen tudtunk helyet kapni a füredi kemping egyik házában.Ebben az évben megint gáz, egész júli. mehet a levesbe az előrejelzések szerint, pont a 11.-i héten mennénk, akkor még viharok is lesznek,Két kisgyerekkel meg a Balcsin- ha hideg a víz - mit tudsz csinálni? :((

bájgúnár 2011.06.29. 09:15:20

@ViTa1948:
Ha olcsót és jót akarzs enni akkor egyél pizzát vagy tésztaféléket.Olasz hagyományok alapján készítik és jók.Amúgy hol ettél zsírban ázott halat?Mert a balcsin ott aztkaphatsz.Horvátoknál énmég szar kaját nemkaptam.De nemkell itt győzködni egymást.Kinek a balaton kinek a tenger.Hál istennek választhat az ember.Viszont jómagam azokkal értek egyet akik aztmondják a pénzükért kapni is akarnak valamit.Qurvára szar lenne most gyerekimmel a balatonon nyaralni ebben az időben.Mivel számukra a fűrdés az élmény.Nos többek közt az ilyen többhetes szar időnek nemvagy kitéve a tengerparton.A legtöbb ember meg évente egyszer tud menni nyaralni.

balazst 2011.06.29. 09:21:13

Nyilván sokan vannak (itt is), akik az elmúlt gyerekkor utáni nosztalgiából, meg helyiként imádják a Balatont, de sokan vagyunk, akiknek semmit nem jelent. És ez nem sznobizmus, egyszerűen semmi extra nincs benne, csak egy nagy vízfelület, jelentéktelen településekkel.

Én azon szerencsések(?) közé tartozom, akiknek van nyaralójuk Almádiban. Évente jó ha kétszer lemegyünk, akkor is csak azért mert "muszáj", ne álljon ott üresen és alig várom, hogy hazajöhessek.

Mert ugye mit lehet ott csinálni pluszban, amit itthon nem tudnék? Semmit, max. nagy vízben fürödni, ha olyan az idő. Fű itthon is van, sokkal szebb, mint egy balatoni strandon, lángost a feleségem sokkal finomabbat süt és a szúnyog is kevesebb. :)

Én estefelé szeretek sétálni, nézelődni, de mit lehet nézelődni a Balatonnál? Almádiban a városközpont egy parkoló. Esetleg Füreden lehet sétálni a butiksoron, meg meg lehet nézni a tihanyi giccsfalut? A déli partról jobb nem is beszélni...

Az, hogy lehet túrázni, meg bort lehet vedelni szerintem nem program, azt az országban mindenhol lehet.

demagofób 2011.06.29. 09:22:16

Lehet itt nosztalgiázni, de egyszerűen a Balaton nem versenyképes.
Nem csak a árban drágább, de élményben is elmarad más lehetőségektől. Sajnál az ember egy hétnyi szabiját ott tölteni...
Amiatt, mert közel van lehet szó egy-egy hosszabb hétvégéről. Talán a kisgyerekeseknek ideális.

Hogy ne csak külföldi legyen a példa én Hajdúszoboszlón szívesebben eltöltök 1 hetet.

ViTa1948 2011.06.29. 09:22:33

@bájgúnár: Vegre kozos a nevezo. Van aki szerti a sutoben/kemenceben sult tesztat szereti, van aki a zsirban sultet, van aki eskuszik a tenger gyumolcseire, es van aki (szo szeint) allargias ra.
Idojarast tekintve valoszinuleg igazad van, bar mi gyerekekkel voltunk egyszer egy hetig ugy Opatijaban, hogy talan ketszer tudtunk furodni az eso miatt (akkor jartuk be a kirandulohelyeket). Kulonben en sem a legolcsobb megoldasokat keresem, en is szetem jol erezni magam, es hala istennek ma (mar) meg is engedhetem magamnak.
Szia

bájgúnár 2011.06.29. 09:24:23

@ViTa1948:
Talán ha valóban miénk lenne a balaton akkor nemlenne körbekerítve. Kilómétereket sétálhatnánk a partján, nyugodtan ingyen fürödhetnénk a vizében,
15-20 méteres sávban visszakellene venni a telkeket és szabaddá tenni a partot.Mégha sipákolna is a tulajok jó része.Nembeszélve arról hogy nagy területek lettek illegálisan feltöltve,beépítve még a jó Kádár etárs alatt.

prolee 2011.06.29. 09:27:41

@ViTa1948: Ezt nem értem. Hol írtam olyat, hogy sajnálom a 400 Ft-ot a strandbelépőre? Azt írtam, hogy szabad strandot (ahol pl. éjszaka fürdőzni lehet, vagy csak úgy, séta közben kiülni a vízpartra anélkül, hogy elhajtanának a vérbe) nem találni lakott településen. Miért olvasol bele olyat, ami nincs a kommentben?

*azta* 2011.06.29. 09:31:00

Kedves Szálinger Balázs!
ez az egyik legfeleslegesebb bejegyzés ami a blogra kerülhetett. azt magyarázni, hogy a Balaton Balaton... értem a megbántottságot, de feleslegesnek tartom. ez a horvát tengerpart vs. magyar Balaton vita egy szánalmas és mesterséges történet, aki itt tengerpartot keres, vagy ott édesvizet, az meg is érdemli, hogy ilyen problémák töltsék ki az életét. a szolgáltatások is - van mit javítani, persze, de ez megint csak habitus kérdése! lassan de kialakul ez is. ne ess az összehasonlítás hibájába! szerintem nagyon meddő!

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 09:31:01

@bájgúnár: Na igen akkor azért szar a Balaton mert te nem vezethetsz úgy, hogy ittál? Ez szánalmas, próbáld esetleg letenni az autódat "barátom".

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 09:34:12

@fatia-negra: A frekventált helyeken kevés az ingyenes parkoló és drága a fizetős. Rendben ez igaz de ezért nem éri meg a Balatonra menni? Javaslom, hogy kerülj minden nagyvárost és látványosságot a világban! Nézegess szántóföldeket, ott lehet jól parkolni ingyen.

bájgúnár 2011.06.29. 09:35:17

@ViTa1948:
Biza azon a részen az időjárás betud zavarni még mais.Ezért akik biztosan elakarják ezt kerűlni délebre mennek.Split magasságában van egy időjárási zóna váltás. Attól lefelé már nemigen vagy kitéve többnapos esőknek,viharoknak nyáron.Minél délebre mész annál jobb az idő ésmég az árak is vonzóbbak.Maga a látványosság a dalmát táj meg gyönyörű.
Bocsánat a balaton kedvelőitől e kis kitérőért.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 09:35:20

Azoknak akik bele vannak buzulva Horvátországba, különösen a Horvát tengerpartba ajánlom, hogy nézzenek körül Görögországban! Nem kell messzire menni csak a Chalkidiki félszigetre. Van némi különbség!

2011.06.29. 09:38:07

@fatia-negra: Elárulok neked egy nagy titkot. Az ember fura lény, sosem elégedett azzal, ami van, mindig valami más kell. A magyarnak minden külföldi dolog csodálatos, a külföldinek meg adott esetben a magyar dolgok. Nemrég volt a tévében egy olyan svájci illetőségű házaspár, aki történetesen a mi magyar Alföldünkre volt rágerjedve, arra az Alföldre, ami egy átlag magyarból, nem csal ki sok érzelmet. Tudod miért tetsztett nekik? Mert náluk a hegyek között, ilyen nincs ! Szerintük Magyarországon még az ég is sokkal kékebb, minden évben csak emiatt jönnek ide. Fura mi? Ahol csak hegyek vannak, ott a hortobágy lehet a különlegesség. Ahol csak tenger van, ott a tó a nonplusz ultra. Ami neked megszokott, és bagatel, az lehet másnak különleges élmény, vagy igazi turisztikai látványosság. Az a baj veletek, hogy nektek minden savanyú, másodosztályú, és legfőképpen CIKI ami magyar. Mintha külföldön nem lennének lehúzós parkolók, csótánnyal teli szállások, okádék kaják. Persze az külföld, más a mérce, ott még a sz*r is illatos.

think different 2011.06.29. 09:39:53

@fatia-negra: 10 évig járt ugyanaz a német család a nyaralónkba eltölteni egy hónapot. Aztán ajánlottak annyi pénzt, amennyiért apámék eladták nekik.
Abban az Ábrahámhegy-Badacsonyörs közötti völgyben 10-ből kilenc hétvégi háznak ez lett a sorsa.

Csak mert nem járnak vissza...:)

prolee 2011.06.29. 09:39:56

@bájgúnár: Látom, megelőztél. :)
Én nem vagyok igényes ember, én Pesten is a Csillaghegyi lepusztult retrohangulatú strandra járok, minden évben imádkozom, hogy ne legyen pénz a "felújítására". Mert ott kevesen vannak, nincs csürhe, nem baszogat a személyzet, nyugi van, tiszta, csendes, szaunája is van. Imádom.
Ez itt nem a reklám helye, nem akarom, hogy odacsődüljön a tömeg.
A Balatonon is ellennék 400 Ft-os strandbelépővel, olcsó fapados szállással, hajnali/esti sétákkal, nyers zöldséggel, sonkával, gyümölccsel, este sörrel/borral. De a hely nem erre szakosodott, hanem a pofátlan lehúzásra.

bájgúnár 2011.06.29. 09:40:00

@anyahajókabinajtóhajtogató:
Nagy bunkó vagy és semmit nem értesz!Akik horvátoknál vezetnek mind alkoholisták!Hoztad a jó magyar reagálást.Ezért tart itt az ország és ezért tart itt a balaton.35 éve vezetek és még nemvoltam büntetve sem gyorshajtásért sem italozásért.
Mást egyből lealkoholistázni a neveltetés és az illem teljes hiányára utal.Téged minősit amit írtál.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.06.29. 09:40:31

Én csak a 'magyar tenger' szóösszetételtől kapok agyfaszt.

Személy szerint én 'dunai gyerek' vagyok, így a Dunáért rajongok, de meg tudom érteni azokat, akik a Balatonért őrülnek meg. Az is szép a maga módján.

Csülök 2011.06.29. 09:41:28

@prolee:
Lehet, hogy nem figyeltél eléggé? :)

Észak
Balatonakarattya Gumirádli szabadstrand
Balatonakarattya Lidó szabadstrand
Balatonkenese Alsóréti szabadstrand
Balatonudvari Fövenyes Szabadstrand
Keszthely Déli szabadstrand
Örvényes Vadkacsa szabadstrand
Tihany Gödrösi szabadstrand
Tihany Somosi szabadstrand
Zánka Gyermek és Ifjúsági Centrum strandja

Dél
Balatonboglár Platán strand
Balatonfenyves Nagyszabadstrand
Balatonfenyves Csalogány közi szabadstrand
Balatonfenyves-alsói szabadstrand
Balatonfenyves István király utcai szabadstrand
Balatonföldvár Keleti szabadstrand
Balatonföldvár Központi szabadstrand
Balatonföldvár Nyugati szabadstrand
Balatonlelle Nyugati szabadstrand
Balatonlelle Határ utcai szabadstrand
Balatonlelle Szirom közi szabadstrand
Balatonmáriafürdő Szabadstrandok
Balatonőszöd Községi szabadstrand
Balatonszárszó Központi szabadstrand
Balatonszemes Berzsenyi utcai szabadstrand, élményfürdő
Balatonvilágos Községi szabadstrand
Fonyód Szabad strandok
Siófok Aranyparti szabadstrand
Siófok-Balatonszabadi szabadstrand
Siófok Újhelyi és Ezüstparti szabadstrandok
Szántód Rigó utcai szabadstrand
Szántód Beach Party szabadstrand
Zamárdi Városi szabadstrandok

Mondjuk egyet azért találhattál volna....

ViTa1948 2011.06.29. 09:45:02

@prolee: Elnezest, nema akartalak megserteni, de valoszinuleg felreertettelek. Kulonben nem tudom mi a tobbi balatoni fizetos strandon a helyzet, de Zankan 6 utan csak a penztar zar be, siman be lehet menni, a buffek mukodnek, sokan furodnek (neha illetlen :-) modon). Vannak nemetek, aki ugyelnek arra, hogy a meg 830 elotti penztarnyitas elott kierjenek,es igy meg azt a 400 penzt is meg tudjak takaritani. (mi reggel 830 korul jarunk le egy reggeli elotti uszasra onnan ismerem a szituaciot)

fatia-negra 2011.06.29. 09:45:13

@think different: ez engem igazol...

a lehuzásból nem kérnek, érzelmileg kötödnek tájhoz... és a balkáni ingatlan árak a nyugdíjukhoz képest bagatell...

sajnos. EU utolsó országa lettünk. szégyen vavgy nem ez van

Szelid sunmalac 2011.06.29. 09:47:48

Csopaki vagyok. A munkam miatt viszont gyakorlatilag Bp-n lakom hetkozben mar nyolc eve. A turistas idoszakot mindig is ruhelltem, tobbek kozt pont a pesti turistak miatt, akik levidekieztek :)
A Balaton gyonyoru, de a legrondabb nyaron.
Viszont hogy mennyire el vagyunk tajolva a Balatonnal kapcsolatban, azt akkor ertettem meg, amikor hazafele megalltunk furodni egy orara a Chiemseenel. Ledobbentem, hogy mi a faszert akarna valaki idejonni, mikor nem messze van olyan is :/

2011.06.29. 09:52:40

@ViTa1948: A zsirban sult kolbasz vagy a fasirozott (amit Horvatorszagban pleskovuicsanak vagy csevabcsicsanak beceznek) menniben jobb?

Tavaly a brüsszelben ettem 17 euróért egy olyan rántotthúst, ami szó szerint tocsogott az olajban. Azt hittem a többször használatos sütőolaj hungarikum, de kellemesen csalódtam, mert nem :) Igazi zsírszivacs volt, párosítva azzal a finomnak egyáltalán nem nevezhető mirelit ízzel. Nem vagyok finnyás, a seregben is ettem anno érdekes kajákat, de ez még nekem is sok volt, ott hagytam.

csincsilla72 2011.06.29. 09:59:28

@anyahajókabinajtóhajtogató: jaja, csak Halkidikit ne! Vannak persze ott is szép kis eldugott öblök, de a magyarok által istenített Sarti egy pöcegödör. Koszos vízzel, kínai bazársorral, borzalmas éttermekkel. És igazi, klasszikus lehúzással. 20 nm-es appartmanok, ahol dől ki a "fürdőszoba" ajtaja alatt a víz, nincs parkoló és egész éjjel ordít a zene. Csodás.

2011.06.29. 10:00:17

@fatia-negra: "EU utolsó országa lettünk. szégyen vavgy nem ez van"

Valamiért az EU a mérce, és a külföldmajmolás a meghatározó ebben az országban. Pedig ez a szeretett európai "közösség" eddig csak kárt okozott ennek az országnak, -minden tekintetben- és most sincs ez másként.

prolee 2011.06.29. 10:00:51

@Csülök: Biztosan találhattam volna, ha lenne autóm. De nincs. Vannak még emberek, akik a két lábukon járnak.
És nyaralóm, sincs, a cégem füredi nyaralójába jutok el olykor. Ez van.

csincsilla72 2011.06.29. 10:03:19

@Jankove: Nem ciki a magyar, csak vannak, akik a pénzért szolgáltatást is akarnak.

"Persze az külföld, más a mérce, ott még a sz*r is illatos. "
Szerintem ezt senki sem állította. Egyszerűen jobb az ár/érték arány.

randomuser1 2011.06.29. 10:04:21

monnyuk el kéne fogadni h annak a kilencmillió magyarnak, aki van olyan szerencsétlen h nem a balatonparton született az a környék csak funkcionális nyaralóhely, és a legtöbb embernek szerencsére reális nyaralási alternatíva az adria, ezért is születnek ilyen összehasonlítások, ráadásul ennek van pozitív oldala is, valahogy jobban kedvelem a balatont mióta a felkapaszkodott alsóbb néposztályok izomból csak horvátHba járnak nyaralni.

prolee 2011.06.29. 10:07:30

@Csülök: Hát igen, biztosan találnék, ha lenne autóm. De nincs és nem is lesz. Nyaralóm sincs, a cégem füredi nyaralójába jutok el olykor. Ott nem találtam szabad strandot, csak egy olcsó strandot, egy drága strandot, meg végestelen végig a parton sok-sok kerítést, ízlésficamos butiksort, vitorláskikötőket, sok-sok kerítést, sok-sok zsírszagú kajásbódét.

prolee 2011.06.29. 10:09:24

@ViTa1948: Nem vagyok sértődős. :)

csincsilla72 2011.06.29. 10:10:31

@prolee: A füredi strand bezár éjszakára? A legtöbb helyen csak a pénztár zár be, mint azt írta korábban valaki. Hajnalban horgászok lepik el a partot.

majomkutya 2011.06.29. 10:15:09

Ökörpöröly menjen csak külföldre
Felőlem akár ott is maradhat.
Én nem szeretek külföldön nyaralni. És a tengert sem szeretem, sokkal jobb az édesvíz.
A Balaton, a Balaton-felvidék, a Pilis, a Mecsek, a Dunakanyar, az Őrség, a Bakony, a Bükk, stb, mind olyan, mint egy tündérmese. Nem is értem minek külföldre menni.

randomuser1 2011.06.29. 10:17:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: téged is jól félrenavigált a gps hazafele, én azért már graz környékén gyanút fogtam volna :)

think different 2011.06.29. 10:26:43

Páran már megpróbáltak rávilágítani, de többségnek nem esett le, hogy a Balaton, mint szabadidő eltöltésére alkalmas tájegység az nem a vízfelületet és nem a parti településeket jelenti, hanem többek között Sümeg - Tapolca - Veszprém vonalig mindent, ami a Balaton-felvidéki Nemzeti Park alá tartozik.
A déli part sajnos konkrétabban fürdőövezet, de az északi oldalon érdemes eltávolodni a parttól, megmászni a vulkáni eredetű tanúhegyeket. Olcsó ajánlatok vannak lovas kirándulásra, rengeteg apró fesztivál van, búcsúk, bornapok, lovagi játékok.
Sajnos igaza van annak, aki szerint rossz a tájékoztatás, de erről nem a kicsi, saját lehetőségeiket bőven kihasználó települések tehetnek.
Emlegette valaki Ausztriát és Szlovéniát. Jó példa, de ott országos turisztikai marketing-gépezet működik, ami Magyarországon 90%-ban Budapestre koncentrál (lásd image-kisfilmek).
Azokkal sem értek egyet, akik szerint nincs látnivaló. Ha becsukjátok a szemeteket akkor tényleg nincs.
Persze könnyű példálózni a külföldi történelem sokszínűségével, mert az innen nézve egzotikus, a miénk meg unalmas. Ráadásul külföldön megfogják a kalandor kezét és mutogatják a nevezetességeket. Itt nincs meg ez a kényelem a szervezettség hiánya miatt, de talán sokan pont ezt szeretik.
Nem annyira vadregényes, mint Mongólia, de itt is el lehet barangolni 2-3 napig a Káli-medencében, megpihenve pincék között, ahol sok jószívű gazda ingyen is ken egy zsíros deszkát a pohár rizling mellé.
Nincsen történelmi látnivaló?
Sümegi vár kész, Szigliget majdnem, Csobáncot próbálják menteni. Kis keresés a neten és megvan a látnivaló egy hétre csak az egykori végvéri védvonalból. Rengeteg régi pince, kolostor, templom, kisebb kastélyok, vízimalmok.
Napokat el tud tölteni a Kis-Balatonnál egy távcsővel, akit érdekelnek az apróvadak és vízimadarak.
Nincs híres konyha?
Lehet nem világhírű, de Európában ismert és kedvelt.
Szintén említve volt, kerülni kell a szem előtt lévő lehúzós helyeket és be kell ülni a kisebb fogadókba.
Ez igaz az ország minden területére, de tovább megyek: Szlovéniára vagy Portugáliára is.

Sok előttem kommentelő írt részigazságokat és közhelyeket, mint én is tettem, de egy dolgot továbbra sem értek és ez igazán külföldre költözésem után vált kontrasztosabbá:
Nekünk magyaroknak, miért jelent különleges perverziót saját kincseink - legyen ez földrajzi, kulturális vagy történelmi - negatív értékeinek kiemelése és csak azok észrevétele?

Szelid sunmalac 2011.06.29. 10:34:55

Egyetertek. A Balaton kornyeken pont nem a Balaton a legerdekesebb. Menjen valaki egyszer at a Bakonyon Veszpremtol Papa iranyaba. Erdemes kicsit szetnezni Farkasgyepu es Sumeg kornyeken...

ViTa1948 2011.06.29. 10:36:47

@csincsilla72:
Lassan kezd kialakulni egy konszenzus - nem lehet egyeteresre jutni. Mindenkit valamilyen modon az elozo elmenyei, benyomasai alapjan itel. En egyszer voltam a gorog "ujjaknal" - soha tobbe nem megyek, hasonloak az elmenyeim valamelyik elottem szolohoz, van akinek jobbak a tapasztalatai, azok ragaszkodnak hozza, radasul mar nemi helyismeretet is szereztek, ami kulfoldon (plane)nagy elony. Talaltam nehany nagyon jo ettermet a Balatonnal, altalaban tehat meg vagyok vele elegedve. Ettem mar nagyon rossz pizzat Olaszorszagban es csodalatos milanoi makaronit rantotthussal az olasz Velenceben. Oda visszamwennek, de Bibiobebe sose. Hala Istennek nem vagyunk egyformak, mas az izlesunk, elvarasunk, igy aztan mindnyajan(?) talalunk partnert is :-)

ViTa1948 2011.06.29. 10:40:34

@think different: Tokeletesen egyetertek veled. Szerintem is csodalatos a Balaton felvidek, en nagyon szeretem, es kulfoldon dolgozva, az ottani mindennapokat megelve jovok ra arra, hogy ott is van lehuzas, ott sem minden klappol, ott sem kolbaszbol van a kerites, holott a turista neha azt (akarja) latni.

csincsilla72 2011.06.29. 10:43:43

@ViTa1948:
A görög ujjakat én egyszer láttam szépnek: egy késő áprilisi héten, amikor minden virágzott, turista egy szál se, az eső sem esett és 20 fok volt. Egy házinéni főzött ránk, finomat és egyszerűt, Kalamitsiben. Egyébként rettenet.

Szelid sunmalac 2011.06.29. 10:47:17

@csincsilla72: Ugyanez a Balatonnal. Nem a foszezonban hozza a legjobb formajat.

Csülök 2011.06.29. 10:51:53

Generációs vita is ez.
Én lassan hatvan éve járok a Balatonhoz, nincs nyár, hogy erre ne szakítanék időt. A nyolcvanas évek végén rettenetes állapotba került a tó (halpusztulás, dögszag, algásodás), azt hittem mindennek vége, máig nem tudom hogyan, de ezt a szörnyű pusztulást ez a különben szervezetlen, széthúzó, ügyeskedő ország valahogy nagyszerűen megoldotta. Ma megint élmény besétálni a vízbe, tapintani, szagolni belemerülni. Nekem soha egy tenger sem tudta ezt az érzést visszaadni. (Esélyük sincs, hiszen nem mellettük nőttem fel :)

csincsilla72 2011.06.29. 11:04:53

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: No igen, ez így igaz. Csak az szomorít el, hogy más tavaknál azért a főszezon is jól szokott sikerülni. Hát igen, Mo-on a Goulasch-Hortobágy-Budapest tengely jelenti a külföldiek számára a turizmust. Az nem igaz, hogy nincs mit nyújtanunk. A gyógyvizeink nagyon komoly vonzerőt jelentenek, csak amiatt sokan érkeznek hozzánk. És ez még csak nem is főszezonhoz kötött. Az a gépezet és szervezettség hiányzik, ami a szomszédoknál megvan.
A magyar gasztronómiát jobb, ha nem emlegetjük. A szocialista rendszer teljesen tönkretette, és nagyon nehéz kikecmeregni belőle. De van próbálkozás, vannak már éttermek, amelyek a zsíros lángos-szövött hús és a Michelin-csillag között jól navigálnak. Csak propagálni kéne ezerrel, minél ismertebbé tenni ezeket.

ökörpöröly 2011.06.29. 11:57:18

@Jankove: Először is, ha majd sikerül leírnod helyesen a "kulturált" szót, akkor beszélhetsz kultúráról!. Egy igénytelen proli vagy, akinek pont megfelel a posványban való rohadás.
Írásodból kiderül, hogy másként szocializálódtunk. Persze, lehet, hogy megalázó szerinted, ha valaki értelmiségi családban nő fel, ha valakinek vannak szellemi és kulturális igényei a primer ösztönök kielégítése mellett. Én nem azért utazok, ha tudok, mert "menőzni" akarok, hanem azért, mert érdekel.
Kiskoromtól kezdve érdekel a történelem, érdekelnek az érdekes helyek. Sok-sok helyről álmodoztam -álmodozok-, ezek egy egy részét sikerült meglátogatnom. A helyek jó részére úgy mentem ki, hogy már gyerekkorom óta álmodoztam róluk, rengeteg könyvet olvastam el velük kapcsolatban. Nekem élvezetet okoz sétálni az ősi skót kastélyoknál, megnézni a Loch Nesst, élvezet nyújt Pompei vagy Herculaneum meglátogatása, vagy éppen Szicília bebarangolása. Ez nem trendiség, ez érdeklődés kérdése. Akkor is élvezetes utazni, amikor fapados turistaként teszi az ember, akkor is, amikor kicsit több pénzzel.
De te ezt nem érheted, mert a saját beteg és torzult értékrendedet vetíted ki másra.
Ha már akkor magyar vagy, legalább elemi szinten tanulj meg magyarul, panelproli!:)

fatia-negra 2011.06.29. 12:01:19

@Jankove: buta pöcs vagy (visszafogtam magam)

ez a betyáár+kuruc+ puszta romantika öli meg az országot

ezért van feudalizmus

minden fejlődés nyugatról jött eddig...
annak ellenére mondom ezt hogy az István előtti törzsi szövetség demokratikusabb volt mint a mostani 1011 éves feudalizmus

az 500-600 éves nyugati polgári demokratikus hagyományokkal szemben a vadkeleti-balkáni feudalizmusunkat fejlettebbnek mondani....

botorság

ökörpöröly 2011.06.29. 12:04:44

@Jankove: Magyarország egy "magyar narancs", amit tovább rombol a hozzáállás.
A magyar konyháról meg ne beszéljünk! A magyar gasztronómia a béka segge alatt van, a nyersanyagaink -hús, zöldség, gyümölcs- pedig gyenge közepes minőségűek. Aki néha utazik, az tudja, hogy miről beszélek. Egyszer menj ki a piacra Szardínián vagy Szicílián, egyél onnan valamit, ülj be egy kis étterembe, egyél egy jó tésztát, vagy keveredj el Skóciába, belekóstolni egy jó báránysültbe, lazacba, 30-35 napig érlelt húsból készített marhasültbe. Lehetne még sorolni sokáig. Ha nincs összehasonítási alapod, akkor neked persze a magyar minőség az igazi.

ökörpöröly 2011.06.29. 12:07:32

@fatia-negra: A hozzáállás is erőteljesen kihat a turizmusa. A tömegturizmust viszont különösebb látványosság nélkül is meg lehet fogni, ha jó ár/értékarányon kínálnak dolgokat, ha vannak a fürdésen kívül egyéb alternatív programok, ha a semmit "igényesebben" tálalják.

fatia-negra 2011.06.29. 12:07:52

@think different: egyetértek szinte mindenben

tényleg nagyon perverz ÜNNEPEKKÉNT a legnagyobb kudarcokra emlékezni....

ez azoknak érdeke akik a feudalizmus fenntartásában érdekeltek... (elit)

mert addig uralkodnak míg az emberek (parasztok) nagyon buták és sötétek és magukba fordulva összetörve kóvályognak...

fatia-negra 2011.06.29. 12:12:47

@ökörpöröly: ehhez hiányzik 500-600 éves kultúra... családi vállalkozások, tisztességes polgártudat stb...

el kell menni. elhagyni a süllyedő hajót. a fides szel sokkal erősebb süllyedés lesz...

lásd Kolontár-Devecser... hőszigetelés nélküli új házak a XXI. században Európa közepén...

egyszerűen semmi nem műxik...

a hivatalok-politikusok, a rendszer korruptsága romlottsága miatt
pusztuló rossz jogszabályok, nem működő intézmények
hazavágott szakmák...

és most a "tiszta" Balatonban nem merülnék el... a vízügy helyzetében.
de megkérdem mi a tiszta? a steril, élővilág nélküli? sokak szerint...

ökörpöröly 2011.06.29. 12:14:25

@fülesboci: Saját nyomorod vetíted ki. Hidd el, nagyon tudom élvezni az utazást!:) De ami szar, az szar. A "magyar narancsot" nem fogom a világ egyik csodájának hazudni.
Neked örömet okoz, ha langyos, hazai kannás bort kortyolgatsz. Neked ez az örömforrás csúcsa. Én meg többre vágyok. Nem sznobizmusból, hanem az eltérő (jelentős részben kulturális) igények miatt.
Balatonon elég sokat voltam régen, szép volt, jó volt, ahogy akkor minden. Volt egy pár év, amikor panelben laktam. Gyermekkorom egyik legszebb része volt. Rengeteg haver, állandó pörgés, mindig történt valami. Ennek ellenére már képtelen lennék egy panelbe élni. A Balatonnal is ez a helyzet. Változnak a dolgok. Sikerült felfognod?:)

ökörpöröly 2011.06.29. 12:27:01

@Jankove: Nem külföldmajmolás, hanem van egy egyetemes európai értékrend, amit mi nem tartunk be, aztán pedig csodálkozunk a nyomorunkon.
Ez egy ostoba, beteg, önsajnálatba és önhazugságba menekülő ország, ami tovább rontja a helyzetet.
Olyan a magyar, mint a cigány. Mindig megmagyarázza, hogy miért a másik a hibás, miért ő az okos. Aztán meg vergődik, mert a világ leszarja torz értékrendjét és gondolkodásmódját.
Ebből az országból nem is lesz soha kultúrállam.
Nálunk a nemzettudat is annyira torzult és beteg, hogy undort vált ki a "normális emberből". Jönnek elő a fogatlan, analfabéta hunszittyák, Slokovecsics József névvel azon álmodozva, hogy az ő isteni eredetű ősei uralták a világot.
Tegnap néztem az Echo-t -néha hajlandó vagyok mazochizmusra-. Valami főbarom azt magyarázta, hogy lényegtelen, Attila magyar volt-e vagy hun, mert a kulturális emlékek miatt ő a mi "ősapánk",
Ez még a dákoromán-elméletnél is siralmasabb.
Én egyre jobban undorodok az országtól, és nem örülök neki, hogy ilyen ócska nemzetbe születtem. Ahogy a "normális cigány" is undorodik a cigánysor lakóinak többségének az életmódjától, értékrendjétől, kulturáltságától. A kilátásaink se jobbak a cigánysoriakénál.

fatia-negra 2011.06.29. 12:34:50

@ökörpöröly: ezen én is nehezen jutok napirendre...

"Valamiért az EU a mérce, és a külföldmajmolás a meghatározó ebben az országban. Pedig ez a szeretett európai "közösség" eddig csak kárt okozott ennek az országnak, -minden tekintetben- és most sincs ez másként."

ilyen emberek élnek... sőt most ezeknek van kétharmad... SZÉGYEN....

ha az európai mérce szerint UTOLSÓK vagyunk... akkor nem jó a mérce...

akkro uj szabály az egyes a legjobb osztályzat....

ez jellemző erre a feudális retrokomcsi fides gané társaságra is ;)

ViTa1948 2011.06.29. 12:50:32

@ökörpöröly: A jankovee-nek irt kulturat firtato (es a tobbi) leveleddel te sem a jolneveltsegrol, emberi beszedmodrol, es a magas kulturalis szintedrol tettel tanubizonysagot. Azt mondjak "a stilus maga az ember". Ha ez igaz nem szivesen talalkoznek veled. (Bar erre ugy gondolom Te sem tartasz igenyt)

ökörpöröly 2011.06.29. 12:56:45

@ViTa1948: :) Olvastad Janus Pannonius, József Attila, Kosztolányi és még sok-sok híres magyar író, költő írását, hogy mondjuk Apollinaire egy-két remekművét?:) Ne tedd, mert elpirulsz, majd sírva fakadsz!:) A trágárság nem feltétlenül jelent kulturálatlanságot. A sorok közt tudni kell olvasni, te kis ostoba!:) De bármikor kiállnék ellened vagy hasonszőrű társaid ellen IQ- vagy műveltségi tesztre! :P

ökörpöröly 2011.06.29. 13:02:01

@fatia-negra: Ez egy ócska nemzet. A legrosszabb amit történt velünk az elmúlt 150 évben, az nem Trianon, hanem az osztrákoktól való elszakadás volt, ugyanis ezzel örök búcsút mondtunk Európától. Ez többségében túlságosan sötét nemzet az önálló kultúrállamiságra. Sajnos ez a helyzet.
A sok primitív, tudatlan, sudribinkó, "nagymagyar" állat pedig még a EU-ból is kilépne. Le is süllyednénk oda, ahová kulturálisan és mentálisan tartozunk, a Balkán legaljához.
Bár sok tuskó "fajmagyar" élvezné az Észak-Koreát idéző helyzetet, magyar "Dzsucse", az kell nekik.
Ez a helyzet, ha egy "nemzet" többségét alsóbbrendű csőcselék alkotja.

ökörpöröly 2011.06.29. 13:04:04

Ez a többségében túlságosan sötét nemzet az önálló kultúrállamiságra ... alkalmatlan. :) Bocs, néha kimarad egy-két betű vagy szó. :) De remélem megértik a sudribunkók, ha kicsit nehezen is! :)

fatia-negra 2011.06.29. 13:07:00

@ökörpöröly: épp mikovec a NEMZET LEGnagyobb művésze nyilatkozta...

ki kellene kormányzóvá kiáltani a viki bácsit... ő az egyetlen remény:)

egy rokonom is ezt mondja... mi lesz ha viktorkát elviszik ugyanugy mint Németh Miklóst ("agyelszívás") valami nyugati bankot rendbe tenni... és akkor nekünk nem marad remény:))))

ha a viktorban bíznak és nem magukban... az maga a színtiszta feudalizmus... rosszabb. mint egy szekta... ez egy egy vallás... döbbenet. milyen szinten van az ország

ViTa1948 2011.06.29. 13:18:12

@ökörpöröly: barmikor hajlando vagyok egy IQ tesztre. Bar szerintem a kulturaltsag (amit igen-igen hianyoltam nalad) nem feltetlenul az egzakt tudas, hanem neveles kerdese. Olvastam en is a nevezett szerzoket, sot meg hozzatennem Petofit is "foglalod el am a kurv' anyadat" szosszenetevel. Ok tobbnyire alkalmas helyen hasznaltak, Te pedig kotoszokent, es igy nem lehet tudni, hogy mikor gondolod valoban komolyan. Ha mindenkit sudribunkozol, panellprolizol, stb. akkor hogyan teszel kulonbseget kozottuk. Bar a stilusodbol ugy tunik Rajtad kivul mindenki ebbe a kategoriaba tartozik. Akkor viszont nem is biztos, hogy olyan szegyellnivalo ez a tarsasag.
Kulonben egy csomo dologban igazad van/lehet (Dzsucse, fajmagyar, Krisztus mint partus kiralyfi, Dobogoko mint vilagcsakra stb.) de "aki kiabal annak nincs igaza". Ezt egy idos/oreg ember mondja Neked, es hidd el nagy igazsag.

fatia-negra 2011.06.29. 13:19:18

@ökörpöröly: nagyon furcsa olyan dolgokkal újra szembesülni, amiről azt hittem hogy túl vagyunk rajta...

legyen az EURÓPA mérce egysége Svájc (direkt nem is Uniót mondok), polgárosult, "beállt" értékrendű államszövetség. legyen a 100%, ahhoz képest most mi 1%-on állunk...

ezt még "ezek" is érzik ezért nem elkezdenek gondolkozni-dolgozni stb...
hanem kimondják: Svájc egy rossz, egy döglődő rohadt spekulatív kommunista kapitalista rendszer...
mi ÚJ rendet és új értékeket követünk, ebben mi vagyunk a legjobbak...
lépjünk ki Európából, meg hasonlók...

debilek. de most komolyan. aki erről elhiszi hogy nem nemzetrontás, sőt az ellenkezőjét terjeszti az debil...

a fides az más (nem debil, sőt) az direkt csinálja, tudatosan, mert a nemzetrontás és a hazaárulás sem drága neki a pillanatnyi párt (pénzügyi) előnyökért

fatia-negra 2011.06.29. 13:22:39

tessék tagadjátok Európát... akkor nem kell viselkedni. akkor lehetünk betyárok, kurucok stb... vagyis csak önmagunk. primitív keleti csürhe

www.stop.hu/articles/article.php?id=897289

ökörpöröly 2011.06.29. 13:47:53

@fatia-negra: Hasonlóan gondolkozunk. Ezek olyan szinten vannak, mint a kazahsztáni csőcselék. Nekik csak maszlag, duma, és hamis mítosz és Bölcs Vezér kell. Ez annyira jellemző a magyarra. Fontosak az ideák is, csak hozzájuk kell rendelni sok más fontos dolgot -erkölcsi értékrendet, tudást, szorgalmat stb.-.
A magyarok többsége lebutult, de makacs csőcselék, akikkel semmire nem lehet jutni.
Ez van.

ökörpöröly 2011.06.29. 13:50:07

@fatia-negra: Igen, itt tartunk, tudatlan, ostoba, sötét, "keleti" csürhe. Ezeket a tetveket ki kellene zavarni birkát baszni a sztyeppekre.:)

fatia-negra 2011.06.29. 13:52:13

@ökörpöröly: épp ideje lenne azt rögzíteni, mint alapértéket, hogy cél Európa...

még akkor is ha szar érzés pár évtizedig utolsónak lenni...

de ezt hittem ez már nem kérdés, azt hittem ezen tul vagyunk

vigaszul: sokkal jobb nagyon jók között utolsónak, mint nagyon rosszak között legjobbnak lenni...

elég nagy ösztönzést jelent a pozitív környezet

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 14:19:50

@bájgúnár: anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 09:31:01
@bájgúnár: Na igen akkor azért szar a Balaton mert te nem vezethetsz úgy, hogy ittál? Ez szánalmas, próbáld esetleg letenni az autódat "barátom".

Válaszod:

"Nagy bunkó vagy és semmit nem értesz!Akik horvátoknál vezetnek mind alkoholisták!Hoztad a jó magyar reagálást.Ezért tart itt az ország és ezért tart itt a balaton.35 éve vezetek és még nemvoltam büntetve sem gyorshajtásért sem italozásért.
Mást egyből lealkoholistázni a neveltetés és az illem teljes hiányára utal.Téged minősit amit írtál. "

Hol is alkoholistázok? Miért vagyok nagy bunkó? Szánlak!

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 14:20:19

@csincsilla72: Sarti a Chalkidiki 0.1%-a. Miért azzal példálózol?

csincsilla72 2011.06.29. 14:29:45

@ökörpöröly:
"A legrosszabb amit történt velünk az elmúlt 150 évben, az nem Trianon, hanem az osztrákoktól való elszakadás volt, ugyanis ezzel örök búcsút mondtunk Európától."

Ezen megjegyzéseddel mélységesen egyetértek. nem bánnám, ha a Monarchia megmaradt volna. Egy kis kultúra mindenkire ráfér, és a német nyelv sem ártana meg senkinek...
Szerb nemzetiségi családból jövök, láttam a Balkánt eleget. Európát akarom!!

csincsilla72 2011.06.29. 14:35:15

@anyahajókabinajtóhajtogató: mert amit ott láttam, az elég általános. Bejártuk egész Halkidikit, laktunk mindkét ujjon, Az ellátás, a körülmények mindenütt rossz volt, Sartit azért emeltem ki, mert a legtipikusabb és a magyarok által legismertebb.
Kellemes meglepetés volt pár éve Kalamitsi áprilisban, az egyetlen alkalom, amire szívesen emlékszem vissza.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.06.29. 15:04:56

@csincsilla72: Értem mire gondolsz, én elsősorban a természet szépségéért szeretek oda járni.

csincsilla72 2011.06.29. 15:24:20

@anyahajókabinajtóhajtogató: A természet valóban gyönyörű. Az áprilisi utunkon olyan szép volt a félsziget, mint soha. Minden virágban, a tenger és a part nincs még teleszemetelve, szinte csak a helyiek voltak ott és egyetlen honfitársunkkal sem találkoztunk. Kirándultunk, napoztunk, csend volt, nyugalom volt. Görögországba csak tavasszal vagyunk hajlandóak utazni ezek után:-)

ökörpöröly 2011.06.29. 15:32:04

@csincsilla72: De a "magyar" csőcselék számára Európa utálatos dolog. Nekik Kazahsztán és Észak-Korea jön be. Bölcs vezér, történelemhamisítás, önfelmentés, önsajnálat, szellemi sötétség, ez jellemzi őket. "Keleti" habitusú csőcselék. Sajnos II. Józsefnek nem sikerült az elnémetesítés. Itt van ez a germán-szláv keveréknemzet, aztán holmi napkeleti ősökre ácsingózik, ahelyett, hogy tanulna, művelődne, dolgozna és tenne. Csőcselék.
1000 év alatt nem sikerült Európa részévé válni, nem is fog soha, sajnos. Aki kultúrállamban és kultúrnemzetben akar élni, annak sajnos ki kell vándorolni erről a "cigánysorról".

csincsilla72 2011.06.29. 15:41:53

Ott halnának meg, ha valahol az ősmagyar sztyeppén kellene élniük.
Attilából, aki végigrabolta fél Európát, köszi, nem kérek. Semmilyen formában. Mellesleg a hunokhoz nekünk semmi közünk, egy török nép, amelyik semmivel sem különb, mint azok az oszmánok, akik pár évszázaddal később ugyanígy végigdúlták fél Európát.

ökörpöröly 2011.06.29. 15:58:44

@csincsilla72: Az ostoba, bunkó, sötét magyar csőcseléknek kell "faroknövelőnek". Ahelyett, hogy tenne, hamis álmokban él. Azért szakadunk le ilyen irtózatos ütemben nem csak Európától, régiós versenytársainktól is.
Nem jut eszembe annak a Nobel-díjas közgazdásznak a neve, aki csinált egy térképet Európáról. Az értékrend, a kulturáltság, a vallás típusa egyebek alapján. Ezeken keresztül ki lehetett mutatni, hogy egyes nemzetek előtt milyen jövő áll. A magyarok a legaljához kerültek, Albánia, Szerbia, Ukrajna...... A legjobb amit el lehet mondani erről a "nemzetről" és "országról", hogy van rosszabb is.

Kandabula 2011.06.29. 16:41:49

@TuRuL_2k2: Részben igazad van, az én információim szerint 2010-ben Ausztria idegenforgalmi bevételei kifejezetten turisztikából a GDP 15%-a, viszont a hivatalos (konferenciák, vásárok,stb.) további 15%.

fatia-negra 2011.06.29. 16:43:36

...helyünkre kerültünk... Európa zacca...

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/29/boldogtalanabbak_vagyunk_mint_negy_eve/

"A legrosszabbnak a bolgár, a szerb és a magyar válaszadók látták a helyzetet."

fatia-negra 2011.06.29. 16:57:48

"The lowest rates of happiness are in Romania and
Hungary – both EU members – followed by Armenia and Georgia, two Caucasus countries."

"the highest levels of unofficial payments were reported in the Slovak Republic (12 per cent) and Hungary (10 per cent), both of which have recorded
increases in unofficial payment levels since 2006."

"Hungary and Romania, which are among the countries most affected by the economic crisis (see Chapter 1), saw the levels of trust fall from 40 per cent to around 15 per cent of respondents reporting at least some trust."

"Hungary has the third highest proportion of households to have been impacted by the crisis in the transition region. More than two-thirds have been affected adversely, which is almost 20 per
cent more than the transition region average. The poorest sections of the population have been hit the hardest, as have middle-aged people and, to a lesser extent, the over-60s."

"Hungarian support for a market economy is among the lowest in the transition region. Only 30 per cent of respondents unequivocally support a market economy, a decrease of seven percentage points since 2006. Attitudes towards democracy are
more positive, with over one-half preferring it to any other political system. Yet even this fi gure is eight per cent lower than in 2006."

nincs miről beszélni... a többség feudalizmust akar. és mocsarat...
egyetlen jót nem tud a tanulmány mondani hazánkról...
mindenben a legrosszabb mutatóink vannak, csak a partnerek cserélődnek...

ez az igazi szégyen és gyalázat...

ökörpöröly 2011.06.29. 17:26:01

@fatia-negra: Ez van. De azoknak, akiknek jó a "magyar ugar" ..... Annyira hülye ez a "nagymagyar" csőcselék, hogy nem tudja elképzelni, hogy én szeretnék itt élni, szeretnék büszke lenni az országra, a "nemzetre", csak nem lehet.
Ha nem nézünk szembe a problémákkal, ha csak elmismásoljuk, eldugjuk, elhazudjuk, akkor még rosszabb lesz a helyzet. Ezen pedig nem változtat az se, ha bevezetik a kötelező kucsmaviseletet, ha pedohomo papok kinevezik Magyarországot "szűzmariskaországának", ha feudális csökevényeket akarnak visszahozni, sajnos lehetne még sorolni.
Amint megfelelő lehetőségem lesz, azonnal kivándorlok Nyugatra erről a bűzhödt, primitív szemétdombról, ahol csak a galacsintúrók és az élősködő patkányok érezhetik jól magukat.

balazst 2011.06.29. 19:00:04

Bocs, de ez a blog nem a Balatonról szól(t)?

fatia-negra 2011.06.29. 19:01:38

@balazst: ökörpöröly volt megposztolva....

mellesleg minden visszavezethető a z alapproblémára:

a magyarok NAGYON BUTÁK... ánblokk

ökörpöröly 2011.06.29. 20:27:37

@fatia-negra: Az Index segítségével ez az egyik olyan "írás", amihez 1-nél több hozzászólás akadt.:)
Ilyen gyenge írásnál ez nem túl gyakori! :)
De sajnos nem győzött meg, idén se pazarlok 1 percet se a Balatonra.:)

fatia-negra 2011.06.29. 20:29:29

@ökörpöröly: én kénytelen vagyok, mert a lehúzós oldalon működök ;)

2011.06.29. 22:26:02

@ökörpöröly: Igen igen, sejtettem hogy ez lesz a következő felvonás: Amikor elfogynak az érvek, (vagy eleve sose voltak), akkör jön az izom. Az idióták elkezdenek idegből kurvaanyázni, az önjelölt értelmiségiek, -akiket legfeljebb 1-2 generáció választ el a gyárak futószalagjaitól- előveszik a csodafegyvert, a hiányos nyelvtantudásukat. Igen, itt rád gondoltam. Mielőtt gépelési hibák után kutatva, átmész nyelvtan-náciba, legalább olvasd át néhányszor a saját irományod, vagy tedd be a word helyesírás ellenőrzőjébe, rögtön kimaradna belőle, az az 1-2 szarvashiba! A másik megfigyelésem: általában azok szokták legjobban, és leghangosabban szégyellni Magyarságukat, akik miatt leginkább szégyenkezhetne az ország! Akik állandóan azon keseregnek, hogy a fasz (európa) rossz oldalára születtek, és Magyarországból sose lesz Európai Kultúrállam. Persze hogy nem lesz. A körtéből sem lesz alma. Barátom, ha Magyarország nem lenne ilyen felbolydult méhkas, és nem élnénk ilyen zavaros időket, európa (így kisbetűvel) összes országa csak tanulhatna tőlünk, elég sok mindent. Talán egyetlen igazán szégyenletes tulajdonságunk van, az örökös széthúzás, és a nálad is megfigyelhető magyarellenesség, nemzetgyalázás, ami valóban komoly defekt. Neked a kultúrát az amerikai gyorsétterem láncok, és hasonló olcsó modern nyugati örömök jelentik, a valódi tradícionális Magyar értékek fölött pedig simán átsiklasz, mert esetleg idejétmúlt. Az általad fikázott radikális, szélsőséges, nemzeti „szittyamagyarok” az ország egyetlen egészséges foltja. Ők legalább már arra rájöttek, hogy saját mércénk szerint kell mérni a világot, nincs szégyenkeznivalónk, nem kell lehajtott fejjel járni, bármennyire is ezt sulykolják. Nem kell Európa árnyékában kullogni, a nyugathoz hasonlítani mindent, és megalkudni néhány odavetett koncért. Ti a nagy konzervatív, Wannabe-EU, polgári világnézetetek miatt lesz az ország szép lassan, egy identitástól szakszerűen mentesített, amerikanizálódó, anyagias, nemzetietlen, hitellel hajtott elbaszott gépezet. Aprópénzért is odatartjátok, és odatartatnátok mások picsáját is, egy cseppnyi nyugatért. Milyen Európai értékrendről beszélsz ember? Milyen európai kultúráról? Még most sem tűnik fel, hogy az Európának nevezett gittegylet kft. a szétesés határán áll ? Minden egyes nap, ajándék neki. Mi pedig csak fogyóeszköz voltunk ebben a történetben, semmi más. Megfordultam pár helyen Európában, én semmi felemelőt nem tapasztaltam, sőt bizonyos helyektől, pl; Franciao. ami szvsz európa pöcegödre, valósággal irtózom, és a mai napig talány számomra hogyan lehet a világ meghatározó állama, annyi retardált, óvodás szinten megrekedt, igénytelen KULTÚRÁLATLAN suttyóval a fedélzeten. Pedig a nemzettudat ott sokszorosa a miénknek.

fatia-negra 2011.06.29. 22:36:35

@Jankove: f@sz vagy... bocs diszkrétebben: pöcs...

visszanézem nyelvtan: OK, mehet....

hosszú és unalmasat írtál.
de igazad van. hasonlícs albánokhoz...

2011.06.29. 22:44:09

@ökörpöröly: „A magyar gasztronómia a béka segge alatt van”

Ezt biztosan valami európai tanulmányban olvastad. Vegyük pl; az amerikai „gasztronómiát”. Mi jut róla eszedbe? Nekem az, hogy a világon legszélesebb körben elterjedt, legtöbb helyen ismert, preferált és elfogadott gyorséttermi hizlaló szarok halmaza. Nem érzed az ellentmondást? Az hogy valami eltrjedt, nem jelenti azt, hogy jó. A kevésbé ismert nem jelenti automatikusan hogy szar.
A magyar konyha nem elterjedt, de ennek leginkább a rossz„marketing” az oka. Viszont nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne ismernének (tudom közhely) néhány tradícionális magyar kaját. A magyar konyha ízletes, változatos, és szvsz nem egészségtelenebb a kínai, vagy olasz konyhánál. Sok külföldi úgy viszi a hungarikum ételeket, mint a cukrot. Példa kedvéért: egyszer egy kinti kollégánknak küldtünk fűszer-pirospaprikát, szerette volna megkóstolni, merthogy nem divat kint. Azóta a rabjává vált, rájött hogy az egyhangú kaják feldobhatók vele. Persze ezt hiába mondom olyannak, akinél a gasztronómia a BigMac-nél kezdődik.

2011.06.29. 22:47:57

@fatia-negra: Ne haragudj, te miért írogatsz nekem? Nem tűnik fel, hogy figyelmen kívül hagyom a kommentjeidet? Nem véletlenül.

fülesboci 2011.06.30. 08:21:25

@ökörpöröly: oda utazol ahova akarsz. nyomoruságos szóhasználatod minősit, nem amit irsz.
az már semmit sem számit.

Kandabula 2011.06.30. 17:53:54

Úgy gondolom, hogy vitátok feleslegesbe hajlik. Az idegenforgalmi statisztika beszédes. Tök mindegy, hogy ki-ki mennyire van meggyőződve saját igazáról, ha a vendég nem jön, hát nem jön. Magam részéről a pizzán vagyok felháborodva, nem értem, hogy ez a primitív valami hogyan tudott végigsöpörni a világon. Egyébként itthon is... No, meg a hamburger. Itthon is. Senki nem akadályozza, hogy bármely hazai kaja versenyezzen vele. Úgyhogy ez ilyen egyszerű.

Kandabula 2011.06.30. 19:11:40

Más szóval: a külföldiek leszarják a Balatont, oszt jónapot.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.01. 01:28:57

OFF:

Többször megfigyeltem már a blogtérben, hogy mennyire könnyen szakad a cérna, mennyire könnyen bújik elő egy-egy szerencstélenebb kifejezés. Nem tudom az okát, de abban biztos vagyok, hogy bármi is az, talán lehetne kicsit visszafogottabban is irogatni a másiknak. Emberek vagyunk, vagy mi.

@bájgúnár: "Mást egyből lealkoholistázni a neveltetés és az illem teljes hiányára utal.Téged minősit amit írtál. "

Bocsánat, hogy belevakkantok, ne haragudj.

Direkt visszaolvastam, és úgy látom, nem lett senki lealkoholistázva. Te viszont igen bántó stílusban reagáltál - a "nagy bunkó vagy" szókapcsolattal indítani egy kommentet szerintem is a neveltetés és az illem teljes hiányára utal (copyright by @bájgúnár).

Higgadj le, és máskor olvass pontosabban, ezután pedig ennek tudatában válaszolj. Ami ugye szerinted is minősít.

@anyahajókabinajtóhajtogató:

Elolvastam a kommentjeidet, szerintem egész jól látod a dolgokat. Mondjuk Chalkidiki szigetéről nem tudok nyilatkozni,még sosem jártam ott, de a neten található infók és képek alapján valóban szép hely.

Én a Balatonnál nőttem fel, látom a hibáit és látom a jó oldalait is (imádom, pedig sokszor kesergek miatta: ez a tó többet érdemelne).
Meg vagyok róla győződve, hogy egy egészen különleges hely, még akkor is, ha turisztikai szempontból ezer sebből vérzik. De ez egy hosszú téma, és jelen állapot szerint szinte teljesen reménytelen - mi magyarok, ritkán fogunk össze bármiért is.

A Balaton viszont pont az a kategória, amit nem szabadna hagynunk így sínylődni.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.01. 01:41:33

@Jankove:

Teljesen jól látod a dolgokat: a magyar gasztronómia ha nincs is a világ szűkebb élmezőnyében, de híres, és változatos ételeivel, finom ízeivel méltán az.

Ne feledjük: alapvetően kontinentális éghalatú az ország, ami nagyban behtárolta/behatárolja az alapanyagaok körét, de ettől függetlenül egy szintetizáló és szées spektrumú konyhaművészet a miénk (szláv, török, német behatás).

lüke 2011.07.01. 06:01:32

vakkantók, sudrik stb
Trianon elött és után is így volt:, olcsóbb volt a tenger
és biztosabb a napsütés
ettöl a Balaton megmaradt annak, ami :
rossz az ellátás, drága, de a mienk

bájgúnár 2011.07.01. 08:35:45

@Zébácsi:
Alapvetően egyetértek önnel.Viszont amikor egy véleményemre egyből úgy reagálnak,hogy azért nemjó nekem a balaton:" Na igen akkor azért szar a Balaton mert te nem vezethetsz úgy, hogy ittál? Ez szánalmas, próbáld esetleg letenni az autódat "barátom".
Alapból nem vezetek amikor iszok.A válaszadó viszont egyből besorolt azok közé akik ezt teszik.Tehát nekem ez már úgy jön le hogy alkoholista vagyok mert azon siránkozom hogy ittasan nem vezethetek,holott csak a horvát példát hoztam, hogy ott egy sör belefér a vacsorába.Viszont ha balesetet okozok szigorubban veszik.de mindegy ,hosszú!Itt nálunk megszokta a nép hogy rövid pórázon tartsák

bájgúnár 2011.07.01. 08:42:48

@Kandabula:
Heket sütnek balatonon a sűlt keszeg helyett!
Ez olyan mintha hurkát sütnének a tengerparton.Feladtunk mindent ami magyar jellegzetesség..Amúgy magáért a balatonért nemjönnek a túristák.ahogy jómagam sem megyek le csupán a tengerért.Oszt hány népnek van tengere mégsem özönlenek oda a túristák.Vendéget oda kell szoktatni,ott kell tartani és olyan élménnyel elengedni hogy oda visszakívánkozzon.

csincsilla72 2011.07.01. 09:52:01

@Zébácsi: A magyar gasztronómia sehol nincs mondjuk az olasz, a francia, spanyol, kreol, arab, török-görög vagy éppen thai konyhához képest. És ez csak néhány példa. Valamikor, még a szocializmus előtt méltán volt híres. Ma nem az. A pirospaprikás vonulaton kívül nem sok minden van, nagyon kevés alapanyaggal dolgozik (ahhoz képest, hogy régen mennyit használt), egyhangú. Elég elővenni egy Czifray-szakácskönyvet vagy egy Dobos-félét, és megnézni, hogy száz éve micsoda gazdag konyhánk volt. Ezt teljesen szétrombolták. És még ami alapvetően jó lenne, azt is igénytelenül készítik a legtöbb helyen. Sajnos. Az nem megoldás, hogy homokba dugjuk a fejünket. Változtatni kell rajta, mert Európa nyugati felén bizony ezért is ellátogat egy idegen országba, aki megengedheti magának. A magyar konyha sajnos nem jelent vonzerőt.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.01. 10:06:13

@bájgúnár:

A blogokon megszokott dolog a tegezés, s mivel kettőnk közül szinte bizonyosan én vagyok a fiatalabb (2 évvel biztosan), kicsit fura számomra, hogy "Ön" lettem. Mindegy, ez nem érdekes.

Köszönöm szépen válaszod! Értem a logikádat, és el is fogadom, viszont azt szeretném handsúlyozni, hogy nem tartalmi észrevételt tettem, hanem sítlusbelit.
Ha viszont már kiragadsz és idézel a kabinajtóhajtogatótól, akkor miért nem citáltad ide az első mondatát, ez ugyanis kérdés volt, nem kijelentés. Igaz, meg is válaszolta rögvest, kvázi mintha nem is lenne kíváncsi arra, hogy te mit válaszolsz. A barátod szó pedig idézőjeles, ami az én felfogásom szerint nem bántó, bár kétségtelenül van egy kis éle - viszont messze hangsúlytalanabb, mint a bunkó szó.
Idézem a teljes kommentjét: "Na igen akkor azért szar a Balaton mert te nem vezethetsz úgy, hogy ittál? Ez szánalmas, próbáld esetleg letenni az autódat "barátom".
Egy hasonló riposzttal letudhattad volna a dolgot finomabban is.
Neked írt megjegyzésem csak erre irányult, és kérlek, tényleg ne haragudj, hogy belevakkantottam, nem szoktam elefántcsonttornyom magasából osztani az erkölcsi észt, s mivel értelmes fickónak tűnsz, remélem, hogy nem is gondolod ezt.

A hekk-keszeg viszonyhoz csak annyit tennék hozzá, hogy valószínűleg a szálkák hiánya miatt tolódott el a dolog a hekk javára (bár egy jól átsült keszegben a szálka már ropogós), meg talán azért, mert - érdekes módon - olcsóbb is. A családom foglalkozott ilyesmivel (Zamárdi) és a legtöbb vendég hekket kért, pedig volt a kínálatban sült keszeg is. Annak idején én sem értettem, azt meg pláne, hogy fogas, süllő, harcsa szinte alig volt kapható a part menti büfében - mindenkinek a tengeri hal kellett.
Szóval igazad lehet, mert tényleg nem volt valami balatoni a halválaszték...a borokról és a 80-as évek végi sörfogyaztásról, az ellátás (beszerzés) finom kis magyarosch trükkjeiről, novellákat lehetne írni.

Talán nincs is min csodálkozni, hogy Balaton ott tart ahol, mert tényleg minden ilyen magyarosan ment akkoriban, semmi sem úgy, ahogy a józan ész diktálta volna. Oly sok haszonélvezője volt ennek, hogy nem volt igazi érdek valóban jól csinálni. Ma is ez megy, és nemcsak Balaton-szinten.

Szép napot!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.01. 10:18:41

@csincsilla72:

Köszönöm a reagálást!

Elfogadom, van igazságod, de én mégsem értek veled teljesen egyet.

Egyrészt, mert én azt írtam, hogy a magyar konyha valóban nincs ott a világelitben, viszont ettől függetlenül híres.

Azt tökéletesen jól látod, hogy 100 éve jobb volt a helyzet - szerintem még a háború előtt is. Akkoriban egy kockás abroszos kiskocsma magasabb szintet képviselt, mint ma. És igen, azt is jól látod, hogy nagy az igénytelenség, de talán van némi javulás az utóbbi időben. (A Balcsiról nem tudok niylatkozni e téren, évek óta nem ettem ott étteremben). Szerencsére a szakma krémje sorra hozza a díjakat a nemzetközi szakácsversenyekről, de ez kicsit olyan, mint az olimpia.Hiába szerznk tíz aranyat, ha az átlag magyar nem sportol, nincs módja, alkalma, minőségi és valódi testmozgásra.

ebben az értelemben teljesen igazad van. Általánossá kellene tenni a magyar konyha értékeinek használatát és ismeretét, le kellene jönni a gulasch-palaschinken nach Hortobagy Art vonalról. Ez téves képet fest konyhaművészetünkről, mint ahogy az olasz sem csak a pizzaból áll.

Nem is beszélve a marketingről, amiben szintén lenne hová fejlődnünk.

Szép napot!

csincsilla72 2011.07.01. 13:59:24

@Zébácsi: Valóban, a probléma igazából nem is az egyoldalúsággal van. A cseh konyha sem a változatosságáról híres, mégis milyen jó kis vendéglőik vannak. A gond az, hogy ha bemész bárhol egy étterembe, akkor mindenütt ugyanazt a néhány ételt találod meg, igen gyenge minőségben. Tisztelet a kevés kivételnek. Az emberek szeretnek enni, és egy nem túl vonzó régiót is nagyon felfuttat a jó kaja. A Balatonon van egy Kistücsök, ami tényleg nagyon színvonalas és kellemes hely, jó konyhával. A többi maximum átlagos vagy (mélyen) az alatti.
A pizzériák, lángososok, hekksütők cseppet sem teszik vonzóvá a helyet. Mi a fenének jönne ide valaki pizzázni, amikor azt megteheti Olaszországban is? És akkor még csak nem is a lehúzásról beszélek, hanem szimplán rossz kajáról.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.07.01. 15:13:54

@csincsilla72:

Nagyon szépen összefoglaltad!

A Kistücsök B.Szemesen van, ha jól tudom, talán smerem is a főnökét (ha még az, aki 13 éve volt). Már akkor is kirivóan a szakmaiságra apelláló hely volt, egy üde színfolt a környéken.

Örömmel hallom, hogy még mindig így van (de ismétlem, tizenéve nem volt szerencsém a helyhez).

A cseh konyha olyannyira kisebb spektrumú, hogy például a magyar konyha is szintetizált onnan dolgokat - tehát ami repertoárunk bővült vele. Hunyadi Mátyás még királlyá választása előtt Prágában volt Pegyebrád király "fogságában" és ismereteim szerint több mártásos recpetet is magával hozott - amiket aztán szépen beillesztett a visegrádi királyi menübe.

A magyar konyha valóban sokrétűbb (több hatás érte, de ezt már írtam, és bár híres, de valahogy mégsincs az élmezőnyben.
Szóval meglenne az alap, hogy javuljon a vendéglőskultúra, de ehhez akarat kellene, meg picit nagyobb és igényesebb vásárlóerő. Összetett dolog ez, szerintem.

2011.07.01. 16:27:41

@csincsilla72:

Szia

Próbálj egyszer bemenni egy franciaországi étterembe. Céges kiküldetésen egy álló hétig stake-et ettem, egysíkú, és elborult konyhájukban jószerével csak ez volt ehető. Pedig állítólag a francia konyha és séfek világhírűek, persze azt hozzá kell tenni, hogy akkor, ha szereted az ízeiket. A vendéglátásuk szvsz kritikán aluli, este 22 óra után gyakolratilag megállt az élet, nem találtunk nyitott helyet belvárosban sem. Idegen (angol nyelvet) nyelvet alig, vagy egyáltalán nem beszélnek, még ott sem, ahol potenciálisan feltűnhetnek külföldiek. Pedig már kelet európában is alapkövetelmény, hogy üzletekben éttermekben stb, minimum angol nyelv legyen. És ami nagyon kiverte a biztosítékot: gyakorlatilag mindenhol a honfitársaikat részesítették előnyben, ránk külföldiekre, érezhetően magasról szartak. Az igazság az, hogy hajlamosak vagyunk kettős mércével mérni, illetve túlzott önkritikát gyakorolni. Pedig ha nem szemellenzős az ember, máshol is látja azokat a hibákat, amik nálunk megvannak.

csincsilla72 2011.07.01. 19:04:17

@Jankove: Nézd, nem tudom, hol kaptál egy álló hétig csak sztéket. Én más sokszor jártam Franciaországban, sokfelé. Rouenban pl, (ami kisváros), az egyik piaccal szemben 5-6 kis étterem sorakozott egymás mellett, együtt úgy kábé 200-féle fogással (!!). Egyik sem török, arab vagy kínai. Korzikán szinte csak helyi ízek vannak, de sokféle étel és igen különlegesek. A hegyekben rengeteg sajtétel. Provance-ban fantasztikus zöldségételek és tenger gyümölcsei, minden mennyiségben. Finomak, ízletesek, fűszeresek. Speciel sztéket sehol nem ettem. Azt el tudom képzelni, hogy Párizs turistákra szakosodott bisztróiban, ahol van naponta 3 menü, ott kapsz sztéket is, de én nem futottam bele sehol.
A nyelvtudásuk más kérdés, nincs köze a konyhájukhoz.
A francia konyha beszélőviszonyban nincs a magyarral. Egyszerűen gazdagabb, változatosabb. Az íz más kérdés, aki a paprikába, borsba és fokhagymába fojtott ételeket érzi csak finomnak, annak lehet, hogy unalmas vagy íztelen. A franciáknak nem nőtt bőrkeményedés a nyelvére, nincs szükségük ízbombákra, a zöldfűszerekkel is mesterien bánnak.
Én speciel a paprikás ételeket nem szeretem, mert a paprika túl agresszív ízt ad mindennek.
Én értem, hogy szereted a magyar konyhát, de ez egy szubjektív vélemény, amit azért nem nagyon oszt a világ. Lassacskán már nem híres, hanem hírhedt. Tettünk róla. Éltem Németországban évekig, egy nemzetközi évfolyamban tanultam. Baromira nem voltak jó véleménnyel a konyhánkról. Zsíros, túl fűszeres, egyhangú. Kábe ennyi.:-(
Legközelebb válassz jobban éttermet. :-P

2011.07.01. 22:23:43

@csincsilla72: Nem étteremben ettünk, hanem éttermekben, északi területen. Igaz nem túl sok időt töltöttem ott, ezért reprezentatív a vélemény. Sajt, meg zöldségek? Szerinted ez gasztronómiai csoda, ami világszinvonalú? Ha nagyon gonosz akarnék lenni, azt mondanám, ezek jószerével étel alapanyagok. 200 féle fogás? Nem inkább 200 féle elnevezés, minimális tartalmi eltérésekkel? Nem tudom, egy magyar Don Pepében tartalmasabb étlappal találkozom. Nekem minden egyes ételükről az jutott eszembe, hogy valamiféle desszert, vagy ételkülönlegesség. Inkább mutatós, mintsem finom. Semmi rendes, igazi emberes ízletes kaja. (mindjárt zuhog rám a prolizás) Minden műanyag, könnyű, tartalmatlan, persze náluk nem nagyon szokás dolgozni, azt a keveset is igen ráérősen csinálják, ezért érthető, hogy elvannak ezeken az alacsony tápértékű eledeleken is. A vendéglátáshoz pedig igenis hozzátartozik az idegen nyelv ismerete. Főleg ha egy EU-s országról beszélünk. Magyarországba minden egyes alkalommal tövig vágják a véres kést, ha a nyelvtudásunk hiányáról van szó. Külföldi turisztikai cikkek, vastagon szedetten, rendre lemossák hazánkat, hogy kevesen, és keveset beszélünk idegen nyelvet. Noshát Franciaországhoz képest, szerintem lóhosszal vezetünk, ebben a tekintetben is. Olyan dolgokról beszélünk egyébként, ami totál szubjektív. Szerintem a magyar ételeket, pont a gazdag fűszerezettség teszi különlegessé, egyedivé. Csodálkozom az általad említett németek véleményén, mert a konyhánk sok tekintetben találkozik, az övékkel. De tudok mondani ellenpéldát is: tavaly egy jónevű balatoni (zamárdi) étteremben –hogy visszakanyarodjak egy kicsit a témához is- láttam egy német turista csoportot, akik kétpofára falták a cigánypecsenyét, és nem látszott rajtuk hogy nagyon fintorognának. Akarva akaratlanul is figyeltem, hogy csúszik le a kondér halászlé erőspistával. Aztán gondolom otthon előadják, milyen szar a magyar konyha. Az hogy ez mennyire jön be a magyar ízvilág a földgolyónak, megmondom őszintén a legkevésbé sem érdekel. Amikor egy afrikai szafarira látogatsz, ott sem célod, hogy hogy öltönybe lásd giroszt majszolni a maszáj harcosokat. Minden régiónak megvan a maga tradíciója, attól egyedi különleges. A globalizálódó világban elindult a kultúrák összemosása, identitásuk felszámolása. Egyesek szerint ez tök jó dolog, én viszont abba a csoportba tartozom, aki nem rokonszenvez ezzel. Magyarország is különleges hely a maga nemében, az ételeink is azok, a tájaink is, a tradíciónk is, csak önmagunk ellensége vagyunk. Reklám helyett, magunk hordjuk le saját magunkat a sárga földig.

csincsilla72 2011.07.04. 17:02:25

@Jankove: Kiforgatod a szavaimat.
Amikor sajtot, zöldséget említek, akkor a belőlük készült számtalan fogásra gondolok.
Nézd, nekem nem tisztem, hogy felnyissam a szemed, hol áll a magyar konyha a nagy nemzetközi viszonylatban.
Egyszer talán nézz körül alaposabban.
Volt alkalmam megtapasztalni más konyhák gazdagságát, sokszínűségét, szemben a mienkkel. Hallottam a külföld véleményét is. Ha elhiszed, elhiszed, ha nem, hát nem. Te dolgod.
Sok szerencsét a balatoni lángoshoz.

Időjárás


Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Sötétre váltok! Világosra váltok!